Detalierea fenomenului de unda electromagnetica

Atunci cand reprezentam sinusoidal (2D) o unda electro-magnetica (lumina de orice frecventa), cel mai adesea aceasta sinusoida simbolizeaza oscilatia de camp electric existenta in radiatia care se propaga. Amplitudinea undei electromagnetice este asadar nu o distanta fizica intre doua puncte din spatiu (ca in cazul undei mecanice de tip val oceanic de exemplu), ci este cea mai mare valoare a campului electric oscilant (perpendicular tot timpul pe directia de propagare a undei). Cunoscand in acelasi timp frecventa undei (numarul de repetitii intr-o secunda a oscilatiei) precum si permeabilitatea mediului de propagare (din punct de vedere electric si magnetic) se pot deduce toate celalalte marimi care ne intereseaza in cazul radiatiei electromagnetice (camp magnetic, lungime de unda, intensitate, viteza de propagare in orice alt mediu decat vid).

Toate tipurile de unda electromagnetica (radio, microunde, infrarosii, lumina vizibila, raze ultraviolete, raze x, raze gamma) sunt de fapt fotoni la diferite frecvente vibratorii, cu o energie mai mare sau mai mica.

Practic energia unui foton variaza intre niste LIMITE FOARTE MARI.

La capatul inferior (stanga) al spectrului de radiatii avem undele radio - care constau din cantitati imense de fotoni cu o energie foarte mica, emise ca si oscilatii de camp electro-magnetic de un dipol electric - o antena - prin ale carei extremitati de metal circula sarcini electrice (electroni liberi) intr-o miscare oscilatorie de mare frecventa. Faptul ca acesti electroni se misca (schimband regulat polaritatea celor doua extremitati) genereaza in zonele imediat invecinate antenei un camp electric oscilant (care mai departe formeaza perpendicular pe el un camp magnetic oscilant).


 
Faptul ca putem produce unde EM, inseamna ca le putem folosi ca vehicule transportoare de informatie transmisa la distanta. Cum? Modificand (moduland) aceste unde standard in amplitudine, frecventa sau faza, conform cu informatia utila care se doreste a fi transmisa prin intermediul lor. Undele radio standard pot fi modificate prin combinarea cu o alta unda - reprezentand semnalul util (de la un microfon de exemplu) - in asa fel incat sa codeze (printr-un anume mod de oscilatie) o secventa audio sau video pe care sa o transmita cu viteza luminii de la o sursa - antena de emisie, catre o destinatie - antena de receptie. Putem combina undele (transportoare si semnal util) prin adunare, inmultire, impartire, dar aceste operatiuni de compunere a doua sau mai multe unde nu vor fi detaliate aici.

Dupa cum am mentionat, exista mai multe moduri de codare a informatiei pe o unda transportoare de tip radio. Voi prezenta cele mai cunoscute 3 dintre ele: AM (modulare in amplitudine), FM (modulare in frecventa) si PM (modulare in faza).
Undele radio reprezinta cea mai slaba radiatie a spectrului electromagnetic si de aceea pot fi utilizate pe scara larga in mai toate procesele tehnologice implicand transmiterea fara fir a informatiei la distanta (wireless / wi-fi), fara ca acest lucru sa ne afecteze in cazul in care nu abuzam de genul acesta de comunicatii (in special prin supra-utilizarea diferitelor tipuri de antene aflate prin preajma).

Este domeniul OPTICII ONDULATORII..
La capatul celalalt al spectrului de radiatii (extrema dreapta) gasim razele gamma. Insasi denumirea de RAZA gamma ne duce cu gandul la aspectul mai mult inspre corpuscul decat inspre unda pe care comportarea luminii la frecvente foarte inalte il induce observatorului. La o asemenea frecventa (miliarde de miliarde de oscilatii pe secunda) este foarte greu sa mai observam variatia campului electric in functie de timp. Asadar unda se transforma mai degraba intr-o raza (din punct de vedere al comportamentului observabil si legitatilor studiabile ale fenomenului). Sa nu uitam ca razele X si razele gamma sunt cele mai puternice tipuri de radiatie electromagnetica, practic fascicule de energie care in contact cu materia reusesc sa modifice structurile atomice si moleculare, fapt care afecteaza mai mult sau mai putin iremediabil insasi tesuturile vii aflate in contact cu genul acesta de radiatie (raza). In cazul razelor X si Gamma, ne intereseaza frecventa radiatiei luminoase, intensitatea razei de lumina si numarul de fotoni de inalta energie implicati in proces.

Este domeniul OPTICII CORPUSCULARE..
La mijlocul spectrului electromagnetic se afla zona de lumina vizibila. Este radiatia pe care o putem percepe cu ochiul liber sub forma de lumina alba sau colorata. Majoritatea corpurilor emit insa radiatie intr-o zona mult mai larga a spectrului electromagnetic decat regiunea ingusta a luminii vizibile sesizabila cu ochiul liber. Un filament de bec clasic (cu incandescenta) emite doar 10% din energia sa in spectrul vizibil, restul fiind radiatie pe care simturile noastre nu o percep. Apare astfel evident ca in zona luminii vizibile, ceea ce avem de studiat cu precadere este formarea imaginilor (perceptia formelor cu ajutorul luminii) si contactul cu realitatea inconjuratoare prin intermediul culorilor.

Este domeniul OPTICII GEOMETRICE..
Am vrut sa stiu exemplificativ
cat de mica este CUANTA de lumina (fotonul) comparativ cu toata acea cantitate de lumina din spectrul vizibil emisa intr-o secunda de un bec clasic (cu incandescenta) avand o putere de 100W. Un raspuns clar in acest sens il poate da numarul de fotoni care se gasesc in lumina pe care noi o percepem intr-o secunda ca venind de la un bec normal (despre care am mentionat deja ca numai 10% din radiatia pe care o emite este lumina din spectrul vizibil). Ei bine, in urma unor calcule, a reiesit ca aceasta lumina, mica in intensitate si putina de altfel, contine in ea un numar de 29,2 x 1018 fotoni, adica 29 de miliarde de miliarde de fotoni. Fabulos, nu? :-) 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor
 

Din invataturile altora..


"Avem nevoie de o revolutie globala. Dar aceasta trebuie sa fie o revolutie a constiintei."
~ John Kennedy

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

"Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez

"Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama

- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Calmul este bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall

- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King

- "Cele mai intunecate locuri din iad sunt rezervate acelora care isi mentin neutralitatea in vremuri de criza morala." ~ Dante Alighieri

- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro