Dioda semiconductoare

Aplicarea unei tensiuni electrice la bornele jonctiunii p-n (extremitatile dreapta si stanga) se numeste polarizare si creeaza fenomene electrice in structura. O jonctiune p-n conectata la o sursa de tensiune este o dioda.

Dioda este o piesa de electronica realizata sub forma unei jonctiuni p-n circulare, delimitata la capete de doua placute de metal care acopera jonctiunea pe intreaga sectiune circulara. Placutele fiind metalice, ele sunt piese ohmice prin care dioda semicoductoare se racordeaza la circuitul conductor. Rolul lor este acela de izola piesa din material semiconductor de materialele conductoare din circuit cu care intra in contact direct (sub aspectul campurilor si potentialelor interne), precum si de a genera la punerea sub tensiune un camp electric uniform in interiorul diodei, caracterizat prin linii de camp drepte, precum in cazul unor placute de condensator. Placuta ohmica aferenta regiunii p se numeste Anod, placuta ohmica aferenta regiunii n se numeste Catod.

SIMBOLUL electronic pentru dioda si PIESA efectiva din fabrica sunt cele care se pot vedea in figura de mai sus.

Simbolizarea de mai sus a diodei arata sensul conventional de deplasare al curentului electric prin dioda: de la + la - (de la potential electric pozitiv la potential electric negativ). Daca dorim reprezentarea diodei in acord cu sensul real al curentului electric prin circuit (al deplasarii electronilor), o vom reprezenta astfel:

Aceasta reprezentare NU SE FOLOSESTE in schemele de curent, toate schemele fiind scrise in adnotatia conventionala.

> Cuplarea jonctiunii p-n (a diodei semiconductoare) la o sursa de tensiune electrica in asa fel incat borna pozitiva a sursei de tensiune se leaga la Anod (la materialul de tip p), in timp ce borna negativa se leaga Catod (la materialul de tip n), se numeste POLARIZARE DIRECTA.

> Cuplarea jonctiunii p-n (a diodei semiconductoare) la o sursa de tensiune electrica in asa fel incat borna pozitiva a sursei de tensiune se leaga la Catod (la materialul de tip n), in timp ce borna negativa se leaga la Anod (la materialul de tip p), se numeste POLARIZARE INVERSA.

Intelegerea modului in care jonctiunea pn (dioda) functioneaza atunci cand este conectata la o sursa de tensiune electrica este esentiala pentru intelegerea electronicii care deriva din utilizarea materialelor semiconductoare ca piese de circuit. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro