Ce face tranzistorul atat de important incat a reusit sa declanseze revolutia tehnologica a secolului

- AMPLIFICATOR DE SEMNAL ELECTRIC OSCILATORIU pe una sau mai multe trepte de amplificare (cu unul sau mai multi tranzistori): de exemplu vocea captata de la un microfon sub forma de curent electric alternativ este convertita la un curent continuu dar oscilant de control (circuland prin terminatia Baza a tranzistorului) care mai departe conditioneaza un curent de iesire (circuland prin terminatia Colector sau prin terminatia Emitor, in functie de tipul tranzitorului) tot continuu, oscilant, mult mai amplu, sincronizat in oscilatii cu respectivul curent de control, facand posibila redarea fidela la un volum mult mai mare a sunetului captat printr-o astfel de schema.

- COMUTATOR DE CIRCUIT care inchide sau deschide circuitul (DESCHIS corespunzand variantei in care nu exista curent de control, situatie in care am vazut ca tranzistorul este blocat, asadar circuitul este inactiv, INCHIS corespunzand variantei in care avem un curent de control, deci implicit inregistram un curent de iesire pe colector in cazul tranzistorului NPN, respectiv pe emitor in cazul tranzistorului PNP).

- CODAREA bitilor 0 si 1 din algebra booleana aferenta oricarui sistem de calcul digital. Starea "0" poate fi asociata cu un curent de iesire 0 in lipsa curentului de control, in timp ce starea "1" poate fi asociata cu un curent de iesire la o valoare standard (poate fi de exemplu considerata valoare standard valoarea maxima a curentului de iesire care este constanta si comuna unui acelasi tip de tranzistori).

Pentru a intelege afirmatiile de mai sus e necesar sa avem in vedere modelul hidraulic al tranzistorului.

1. In cazul tranzistorului de tip NPN: 
2. In cazul tranzistorului de tip PNP: 
Ceea ce observam ca se intampla e ca un JET DE APA MIC odata antrenat in miscare continua CONTROLEAZA miscarea continua a unui JET DE APA MARE.

Fenomenologia electrica ar fi urmatoarea:
Legile naturale fac insa fenomenul si mai interesant, deoarece impun O RELATIE FIXA DE MULTIPLICITATE intre curentul de control (I_b) si curentul de iesire (I_e sau I_c dupa caz). Multiplictatea este cu un factor ß ce ramane mereu constant pentru un acelasi tip de tranzistor, astfel incat la un curent de control mai mare exista un curent de iesire mai mare de ß ori decat curentul de control, iar o variatie a curentului de control se traduce printr-o variatie la o scara de ß ori mai mare a curentului de iesire. Raportul ß dintre curentul de iesire si curentul de control este undeva intre 10 si 1000 (cel mai uzual intre 49 si 99), asadar prin intermediul unui tranzistor, un curent de numai 0,3V poate controla un curent de pana la 1000 mai mare (si asta fara nici o piesa mecanica mobila).

La o tensiune VBE mai mica de 0,3V (in cazul semiconductorului de Germaniu), respectiv 0,7V (in cazul semiconductorului de Siliciu), tranzistorul nu functioneaza (vezi pragul minim de tensiune de la jonctiunea p-n in polarizare directa). Exista de asemenea si un prag maxim al curentului de control dincolo de care curentul de iesire nu mai creste, ramanand la o valoare constanta.

Aceste fenomene sunt suficiente pentru a ne face o idee despre UTILIZARILE TRANZISTORULUI enuntate mai sus.

Este disponibila si varianta planara a tranzistorului bipolar NPN si PNP pentru o mai buna integrare si ergonomie la nivel de circuit:
Reprezentarea din schemele electronice a tranzistoarelor bipolare NPN si PNP este urmatoarea:
Putem observa in aceasta reprezentare - utilizata ca si conventie in toate schemele electronice - ca orientarea sagetii din Emitor indica sensul conventional al curentului electric prin tranzistor si nu pe cel real. Asadar, sensul curentului electric (reprezentand  curgerea efectiva de electroni prin tranzistor) este opus sensului sagetii prin care se reprezinta emitorul in simbolizarea generica a tranzistorului. 


Comentarii (2)

COMENT. #1 - Andrei Rosu

Foarte folositor pentru incepatori!

05/28/2018 - 14:08

 

COMENT. #2 - Eduard

Crezi ca doar pentru incepatori? Ai ramane uimit daca ai sti cati asa zisi cunoscatori doar picteaza formule fara sa inteleaga fenomenele si principiile!

05/29/2018 - 15:48

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume."~ Michael J. Scofield

- "O tara de oi cere un guvern de lupi."
~ Edward R. Murrow

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Calmul este bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall

- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin."
~ Leo Buscaglia

- "Exemplul personal nu este principalul lucru care ii capaciteaza pe altii, este singurul lucru care o poate face. El reprezinta diferenta dintre a avea o idee despre cale si a merge pe cale.''
~ Albert Schweitzer

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais

- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King

- "Cele mai intunecate locuri din iad sunt rezervate acelora care isi mentin neutralitatea in vremuri de criza morala." ~ Dante Alighieri

- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann

- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel

- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela

- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in jur." ~ Barbara Marciniak

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant

- "O lume diferita nu poate fi construita de oameni indiferenti." ~ Peter Marshall

- "Nu conteaza prea mult ce privesti, conteaza intotdeauna ce vezi." ~ Henry Thoreau

- "Avem nevoie de o revolutie globala. Dar aceasta trebuie sa fie o revolutie a constiintei."
~ John Kennedy

- "Singuratatea nu inseamna sa nu ai oameni in jurul tau. Inseamna sa nu ai cu cine sa impartasesti lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine." ~ Carl Jung

- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

- "Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez

- "Sufletele mari au vointa, cele slabe au doar dorinte." ~ Proverb Chinezesc

- "Lucreaza pentru cauze, nu pentru aplauze. Traieste pentru a exprima, nu pentru a impresiona. Nu dispera sa-ti faci prezenta remarcata, fa-ti doar absenta simtita."
~ intelepciune contemporana

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro