Fotoni vs. Atomi. Radiatie vs. Materie

O raza gama (un fasciol de fotoni de inalta energie) cand trece printr-un puternic camp magnetic (ca de exemplu cel al unei alte raze gama cu care intra in ÔÇ×coliziune") genereaza perechi de particule elementare purtatoare de masa, de tip materie-antimaterie, cum ar fi electron-pozitron (electronul negativ si perechea lui antagonica - antielectronul sau electronul pozitiv).

Fara conditii speciale de asimetrie intre jumatatile de materie si antimaterie, cele doua se vor anihila reciproc. Aceste conditii de asimetrie nu se cunoaste sa existe in prezent undeva in Univers. Acesta este singurul impediment in ceea ce priveste crearea de materie vizibila exclusiv din radiatie (lumina). Conditiile de ramanere in existenta a materiei fara a se ajunge sa fie anihilata complet de antimateria sa la scurt timp dupa formare au fost totusi intrunite la inceputurile aparitiei Universului observabil, atunci cand s-a format cea mai mare parte din materia pe care o vedem azi (ma refer la particulele elementare purtatoare de masa si atomii care sunt constituiti din acestea - spre exemplu tabelul periodic al elementelor cunoscute). O alta parte s-a format pe parcurs, inclusiv in prezent, din interactiunea radiatiei emise in univers de variate fenomene cosmice cu materia deja existenta. Fasciole de fotoni cu diverse lungimi de unda (asadar radiatie de diverse tipuri: microunde, lumina vizibila, ultraviolete, raze x, raze gama) in coliziune cu variate specii de fermioni (fermionul reprezinta orice particula sub-atomica purtatoare de masa - care poate fi electron, proton, neutron, etc.) genereaza mai multi fermioni decat au existat intial (asadar mai multi electroni, protoni, neutroni, deci potentiali atomi).

Totusi poate MATERIA singura sa devina LUMINA, respectiv LUMINA singura sa se transforme in MATERIE?
Exista o ecuatie faimoasa in acest sens, apartinandu-i lui Einstein: E=mc2. Ecuatia ne spune ca echivalentul energetic al unei cantitati m de materie este produsul dintre masa de materie si patratul vitezei luminii in vid (adica 300.000 x 300.000, o numar foarte mare = 90.000.000.000), asadar o cantitate de materie foarte mica incorporeaza in ea o cantitate de energie foarte mare. In stele, radiatia (energia) pe care acestea o emit este obtinuta din convertirea masei stelare in energie prin reactiile termonucleare datorate temperaturilor si presiunilor extreme la care este supusa materia (formata din Hidrogen in cea mai mare parte). Spre exemplu, miezul Soarelui nostru are o temperatura de 15 milioane de grade Celsius si o presiune de 340 de miliarde de ori mai mare decat presiunea atmosferica de pe Pamant, acestea fiind conditii normale de functionare pentru un soare activ, care converteste continuu materie in energie.
In schimb, pentru a REVERSA reactia, convertind exclusiv energie (radiatie) in materie (structuri solide, lichide sau gazoase), nici un fel de conditii existente in universul cunoscut nu sunt suficiente pentru ca acest fenomen sa se produca.

Practic pentru a transforma lumina in atomi sunt necesare conditii intr-atat de NEOBISNUITE (miliarde de miliarde de grade si miliarde de miliarde de atmosfere) incat acest fenomen ramane tributar unui singur moment din istoria existentei universului cunoscut: Big Bang-ul. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro