Impamantarea circuitelor si fenomenele electrice asociate. Cazuri posibile de electrocutare.

Impamantarea este o protectie a circuitelor contra supratensiunilor si a omului contra electrocutarii, aceasta realizandu-se prin legarea unor portiuni de circuit la Pamant. Considerentele electrice de ciruit ale unei impamantari corecte si eficiente pe zone intinse de retea electrica sunt la fel de complicate pe cat orice alte probleme de circuit pe care le ridica ochiurile retelei, nodurile retelei, liniile retelei si componentele pasive / active ale unui retele.

Nu imi propun sa intru in dinamicile electrice ale circuitelor de putere. O sa fac o prezentare sumara a ceea ce presupune impamantarea, mergand pe o intelegere progresiva si prin exemple a fenomenelor electrice care stau la baza existentei acestui concept.

Vom lucra pe un circuit de voltaj mare cu 2 rezistente, aferente a 2 linii de inalta tensiune:
CAZUL 1: O pasare se afla asezata pe o latura a circuitului neimpamantat. Ea nu este in contact cu pamantul, atingand cu picioarele doar firul de curent.
CAZUL 2: Aceeasi pasare se afla asezata pe o latura a circuitului de data aceasta impamantat.
CAZUL 3: Un om aflat in contact cu pamantul atinge una din laturile circuitului neimpamantat, in timp ce pasarea se afla asezata pe aceeasi latura.
CAZUL 4: Circuitul este impamantat, omul e conectat la el pe latura cu impamantarea (fiind la randul sau in contact cu pamantul), in timp ce pasarea se afla asezata pe o alta latura a circuitului.
CAZUL 5: Circuitul este impamantat. Omul (aflat in contact cu pamantul) se conecteaza la el pe o alta latura decat cea cu impamantarea, pasarea fiind asezata la randul sau pe aceeasi latura de circuit.
CAZUL 6: Circuitul beneficiaza de impamantare accidentala, un copac atingand cu ramurile firul de curent. Pe o alta latura de circuit decat cea care beneficiaza de impamantarea ocazionala se afla cuplat omul (aflat in contact cu pamantul) si pasarea (asezata pe linia de curent).
CAZUL 7: Acelasi circuit cu impamantare accidentala se afla in conexiune cu o persoana cuplata fie pe o latura a circuitului, fie pe alta, omul astfel cuplat fiind si in contact cu pamantul. Pasarea se afla de asemenea pe latura ei de circuit.
CAZUL 8: Circuitul fara impamantare este atins simultan de mai multe persoane aflate in contact cu pamantul, fiecare cuplata pe cate una din cele 3 laturi ale circuitului. Pe una dintre aceste laturi se gaseste asezata si pasarea.
CAZUL 9: Circuit cu impamantare functionand prin pamant dupa ce una din linii s-a rupt si a luat contact cu solul.
In acest ultim caz, solutia cea mai simpla ca prin om sa nu se formeze arc electric ar fi ca omul sa fie in orice moment cu un singur picior pe pamant, nu cu amandoua, si sa sa indeparteze in fuga de cablul cazut (ating asadar pamantul in orice moment doar cu un singur picior). Varianta alternativa si totodata mai sigura ar fi ca omul sa poarte incaltaminte cu talpa groasa de cauciuc, solul sa fie uscat si neted iar contactul cu pamantul sa se realizeze doar pe suprafata talpilor cauciucate. 


Doresc sa fac o mentiune importanta legata de variantele in care omul se poate electrocuta la liniile suspendate de inalta tensiune:

- In cazul in care omul doar atinge firul cu un deget sau cu o mana, curentul electric poate sa se scurga prin el catre o alta zona de circuit (spre exemplu in cazul in care omul este in contact cu pamantul, curentul e posibil sa se scurga prin om in pamant, asa cum am vazut in cazurile 5, 6, 7, 8). Am vazut si in ce conditii se poate intampla acest lucru. Ceea ce poate salva omul intr-un astfel de caz este o izolatie foarte puternica si etansa din cauciuc gros a picioarelor fata de pamant. Incaltamintea clasica nu are proprietatile unui bun izolator atunci cand vine vorba de tensiune mare a curentului intre doua regiuni de circuit. Daca mai luam in considerare si faptul ca adesea incaltamintea purtata este umeda si sarata iar materialul nu este cauciuc gros ci piele sau vinilin, bumbac sau amestec de sintetic, atunci aproape sigur vom fi electrocutati.

- In cazul in care omul atinge firul cu ambele maini (aplicate in locuri diferite pe fir) iar picioarele lui nu ating pamantul si nici celalalt fir - asemenea pasarii din cazurile 2-8 (sau daca omul atinge un traseu conductor prin pamant cu ambele picioare neizolate de un strat gros de cauciuc - cum este in cazul 9), prin om se poate forma circuit electric. Intr-un astfel de caz curentul intra printr-o mana si iese prin cealalta sau intra printr-un picior si iese prin celalalt. Ceea ce impiedica formarea acestui circuit electric este diferenta foarte mare dintre rezistenta electrica a celor doua trasee - omul si firul (sau omul si pamantul) - rezistenta electrica a unui fir de inalta tensiune fiind mult subunitara (sub 1 ohm), in timp ce rezistenta electrica a pielii in conditii ideale (piele uscata, groasa, fara transpiratie sau grasime) de aprox. 1.000.000 ohmi. Avem asadar o grupare de 2 rezistente in paralel (omul si firul sau omul si pamantul) iar intensitatea curentului care va trece prin fiecare este invers proportionala cu rezistenta intampinata. Deoarece rezistenta omului este in conditii ideale incomparabil mai mare decat rezistenta firului sau a pamanului (mai ales daca pamantul este umed si bogat in saruri minerale), prin om va trece o cantitate infima de curent electric, in timp ce aproape toata sarcina electrica va continua sa curga prin fir sau prin pamant. Pasarea - care prin gheare si tegumentele dure ale membrelor inferioare are o rezistenta chiar si mai mare decat a omului - nu va fi afectata la randul ei in nici un fel. 


Comentarii (6)

COMENT. #1 - Cristian Nitulescu

In cazul 7 o pateste si omuletul de sus !!! Curentul se inchide prin omuletul de jos !!!

09/09/2016 - 17:41

 

COMENT. #2 - Eduard

Cazul 7 prezinta 2 variante posibile, nu este un cumul al celor doua. Asadar este ori omul de sus, ori cel de jos, nu amandoi.

09/09/2016 - 21:53

 

COMENT. #3 - Cirmaceanu Marian

Buna seara! Va-ntreb ceva legat de curentul generat de bobina inductie al instalatiei de aprindere al unui motor de automobil, este periculos pt. om acest curent in contextul in care o bobina de inductie poate scoate max. 20.000V dar la o intensitate de max. 0.5 miliamperi? Va multumesc frumos!

06/02/2018 - 20:07

 

COMENT. #4 - Eduard

Nu cunosc circuitul motorului de automobil ca sa pot sa ma pronunt asupra parametrilor sai.

06/02/2018 - 23:15

 

COMENT. #5 - Gheorghe

De ce pasarea NU se electrocuteaza si omul DA? Nu e din cauza rezistentei?

01/03/2022 - 22:09

 

COMENT. #6 - Eduard

Mai Gheorghe, de ce nu citesti tu articolul pana la sfarsit, daca tot esti atat de dornic sa afli lucruri? Gasesti raspunsul la intrebarea ta in ultimul paragraf al articolului.

01/04/2022 - 15:19

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Pestera în care îti este frica sa intri ascunde comoara pe care o cauti.” ~ Joseph Campbell

- "Excesul e primejdios in orice domeniu: in avantare ca si in infranare, in rispa ca si in cumpatare." ~ Voltaire

- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama

- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Cei slabi nu pot sa ierte, iertarea este atributul celor puternici." ~ Mahatma Gandhi

- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "Pantoful care i se potriveste unei persoane o strange pe alta. Nu exista reteta de viata care sa se potriveasca perfect de la un individ la altul."
~ Carl Jung

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall

- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson

- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin."
~ Leo Buscaglia

- "Exemplul personal nu este principalul lucru care ii capaciteaza pe altii, este singurul lucru care o poate face. El reprezinta diferenta dintre a avea o idee despre cale si a merge pe cale.''
~ Albert Schweitzer

- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea

- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais

- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King

- "Cele mai intunecate locuri din iad sunt rezervate acelora care isi mentin neutralitatea in vremuri de criza morala." ~ Dante Alighieri

- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson

- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann

- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Grosolania este imitarea puterii de catre persoanele slabe." ~ Eric Hoffer

- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel

- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in jur." ~ Barbara Marciniak

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant

- "O lume diferita nu poate fi construita de oameni indiferenti." ~ Peter Marshall

- "Nu conteaza prea mult ce privesti, conteaza intotdeauna ce vezi." ~ Henry Thoreau

- "Avem nevoie de o revolutie globala. Dar aceasta trebuie sa fie o revolutie a constiintei."
~ John Kennedy

- "Singuratatea nu inseamna sa nu ai oameni in jurul tau. Inseamna sa nu ai cu cine sa impartasesti lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine." ~ Carl Jung

- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

- "Viata ta este mesajul tau catre lume. Ai grija sa fie unul inspirat." ~ Lorrin L. Lee

- "Cat timp exista abatoare, vor exista razboaie, campuri de lupta si sange varsat."
~ Leo Tolstoy

- "Integritatea inseamna sa actionezi corect si moral chiar si atunci cand nimeni nu este atent la ce faci." ~ C. S. Lewis

- "Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez

- "Sufletele mari au vointa, cele slabe au doar dorinte." ~ Proverb Chinezesc

- "Viata este cel mai dificil examen. Multi il pica pentru ca incearca sa-i copieze pe altii. Ei nu stiu ca fiecare are in fata propriul lui set de intrebari si probleme." ~ intelepciune contemporana

- "Cel mai curajos lucru este sa gandesti singur."
~ Coco Chanel

- "Maestrul este intotdeauna discipolul."
~ Robert Kiyosaki

- "Lucreaza pentru cauze, nu pentru aplauze. Traieste pentru a exprima, nu pentru a impresiona. Nu dispera sa-ti faci prezenta remarcata, fa-ti doar absenta simtita."
~ intelepciune contemporana

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "Multi vad ceea ce pare a fi, dar putini inteleg ceea ce este." ~ Machiavelli

- "Alcoolul nu este raspunsul la nici o intrebare. El doar te face sa uiti intrebarile."
~ intelepciune contemporana

- "Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana

- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana

- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 - Ceea ce simtim, atragem.
3 - Ceea ce intreprindem, devenim."

           ~ intelepciune contemporana

- "Cei mai multi oameni nu vor sa stie adevarul. Ei vor doar asigurari ca ceea ce isi imagineaza ca stiu este adevarul."
~ intelepciune contemporana

- "Inteligenta, implicare, consecventa, determinare, bun simt, bun gust, preocupare pentru schimbare. Cu aceste ingrediente poti ajunge sa construiesti oriunde, oricand, oricat."
~ intelepciune contemporana

- "Nu poti impinge pe nimeni sa urce o scara daca nu este dispus sa o urce singur."
~ Andrew Carnegie

- "E imposibil! - a urlat MANDRIA,
E riscant! - a spus EXPERIENTA,
Nu are sens! - a completat RATIUNEA,
Incearca! - a soptit INIMA."


~ intelepciune contemporana

"Oamenii inteligenti tind sa aiba mai putini prieteni decat oamenii obisnuiti. Cu cat esti mai inteligent, cu atat mai selectiv devii cu timpul." 
~ Nikola Tesla

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro