Responsabilitatea cultivata in toate aspectele vietii

Un text extrem de pertinent d.p.d.v al intelegerii nuantate a realitatii momentului circula in mediile online..

Gabriel Gachi scrie: Azi am vazut in fata mea un om in toata firea prabusit din cauza presiunii fiscale. Un om de afaceri din Iasi cu aproximativ 200 de angajati in firma, business-ul avand o vechime de peste 15 ani. Avea dintii inclestati si cateva lacrimi de furie in coltul ochilor. Era in stare de soc, a dat cu bricheta de perete in disperare. “Cum vii tu, stat roman, si impozitezi munca noastra cu 80%, la angajat si angajator, mai vii si mai bagi un 16% pe profit si inca 16% pe dividende si apoi ii bagi in fundul lui Rusanu, care ia 60.000 de euro pe luna?!”, a racnit el, sufocandu-se.

Si a continuat dupa un timp: ”Sunt imun la politica, nu ma intereseaza, dar mi s-a urcat sangele la cap acum doua saptamani cand am vazut la televizor salariile de la ASF. Supravegherea asigurarilor faceti voi acolo?!”, urla el cu ochii scosi din orbite. “Eu nu duc acasa intr-un an 60.000 de euro, iar Rusanu ia saizeci de mii intr-o luna, pai de asta imi pui tu mie cutitul la gat?”.

Textul spune mai mult decat poate parea la prima vedere. Atentie la acest pasaj, el este cheia: ”Sunt imun la politica, nu ma intereseaza.”.

Hmmm... Deci esti IMUN LA POLITICA, nu te intereseaza, nu face obiectul preocuparilor tale, zici ca astia te impoziteaza cu 80%, mai vin si cu un 16% x 2, apoi ii baga in buzunarul lui Rusanu si dumneata ce faci?! Dai cu bricheta de perete! Aha. Deci practic astepti cu obstinenta ocazia sa te miri ce se intampla si sa injuri. Uite, ca sa vezi ce nenorociti! Cum de si-or permite?! Buna intrebare (o data la 15 ani)!

Avem aici esenta "geniului" intreprinzatorului care nu gandeste mai departe de propriile nevoi, si alea imediate, de micul sau marele profit de la sfarsit de luna si de an. Esenta acestui gen de resurse umane cu care se construieste "progres" in Romania o reprezinta indivizii care aleg sa nu dedice atentie si efort pentru a se informa cu privire la viata politica si publica, adica aceia care nu manifesta responsabilitate civica, nu sustin financiar, politic sau moral pe cei ce isi asuma roluri creative si proactive in diferite directii si pe diferite cauze de interes general, implementand sau aparand diverse norme si standarde - economice, politice, sociale si de mediu, privind resursele, justitia, egalitatea de sanse sau conservarea biosferei - iar in ziua de vot sau de miting se duc la plaja sau la cumparaturi. Apoi se mira ce se intampla si dau cu bricheta de pamant! Si culmea, in acelasi timp, aceasta forma de retardare mintala si civica, acesta primitivitate lipsita de orice stralucire, este purtata cu titlu de mandrie: “Nu face domnule politica, nu-l intereseaza, e om serios!".

Oamenii acestia nu inteleg niste legi cauzale elementare ale vietii sociale, politice si economice, la nivel de individ, comunitate si civilizatie. Iar ce-i mai rau e ca nici macar nu-i intereseaza. Mari patroni, intreprinzatori si platitori de taxe si impozite, sunt incapabili sa sesizeze legatura dintre cauza si efect, ambele implicandu-i si reclamandu-le responsabilitatea.

Ah, daca ar veni cineva calare pe un cal alb sa le rezolve problema impozitelor si a lui Rusanu, in timp ce ei pun de un weekend cu prietenii la Sinaia: oh, da!

Insa cum neimplicarea mai departe de prispa ograzii proprii si fara a renunta la deja celebrii ochelari de cal a devenit un sport aproape national, la asa popor, asa conducatori! In aceasta arena, cei mai gura casca ajung prostii de serviciu ai celor mai smecheri. Arondati. Pe caprarii si zone geografice. Asa sunt tratati si la asta se preteaza cu abandonul lor! Iar ca sa ajunga aici, ei se complac zi si noapte in convingerile cele mai lipsite de glorie ale vietii lor: "nu se poate", "nu depinde de mine", "nu avem parghii suficiente ca sa ne implicam". Parghiile nu vor fi niciodata suficiente, dar fiecare are datoria le foloseasca intensiv pe acelea care ii sunt lui accesibile! Nu vei conta nicicand mai mult decat decizi tu ca vrei sa contezi! Niciodata nu vei schimba mersul lucrurilor doar stand acasa in fata TV-ului si comentand de pe margine ca nu se poate! Spiritul intreprinzator al acelor oameni care au avut realizari semnificative de-a lungul timpului plecand de la zero, atesta ceea ce masele de pretutindeni nu pot sa conceapa: FAPTUL CA SE POATE. Din pacate insa, si acesti intreprinzatori, putini la numar, se implica doar cat pentru afacerile lor, nu la nivelul mecanismelor socio-politico-economice de care se leaga si ei si afacerile in mod omblilical. Ce spune asta despre inteligenta oamenilor si despre capacitatea lor de a intra in rezonanta cu realitati unde provocarile existentei sunt cu mult peste nivelul bazal (siguranta / acumulare / placere / distractie)? Faptul ca majoritatea indivizilor DOAR EXISTA. Si atat. Acea majoritate pe care o intalnim iesita cu prietenii la o bere, la o vorba, la gratar, la iarba verde, cand sunt alegeri sau cand concetatenii acestora care nu poarta ochelari de cal si "neimunizati" la politica (sau alte "aberatii" din astea), vor face si treaba lor pe la cabinele de vot sau in varii actiuni publice si civice. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in jur." ~ Barbara Marciniak

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro