Notiuni despre masa in Mecanica Newtoniana

Masa masoara inertia unui obiect material, putand fi pusa in evidenta de orice forta de miscare, nu doar de forta gravitationala. Masa inertiala este aceeasi pentru toate fortele de miscare actionand asupra unui corp (inclusiv forta de greutate), de aceea masa inertiala sau masa gravitationala sunt totuna.

Cantarul de exemplu nu masoara MASA, ci GREUTATEA. Iar greutatea este Masa Gravitationala (m) INMULTITA cu Acceleratia Gravitationala (g).

G=mg

Constanta g este acceleratia unui corp lasat liber sa cada in conditii de vid in campul gravitational al Pamantului (acceleratia fiind cifra desemnand cresterea constanta de viteza din aceasta miscare de cadere). Deoarece intensitatea campului gravitational difera de la planeta la planeta, greutatea unui corp poate sa fie mai mica sau mai mare de la o planeta la alta. Masa insa ramane constanta.

Masa inertiala mai poate fi inteleasa si ca marime a rezistentei opusa de un corp aflat in miscare uniforma si rectilinie atunci cand vectorul sau de viteza este modificat sub actiunea unei forte exterioare. Masa gravitationala exprima capacitatea pe care un corp aflat in repaos pe suprafata unei planete o are de a opune rezistenta la orice tentativa de ridicare a sa in aer de catre o forta exterioara.

> Urmatorul exemplu EXPLICA masa inertiala si masa gravitationala:

Pe o suprafata plana acoperita cu gheata (si forte de frecare neglijabile) asezam cateva obiecte cu mase diferite: un telefon mobil cu masa de 100 g, o sanie cu masa de 3 Kg si o ghiulea de metal cu masa de 100 Kg. Acum ne imaginam ca incercam sa impingem cele 3 obiecte cu aceeasi acceleratie (implicand o crestere de viteza constanta si identica pentru toate 3). Diferenta de efort pe care o resimtim la impingerea telefonului de 100 g fata de impingerea saniei de 3 Kg si bucatii de metal de 100 Kg pentru a reusi aducerea fiecarui corp in parte de la 0 la 100km/h in 10 secunde de exemplu se datoreaza masei inertiale. Daca incercam sa facem acelasi lucru dar pe verticala - ridicand cu o acceleratie constanta si identica cele 3 obiecte de jos in sus - atunci efortul resimtit in mod diferit de la un obiect la altul pune in evidenta masa gravitationala a fiecaruia dintre cele 3 obiecte.



 


Comentarii (3)

COMENT. #1 - Gheorghe Adrian

Masa inerta este data de produsul dintre volumul V si densitatea "ro". Volumul este parametru geometric, nu produce nici-un efect fizic. Efectul fizic al inertiei masei este produs de densitatea ro. Aceasta este esenta fizica a masei. Tot densitatea ro este aceea care genereaza campul gravific al masei, adica acceleratia gravifica normala la suprafata corpului, dar si energia gigantica de repaus a masei, aceea data de formula lui Einstein. Fizica actuala nu ne spune ce este densitatea masei, ro. Masa gravifica se afla inmultind suprafata inchisa care margineste corpul cu acceleratia normala la suprafata si raportand la constanta gravitationala G. Masa gravifica se calculeaza cu formula lui Gauss daca se considera un epsilon gravific analog cu epsilon electric, in care in loc de constanta electrica apare constanta gravifica G. Epsilon gravific = 1/4*pi*G.

10/24/2016 - 11:44

 

COMENT. #2 - Gheorghe Adrian

Eu am dedus, pornind de la ipoteza identitatatii dimensionale masa-sarcina, ca masa inerta este data de inductia magnetica de la nivelul nucleonilor. Fiindca rezulta ca densitatea masei este data de patratul inductiei magnetice. La nivelul nucleonilor modelati ca niste colivii cilindrice cu diametrul cat al nucleonilor, densitatea masei ar fi de 10^24 Kg/m^3. Aceasta densitate gigantica se dilueaza in volumul substantei pana la valorile masurate in laborator. Aceasta densitate gigantica poarta in ea energia gigantica de repaus a masei. Aceea din formula lui Einstein. Se poate spune ca energia de repaus a masei este stocata in campul magnetic al nucleonilor, asa cum energia scanteii de la bujie este stocata in campul magnetic al bobinei de inductie.

12/14/2016 - 12:03

 

COMENT. #3 - Eduard

Astfel de informatii sunt mult prea specifice si de amanunt incat sa faca obiectul acestui studiu. In plus, fiind informatii de nisa, pot fi dezbatute si verificate cel mai probabil intr-un laborator, de catre persoane care au facut studii aprofundate asupra unor aspecte ale fizicii cuantice.

12/14/2016 - 22:59

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere..



 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com