Fenomenul de unda. Apa, sunetul si lumina ca unde.

- Prin UNDA se intelege fenomenul de propagare a unei oscilatii intr-un mediu elastic.
- UNDA reflecta modul in care o marime fizica oscileaza dupa un tipar sinusiodal intr-o marja ciclica de valori.
- UNDA este o reprezentare grafica a unor oscilatii de stare care pe o axa timp-spatiu arata ca niste valuri.

Dupa cum putem constata la o analiza atenta a enunturilor de mai sus, elementul comun al celor 3 definitii ale undei ne aduc un indiciu vital despre natura fenomenului de unda. Unda nu este despre materie ci despre energie. Energia este cea care calatoreste dupa tiparul undei, materia doar intra in contact cu energia undei dupa anumite tipare de interactiune.

Cele mai cunoscute fenomene de unda sunt:
- valurile oceanului,
- sunetul unei boxe audio,
- lumina soarelui.

Pentru a intelege ca nu materia calatoreste sub forma de unda, ci energia, vom analiza fiecare din cele 3 cazuri in parte..

1. Valurile oceanului
Particulele de apa dintr-un val oceanic nu inainteaza odata cu valul. Ele doar oscileaza in plan vertical si antreneaza progresiv particulele vecine intr-o miscare oscilatorie VERTICALA, care la randul lor antreneaza particulele vecine, si asa mai departe. Acest fenomen se datoreaza elasticitatii apei ca mediu de propagare a unei energii mecanice initiale. Practic particulele de apa care oscileaza transfera mediului elastic din imediata lor vecinatate energia oscialtiei, acest mediu transmite mai departe mediului din imediata lui vecinatate aceeasi energie si tot asa mai departe, practic energia oscilatiei ajungand sa se propage din aproape in aproape, antrenand particule de materie din ce in ce mai indepartate in miscarea oscilatorie verticala care privita la nivel de ansamblu arata ca o sinusoida care se propaga. Un val care inainteaza in plan orizontal este imaginea de ansamblu a unor particule de care care oscileaza in plan vertical, antrenand particulele vecine in aceeasi miscare verticala.



 




2. Sunetul unei boxe audio
Sunetul este constituit din vibratii ale aerului care se transmit prin aer, aerul fiind in acest caz mediul elastic prin care unda sonora se propaga din aproape in aproape. Sunetul este un fenomen de unda care, spre deosebire de valurile marii, se manifesta prin oscilatii ale mediului gazos in acelasi plan si pe aceeasi directie in care inainteaza unda. In vidul cosmic, sunetul, neavand un mediu fizic de propagare, nu se transmite. O boxa producand un sunet audibil aici, in atmosfera terestra, in spatiul cosmic este complet inaudibila.




3. Lumina soarelui ca radiatie electromagnetica
Acesta este un tip de unda aparte, deoarece energia de natura electromagnetica se propaga in absenta unui mediu fizic elastic care sa se angreneze intr-o miscare oscilanta. Practic lumina se propaga in vid sub forma de unda electromagnetica, inaintand cu viteaza de 300.000 de km/s.

Unda electromagnetica este o unda compusa din oscilatii ale campurilor Electric si Magnetic asociate, care se propaga in spatiu in toate directiile. In fizica, notiunea de camp se refera la o forta aferenta unei regiuni din spatiu cu valori in fiecare punct din acel spatiu. Campul electromagnetic dintr-o anumita regiune a spatiului este sesizabil ca si forta actionand in fiecare punct din regiunea respectiva asupra a ceva care poate percepe acea forta. Aparitia campurilor electric si magnetic precum si fluctuatia lor este in general provocata de o sarcina electrica aflata in miscare. Propagarea oscilatiilor electromagnetice (EM) este posibila prin faptul ca un camp electric care se modifica in timp intr-un anumit punct A din spatiu genereaza in imediata vecinatate a lui - sa spunem intr-un punct vecin, B - un camp magnetic fluctuant. Acest camp magnetic din punctul B care fluctueaza determina aparitia intr-un punct vecin C a unui camp electric care la randul lui fluctueaza. Procesul propagarii energiei de camp electro-magnetic se petrece astfel din aproape in aproape prin generarea celor doua campuri unul din celalalt, fara a solicita prezenta fizica a unui mediu elastic care sa antreneze particule in miscare oscilatorie.

Reprezentarea in plan a formarii si propagarii undelor de camp electro-magnetic:




Reprezentare tridimensionala in sectiune (E - campul electric, B - campul magnetic):




Reprezentare tridimensionala in ansamblu (E - campul electric, B - campul magnetic):




Reprezentarea grafica simplificata a fenomenului de unda E-M:




Reprezentarea sub forma de nor electromagnetic:




Campul electric este un fenomen static. Este acel camp (stare de existenta a spatiului) care face, spre exemplu, ca parul sa stea ridicat atunci cand se afla sub influenta unor sarcini electrice. Campul magnetic de asemenea este static (reflectand o alta stare de existenta a spatiului, cu o anumita influenta asupra structurilor materiale - precum in cazul magnetului care atrage obiecte metalice). In schimb, campul electro-magnetic este format dintr-un camp electric si un camp magnetic care se genereaza unul pe celalalt atunci cand variaza in intensitate, aceasta combinatie propagandu-se prin spatiu si timp sub forma de unda (radiatie) electromagnetica.

Desi nu exista un mediu fizic in spatiul vid care sa poata fi antrenat in vederea propagarii undelor electromagnetice, exista totusi un fond electromagnetic al vidului spatial, avand sarcina electrica C (= 4/3 atto-Coulombs) si sarcina magnetica W (= 500 atto-Webbers). Aceasta inseamna ca spatiul vid este penetrat de un mediu non fizic, cu proprietati electrice si magnetice, prin intermediul caruia putem spune ca radiatia electromagnetica se poate incadra la fenomene oscilatorii si se poate propaga la distanta in regim de unda.
 

 


Generic, fenomenul de unda MECANICA poate fi reprezentat grafic in felul urmator:




ENERGIA undei = cantitatea de energie transportata de o unda.

PUTEREA undei = cantitatea de energie vehiculata de unda in unitatea de timp.
P= E/t

INTENSITATEA undei = puterea undei pe unitatea de suprafata SAU energia transferata de unda unei unitati de suprafata intr-o unitate de timp.
I = P/s = E/(S*t)

Undele care se propaga intr-un mediu FIZIC elastic descresc treptat in intensitate datorita pierderilor de energie mecanica sub forma de forte de frecare intre particule (mediul de propagare avand o densitate nenula).

Practic, daca ne raportam la un val, acesta poarta cu el o anumita energie, insa noi nu o simtim in cazul in care plutim pe suprafata valului, desi aceasta energie poate fi una foarte mare. Valurile tsunami nu se simt in largul oceanului. Ele pot trece pe sub un vapor aproape tacute si neremarcate ca si volum de apa dezlocuit, insa cand valul izbeste frontal o suprafata aflata in calea propagarii sale, cum ar fi tarmul sau un vapor aflat la tarm, abia atunci avem de-a face cu o mostra din energia valului, sub forma de amploare a transferului ei catre un obiect material (obstacolul frontal) pe o anumita durata de timp.

Atat INTENSITATEA cat si PUTEREA si respectiv ENERGIA undelor sunt marimi care depind de frecventa undei (f=1/T reprezentand numarul de repetitii intr-o secunda ale unei oscilatii complete, T fiind perioada de timp in care se deruleaza o singura oscilatie completa), totodata depind de viteza de inaintare a undei (v) precum si de amplitudinea undei (A). Frecventa (f) si lungimea de unda (λ) sunt strans legate intre ele, cu cat este mai mare lungimea de unda, cu atat mai mica fiind frecventa (si reciproc). Mai exact λ=v/f=v*T, ceea ce inseamna ca v=λ*f=λ/T.




Retinem formula intensitatii undei in functie de marimile discutate: I = ρω²A²v ⁄ 2, unde:
- ρ este densitatea mediului de propagare a undei
- ω este viteza unghiulara de oscilatie a undei
- A este amplitudinea undei
- v este viteza de inaintare a undei
 

 


In cazul undelor EM (electromagnetice) - care la nivel de foton sunt guvernate de legitatile cuantice (legile fizicii subatomice) - fenomenul se complica. Energia este data exclusiv de frecventa cuantei de lumina, viteza de propagare fiind constanta (300.000 km/s in vid) iar amplitudinea oscilatiilor de camp electro-magnetic asociate unui foton fiind aceeasi pentru orice foton, si anume anume constanta lui Plank (h). Formula energiei fotonului este E=hf.

In cazul in care, in loc de UN FOTON avem de-a face cu UN FLUX DE FOTONI, putem obtine unde electromagnetice cu intensitati (amplitudini) diferite la o aceeasi frecventa, sesizabile la nivel de experienta macro sub forma de lumina laser, extrem de intensa, extrem de precisa, capabila sa disloce structurile materiale. Intensitatea razei laser este proportionala cu patratul amplitudinii undei EM rezultante.

O unda luminoasa cu intensitate mare din spectrul vizibil pe o suprafata perpendiculara propagarii sale se va manifesta luminand puternic suprafata, fiind asadar o lumina stralucitoare. O intensitate mica a undei luminoase din spectrul vizibil va lumina mai slab suprafata, fiind o lumina mai palida. Laserele pun cel mai bine in evidenta fenomenul existentei luminii concentrate, obtinute prin generarea unei unde luminoase de mare amplitudine ca urmare a combinarii coerente (in faza) a undelor electromagnetice aferente mai multor fotoni.



 


Comentarii (4)

COMENT. #1 - Sorin

Salut. Da, mi-a placut expunerea. Sunt interesat de unde de orice fel. Imi place fizica si poate de asta imi plac stiintele exacte (si nu numai). Bravo voua ca publicati asa ceva! Cred ca si altii sunt interesati de domeniu. Succes!

05/10/2018 - 00:03

 

COMENT. #2 - Eduard

Multumesc. Ma bucur ca a fost de folos!

05/11/2018 - 22:34

 

COMENT. #3 - Mihaela Ciobanu

Buna. Ai creat un univers al informatiilor importante. E minunat aici la tine! De cand l-am descoperit simt un val urias de speranta! Multumesc.

05/19/2022 - 20:13

 

COMENT. #4 - Eduard

Ma bucur sa aud asta si te inteleg in ceea ce simti, pentru ca tot ce am publicat aici sunt informatii pe care eu insumi as fi vrut sa le regasesc sub aceasta forma - cantitativa si calitativa - intr-o carte care nu s-a scris. Drept pentru care am scris-o eu. Cu toate eforturile si sacrificiile de rigoare. Stiind ca ea nu este pentru oricine dar vazand ca este importanta pentru cativa, totul capata scop si sens.

05/20/2022 - 03:56

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere..



 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com

 

Din invataturile altora..


"Cei mai multi oameni nu vor sa stie adevarul. Ei vor doar asigurari ca ceea ce isi imagineaza ca stiu este adevarul." 
~ intelepciune contemporana

"Cele mai frumoase vise le ai atunci cand esti treaz!" ~ intelepciune contemporana

"Oamenii, in numar foarte mare, nu-si cunosc adevarata lor putere!" 
~ intelepciune contemporana

"Nu poti impinge pe nimeni sa urce o scara daca nu este dispus sa o urce singur." 
~ Andrew Carnegie

"Nici un lucru maret nu a fost vreodata realizat fara entuziasm." ~ Ralph Waldo Emerson

"Totul este imposibil atunci cand nu incerci." 
~ intelepciune contemporana

"Cel mai curajos lucru este sa gandesti singur." 
~ Coco Chanel

"Odata ce te conformezi, odata ce ajungi sa faci lucruri doar pentru ca ceilalti le fac la randul lor, letargia iti acapareaza talentul si iti nimiceste puterea sufletului." ~ Virginia Woolf

"Educatia predata in actualul sistem de invatamant se face pentru a-i transforma pe oameni in producatori si consumatori, nu in indivizi liberi si fiinte cu adevarat ganditoare." 
~ Jose Luis Sampedro

"In principal sunt doar doua greseli pe care poate ajunge sa le faca cel aflat pe drumul catre adevar: prima este sa nu mearga pana la capat, a doua este sa nu inceapa." ~ Buddha

"Marimea audientei tale nu conteaza. Continua sa faci bine ceea ce faci."
~ intelepciune contemporana

"Traieste viata cu integritate si da-i un sens. Cand vei imbatrani, te vei gandi la viata ta si o vei putea savura pentru o a doua oara."
~ Dalai Lama

"Daca esti in cautarea persoanei care-ti poate schimba viata, priveste-te in oglinda!"
~ Roman Price

"Acceptand riscul in ceea ce intreprinzi, daca vei castiga, vei fi mai fericit, daca vei pierde, vei fi mai intelept." ~ intelepciune contemporana

"Lenea reprezinta obiceiul frecvent de a te odihni inainte de a fi obosit."
~ Jules Renard

"Copiii trebuie crescuti pentru ei, nu pentru parinti." ~ Nicoale Iorga

"Mai intâi instruieste-te singur, apoi vei primi invatatura de la altii."
~ Johann Wolfgang Goethe

"Unuia care se plangea ca nu exista oameni intelepti, Empedocle i-a spus: trebuie sa fii intelept ca sa poti recunoaste un intelept."
~ Empedocle

- "Nici o minte geniala nu a existat vreodata fara un dram de nebunie." ~ Aristotel

- "O inima calda intr-o lume rece este o dovada de putere si nu de slabiciune!"
~ Katherine Henson

- "Un stil de viata sanatos nu este doar despre ce mananci, ci si despre ce informatii ajungi sa integrezi la nivel emotional, mental, spiritual."
~
Shamala Tan

- "Aceia care sunt vii traiesc intr-o stare de continua uluire!" ~ Buddha

- "Ar fi perfect posibil sa examinam totul din punct de vedere tehnico-stiintific, insa atunci viata noastra nu ar mai avea nici un motiv de a mai exista in forma in care o cunoastem azi. Ar fi ca si cum am descrie o simfonie a lui Beethoven ca variatia presiunii unei unde si o strangere de mana ca un contact dintre doua suprafete cu proprietati diferite. Doar pentru atat, insa, nu am avea nevoie sa fim oameni. Ar fi de ajuns sa existam ca unde si suprafete."
~ intelepciune contemporana

- "Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat intemeietorul civilizatiei." ~ Sigmund Freud

- "Faptele nu inceteaza sa existe doar pentru ca sunt ignorate." ~ Aldous Huxley

- "Traditia? Doar pentru ca ai facut un lucru de nenumarate ori in acelasi fel, nu inseamna ca nu este incredibil de stupid!"
~ intelepciune contemporana

- "Cei mai buni profesori sunt aceia care iti indica incotro sa te uiti dar nu-ti spun si ce anume sa vezi." ~ Alexandra Trenfor

- "Fericirea din viata ta depinde de calitatea gandurilor tale." ~ Marcus Aurelius

- "Un profesionist este un amator care nu a renuntat!" ~ intelepciune contemporana

- "Fii curajos si incearca sa confrunti lucrurile intr-un mod care te inspaimanta oarecum!"
~ Holley Gerth

- "Drumurile dificile conduc adesea la destinatii mirifice!" ~ intelepciune contemporana

- "Toti avem potential, dar dobandirea abilitatilor aferente potentialului necesita munca grea!"
~ Michael Jordan

- "Sensul vietii este sa dai vietii un sens."
~ intelepciune contemporana

- "De ce ai mai vrea sa traiesti daca nici macar nu INCERCI sa realizezi ceva semnificativ?"
~ John Green

- "Ochiul sesizeaza doar ceea ce mintea e capabila sa priceapa."
~ intelepciune contemporana

- "Traim cu totii sub acelasi cer dar nu avem acelasi orizont!" ~ Konrad Adenauer

- "Atunci cand consideri ca ai terminat de invatat, incepi sa mori." ~ Albert Einstein

- "Nu limita un copil la propria ta viziune si intelegere. Caci v-ati nascut in vremuri diferite."
~ Rabindranath Tagore

- "Scuzele sunt hotul ce-ti fura timpul. Fixeaza-ti obiectivele, accepta responsabilitatea si actioneaza!" ~ intelepciune contemporana

- "Adesea oamenii urasc adevarul. Din fericire, adevarului nu-i pasa."
~ Larry Winget

- "Daca nu poti sa gasesti un grup a carui constiinta se potriveste cu a ta, creeaza tu grupul." ~ Neale Donald Walsch

- "Colectioneaza momente, nu lucruri."
~ intelepciune contemporana

- "Oamenii care stralucesc din interior nu au nevoie de lumina reflectoarelor."
~ intelepciune contemporana

- "Incepe de unde esti. Foloseste ceea ce ai. Fa ceea ce poti." ~ intelepciune contemporana

- "Cand te duci seara la culcare
Si-ti pui o mana sub obraz
Sa te intrebi cu-ngrijorare
Ce am facut eu oare azi?

O zi trecuta fara fapte
Care sa-ti fi ramas in minte,
In viata ta e ca o noapte
Sau ca un basm fara cuvinte.

E ca si cum n-ai fi trait
Si ti-ai pierdut o zi din viata,
Si soarele s-ar fi oprit
Cazut in somn de dimineata."

~ Demostene Botez

- "Educatia nu inseamna memorarea faptelor ci mai degraba antrenamentul mintii sa gandeasca." ~ Albert Einstein

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro