Calculul voltajelor si amperajelor in diferite puncte de traseu ale unui circuit compus - serie si paralel

Calculul voltajelor si amperajelor in diferite puncte de circuit are menirea sa confirme din punct de vedere valoric fenomenele deja discutate aferente cuplarii rezistentelor in serie si in paralel:

- Oriunde avem rezistente in serie, avem caderi de tensiune pe fiecare in parte si o aceeasi intensitate a curentului electric prin toate.
- Oriunde avem rezistente in paralel, avem intensitati ale curentului prin fiecare in parte si o aceeasi cadere de tensiune pe toate.
- Potentialul electric al oricarui punct de pe bucata de fir conductor dintre doua rezistente (dintre doua caderi de tensiune) se pastreaza constant.
- Potentialul electric al oricarui punct de pe firul conductor de dupa o rezistenta (pe care avem cadere de tensiune) se modifica fata de al portiunii de dinaintea ei.

Intelegand schema in acord cu legile explicate ale electrodinamicii si calculand cu formulele stabilite, deducem in punctele si pe segmentele de circuit evidentiate urmatoarele amperaje si voltaje:
Concluzie suplimentara: Presupunand rezistenta firului 0, daca legam in paralel cu firul o rezistenta chiar si de 1 ohm, curentul electric nu va circula prin rezistenta deoarece de-a lungul firului non rezistiv paralel cu rezistenta, potentialul va fi acelasi in orice punct si deci nu va exista cadere de tensiune la bornele rezistorului cuplat in paralel pe fir, asadar curentul va fi nul prin rezistor. Acest fapt se poate demonstra si prin formula compunerii rezistentelor montate in paralel, in acest caz avand doua, pe cea a firului, de 0 ohmi, si pe cea a rezistentei montate in paralel cu firul, de 1 ohm. R_ansamblu = (R1 * R2) / (R1 + R2) , adica 0. Cum V_ansamblu = I * R_ansamblu, rezulta ca tensiunea la bornele ansamblului este 0. Cum tensiunea de la bornele ansamblului este aceeasi cu tensiunea de la bornele oricarei piese din ansamblul de piese montate in paralel, avem V_ansamblu = V_piesa = I_piesa x R_piesa. Rezulta I_piesa * R_piesa = 0 si cum R_piesa este diferit de 0, rezulta ca I_piesa = 0, asadar prin rezistor nu circula curent. 


Comentarii (2)

COMENT. #1 - Cirmaceanu Marian

Buna seara! Daca nu-i cu suparare, as dori sa va-ntreb ceva legat de o schema electrica la o masina de spalat, doresc sa fac o modificare, v-as trimite o poza cu schema si modificarea pe care doresc s-o fac, as putea sa v-o trimit pe o adresa de e-mail, aici vad ca nu pot incarca nimic! Multumessc frumos!

10/18/2018 - 20:24

 

COMENT. #2 - Eduard

Nefiind de profesie electronist, nu ma pot pronunta pe probleme punctuale de circuit. Acestea intra substantial in sfera de specialitate a domeniului, drept pentru care cel mai bine ar fi sa apelati la cineva care chiar cu asta se ocupa. Ceea ce tratez eu aici merge mai mult pe intelegerea principiilor dupa care functioneaza circuitele electrice si mai putin sau deloc pe dezlegarea unor situatii efective la nivel de piesa/ dispozitiv.

10/20/2018 - 17:32

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea

- "Pestera în care îti este frica sa intri ascunde comoara pe care o cauti.” ~ Joseph Campbell

- "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume."~ Michael J. Scofield

- "O tara de oi cere un guvern de lupi."
~ Edward R. Murrow

- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama

- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro