Lumina

Lumina vizibila este radiatie electromagnetica (altfel spus camp electromagnetic oscilant). Toata radiatia electromagnetica este de fapt lumina, numai ca doar o foarte mica parte este lumina vizibila. Fotonul sau mai bine zis lumina, in spatiul "liber" se comporta ca o unda electromagnetica, in timp ce in interactiunile cu materia se comporta ca o particula. Dualitatea unda-particula a luminii este cea care poate sa explice DEPLASAREA luminii prin Univers ca si CORPUSCUL purtator de RADIATIE. Se poate spune ca lumina exista simultan in ambele forme si doar felul in care observatorul se raporteaza la ea face diferenta.
Dilatatia metrica a Universului afecteaza lungimea de unda a luminii (modificandu-i frecventa, deci incadrarea pe spectrul de radiatii electro-magnetice) dar nu ii modifica viteza de deplasare in vid. Particula de lumina continua practic sa calatoreasca in spatiu cu aceeasi viteza de 300.000 km/s insa, in urma dilatatiei cosmice, lungimea de unda creste, frecventa scade si lumina devine din ce in ce mai putin energetica.

Iata cateva exemple de unde electromagnetice conform diagramei de mai sus:
- Exemplul 1: undele radio - au o lungime de unda cuprinsa intre 1 km si 10 cm in spatiu, iar frecventa de 65 de mii pana la 3 miliarde de oscialtii pe secunda, (65 kHz - 3 GHz).
- Exemplul 2: undele radar si microundele - au o lungime de unda cuprinsa intre 10 centimetri si 1 milimetru in spatiu, cu o frecventa cuprinsa intre 3-300 GHz.
- Exemplul 3: lumina vizibila - are o lungime de unda cuprinsa intre 700 nm si 400nm (cat un protozor), cu o frecventa oscilatorie de 500 THz (5 x 1014 Hertzi).
- Exemplul 4: ultravioletele - au lungimea de unda de 10(-8) m (cat o molecula) si frecventa de aproximativ 1017 Hz; razele X - au lungimea de unda de 10(-10) m (cat un atom) si frecventa de aproximativ 1019 Hz; razele gama - au lungimea de unda de 10(-12) m (cat un nucleu atomic) si frecevnta de aproximativ 1021 hertzi.
Conform teoriei electricitatii si magnetismului, particulele stationare incarcate cu sarcina electrica genereaza camp electric, particulele incarcate cu sarcina electrica aflate in miscare uniforma genereaza camp magnetic, iar particulele incarcate cu sarcina electrica aflate intr-o miscare accelerata (suferind asadar o variatie a vectorului de viteza) genereaza CAMP ELECTRO-MAGNETIC care calatoreste prin spatiu cu viteza luminii. Asa se explica si emisia undelor electromagnetice de tip radio-tv. Practic in interiorul antenelor de metal se induc curenti care fac electronii liberi sa oscileze intre doi poli (accelerand si decelerand), fapt care genereaza radiatie electromagnetica de o anumita frecventa si lungime de unda, emisa in spatiu in toate directiile.
Fotonii sunt particule fara masa si fara sarcina electrica, purtatori de camp magnetic si electric, putand fi atat emisi cat si absorbiti, atat ca particula cat ca si radiatie.
Si inca o precizare in legatura cu natura luminii..
FOTONUL NU OSCILEAZA. In cazul in care nu sunt deviati de curvaturile spatiale aferente campurilor gravitationale ale obiectelor ceresti, fotonii calatoresc prin univers in linie dreapta. Ceea ce oscileaza este campul lor electromagnetic. Oscilatia acestui camp electromagnetic fotonic face ca lumina sa se comporte nu doar ca o particula ci si ca o unda. Campul electromagnetic este un camp cuantic (un camp de energie generat din vidul cuantic de una din cele 4 forte elementare ale universului: forta electromagnetica). Fotonul reprezinta o singura excitatie de natura electromagnetica a vidului cuantic.
Ambele aspecte ale dualitatii campului EM (aspectul electric si aspectul magnetic) sunt indispensabile unul altuia si conditioneaza existenta luminii in acest univers si in vietile noastre asa cum o cunoastem azi. Nu se poate spune ca o parte este mai importanta decat cealalta sau ca un aspect il determina pe celalalt (de genul ce-a fost mai intai, oul sau gaina). Excluderea uneia dintre parti din ecuatia luminii o exclude automat din existenta si pe cealalta. Propria experienta (ca observator) isi pune amprenta asupra formei de existenta a luminii, care se ajusteaza ca mod de manifestare (inspre unda sau inspre particula) in functie de raportarea constienta a observatorului la procesele implicand lumina din mediul inconjurator.
O astfel de observatie se bazeaza pe celebrul experiment al celor doua fante de lumina:

Experimentul ne arata ca o aceeasi raza de lumina, trecuta prin aceleasi doua fante ale unui zid, produce pe un ecran de proiectie TIPARE LUMINOASE DIFERITE in functie de modul in care aceasta lumina este observata la trecerea sa prin zidul cu fante.
Mai exact, in cazul in care lumina este lasata NEANALIZATA atunci cand ajunge in zona fantelor, atunci ea trece prin fante ca si radiatie electromagnetica iar pe ecranul de proiectie vom vedea imaginea din prima diagrama constand intr-o serie de franjuri de lumina, reprezentand interactiunea pe suprafata ecranului a undelor electromagnetice luminoase dispersate la trecerea prin zidul cu fante, consecinta a faptului ca lumina se manifesta implicit ca unda. In cazul in care, in apropierea fantelor se monteaza un ANALIZOR care cauta sa observe cati fotoni (cuante de lumina) trec printr-o fanta si cati fotoni prin cealalta, lumina isi modifica modul de manifestare, comportandu-se brusc ca o multime de particule, iar imaginea de pe ecran se modifica in exact doua benzi luminoase, consecinta a faptului ca lumina isi manifesta caracterul corpuscular.
In urma experimentului celor doua fante, Eugene Wigner - fizician laureat al premiului Nobel - a facut o afirmatie care a devnit istorie: "Va ramane un fapt remarcabil, indiferent in ce directie se vor dezvolta conceptele stiintifice viitoare, felul in care aceasta realitate exterioara care ne inconjoara de peste tot este influentata in mod direct si ultimativ de continuturile constiintei noastre".
Studiul fenomenelor luminoase actualmente se face sub 3 forme:
A. Optica Geometrica, bazata pe notiunea de raza de lumina, pentru care legile de compunere a imaginilor fac abstractie de natura luminii; este optica invatata in liceu, implicand formarea imaginii si manipularea ei prin oglinzi si lentile.
B. Optica Ondulatorie, caz in care fenomene precum: interferenta (suprapunerea pe o aceeasi zona de spatiu a undelor luminoase cu aceeasi frecventa si diferenta de faza constanta), polarizarea (oscilatia pe o singura directie in spatiu a campului electric asociat unui fascicol lumios), difractia luminii (fenomenul de „ocolire” de catre lumina a obstacolelor atunci cand dimensiunile obstacolelor sunt comparabile cu lungimea de unda a radiatiei luminoase) sunt explicate cu instrumentele electromagnetismului (fizica si matematica undelor electromagnetice).
C. Optica Fotonica, pentru care aspectul corpuscular al luminii devine predominant (vezi efectul fotoelectric - emisia de electroni de catre o suprafata metalica in urma bombardarii ei cu lumina ultravioleta).
Contribuie financiar..
Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.
Experiente de cunoastere..
Pentru cel care citeste..
Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.
Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.
Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!
Contact..

Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com
Din invataturile altora..
"Avem nevoie de o revolutie globala. Dar aceasta trebuie sa fie o revolutie a constiintei."
~ John Kennedy
- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO
"Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez
"Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana
- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson
- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama
- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln
- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama
- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in jur." ~ Barbara Marciniak
Inscrie-te pentru noutati..
Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro
In sanul luminii nu exista nici o vibratie. Exista numai circulatiile campurilor electric si magnetic. Vibratia sarcinilor electrice apare numai la interactia luminii cu substanta, intocmai cum acul dozei de pikup intra in vibratie la interactiunea cu discul in miscare, fara ca pe disc sa vibreze ceva. Deci fotonul (lumina) este numai un relief electromagnetic care translateaza cu viteza luminii. Si la interactiunea cu substanta pune in vibratie sarcinile electrice din substanta, prin efectul inductiei electromagnetice.
Forma fotonului poate fi asemanata cu o cale ferata la care nu exista sinele ci exista numai traversele. Traversele ar fi curentii eterici care genereaza campul magnetic care interactionand cu acei curenti pruduce campul electric, prin urmare si forta electromagnetica, forta care propulseaza structura dinamica a fotonului prin vid, prin spatiul cosmic, cu viteza c.
Este un studiu de cercetare personala postat la linkul de mai jos:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=171437#171437.
La acest model al fotonului (al luminii) se ajunge dupa descifrarea constantei de actiune h si cu semantica exacta a marimilor (a conceptelor) fizice, dedusa din identitatea dimensionala masa-sarcina
[M]=[Q].
Masa fotonului este data de egalitatea dintre legea (formula) lui Planck si legea lui Einstein: Wf=h*Ff=Mf*c^2. Rezulta ca masa fotonului este data de relatia Mf=(h*Ff)/c^2. Deci este demonstrat ca fotonul are masa.
Daca se particularizeaza aceste legi pentru cazul anihilarii electronilor cu pozitronii, atunci se egalizeaza si cu energia potentiala a electronului la distanta de o raza electronica Wfae=h*Ffae=Mfae*c^2=(k*Qe^2)/Re. De aici se scoate constanta de actiune h; h=(k*Qe^2)/(Re*Ffae). Relatie care poate fi folosita ca definitie a constantei de actiune. Din analiza acestei relatii se poate descifra sensul fizic al constantei de actiune.