Tabelul periodic al elementelor - interpretare
Observam ca tabelul periodic al elementelor se imparte in 7 culoare orizontale si 18 verticale. Fiecare element din tabel se gaseste in diferite puncte de intersectie a celor doua culoare.
Culoarele orizontale numerotate 1-7 ne vorbesc despre numarul de orbitali (straturi) pe care sunt dispusi electronii in jurul nucleului atomic in cadrul fiecarui element din tabel. Observam astfel ca Hidrogenul (H) si Heliul (He) poseda un singur orbital, Potasiul (K) si Calciul (Ca) poseda 4 orbitali, in timp ce Franciul (Fr) si Radiul (Ra) dispun de 7 orbitali pe care se gasesc dispusi electroni.
Modul algoritmic in care electronii completeaza orbitalele atomice in cazul fiecarui element in parte ne este indicat intr-o prima faza de catre tabelul periodic daca privim la numarul de electroni ai elementului care incheie o categorie orizontala de elemente si respectiv la numarul de electroni ai elementului care o deschide pe urmatoarea.
Spre exemplu:
Heliul este ultimul element (extrema dreapta) din primul culoar orizontal de elemente (corespunzator atomilor cu un singur orbital). Litiul este primul element (extrema stanga) de pe culoarul orizontal imediat urmator (corespunzator atomilor cu doi orbitali).
Observam parcurgand elementele din tabel de la stanga la dreapta prin culoarele orizontale de la 1 la 7, ca elementele se succed unul dupa altul in ordinea consecutiva a cresterii numarului de electroni care orbiteaza in jurul nucleului atomic. H are 1 electron, He are 2 electroni, Li are 3 electroni, s.a.m.d. Electronii 1 si 2 corespund orbitalului 1, de la electronul 3 se trece pe orbitalul 2. Asadar toate elementele care au mai mult de 2 electroni au cel putin 2 orbitali: primul orbital contine fix 2 electroni, al doilea orbital contine 1 electron in cazul Litiului, 2 electroni in cazul Beriliului, 3 in cazul Borului si, progresiv, adaugandu-se cate un electron se parcurge integral culoarul al 2-lea de elemente din tabelul periodic aferent atomilor care poseda 2 orbitali cu electroni, orbitalul 1 fiind la toate elementele acelasi, orbitalul 2 fiind cel care diferentiaza elementele intre ele prin numarul de electroni care se misca in aceasta zona. Culoarul al 2-lea se incheie cu elementul Neon, care poseda 10 electroni dispusi pe 2 orbitali, din care 2 electroni pe primul orbital si 8 electroni pe cel de-al doilea.
Urmatorul element din tabelul periodic si cu care incepe totodata cel de-al 3-lea culoar orizontal (extrema stanga) este Sodiul (Na). Deja el are 11 electroni si 3 orbitali pe care acestia graviteaza in jurul nucleului atomic. Pentru primii doi orbitali se pastreaza dispunerea de la Neon (2 electroni pe orbitalul 1, 8 electroni pe orbitalul 2), iar cel de-al 3-lea orbital este acum populat cu 1 electron. Parcurgand de la stanga la dreapta culoarul al treilea de elemente din tabel, constatam ca fiecare element care se succede primeste cate un electron pe orbitalul 3, astfel incat, daca Sodiul (Na) avea 1 electron pe orbitalul 3 din 11 electroni in total, Magneziul are 2 electroni pe orbitalul 3 (din 12 in total), Aluminiul are 3 electroni pe orbitalul 3 (din 13 in total) si asa mai departe. Culoarul 3 se incheie cu elementul Argon care are 8 electroni pe orbitalul 3 din 18 in total.
Trecand la urmatorul culoar orizontal, cel de-al 4-lea, observam ca acesta se deschide cu elementul Potasiu (K) care are 19 electroni in total, dispusi pe 4 orbitali, primii 3 orbitali respectand configuratia ultimului element din culoarul anterior (adica Argon), in timp ce diferenta dintre elemente o face numarul de electroni care se adauga progresiv pe masura ce parcurgem, element cu element, culoarul 4 de la stanga la dreapta. Asadar culoarul 4 incepe cu Potasiul (K) avand 1 electron pe orbitalul 4 (dintr-un total de 19 electroni) si se incheie cu elementul Kripton (Kr) avand 9 electroni pe orbitalul 4. Pentru prima data observam insa ca intervine in acest al 4-lea culoar orizontal o zona (cuprinsa intre elementele Scandiu si Zinc) care prezinta o proprietate noua: cresterea progresiva a numarului de electroni nu mai are loc prin dispunerea electronilor pe ultimul orbital (al 4-lea) ci pe orbitalul penultim, in acest caz 3, repornind numaratoarea crescatoare a dispunerii electronilor pe acest orbital de acolo de unde a fost lasata odata cu ultimul element din culoarul al 3-lea (extrema dreapta), si anume Argon. Acesta insuma 8 electroni pe orbitalul 3, iar acum exact acest orbital 3 va fi in continuare populat cu electroni: Scandiu 9, Titan 10, etc.
Fenomenul acesta este important de explicat pentru a intelege modul in care electronii din jurul nucleelor atomice se aranjeaza in configuratii cu anumite atribute ce diferentiaza intre ele structurile de materie si le confera acestora proprietatile pe care le cunoastem azi.
Exista 7 straturi principale numite orbitali, pe care electronii se aranjeaza si graviteaza in jurul nucleelor atomice. Cu cat orbitalul se afla mai departe de nucleul atomic, cu atat electronii trebuie sa aiba o energie mai mare (o stare de excitatie mai pronuntata necesara pentru a ramane departe de nucleu), populand astfel orbitali tot mai indepartati. Cu cat orbitalul este mai aproape de nucleu, cu atat starea de excitatie a electronilor este mai scazuta si energia mai mica.
Electronii populeaza orbitalii pornind de la cel cu nivelul energetic cel mai scazut (orbitalul cel mai apropiat de nucleu) si ajungand treptat, prin completarea locurilor disponibile, la nivelul energetic cel mai ridicat, corespunzator orbitalului cel mai indepartat de nucleu.
S-a convenit sa se denumeasca Orbitalul 1 ca fiind orbitalul cel mai putin energetic (pe care electronii il completeaza primul), asadar cel mai apropiat de nucleu, in timp ce Orbitalul 7 va fi cel mai indepartat de nucleu si cel mai energetic, practic orbitalul pe care electronii il populeaza ultimul. Nu exista elemente pe care sa le cunoastem azi ai caror atomi sa detina electroni dispusi pe mai mult de 7 orbitali.
Notatia stiintifica pentru cei 7 orbitali s-a convenit a fi: s, p, d, f, g, h, i. Totusi, lucrurile nu sunt atat de simple si nu se opresc aici. Fiecare orbital (exceptandu-l pe primul) este alcatuit la randul lui din suborbitali.
- Primul ORBITAL are un singur suborbital care se confunda cu orbitalul principal. S-a convenit notarea lui: 1s.
- Al doilea ORBITAL are 2 suborbitali. S-a convenit notarea lor: 2s, 2p
- Al treilea ORBITAL are 3 suborbitali: 3s, 3p, 3d.
s.a.m.d.
- Al 7-lea ORBITAL are 7 suborbitali: 7s, 7p, 7d, 7f, 7g, 7h, 7i.
Pe fiecare dintre aceste subnivele se pot un afla un numar maxim de electroni dati de formula:
2 x (n x 2 - 1), unde n este subnivelul (de la 1 la 7, aferent s .. i)
Asadar, avem:
- Pe orice suborbital de tip s, un numar maxim de electroni 2 x (1x2 - 1) = 2 x 1 = 2
- Pe orice suborbital de tip p, un numar maxim de electroni 2 x (2x2 - 1) = 2 x 3 = 6
- Pe orice suborbital de tip d, un numar maxim de electroni 2 x (3x2 - 1) = 2 x 5 = 10
- Pe orice suborbital de tip f, un numar maxim de electroni 2 x (4x2 - 1) = 2 x 7 = 14
- Pe orice suborbital de tip g, un numar maxim de electroni 2 x (5x2 - 1) = 2 x 9 = 18
- Pe orice suborbital de tip h, un numar maxim de electroni 2 x (6x2 - 1) = 2 x 11 = 22
- Pe orice suborbital de tip i, un numar maxim de electroni 2 x (7x2 - 1) = 2 x 13 = 26
Suprinzator este ca, orbitarea electronilor nefiind perfect circulara, nivele energetice ale suborbitalilor nu sunt perfect crescatoare de la un orbital la altul. Astfel ca un suborbital de pe nivelul orbital 4 poate avea o energie mai mica decat un suborbital de pe nivelul orbital 3, asadar ordinea popularii cu electroni a orbitalilor nu este de la orbitalul 1 la orbitalul 7, ci variaza.
Este exact fenomenul datorita caruia se intampla dispunerea atipica a electronilor in cazul elementelor din tabelul periodic incepand de pe culoarul al 4-lea cu elementul Scandium, constand in faptul ca electronii nu continua sa apara pe orbitalul 4, ci pe 3. Intreaga zona de elemente din tabelul periodic cuprinsa intre culoarul orizontal 4 si culoarul orizontal 7, respectiv culoarul vertical 3 si culoarul vertical 12 este zona in care aceste fenomene se petrec pe diferiti orbitali si confera anumite proprietati comune tuturor elementelor de aici, aceasta categorie de elemente din tabelul periodic fiind supranuita si A METALELOR DE TRANZITIE.
In ce ordine se intampla mai exact completarea electronilor pe nivelele orbitale si suborbitale ale atomilor din zona metalelor de tranzitie (pe masura cresterii numarului de electroni afarent diferitelor elemente chimice), ne spune regula lui Aufbau:
Totusi exista exceptii si de la aceasta regula, date de stabilitatea energetica mai mare a unei dispuneri atipice a electronilor in cazul urmatoarelor elemente:
Se observa din schema lui Aufbau ca nu exista in prezent elemente chimice cunoscute ai caror atomi sa posede electroni care sa orbiteze mai departe de suborbitalul 7p al celui de-al 7-lea orbital (adica pe 7d, 7f, 7g, 7h, 7i). Intr-adevar, schema Aufbau completa, cu toate nivele atat locuite cat si nelocuite din interiorul atomilor elementelor cunoscute este:
Observam de asemenea ca nu exista elemente chimice cunoscute ai caror atomi sa posede electroni pe suborbitalii 5g, 6f, 6g, 6h.
Prin urmare, putem spune ca in actualul tabel periodic al elementelor mai incap:
- 18 elemente cu electroni pe 5g
- 14 elemente cu electroni pe 6f
- 18 elemente cu electroni pe 6g
- 22 elemente cu electroni pe 6h
- 10 elemente cu electroni pe 7d
- 14 elemente cu electroni pe 7f
- 18 elemente cu electroni pe 7g
- 22 elemente cu electroni pe 7h
- 26 elemente cu electroni pe 7i
TOTAL: 162 de elemente.
O multime! Personal astept cu interes fie descoperirea lor in natura, fie producerea pe cale artificiala, fie - nu in ultimul rand - oficializarea informatiei cum ca unele dintre ele au fost deja descoperite / produse si sunt utilizate! :-)
Privind cu atentie la tabelul periodic al elementelor, ajungem sa intelegem culoarele orizontale si importanta lor. Totusi nu am aflat inca nimic despre semnificatia culoarelor verticale.
Practic, ceea ce fac culoarele verticale este sa ne indice grupele de elemente care poseda acelasi numar de electroni pe ultimul orbital populat. De ce este importanta aceasta informatie? Pentru ca electronii de pe ultimul orbital populat sunt CEI CARE PARTICIPA LA LEGATURILE CHIMICE dintre atomii elementelor, fapt care confera anumite proprietati comune si unice elementelor din fiecare grupa verticala.
Acesti electroni care se implica in legaturile dintre atomi se numesc ELECTRONI DE VALENTA. Datorita lor exista ceea ce numim molecule de materie si, mai departe, tot ceea ce cunoastem ca structura materiala de tip gazos, lichid sau solid.
Observam totusi ca exista grupele verticale notate l, ll, ... , Vlll, avand fiecare subgrupele aferente A si B. Grupele principale l, ll, ... , Vlll sunt denumite astfel dupa numarul electronilor de valenta aferenti elementelor din grupa. Subgrupa A defineste elementele care au acesti electroni de valenta pe ultimul orbital. Subgrupa B, a metalelor de tranzitie, cuprinde acele elemente din tabelul periodic care au cei 1-8 electroni de valenta pe ultimul si penultimul orbital (uneori, rareori, chiar si pe antepenultimul). Mai mult, in cadrul grupei metalelor de tranzitie, exista Lantanidele si Actinidele, doua grupe derivate din metalele de tranzitie, insa evidentiate separat deoarece au cei 8 electroni de valenta pe ultimele 3 straturi orbitale, mai exact incepand cu substratul 4f pentru lantanide si cu 5f pentru actinide. Faptul de a avea electronii de valenta pe doua straturi orbitale sau chiar pe 3, confera elementelor din subgrupele B ale tabelului periodic posibilitatea existentei unui numar variabil de electroni care participa intr-o aceeasi legatura chimica (de exemplu numarul efectiv al electronilor de valenta care se acupleaza in cazul atomului de fier este posibil sa fie si 2 si 3 pentru aceeasi substanta, ca in cazul oxidului de fier, a carui formula poate fi atat FeO cat si Fe2O3).
Complexa si vasta Creatia asta, huh? :-)
Contribuie financiar..
Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.
Experiente de cunoastere..
Pentru cel care citeste..
Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.
Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.
Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!
Contact..
Autor: Eduard IrimiaLocatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com
Din invataturile altora..
- "Pestera în care îti este frica sa intri ascunde comoara pe care o cauti.” ~ Joseph Campbell
- "Mai intâi instruieste-te singur, apoi vei primi invatatura de la altii."
~ Johann Wolfgang Goethe
"Nu limita un copil la propria ta viziune si intelegere. Caci v-ati nascut in vremuri diferite."
~ Rabindranath Tagore
- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci
- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO
- "Traditia? Doar pentru ca ai facut un lucru de nenumarate ori in acelasi fel, nu inseamna ca nu este incredibil de stupid!"
~ intelepciune contemporana
- "Frumusetea fara inteligenta este precum o capodopera pictata pe un servetel."
~ intelepciune contemporana
- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama
- "Ar fi perfect posibil sa examinam totul din punct de vedere tehnico-stiintific, insa atunci viata noastra nu ar mai avea nici un motiv de a mai exista in forma in care o cunoastem azi. Ar fi ca si cum am descrie o simfonie a lui Beethoven ca variatia presiunii unei unde si o strangere de mana ca un contact dintre doua suprafete cu proprietati diferite. Doar pentru atat, insa, nu am avea nevoie sa fim oameni. Ar fi de ajuns sa existam ca unde si suprafete."
~ intelepciune contemporana
- "Ochiul sesizeaza doar ceea ce mintea e capabila sa priceapa."
~ intelepciune contemporana
- "Traim cu totii sub acelasi cer dar nu avem acelasi orizont!" ~ Konrad Adenauer
- "A creste doar cantitativ si nu calitativ este ideologia celulelor canceroase."
~ Edward Abbey
- "Drumurile dificile conduc adesea la destinatii mirifice!" ~ intelepciune contemporana
- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson
- "Faptele nu inceteaza sa existe doar pentru ca sunt ignorate." ~ Aldous Huxley
- "Toti avem potential, dar dobandirea abilitatilor aferente potentialului necesita munca grea!"
~ Michael Jordan
- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra
- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy
- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan
- "Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat intemeietorul civilizatiei." ~ Sigmund Freud
- "Acorda atentie lucrurilor aparent lipsite de importanta pentru ca intr-o buna zi e posibil sa te uiti in urma si sa realizezi cat de importante au fost de fapt!"
~ intelepciune contemporana
- "Un profesionist este un amator care nu a renuntat!" ~ intelepciune contemporana
- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson
- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann
- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel
- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela
- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper
- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa
- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant
- "O lume diferita nu poate fi construita de oameni indiferenti." ~ Peter Marshall
- "Nu conteaza prea mult ce privesti, conteaza intotdeauna ce vezi." ~ Henry Thoreau
- "Fii curajos si incearca sa confrunti lucrurile intr-un mod care te inspaimanta oarecum!"
~ Holley Gerth
- "Aceia care sunt vii traiesc intr-o stare de continua uluire!" ~ Buddha
Inscrie-te pentru noutati..
Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro
Multumire..
Sunt recunoscator pentru acest proiect tuturor invatatorilor mei: sfatuitori, ghizi, inspiratie, transpiratie, suferinte, bucurii, viata.
Informatiile cu privire la evolutia in cele 7 densitati si felul in care suntem conectati cosmologic la Creatie si la Creator pornesc de la datele oferite prin chanelling grupului Don Elkins, Carla L. Rueckert si James McCarty de catre complexul memoriei sociale Ra, o comunitate de fiinte care sustin ca au existat intr-un trecut indepartat in forma tridimensionala, pe suprafata planetei Venus din sistemul nostru solar. In timp, se pare ca aceste fiinte au reusit sa-si ridice vibratia si sa ascensioneze pe baza de merite spirituale catre planuri de existenta superior dimensionale. Comunitatea Ra s-a dezvoltat si a evoluat pe o cale de esenta pozitiva, fiind o comunitate orientata inspre dobandirea unor intelegeri rafinate ale dinamicilor creationale, precum si inspre gasirea celor mai potrivite cai de transmitere acurata a unor astfel de informatii acelora care au cea mai mare nevoie de ele: in prezent, actuala umanitate.
Don Elkins, Carla si James si-au consacrat 3 ani din viata acestui chanelling - pe care il consider ca fiind revelator si revolutionar, cel mai consistent si mai acurat chanelling care s-a realizat in istoria cunoscuta a omenirii. Carla a compilat intr-un final intregul material in 5 volume sugestiv intitulate: Legea lui Unu - Materialul Ra. Ele pot fi gasite alaturi de multe alte resurse online si materiale inrudite pe site-ul fundatiei sale, LLResearch.org. Le multumesc celor 3 autori pentru contributia lor nepretuita la redactarea si raspandirea acestui material informativ unic!
Motto..
Sunt un om viu.
Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain.
Abia am timp sa ma mir ca exist, dar
ma bucur intotdeauna ca sunt.
Nu ma realizez deplin niciodata,
pentru ca
am o idee din ce in ce mai buna
despre viata.
Ma cutremura diferenta dintre mine
si firul ierbii,
dintre mine si lei,
dintre mine si insulele de lumina ale stelelor.
Dintre mine si numere,
bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3.
Iau in serios iarba,
iau in serios leii,
miscarile aproape perfecte ale cerului...