Legaturi moleculare

Iar acum cateva cuvinte despre modul in care se formeaza moleculele de substanta prin acuplarea atomilor elementelor cu ajutorul electronilor de valenta.

Observam, datorita informatiei pe care ne-o da numarul culoarului vertical principal (l-Vlll) din tabelul periodic - fie el de tip A sau de tip B - ca numarul de electroni de valenta ai unui atom, practic electronii disponibili sa fie pusi in comun cu electronii unui alt atom variaza intre 1 si 8. Datorita acestor electroni se formeaza legaturile chimice constand in molecule dintr-un acelasi element sau molecule dintr-o substanta reprezentand un amestec de elemente.

Totusi in baza carei reguli / legi / fenomen sunt pusi in comun unul sau mai multi electroni de valenta ai unui atom cu unul sau mai multi electroni de valenta ai unui alt atom pentru formarea unei legaturi chimice moleculare?

Din moment ce sarcinile de semn opus se atrag si sarcinile de acelasi semn se resping (prin actiunea fortei electromagnetice), electronii incarcati negativ care orbiteaza nucleul atomic sunt atrasi de protonii din nucleu care sunt incarcati pozitiv iar protonii la randul lor sunt atrasi de electroni. Un electron pozitionat intre doua nuclee atomice va fi atras de-o potriva de ambele nuclee si nucleele vor fi la randul lor atrase de catre electronii plasati in regiunile de influenta comuna. Aceasta atractie reciproca sta la baza existentei legaturii chimice dintre atomii moleculelor de materie.

Analizand mai in detaliu, putem spune ca atomii care nu au straturile de valenta completate integral cu electroni, tind sa accepte sau sa cedeze electroni pentru a ajunge intr-o forma cat mai stabila, a unui ultim strat complet, asta inseamnand fie ca pleaca toti electronii de pe ultimul strat incomplet, fie ca acest ultim strat se completeaza cu electroni pana cand ajunge in formula completa. Cum numarul maxim de electroni de valenta (fie ca sunt dispusi pe un strat, pe 2 sau pe 3) este de 8, atomii care au acesti electroni descompletati:

- fie tind sa puna in comun proprii electroni de valenta cu cei ai unui alt atom sau ai mai multor atomi pentru a completa in felul acesta stratul de valenta pana la 8, formand o legatura covalenta stabila;
- fie pot sa imprumute cu electroni atomul vecin SAU sa se imprumute de electroni de la un atom vecin, formand astfel impreuna o legatura ionica (in care cei doi atomi devin polarizati +/- (ioni) dar formula de combinare este per ansamblu neutra si in plus stabila;
- fie pot ajunge sa elibereze electronii de valenta intr-o asa zisa "zona de electroni delocalizati", atomii astfel dezveliti de electroni devenind cationi (atomi de polaritate pozitiva sau ioni pozitivi), manifestand o forta de atractie mai slaba fata de electronii care ajung sa se miste printre ei. Aceasta este o legatura metalica (intalnita la elementele din grupa metalelor, una din proprietatile lor de baza fiind conductibilitatea electrica datorata tocmai existentei electronilor liberi care pot deveni circulanti la aplicarea unei tensiuni electrice).

LEGATURA COVALENTA:


 LEGATURA IONICA:LEGATURA METALICA:

 DEVINE FOARTE INTERESANT studiul miscarii electronilor in jurul nucleului atomic deoarece, in nici un caz ei nu se misca circular, pe o anumita circumferinta fixa si eventual la distanta egala a traoiectoriilor una de de cealalta. Modelul planetar atomic ne arata doar o realitate extrem de generala. Electronii din interiorul atomului nu se vor misca niciodata precum o fac planetele din sistemul nostru solar care graviteaza in jurul Soarelui pe traiectorii eliptice bine determinate si cu circumferinte fixe.Explicatia cea mai simpla pentru comportamentul diferit al electronilor fata de planetoizi sta in faptul ca forta sub influenta careia planetele se misca in sistemul nostru solar este de natura gravitationala, in timp ce forta care tine electronii pe traiectorie si ii face sa se miste intr-un anumit fel in jurul nucleului atomic este de natura electro-magnetica, actionand atat intre electron si proton (atractie de la - la +), cat si intre electroni (respingere de la - la -). Asadar electronii se resping intre ei in timp ce protonii cu electronii se atrag.

In fizica cuantica, doua particule elementare de materie nu pot avea in acelasi timp aceeasi stare spatio-temporara. Ceea ce inseamna ca electronii au zone de orbitare extrem de precise - privind prin prisma tuturor celor 3 axe de miscare - pe fiecare strat orbital si suborbital electronii din fiecare astfel de regiune miscandu-se intr-un mod diferit de al electronilor din oricare alta regiune.

In modelul generic Niels-Bohr, aceste REGIUNI apar reprezentate generic in felul urmator:Traiectoria unui electron nu se poate determina exact, ceea ce se poate determina fiind doar regiunea / subregiunea in care acest electron orbiteaza, adica zona in care poate fi gasit in orice moment. Aceasta zona sau regiune mai poarta denumirea si de nor orbitalic. Trasand regiunile de existenta probabila a electronilor aferenti fiecarui suborbital al fiecarui orbital atomic, ajungem sa avem o imagine extrem de interesanta despre miscarea electronilor in jurul nucleelor atomice si, mai departe, cu atat mai complexa in ceea ce priveste acuplarea atomilor prin punerea in comun de electroni (in legaturile covalente) sau imprumutarea lor (in legaturile ionice).

Asa arata sub-orbitalii 3s, 3p si 3d (regiunile din jurul nucleului atomic in care se misca electronii din suborbitalii 1, 2 si 3 ai orbitalului 3):

 

 Si asa arata suborbitalul 5d (regiunea din jurul nucleului in care se misca electronii din suborbitalul 3 al orbitalului 5):
 Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln

- "Ceea ce vedem este adesea doar o mica parte din ceea ce se intampla de fapt."
~ intelepciune contemporana

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall

- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson

- "Nu poti trece oceanul daca nu ai curajul sa pierzi din vedere tarmul."
~ intelepciune contemporana

- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin."
~ Leo Buscaglia

- "Educatia predata in actualul sistem de invatamant se face pentru a-i transforma pe oameni in producatori si consumatori, nu in indivizi liberi si fiinte cu adevarat ganditoare."
~ Jose Luis Sampedro

- "Odata ce te conformezi, odata ce ajungi sa faci lucruri doar pentru ca ceilalti le fac la randul lor, letargia iti acapareaza talentul si iti nimiceste puterea sufletului." ~ Virginia Woolf

- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in jur." ~ Barbara Marciniak

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant

- "Avem nevoie de o revolutie globala. Dar aceasta trebuie sa fie o revolutie a constiintei."
~ John Kennedy

- "Sufletele mari au vointa, cele slabe au doar dorinte." ~ Proverb Chinezesc

- "Lucreaza pentru cauze, nu pentru aplauze. Traieste pentru a exprima, nu pentru a impresiona. Nu dispera sa-ti faci prezenta remarcata, fa-ti doar absenta simtita."
~ intelepciune contemporana

- "Alcoolul nu este raspunsul la nici o intrebare. El doar te face sa uiti intrebarile."
~ intelepciune contemporana

- "Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana

- "Uita-te in oglinda. Aceasta este singura ta concurenta." ~ intelepciune contemporana

- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana

- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 - Ceea ce simtim, atragem.
3 - Ceea ce intreprindem, devenim."

           ~ intelepciune contemporana

- "Cele mai frumoase vise le ai atunci cand esti treaz!" ~ intelepciune contemporana

- "Oamenii, in numar foarte mare, nu-si cunosc adevarata lor putere!"
~ intelepciune contemporana

- "Emotiile sunt informatie. Stiu ce simt. Pot sa exprim asta. Imi aleg reactiile in loc de a ma lasa posedat de ele!"
~ intelepciune contemporana

- "Cei mai multi oameni nu vor sa stie adevarul. Ei vor doar asigurari ca ceea ce isi imagineaza ca stiu este adevarul."
~ intelepciune contemporana

- "In principal sunt doar doua greseli pe care poate ajunge sa le faca cel aflat pe drumul catre adevar: prima este sa nu mearga pana la capat, a doua este sa nu inceapa." ~ Buddha

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro