Radioactivitatea. Fisiunea si Fuziunea nucleara.

Radioactivitatea este fenomenul prin care nucleul unui atom instabil, numit si radioizotop, se transforma spontan (se dezintegreaza) intr-un atom mai stabil, degajand in paralel energie sub forma de radiatie. Prin dezintegrare atomul pierde si o parte din masa. Termenul de radioactivitate a fost folosit pentru prima data de Marie Curie in anii 1900.

Pentru a se intelege fenomenul de radioactivitate trebuie pornit de la structura atomului, care are in centru un nucleu in jurul caruia orbiteaza electronii. Nucleul este format din particule denumite generic nucleoni, o parte incarcate pozitiv (protonii), o alta parte neutre din punct de vedere electric (neutronii). Toti atomii unui element chimic au acelasi numar de de protoni, dar pot avea un numar diferit de neutroni. In functie de numarul de neutroni continuti in nucleu, se diferentiaza mai multe specii de atomi aferente unui acelasi element chimic. Aceste specii poarta denumiea de izotopi.

In interiorul nucleelor atomice actioneaza permanent doua tipuri de forte elementare intre nucleoni: forta de respingere dintre protoni (forta electromagnetica) si forta de atractie dintre nucleonii care intra in componenta unui nucleu atomic (forta nucleara slaba). Cand cele doua forte sunt in echilibru, izotopul este stabil. Pentru nucleele care contin neutroni in exces, cele doua forte nu mai sunt in echilibru, iar izotopul este instabil si se dezintegreaza spontan cu emisie de radiatie.

Energia nucleara, numita si energie atomica este definita ca energia eliberata in procesele care afecteaza nucleul atomic. Aceste procese constau in reactii fisiune si de fuziune.

- FISIUNEA este o reactie nucleara care are drept efect ruperea nucleului atomic in mai multe fragmente de masa aproximativ egala, plus neutroni, procesul generand la nivel energetic radiatie nucleara si radiatie electromagnetica. Fisiunea in lant este o reactie nucleara in cadrul careia un neutron provoaca fisiunea unui atom, fenomen care este imediat urmat de producerea de neutroni in interiorul unor atomi invecinati, iar, mai departe, fisionarea acestora.

- FUZIUNEA este procesul prin care doua nuclee atomice interactioneaza pentru a forma un singur nucleu, mai greu (cu masa mai ridicata) decat nucleele initiale. Ca urmare a fuziunii se produc si alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni, electroni, pozitroni. Din cauza ca nucleele participante la fuziune sunt incarcate electric (orice nucleu atomic este purtator de sarcina pozitiva), reactia de fuziune poate avea loc numai atunci cand cele doua nuclee poseda o energie cinetica (la deplasarea unuia catre celalalt) suficient de mare pentru a invinge potentialul electric (fortele de respingere electromagnetica dintre nucleoni) in asa fel incat cele doua forte nucleare (slaba si tare), care au raza de actiune extrem de mica, sa se activeze si sa poata rearanja nucleonii. Aceasta conditie presupune temperaturi extrem de ridicate daca reactia are loc intr-o plasma fierbinte (preum in stele) sau accelerarea nucleelor la viteze foarte mari, urmate de coliziune (in acceleratoarele de particule). 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor