Poluarea si consecintele sale. Combaterea acumularii deseurilor planetare. Ecologia spirituala

Actualmente numeroase arierate naturale care in mod normal ar fi ramas neatinse de mana omului datorita pozitionarii lor greu accesibile sau conditiilor vitrege de clima existente in respectivele regiuni, sunt invadate de gunoiul oceanic. Milioane de pasari si mamifere marine ajung sa ingurgiteze (fara posibilitatea de a regurgita), cantitati impresionante de gunoi – plastic si metal – care le obstructioneaza caile digestive si conduc la moartea chinuitoare, lenta si sigura a animalului care a confundat hrana cu plasticul sau cu dopul din metal.

Este o realitate nu doar revoltatoare ci care ne reclama o doza de participatie la realitatile planetare cel putin la fel de mare precum aceea care are in vedere drepturile omului. Caci despre ce drepturi ale omului putem discuta daca nu sunt respectate DREPTURILE FIINTELOR la o viata demna?
Boyan Slat, un tanar de 20 de ani cu studii in inginerie aerospatiala, a inventat un sistem de curatat oceanele care, odata omologat si produs in serie, se pare ca poate sa extraga si sa recicleze - pentru prima data in istoria contemporana - cantitati enorme de material rezidual ratacind in prezent prin apele oceanelor lumii. El este autorul sistemului generic numit Ocean Cleanup Array, care consta dintr-o unitate centrala de procesare si doua brate lungi pentru directionarea gunoiului catre platforma de prelucrare..In loc sa se deplaseze prin ocean in cautarea gunoilui plutitor, sistemul va fi amplasat in calea vortexurilor oceanice (curenti cu circumferinta foarte mare care practic circula 98% din tot gunoiul oceanic prin anumite regiuni relativ inguste). Acolo sistemul va fi ancorat si va sta in calea cantitatilor enorme de reziduuri ce plutesc la suprafata apei aflate in miscare.Cele doua brate sunt cilindrice, nu absorb apa sau gunoiul, ci au doar un rol de GHIDARE a gunoiului plutitor inspre unitatea de procesare din interiorul platformei plutitoare. Forma lor cilindrica este conceputa astfel pentru A NU AFECTA FLORA SI FAUNA MARINA in nici un fel. Animalele acvatice pot trece pe sub brate, de aceea, neexistand de-a lungul lor plase, palnii, jgheaburi sau canale, bratele nu fac altceva decat sa stea in calea gunoiului de suprafata. Unghiul bratelor va determina deplasarea reziduurilor inspre mecanismul de captare din interiorul instalatiei, unde resturile din plastic sau metal urmeaza sa fie separate de plancton (ulterior eliberat inapoi in mare neafectat de procesul separarii). Gunoiul va fi depozitat in vederea reciclarii.Dupa ce solutia ingenioasa a primit in 2013 cateva premii pentru inovatie, Boyan a gasit sprijin si suport la organizatia non-guvernamentala The Ocean Cleanup Foundation, care s-a oferit sa puna in practica ideea studentului. Daca ideea va avea succesul scontat, s-ar putea salva anual sute de mii de animale acvatice care actualmente ingereaza cantitati enorme de plastic, lemn sau metal si mor prin obstructii ale organelor vitale. S-ar putea reduce considerabil mizeria si, la fel de important, s-ar putea economisi milioane de euro prin reducerea costurilor de curatare, a devalorizarii zonelor turistice si a daunelor aduse vaselor de croaziera care strabat oceanele.

Procesul de curatare se estimeaza ca ar elimina 7.250.000 de tone de deseuri plutitoare in 5 ani din toate oceanele planetei.

Dupa parerea lui Boyan, deocamdata populatia nu este constienta de AMPLOAREA poluarii oceanice, deoarece deseurile sunt disparate pe o suprafata imensa, cele peste 7 milioane de tone insemnand de fapt munti intregi de gunoaie, la propriu. Cu ajutorul curentilor marini, ele vor putea fi scoase din ocean prin intampinarea lor in puncte cheie de catre masinile de tip Ocean Cleanup Array, amplasate in zonele de trecere cele mai inguste si avand concentratia de gunoi cea mai mare. La o rata atat de ampla a curatarii, sistemul ar permite crearea unor adevarate insule demonstrative ale gunoiului, importante pentru a-i constientiza pe oameni despre adevaratele dimensiuni ale poluarii, despre tabloul tragic al gunoiului aruncat la intamplare si despre necesitatea educarii in scopul prevenirii pe mai departe a calamitarii planetei.
Asadar.. mergem la picnic, facem plaja, calatorim. Totusi ce facem cu gunoiul nostru? Il strangem si il aruncam la cos sau il lasam in urma sa se ocupe natura de el? Daca murdarim natura, cam acesta ar fi timpul in care natura va ramane murdara..

>> VEZI POZA la marimea originala - 1672 x 1200 pixeli


 

Exista si o ALTERNATIVA ECOLOGICA de PRODUCTIE la scara industriala a materialelor care in prezent polueaza si sufoca planeta. Este vorba de CANEPA, solutia imediata si auto-sustentabila la toate aceste nejunsuri.

Plasticul din CANEPA este un bioplastic realizat din versiunea industriala a plantei. Hartia din canepa are in alcatuirea ei o fibra de 4 ori mai rezistenta decat hartia din celuloza de arbore. Atat plasticul cat si hartia obtinute din canepa sunt reciclabile si suporta de 2 ori mai multe cicluri de reciclare decat actualele produse standard din lemn sau din plastic. Nu sunt poluante si sunt 100% biodegradabile.

In plus, plasticul din canepa este de pana la 5 ori mai rigid decat plasticul petrolier si de 2,5 ori mai rezistent. In contact cu alimentele lichide sau solide, plasticul din canepa nu dezvolta reactii toxice si astfel nu prezinta o serie de probleme pentru sanatate pe care plasticul obisnuit (obtinut din petrol) ni le ridica la tot pasul: intoxicatii, astm, probleme de ficat si reproductive (diminuarea cantitatii si calitatii spermei), cancer.

Filmul urmator face o incursiune mai in amanunt vizavi de aceasta minune a naturii numita CANEPA, atat de putin cunoscuta, dar utilizabila in aproape orice domeniu de productie si promovabila in educatia, cultura si viata de zi cu zi a omului de rand..


 

In articolul de mai jos poti afla detalii uimitoare despre ISTORIA canepei, PROPRIETATILE sale miraculoase si CENZURA implicata in ascunderea adevarului despre aceasta planta, adevar care ar putea schimba insasi felul in care sunt concepute structurile organizationale de monopolizare a resurselor, existente la ora actuala in cadrul sistemului administrativ global: Canepa - o planta miraculoasa si o materie prima cu nenumarate intrebuintari. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Avem nevoie de o revolutie globala. Dar aceasta trebuie sa fie o revolutie a constiintei."
~ John Kennedy

- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson

- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann

- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant

- "Nu conteaza prea mult ce privesti, conteaza intotdeauna ce vezi." ~ Henry Thoreau

- "Viata ta este mesajul tau catre lume. Ai grija sa fie unul inspirat." ~ Lorrin L. Lee

- "Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez

- "Lucreaza pentru cauze, nu pentru aplauze. Traieste pentru a exprima, nu pentru a impresiona. Nu dispera sa-ti faci prezenta remarcata, fa-ti doar absenta simtita."
~ intelepciune contemporana

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 - Ceea ce simtim, atragem.
3 - Ceea ce intreprindem, devenim."

           ~ intelepciune contemporana

- "Dacă un om face tot ce-i sta in putere, ce altceva i se mai poate cere?"
~ George S. Patton

- "Traieste viata cu integritate si da-i un sens. Cand vei imbatrani, te vei gandi la viata ta si o vei putea savura pentru o a doua oara."
~ Dalai Lama

- "Odata ce te conformezi, odata ce ajungi sa faci lucruri doar pentru ca ceilalti le fac la randul lor, letargia iti acapareaza talentul si iti nimiceste puterea sufletului." ~ Virginia Woolf

- "Nici un lucru maret nu a fost vreodata realizat fara entuziasm." ~ Ralph Waldo Emerson

- "Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in starea de a le face."
~ Constantin Brancusi

- "Cele mai frumoase vise le ai atunci cand esti treaz!" ~ intelepciune contemporana

- "Disciplina inseamna sa alegi intre ce-ti doresti acum si ce-ti doresti cel mai mult."
~ intelepciune contemporana

- "Nu astepta judecata de apoi. Ea are loc in fiecare zi." ~ Albert Camus

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro