Primele momente de existenta ale Universului pe care il vedem azi

Timpul considerat ZERO de fizicieni este momentul in care universul avea varsta 10(-43) secunde, adica 1 impartit la 10 la puterea 43 (secunde) imediat dupa Big Bang. Aceasta este ceea ce fizica particulelor elementare numeste bariera Planck, dincolo de care, mergand spre zero, nici chiar mecanica cuantica nu mai poate fi utilizata in descifrarea legilor materiei si energiei aferente acelor momente. La momentul 10(-43) sec. se estimeaza ca temperatura universului atingea 1032 °C, iar densitatea materiei era de aproximativ 1088 tone/cm3.

Perioada dintre momentele 10(-43) secunde si 10(-35) secunde: fizicienii presupun ca in cursul acestei perioade Universul avea structura cea mai simpla. Imediat dupa momentul 10(-43) secunde, Universul pe care il cunoastem azi nu avea nici macar dimensiunea unei particule elementare, iar cele patru forte fundamentale nu erau inca diferentiate, fiind unite intr-o super-forta unica.

Intre momentul 10(-35) si 10(-32) secunde, Universul s-a marit cu un factor de 1050 fata de cum era la sfarsitul epocii Plank. Aceasta este considerata perioada inflationara. De la aceasta pana in zilele noastre se considera ca rata de expansiune a Universului s-a micsorat substantial, in sensul ca el continua expansioneze cu o viteza tot mai mare, accelerand, dar aceasta acceleratie scade din ce in ce mai mult tinzand asimptotic catre 0.

La 10(-32) secunde, forta nucleara tare (ce asigura coeziunea nucleului atomic) se diferentiaza de forta nucleara slaba (cea care transmuta materia) iar Universul masoara cam 300 metri de la un capat la altul, fiind cufundat intr-un intuneric absolut si incalzit la temperaturi de neconceput.

La 10(-11) secunde s-au individualizat perfect cele patru forte fundamentale si au inceput sa interactioneze unele cu altele: gravitatia, forta electromagnetica, forta nucleara tare si forta nucleara slaba. Apar asadar particulele elementare (cuantele de energie) asociate acestor forte: gravitonul, fotonul, gluonul si bosonii W/Z.

Intre 10(-11) si 10(-5) secunde se diferentiaza quarkurile care incep sa se asociaze instantaneu in particule elementare masive de materie (fermioni) si antimateria sa (antifermioni); apar astfel principalele particule elementare cunoscute azi ca facand parte din structura elementara a oricarui atom: protoni, electroni, neutroni si totodata antiparticulele lor (antiproton, antineutron, etc.). Se pare ca in acest stadiu incipient de aparitie si dezvoltare a Universului, atunci cand Universul era in plina expansiune inflationara, aveau loc procese de deteriorare a simetriei de sarcina si paritate materie-antimaterie, sau, cu alte cuvinte, in loc ca perechile particula-antiparticula sa se anihileze reciproc, nu se realiza anihilarea perfecta a unei unitati de materie de catre o unitate de antimaterie, astfel incat, incepand din primele momente ale universului si pana mai tarziu a fost posibila nasterea, ramanerea in existenta si stabilizarea materiei in detrimentul antimateriei.

La secunda 1 Universul ajungea la temperatura de 1 miliard de grade iar particulele primordiale de materie si forta erau deja individualizate, deschizand lungul drum al constructiei si expansiunii cosmosului la scara pe care o cunoastem azi. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann