Dioda (jonctiunea p-n) in polarizare directa


 

Atunci cand Anodul diodei (p+) se conecteaza la borna pozitiva a sursei de tensiune iar Catodul (n-) se conecteaza la borna negativa a aceleiasi surse, avem o dioda cuplata la tensiune in polarizare directa.

Dioda semiconductoare in polarizare directa permite curentului electric sa treaca prin ea.

Dioda conectata in acest fel la un circuit se comporta ca un intrerupator care inchide circuitul (lasa curentul sa circule prin circuit).Campurile electrice si voltajele din interiorul jonctiunii p-n in diferitele etape ale polarizarii directe pana la o stare echilibru, sunt urmatoarele:
Sa interpretam diagrama de mai sus incepand cu examinarea zonei de bariera. Observam ca electronului de conductie ii este facilitata trecerea prin bariera doar de la stanga la dreapta (de la potential negativ spre potential pozitiv). In acelasi timp curentul electric poate sa intre in dioda doar de la dreapta la stanga, de la borna negativa la borna pozitiva a sursei, mai exact de pe borna (B-) intra in zona n iar pe borna (B+) iese din zona p, acest lucru intamplandu-se conform liniilor de camp E2 indicand circulatia electronului de la un potential negativ catre un potential pozitiv sau, cu alte cuvinte, de la un potential cu o valoare mai mica inspre unul cu o valoare mai mare pe axa (- infinit) -> (+ infinit). Ei bine, intrebarea care se pune este daca electronul trece sau nu de bariera de potential (bariera ionica) si de ce da sau de ce nu?

Electronul de conductie in mod cert nu poate sa treaca (daca ar trece, ar insemna ca prin bariera circula un curent electric de conductie de la un potential pozitiv la unul negativ, ceea ce este fals). Dar mai avem un fenomen electric: difuzia. Am vazut ca dioda neconectata la tensiune electrica nu sufera fenomene electrodinamice in interiorul ei. Se spune ca este la echilibru. Reprezentarea fortelor care actioneaza asupra electronului in schema diodei nepolarizate ne arata ca forta campului electric din interiorul barierei ionice contrabalanseaza forta de difuzie prin bariera a electronilor din zona n catre zona p (prin analogie, a golurilor din zona p catre zona n).

Totusi, avem acum in plus un camp electric ajutator (E2n) care impinge cu o forta suplimentara electronii prin bariera. Prin urmare fortele la bariera nu mai sunt echilibrate si electronul aflat in stare de valenta DIFUZEAZA prin bariera din n in p. Ajungand in p, acesta umple un gol, luandu-i locul. In acelasi timp, in urma plecarii sale din n a ramas un gol. Se poate spune per ansamblu ca un electron din n a difuzat in p si un gol din p a difuzat in n.

Odata ce electronul din n a ajuns in p, el va fi condus mai departe catre B+ de liniile de forta ale E2p prin fenomenul de drift - actionand atat asupra starii de valenta a electronului care circula astfel de la un gol la altul inspre B+, cat si asupra unei eventuale stari de conductie in care electronul poate urca temporar si din care se poate deplasa mai repede catre B+. In mod asemanator, golul trecut din p in n circula similar electronului. Acest gol se poate deplasa prin regiunea n catre dreapta spre borna (B+) fie prin deplasarea cate unui electron de valenta catre stanga sub influenta E2n (aceasta deplasare a golului corespunzatoare deplasarii electronului de valenta fiind echivalenta unui curent de valenta), fie prin saltul unui electron din valenta in conductie, deplasarea printr-o portiune a regiunii n de la dreapta catre stanga si recaderea electronului din conductie in valenta peste gol - fenomenul fiind echivalent cu o deplasare a golului in pozitia de unde a dislocat initial electronul din valenta in conductie, deci o deplasare similara cu a electronului de conductie dar de sens contrar (aceasta deplasare a golului fiind echivalenta unui curent de conductie). In final, la extremitatile diodei (ale jonctiunii p-n), electronului care iese prin B+ ii corespunde un electron care intra peste gol din B-. Desi putem spune ca electronul a iesit prin B+ si golul prin B-, ceea ce s-a intamplat la propriu in dioda este ca un electron a intrat prin B- si un altul a iesit prin B+, asadar prin dioda circula curent electric.
Mai observam de asemenea ca la aplicarea tensiunii la bornele diodei in polarizare directa, bariera ionica se ingusteaza. Datorita faptului ca bariera ionica ramane o structura unitara datorita campului electric din interiorul ei si campul electric exista datorita ionilor din bariera, orice afectare a campului electric din bariera se va reflecta in consistenta barierei ca si ioni, a caror prezenta stabila in cadrul barierei se va ajusta conform noului camp. In cazul nostru E_bariera (E1) s-a micsorat (cu E2b), asadar bariera s-a subtiat (prin pierderea unui anumit numar de ioni - deveniti instabili), ajungand la un nou punct de echilibru (la o noua dimensiune, mai mica).

Pentru o tensiune la bornele diodei nu cu mult mai mare decat tensiunea de prag, bariera ionica a diodei semiconductoare in polarizare directa se micsoreaza semnificativ, ceea ce inseamna ca rezistenta diodei se micsoreaza de asemenea semnificativ. Mentinand constanta tensiunea aplicata la borne diodei, dimensiunea barierei (mai mare sau mai mica) ramane constanta. Marind tensiunea la o noua valoare si mentinand-o apoi constanta, bariera se micsoareaza si mai mult si se stabilizeaza la noua dimensiune. Rezistenta diodei, din nou, scade. La o valoare nu foarte mare a tensiunii la borne, bariera tinde sa se reduca de tot (sa dispara) iar rezistenta diodei sa devina aproape nula. Prin urmare intensitatea curentului prin dioda creste foarte mult (R tinde la zero, I tinde la infinit). De aceea pentru a nu risca scurtcircuitarea sursei de tensiune, este intotdeauna necesara inserierea diodei cu o rezistenta atunci cand cuplam dioda la o sursa de tensiune mare, in polarizare directa.

O reprezentare simplificata dar sugestiva a circulatiei electronilor si golurilor ca si curent electric prin dioda polarizata direct, ar fi urmatoarea:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SE AJUNGE LA CONFIGURATIA DE LA CARE AM PLECAT si procesul continua.

Concluzionam ca dioda semiconductoare in polarizare directa permite curentului electric sa treaca prin ea. Dioda practic inchide circuitul la care se conecteaza in acest fel (il activeaza).

 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 Asumarea - practica spirituala si sursa de putere 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 Atasamentul ca stare de spirit si situatie limitativa 


Din invataturile altora..


- "Pestera în care îti este frica sa intri ascunde comoara pe care o cauti.” ~ Joseph Campbell

- "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume."~ Michael J. Scofield

- "O tara de oi cere un guvern de lupi."
~ Edward R. Murrow

- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama

- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Cei slabi nu pot sa ierte, iertarea este atributul celor puternici." ~ Mahatma Gandhi

- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Calmul este bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall

- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson

- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin."
~ Leo Buscaglia

- "Exemplul personal nu este principalul lucru care ii capaciteaza pe altii, este singurul lucru care o poate face. El reprezinta diferenta dintre a avea o idee despre cale si a merge pe cale.''
~ Albert Schweitzer

- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea

- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King

- "Cele mai intunecate locuri din iad sunt rezervate acelora care isi mentin neutralitatea in vremuri de criza morala." ~ Dante Alighieri

- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson

- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann

- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel

- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant

- "O lume diferita nu poate fi construita de oameni indiferenti." ~ Peter Marshall

- "Nu conteaza prea mult ce privesti, conteaza intotdeauna ce vezi." ~ Henry Thoreau

- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

- "Viata ta este mesajul tau catre lume. Ai grija sa fie unul inspirat." ~ Lorrin L. Lee

- "Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez

- "Sufletele mari au vointa, cele slabe au doar dorinte." ~ Proverb Chinezesc

- "Viata este cel mai dificil examen. Multi il pica pentru ca incearca sa-i copieze pe altii. Ei nu stiu ca fiecare are in fata propriul lui set de intrebari si probleme." ~ intelepciune contemporana

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "Alcoolul nu este raspunsul la nici o intrebare. El doar te face sa uiti intrebarile."
~ intelepciune contemporana

- "Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana

- "Uita-te in oglinda. Aceasta este singura ta concurenta." ~ intelepciune contemporana

- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana

- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 - Ceea ce simtim, atragem.
3 - Ceea ce intreprindem, devenim."

           ~ intelepciune contemporana

 

Despre nevoi si aducerea lor in manifestare 


Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro
 

 Relatiile intense - greutati, provocari, beneficii 


Multumire..


Sunt recunoscator pentru acest proiect tuturor invatatorilor mei: sfatuitori, ghizi, inspiratie, transpiratie, suferinte, bucurii, viata.

Informatiile cu privire la evolutia in cele 7 densitati si felul in care suntem conectati cosmologic la Creatie si la Creator pornesc de la datele oferite prin chanelling grupului Don Elkins, Carla L. Rueckert si James McCarty de catre complexul memoriei sociale Ra, o comunitate de fiinte care sustin ca au existat intr-un trecut indepartat in forma tridimensionala, pe suprafata planetei Venus din sistemul nostru solar. In timp, se pare ca aceste fiinte au reusit sa-si ridice vibratia si sa ascensioneze pe baza de merite spirituale catre planuri de existenta superior dimensionale. Comunitatea Ra s-a dezvoltat si a evoluat pe o cale de esenta pozitiva, fiind o comunitate orientata inspre dobandirea unor intelegeri rafinate ale dinamicilor creationale, precum si inspre gasirea celor mai potrivite cai de transmitere acurata a unor astfel de informatii acelora care au cea mai mare nevoie de ele: in prezent, actuala umanitate.

Don Elkins, Carla si James si-au consacrat 3 ani din viata acestui chanelling - pe care il consider ca fiind revelator si revolutionar, cel mai consistent si mai acurat chanelling care s-a realizat in istoria cunoscuta a omenirii. Carla a compilat intr-un final intregul material in 5 volume sugestiv intitulate: Legea lui Unu - Materialul Ra. Ele pot fi gasite alaturi de multe alte resurse online si materiale inrudite pe site-ul fundatiei sale, LLResearch.org. Le multumesc celor 3 autori pentru contributia lor nepretuita la redactarea si raspandirea acestui material informativ unic!

 

Revolta impertinenta si nesustentabila 


Motto..


Sunt un om viu.
Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain.
Abia am timp sa ma mir ca exist, dar
ma bucur intotdeauna ca sunt.

Nu ma realizez deplin niciodata,
pentru ca
am o idee din ce in ce mai buna
despre viata.

Ma cutremura diferenta dintre mine
si firul ierbii,
dintre mine si lei,
dintre mine si insulele de lumina ale stelelor.
Dintre mine si numere,
bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3.

Iau in serios iarba,
iau in serios leii,
miscarile aproape perfecte ale cerului...

Nichita Stanescu