Materie si anti-materie

La inceputurile Universului nu exista materie deloc. Exista foarte multa energie sub forma de lumina (radiatie electro-magnetica sau cuante numite fotoni). Cand fotonii avand suficient de multa energie interactionau cu alti fotoni de inalta energie, din aceasta interactiune rezultau adesea particule si antiparticule de MATERIE (fotonii care interactionau intre ei ca particule de energie fara masa generau particule de materie-antimaterie purtatoare de masa). O antiparticula este exact particula de polaritate opusa, in sensul ca daca sarcina pe care o particula de materie o poarta este -e (electron), atunci antiparticula sa de antimaterie va fi +e (pozitron).

In prezent fasiculele de raze gama din univers emit (creeaza) perechi particula-antiparticula de materie-antimaterie, observabile si masurabile. Totusi, in momentele imediat urmatoare crearii lor, cele doua particule se anihileaza reciproc. Singurul mod in care actualmente materia se poate forma in universul observabil este prin interactiunea dintre materia deja existenta si fasciculele de radiatie gama (lumina de inalta frecventa). Prin interactiunea unui foton de inalta energie cu un proton sau electron, rezulta mai multe particule purtatoare de masa decat initial: mai multi electroni, protoni, eventual neutroni.

Se pune urmatoarea intrebare: De ce la inceputurile Creatiei a ramas o parte de materie NEANIHILATA de antimateria sa? Unde este toata antimateria care se presupune ca ar fi trebuit sa rezulte din reactiile care au existat la inceputurile universului cunoscut? De ce nu s-au anihilat reciproc si perfect simetric materia cu antimateria cand universul pe care il vedem azi era in formare?

Fenomenul este pus pe seama existentei unei asimetrii in conditiile extreme de la inceputurile formarii universului cunoscut. S-a emis ipoteza ca pentru fiecare 10 miliarde de particule anihilate de antiparticulele lor, o particula a supravietuit anihilarii. Desi procentul pare infim, a fost suficient pentru a creea toata materia pe care o vedem ca exista azi in cadrul universului observabil.

Sunt o multime de teorii care incearca sa explice asimetria. Una dintre cele mai interesante este numita bariogeneza electroslaba. Aceasta explicatie are legatura cu faptul ca in perioadele incipiente ale Universului cunoscut azi, datorita temperaturilor si presiunilor incomensurabil de mari, forta nucleara slaba si forta electromagnetica erau unificate intr-o forta nediferentiata care, pe masura ce universul se racea, se desfacea si incepea sa se manifeste tot mai mult sub forma celor doua forte elementare individuale cunoscute azi. In cadrul acestui proces, chiar si fenomenele cunoscute si atestate in prezent de fizica particulelor elementare (legile fizicii cuantice) permiteau existenta unor derogari de la ceea ce observam ca se intampla in sfera transformarilor energie-materie din nucleele stelare si galactice: existenta in conditii exceptionale a unei asimetrii nemaintalnite, pe o perioada de timp suficient de mare incat sa permita nasterea unui nucleu stabil de materie din care mai apoi sa poata evolua intregul univers.

Dupa cum atesta si celebra ecuatie a lui Einstein E=mc2, este nevoie de o cantitate uriasa de energie pentru a creea o cantitate mica de materie. Iar cum intregul univers la inceputurile formarii sale mustea de o energie formidabila, putem spune ca materia pe care o vedem azi e nici mai mult nici mai putin decat energie condensata initial si dezvoltata pe parcursul a miliarde de ani ca urmare a existentei unei asimetrii originare, generatoare de Creatie manifesta, provenind dintr-un Vid Creator nemanifest si nediferentiat, insumand toate variantele si toate posibilitatile in stare latenta si in mod egal aspectate. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor