Formarea stelelor. Evolutia lor catre gauri negre.

Sa consideram o stea cu masa de 20 de ori mai mare decat a Soarelui. Asemenea stele se formeaza din nori de gaze ca aceia din nebuloasa Orion de exemplu. Pe masura ce norii de gaze se contracta sub propria gravitatie, gazele se incalzesc si devin in cele din urma suficient de fierbinti pentru a initia o reactie in lant de fuziune nucleara la nivel conglomeratului gazos prins in reactie. Drept urmare, hidrogenul ajunge sa se transforme progresiv in heliu, generand caldura si o presiune dinspre interior spre exterior care mentine conglomeratul devenit incandescent la dimensiuni constante, impiedicandu-i contractia sub efectul propriei gravitatii. O stea poate ramane in aceasta stare timp indelungat, "arzand" hidrogen si radiind caldura si lumina in spatiu.

Stelele masive isi pot consuma hidrogenul (transformandu-l in heliu) mult mai repede decat o face Soarele nostru. Asta inseamna ca ele isi vor termina rezerva de hidrogen in cateva sute de milioane de ani. Apoi, asemenea stele vor fi confruntate cu o criza. Vor putea arde mai departe heliul astfel format, generand elemente si mai grele, precum carbonul si/sau oxigenul, dar aceste reactii nucleare nu elibereaza prea multa caldura, ceea ce inseamna ca presiunea termica ce se opunea candva prabusirii stelei inspre interiorul ei - ca urmare a gravitatiei - va scadea. Prin urmare, aceste stele nu doar ca se vor raci tot mai mult dar vor deveni din ce in ce mai mici. Daca au mai mult decat dublul masei solare, presiunea termica nu va fi suficienta pentru a le stopa contractarea (prabusirea fara oprire in ele insele). Vor colapsa asadar catre un volum infinit mic raportat la o densitate infinit mare si vor forma in cele din urma o singularitate, adica miezul unei gauri negre.

De jur imprejurul unei singurlaritati se gaseste o zona delimitata de o granita imaginara numita "orizontul evenimentelor" dincolo de care nimic nu mai poate scapa in exterior, nici chiar lumina. Asadar se pune intrebarea cum poate fi detectata o gaura negra daca pana la urma nici chiar lumina nu mai poate iesi din miezul ei ca sa ajunga la noi si sa ne informeze despre existenta acestui fenomen cosmic? Raspunsul rezida in faptul ca o gaura neagra, dincolo de orizontul evenimentelor, continua sa exercite aceeasi atractie gravitationala asupra obiectelor cosmice din jurul sau ca steaua inainte de a colapsa. Asadar daca Soarele ar fi o gaura neagra si ar reusi sa nu piarda masa, planetele s-ar roti mai departe in jurul sau pe aceleasi orbite pe care le cunoastem azi. Putem asadar identifica o gaura neagra in spatiu cautand materie care orbiteaza in jurul unui obiect masiv, insa nevazut. Au fost observate cateva astfel de sisteme. De departe cele mai impresionante raman gaurile negre gigantice din centrul galaxiilor.

Gaurile negre adesea arata foarte diferit una fata de alta. Per ansamblu, gaurile negre sunt toate identice, exceptand 3 parametri fundamentali prin care se individualizeaza:

- masa gaurii negre (cata materie este absorbita)
- spinul (reflectand daca si cat de repede gaura neagra se invarte in jurul axei sale)
- sarcina electrica la care aceasta este incarcata.

Orice alte proprietati decat acestea 3 ale unui gauri negre care inghitite materie si/sau energie sunt complet STERSE DIN EXISTENTA.

Astronomii pot masura masa unei gauri negre evaluand cantitatea de materie (sub forma de obiecte cosmice) care graviteaza in jurul ei. Pana acum s-au descoperit 3 tipuri de gauri negre:

- cele foarte mici (la fel de mici pe cat un atom dar cu masa unui munte precum Himalaya)
- cele medii (supranumite "stelare") - generate de prabusirea unei stele in ea insasi
- cele supermasive (la fel de masive sau de grele pe cat o galaxie mica sau medie). Masa unei astfel de gauri negre supermasive penduleaza intre cateva milioane si cateva miliarde de mase solare.

Nucleul galaxiei Calea Lactee adaposteste o gaura neagra super masiva cu o masa de aproximativ 4,3 milioane de mase solare. Soarele nostru in schimb nu va deveni in mod sigur niciodata o gaura neagra stelara, deoarece nu are o masa suficient de mare pentru a declansa procesul ireversibil al prabusirii stelei in ea insasi pana la momentul generarii unei singularitati.

Iata mai jos orizontul evenimentelor in cazul uneia dintre cele mai mari gauri negre depistate in universul cunoscut. Acesta ar depasi in circumferinta si diametru intregul nostru sistem solar deoarece masa acestei gauri negre super masive depaseste de 17 miliarde de ori masa Soarelui nostru.

 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais

- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro