Genomul uman

Organismul uman este alcatuit din miliarde de celule. In interiorul fiecarei celule se gaseste nucleul ce contine un set unic de 46 de cromozomi - structuri nucleare constand fiecare dintr-o spirala tridimensionala, compacta si unica de molecule ADN (acid dezoxiribonucleic), incredibil de lunga. ADN este atat de strans spiralat (spirala in forma de filet e spiralata la randul ei iar ce rezulta e spiralat din nou, s.a.m.d.) incat in interiorul nucleului celular (masurand doar 6 microni) incap aproximativ 2 metri de spirala desfasurata. ADN-ul nostru e ca o spirala de spirale de spirale de spirale! Daca am intinde tot ADN-ul din celulele noastre si l-am pune cap la cap, am obtine o coarda cam de doua ori mai lunga decat diametrul sistemului solar.

ADN (acidul dezoxiribonucleic) se gaseste in nucleul tuturor celulelor umane si este identic in fiecare celula a unei aceleasi persoane. ADN-ul insa difera de la individ la individ.

Setul de instructiuni din ADN reprezinta GENOTIPUL. In baza lui se poate replica 100% acurat si 100% complet orice organism viu. FENOTIPUL in schimb este organismul viu ce rezulta dupa aplicarea instructiunilor genetice stocate in genotip. Genotipul inseamna informatie, Fenotipul inseamna materie vie generata dupa tiparul informational.

Fiecare celula din organism contine practic toata informatia necesara pentru a construi INTREG ORGANISMUL. Asadar orice celula din corp poate fi folosita in mod teoretic (d.p.d.v. al informatiei continute) pentru a realiza o replica integrala si 100% fidela a individului. Asadar - tot teoretic - daca recoltam o singura celula dintr-un singur fir de par din capul oricarui individ, avem deja la dispozitie toata informatia necesara pentru a realiza o replica perfecta a individului sau o clona.

In nucleul celular exista 46 de cromozomi la om, in interiorul carora este stocat ADN-ul. Cromozomul consta dintr-un lant urias de structuri moleculare ADN in dublu-helix (doua spirale tridimensionale interconectate una cu alta prin numeroase punti).

Desi in fiecare celula a corpului uman exista 46 de cromozomi, la combinatia originara dintre un ovul si un spermatozoid, fiecare zigot (ovul fecundat) primeste 23 de cromozomi de la mama si 23 de la tata, in total 46, ce raman activi in fiecare celula pentru tot restul vietii.

Cand observam cat de complexe sunt organele din corpul nostru - inima, ficatul sau creierul - realizam atunci, poate pentru o fractiune de secunda, ce informatie incredibila, ca volum si diversitate, este stocata in acest nucleu celular de 46 de cromozomi. Informatia continuta in acesti cromozomi este cea indica in mod precis cum sa se nasca, in ce fel sa se manifeste si cand sa moara miliarde de miliarde de celule prezente in nenumarate cicluri de existenta in structura extrem de complexa a organismului uman. Informatia genetica asigura un cadru general si flexibil de functionare a organismului, cadru care, in functie de cat de mult si de bine este imbogatit cu experientele din viata interioara si exterioara a individului, se poate ajusta in timp. Informatia genetica nu este un dat implacabil care ne spune ca asa cum ne nastem urmeaza sa si murim. Ceea ce ne indica informatia genetica este intre ce limite ne putem desfasura viata si cat de mult putem intinde coarda.

O gena este o portiune/zona din lunga spirala dubla de ADN (existenta in interiorul fiecarui cromozom, diferita de la un cromozom la altul) care codifica instructiunile aferente construirii unei anumite proteine specifice pentru un anumit organ sau functie din organism.

Cum face asta gena? Cum este ea delimitata de-a lungul helixului dublu de ADN si cum codifica respectivele instructiuni?

O gena este delimitata ca portiune a spiralei duble de ADN (din care face parte alaturi de multe alte gene - una in continuarea celeilalte) printr-o portiune initiala si una finala de 3 molecule aranjate intr-o combinatie specifica marcand cele doua capete ale genei: regiunea de inceput a genei numita CODON START care indica "de aici incepi sa citesti", respectiv regiunea de sfarsit a genei numita CODON STOP care indica "aici te opresti cu cititul". Intre cele doua marcaje se afla cate o gena individuala. De exemplu gena ochilor verzi, a pielii deschise la culoare, a oaselor lungi ale picioarelor, etc.

Totalitatea genelor din fiecare spirala de ADN din interiorul fiecaruia din cei 46 de cromozomi existenti in mod identic in nucleul fiecarei celule din organismul uman alcatuieste genomul uman, adica totalitatea informatiei genetice in baza careia individul poate fi integral duplicat/reconstruit. Genomul uman a fost complet investigat si este cunoscut in prezent faptul ca el numara aproximativ 20.000 de gene. Complexitatea si volumul informatiei stocate intr-o gena este insa urias iar combinarea lor genereaza o diversitate si o complexitate inca si mai mare a fiintelor vii.

Iata cum codifica o gena informatia si ce contine ea de fapt..

Macromolecula de ADN - care prin concatenare repetata formeaza lantul lung de ADN din care portiuni mai mari sau mai mici alcatuiesc o gena – este la randul ei alcatuita din 4 molecule complexe: guanina (G), cytozina (C), thyamina (T), adenina (A). Impreuna ele confera formula de baza a macromoleculei de ADN: C232 N92 O139 P22. Aceste molecule formeaza doua cate doua cate o spirala de ADN, avand intre ele atat legaturi longitudinale (care sudeaza bucatile de spirala in cadrul aceleiasi spirale) cat si transversale (care sudeaza spiralele intre ele). Modalitatile in care aceste molecule se pot lega una la cealalta in cadrul dublu-helixului ADN respecta urmatoarele reguli:

- TRANSVERSAL, de la o spirala la alta, guanina se leaga doar la citozina si tyamina doar la adenina
- LONGITUDINAL, oricare din ele se poate lega la oricare alta atata timp cat transversal fiecare molecula de pe prima spirala se cupleaza corect cu fiecare molecula de pe cea de-a doua (se respecta regula transversala de acuplare pentru fiecare etaj molecular).


 

Considerand cele 4 molecule ca fiind unitatile elementare de informatie sau literele limbajului genetic de asamblare corporala – G, C, T, A (similare bitilor 1 si 0 din algebra booleana reprezentand literele limbajului de asamblare binar aflat la baza tuturor instructiunilor, rutinelor sau programelor de calculator), se formeaza de-a lungul helixului ADN o insiruire imensa de litere primordiale (coduri genetice) care, luate in grupuri si interpretate corespunzator dau nastere conceptului de gena si mai departe de program genetic (genom).


 

In timp ce acizii dezoxi-ribo-nucleici de tip ADN STOCHEAZA informatia genetica (reprezentand programele sau setul de instructiuni aferente fieacarui proces organic), acizii ribo-nucleici de tip ARN TRANSMIT si TRADUC catre unitatile producatoare de proteine din interiorul celulei (ribozomii) informatia de constructie din genele de ADN. Proteinele astfel produse sunt mai apoi utilizate in diviziunea celulara pentru conceperea unei celule noi din cea deja existenta. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Nu conteaza prea mult ce privesti, conteaza intotdeauna ce vezi." ~ Henry Thoreau

- "Viata ta este mesajul tau catre lume. Ai grija sa fie unul inspirat." ~ Lorrin L. Lee\

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama

- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall

- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais

- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King

- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro