Utilizarea simbolului de impamantare GND (Ground) in reprezentarea schematica a circuitelor electrice

In momentul in care un circuit se inchide, punerea in comun a tuturor punctelor din circuit care urmeaza a fi strabatute de curent electric creeaza un sistem unitar de valori ale potentialelor electrice din circuit, reprezentand, precum intr-un ansamblu de pompe si cascade supraetajate, diferite nivele de inaltime la care apa urca si de la care ajunge sa coboare parcurgand o distanta verticala mai mare sau mai mica, intampinand rezistente mai mari sau mai mici in decursul acestor urcari si coborari.

Limita maxima a "caderii de apa" este data de valoarea maxima a inaltimii la care aceasta poate fi urcata de pompele de presiune din sistem (sursele de tensiune) in raport cu nivelul de baza (considerat referinta) de la care pleaca toate raportarile. Acest nivel referinta (poate fi voltajul cu valoarea cea mai mica din circuit) il asociem potentialului 0 si il reprezentam cu simbolul GND (sau "Ground").

Sa rescriem voltajele din circuitul anterior in acord cu acest nou sistem de reprezentare:





Asemanarea cu un sistem de POMPE (urcatoare de apa) a surselor V1, V2 si respectiv CASCADE (caderi de apa) ale consumatorilor R1, R2, R3 intre diferite nivele precis determinate ale unui sistem inchis devine acum evidenta:

- Sursa V1 ar trebui sa urce apa de la nivelul 0 la nivelul 10 in cazul in care nu ar aparea cadere de apa prin ea.
- Sursa V2 urca apa de la nivelul 0 la nivelul 20.
- Apa cade apoi de la nivelul 20 al sistemului (unde nu ajunge decat sursa V2) la nivelul 11,42 (in punctul A din circuit) prin tubulatura R2.
- Din punctul A, suvoiul de apa se desparte in doua: o parte cade prin tubulatura R1 pana la nivelul 10 (al sursei V1), iar o alta parte cade prin tubulatura R3 pana la nivelul 0 (nivelul de baza, de unde se alimenteaza pompele).
- La nivelul 10 al V1, in loc sa ajunga apa urcata de pompa V1, incepe sa cada catre nivelul de baza apa provenita de la V2 si trecuta prin R2 si R1.

Intrebare: Ce inseamna faptul ca pe nivelul sursei V1 ajunge curent in loc sa plece curent din aceasta sursa? Ce se intampla cu acest surplus care ajunge din circuit pe V1?

Avem 3 raspunsuri posibile:
- Daca sursa V1 este baterie, atunci aceasta se incarca deoarece in interiorul bateriei curentul electric este reversat iar elementele chimice care prin reactia lor genereaza electricitate, acum se refac prin reactie inversa; bateria se comporta ca o rezistenta, avand caderea de tensiune pe ea de 10V si un curent de intensitate 0,142 Amperi care o strabate in sens opus cazului in care bateria ar fi functionat ca generator de curent in circuit.
- Daca in schimb sursa V1 este un generator simplu de curent continuu, este foarte posibil ca acesta sa se distruga intantaneu.
- Daca sursa V1 este un generator care se ajusteaza (in sensul ca permite curentului sa se scurga / sa dreneze prin el in sens opus, sursa incetand sa mai lucreze ca o sursa), atunci curentul care vine de la sursa V2 va trece pur si simplu prin V1 care se va comporta ca o rezistenta.

Luand ca referinta nivelul 0V (GND) pentru toate elelementele de circuit care se afla in contact cu aceasta valoare de potential minim, vom denumi acest nivel in mod simbolic impamantare de circuit (nu are legatura cu impamantarea efectiva din liniile de curent de inalta tensiune), la acest voltaj de referinta fiind raportate toate celalalte voltaje din circuit.

Utilizand acest simbol, reprezentarea schemei de mai sus va fi urmatoarea:




Putem simplifica si mai mult reprezentarea simbolica, reducand descrierea circuitului la urmatoarea schema - acurata si extrem de sintetica:




..sau chiar:





Toate punctele din circuit conectate la GROUND (referinta GND sau Pamant) sunt de fapt puncte interconectate intre ele si avand un acelasi potential electric (considerat referinta in circuit - in exemplul nostru si in cele mai multe cazuri el este ales ca fiind 0 dar poate fi orice alta valoare).

De abia incepand cu aceasta reprezentare putem asocia intre ele module de circuit tot mai complexe si mai diverse, trasand eficient diagrame ale unor circuite intr-atat de complexe incat ar fi de-a dreptul imposibil o reprezentare a lor in adnotatia clasica, normala, explicitata fir cu fir si punct cu punct. Iar un mic secret in ceea ce priveste scrierea ecuatiilor lui Kirchhoff pentru circuite complexe este ca nu se vor scrie niciodata mai multe ecuatii independente decat numarul necunoscutelor din circuit. Practic indiferent cate ecuatii putem scrie, vom alege strict atatea cate avem nevoie. Modul in care stabilim independenta ecuatiilor pe care alegem sa le scriem este o alta discutie, insa deosebit de interesanta si foarte utila, care se merita avuta in vedere pentru cei care doresc sa aprofundeze fenomenele electrice din circuitele complexe.



 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere..



 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

- "Grosolania este imitarea puterii de catre persoanele slabe." ~ Eric Hoffer

- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro