Tranzistorul bipolar

Este alcatuit dintr-o succesiune de 3 zone semiconductoare, doua de tip n si una de tip p, intercalate, SAU doua de tip p si una de tip n, de asemenea intercalate. In orice schema de circuit cu tranzistori, fiecare din cele 3 terminatii vor fi conectate separat la cate un potential electric, diferit de la o terminatie la alta.

Tranzistorul se va conecta pe fiecare terminatie la un potential din ce in ce mai mare de la stanga la dreapta. De conectarea lui corespunzatoare la sursele de potential (generatoare de tensiune electrica) depinde buna functionare a tranzistorului in orice schema de circuit, indiferent de functia indeplinita.

In cazul tranzistorului NPN de exemplu, acest mod de conectare asigura jonctiunii n-p (prima dintre cele doua, cum privim de la stanga la dreapta) o polarizare directa iar jonctiunii p-n (a doua dintre cele doua, cum privim de la stanga la dreapta) o polarizare inversa si, datorita unei dimensiuni foarte mici a regiunii comune p dintre cele doua regiuni n (in plus si foarte slab dopata cu goluri), creste foarte mult probabilitatea ca electronii sosind din n in p (ca urmare a polarizarii directe a jonctiunii n-p) sa atinga intr-o mare masura bariera ionica dintre p si n fiind inca in stare de conductie. De aceea foarte multi electroni din prima regiune n vor ajunge efectiv la bariera dintre p si a doua regiune n ca electroni de conductie, de unde bariera ii va propulsa automat in cea de-a doua regiune n (ca si curent de drift datorat diferentei de potential din bariera). Bariera va incepe sa se comporte ca o baterie, absorbind electronii prin stanga si expulzandu-i prin dreapta, punand astfel in miscare un curent de electroni in cea de-a doua regiune n a tranzistorului, astfel incat ceea ce intra din regiunea p in bariera ca electron de conductie corespunde cu ceea ce iese din cea de-a doua regiune n pe borna de iesire..
Din considerentele prezentate mai sus, un tranzistor conectat la 2 puncte de voltaj in loc de 3 nu ar functiona corespunzator sau nu ar functiona deloc:
Concret, pentru obtinerea curgerii de sarcina dorite, tranzistoarele se cupleaza la sursele de tensiune astfel:


 


 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea

- "Pestera în care îti este frica sa intri ascunde comoara pe care o cauti.” ~ Joseph Campbell

- "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume."~ Michael J. Scofield

- "O tara de oi cere un guvern de lupi."
~ Edward R. Murrow

- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama

- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro