Scurt-circuitul

Atunci cand conectam bornele unei baterii, ale unui condensator sau ale unui generator de curent continuu sau alternativ printr-un fir conductor care nu include pe el consumatori sau rezistente, avem practic un circuit inchis intre doua borne aflate sub tensiune (la diferenta de potential electric una de cealalta) care comunica intre ele printr-un conector cu rezistenta infima, incapabil sa limiteze intensitatea curentului printr-un astfel de traseu "scurt" (care tinde sa echilibreze instant prin flux de sarcina potentialul celor 2 borne). Cum V=I*R, atunci cand R este foarte mic, la o aceeasi tensiune V, implicit I devine foarte mare, fapt care arde conductorul si distruge sursa de tensiune deoarece intensitatea curentului depaseste cu mult fluxul maxim de sarcina suportat de structura fizica a conductorului, respectiv a bateriei / sursei.

Cel mai simplu scurt-circuit este acesta:

Inca un exemplu de scurt circuit este acesta:
Si aici este evidenta scurt circuitarea bornelor sursei V1.

O forma mai putin evidenta de scurt-circuit este aceasta:
Sa analizam circuitul din punct de vedere definitiei ochiurilor de circuit care ne spune ca pe orice ochi de retea trebuie sa existe cel putin o rezistenta electrica. Ochiurile in cazul nostru ar fi urmatoarele:
Dupa cum se poate observa din figura, pe ochiul 3 nu avem decat surse de tensiune (si nici o rezistenta). Asadar pe acest ochi curentul electric circula la o intensitate foarte mare, direct intre bornele surselor, evitand latura cu rezistenta R1 si scurt-circuitand bornele.

Intrebare-TEST: cum se comporta curentul prin acest circuit? 


 


Comentarii (2)

COMENT. #1 - mireka45

Nu se face scurtcircuit deoarece avem rezistenta R1. Totusi am o intrebare: pentru a se face scurtcircuit, rezistenta interna trebuie sa fie nula??

05/07/2016 - 13:25

 

COMENT. #2 - Eduard

Pentru a se forma un scurtcircuit trebuie sa avem cel putin o legatura fara rezistenta electrica intre cele doua borne ale sursei de tensiune care genereaza curent electric in circuit. In cazul de fata, asa cum ai spus si tu, prezenta rezistentei nenule R1 pe singura latura de circuit care pleaca de pe borna pozitiva a sursei V1 impiedica aparitia unei scurtcircuitari cu borna negativa.

05/13/2016 - 17:39

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro