Interactiunea observabila dintre materie si lumina

Aceasta legatura este pusa in evidenta cel mai bine la nivelul electronilor atomici, care atunci cand sunt excitati suficient de mult cu ajutorul radiatiei electromagnetice, trec de pe un nivel energetic mai mic pe un nivel energetic mai mare (schimba orbitalul sau suborbitalul cu unul superior) si absorb radiatia care le-a indus potentialul energetic de urcare pe urmatorul nivel. Mentinerea lor acolo este de foarta scurta durata in cazul in care nu continua sa fie alimentati cu energie, practic ei disparand si reaparand in orbitalul din care au plecat, eliberand totodata sub forma de unda luminoasa o anumita cantitate din radiatia electromagnetica indusa. Pornind de la studiul radiatiei luminoase emise de un corp prin excitarea si dezexcitarea ulterioara a electronilor din structurile sale atomice, s-a nascut un domeniu stiintific cu nenumarate aplicatii practice, si anume SPECTROSCOPIA.

Domeniul spectroscopiei se bazeaza pe fenomenul oscilatiei electronilor de pe un orbital atomic pe altul in functie de o mai mica sau mai mare energizare care li se induce (putem intelege si ca, pentru a face un electron sa orbiteze intr-o zona mai indepartata de nucleu, e nevoie ca electronul sa beneficieze de un anumit aport energetic). La trecerea pe un orbital superior electronul are nevoie de energie, in timp ce la parasirea orbitalului superior si revenirea la cel inferior, electronul cedeaza energia de care nu mai are nevoie. Iata si o schematizare a fenomenului:
In momentul revenirii la starea de echilibru, un electron emite fix un foton, incarcat cu o anumita energie de natura electro-magnetica:
Relatia dintre nivelul orbital si energia luminoasa emisa la trecerea unui electron de pe un orbital superior pe un orbital inferior in cazul atomului de Hidrogen este urmatoarea:
SPECTROSCOPIA

- Stabilindu-se prin analiza spectrala amprentele electro-magnetice a nenumarate substante (molecule si atomi), se pot face analize detalitate in medicina, astronomie, industria materialelor de constructii despre structura, compozitia si proprietatile materialelor, tesuturilor vii, corpurilor ceresti si subansambelor din orice domeniu industrial.

- Dispozitivele de iluminare super-eficiente precum cele cu descarcare in gaz sunt bazate pe excitatia periodica a electronilor urmata de o dezexcitare a lor insotita de o emisie de energie luminoasa. Becurile cu descarcare in gaz sunt mai economice cu aproximativ 70% decat dispozitivele clasice de tip bec cu incandescenta. Ele sunt si foarte puternice, fiind folosite la iluminarea stradala, a halelor industriale si a stadioanelor.

- Nu in ultimul rand, observarea prin intermediul intregului spectru de radiatii a obiectelor ceresti indepartate genereaza astfel de imagini ale universului - amestec de materie si energie - inaccesibile altfel ochilor nostri (nebuloasa M8 Laguna din galaxia Calea Lactee):

 Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor
 

Din invataturile altora..


"Avem nevoie de o revolutie globala. Dar aceasta trebuie sa fie o revolutie a constiintei."
~ John Kennedy

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

"Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez

"Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro