Cum este generat curentul electric
Tensiunea electrica la bornele de origine ale unui circuit (oricate sub-circuite ar avea) se creeaza in cel mai simplu mod prin intermediul unei bobine din cupru care este invartita constant intr-un camp magnetic, fapt care genereaza in bobina un camp electric ce imprima electronilor o tendinta de miscare pe un sens sau pe celalalt de-a lungul firului bobinei.
Tendinta de miscare imprimata electronilor de campul electric prin firul de conductie se concretizeaza intr-o miscare de electroni DOAR DACA firul se inchide prin intermediul unui circuit, traseul odata inchis favorizand miscarea electronilor prin piese si fire in mod ordonat, sincron, determinat, fara sa existe dezechilibre de sarcina in interiorul structurilor atomice din materiale. Aceasta regula este foarte importanta deoarece curentul electric, desi inseamna miscare de electroni, se intampla de asa natura incat tot ce pleaca dintr-o anumita zona in materie de electroni se inlocuieste imediat cu electronii care sosesc. De aceea curentul electric nu circula decat printr-un circuit inchis, deoarece DOAR un circuit inchis poate sa asigure conditia de echilibru si in acelasi timp dinamica de sarcina.
Iata mai jos cel mai simplu generator de curent electric alternativ care functioneaza cu cel mai simplu circuit electric atasat - o sarma cu o rezistenta:
Miscarea efectiva a sarcinilor:
In cazul prezentat mai sus vorbim de un curent electric alternativ (a carui directie de miscare prin fire alterneaza) deoarece campul electric care deplaseaza electronii liberi prin bobina isi modifica sensul la 180 de grade de doua ori in cadrul unei rotatii complete, in functie de vectorul de miscare al firului bobinei in raport cu polii Nord si Sud ai magnetului.
In momentul in care multimea electronilor liberi din circuit este antrenata intr-o miscare sincrona de tensiunea de la bornele circuitului prin firul de o anumita rezistenta electrica, avem in sfarsit la dispozitie un sistem cu o anumita putere electrica de care ne putem folosi. Fenomenul curentului alternativ se traduce grafic in felul urmator:
Observam ca, in curent alternativ, curentul electric prin circuit se intensifica si se dezintensifica, iar fluctuatiile de curent se datoreaza unei SCHIMBARI LA 180 DE GRADE a sensului curentului prin spira, fapt care se traduce printr-o sinusoida cu evolutie oscilanta simetrica intre un plus si un minus al fluxului de sarcina.
Iata si un generator de curent continuu:
Reprezentarea grafica a curentului continuu generat:
Acest generator de curent electric continuu este identic cu cel de curent alternativ, exceptand faptul ca cele doua capete ale spirei generatoare se conecteaza in acest caz la jumatati de inele care transmit in circuit curent pe un singur sens (intotdeauna de pe o aceeasi borna pleaca si pe cealalta borna se intoarce).
Intensitatea curentului electric prin spirele de curent continuu salta in jumatati de valuri (se intensifica si se dezintensifica dar atesta ramanerea pe acelasi sens de deplasare a curentului electric prin circuit).
In cazul in care avem o spira cu mai multe fire intr-un generator de curent continuu, cele doua situatii difera in felul urmator:
Generatorul de curent - continuu sau alternativ - poate fi reversat ca funtionalitate, caz in care va functiona ca un motor. Practic ce se intampla in acest caz? Se induce din afara curent electric variabil in spira plasata in camp magnetic, fapt care va genera o forta electromotoare actionand asupra electronilor in miscare din interiorul spirei, rotind spira in jurul axei sale.
Cele 3 marimi - campul magnetic, forta electromotoare si curentul electric (intensitatea campului electric) prin spira sunt coordonate ca directie si sens de regula mainii drepte (inventata de John Fleming).
Conform acestei reguli, cand stim directia si sensul a doua dintre marimi, deducem cu usurinta directia si sensul celei de-a treia.
Prin urmare:
- in functionarea ca generator, cunoscand sensul de rotatie al spirei (deci directia si sensul fortei electromotoare pentru fiecare din cele doua laturi diametral opuse), precum si sensul liniilor de camp magnetic (intotdeauna de la polul nord al magnetului la polul sud al acestuia), deducem sensul curentului electric generat prin fiecare din cele doua spire si mai departe furnizat in circuit.
- in functionarea ca motor, cunoscand sensul curentului prin fiecare spira si polii magnetului in care spira e plasata (deci sensul liniilor de camp magnetic), deducem directia in care fiecare din cele doua laturi va fi actionata, deci sensul de rotatie al spirei.
Asadar:
- o spira metalica rotita intr-un camp magnetic produce curent electric variabil (continuu sau alternativ).
- o spira metalica aflata intr-un camp magnetic si parcursa de un curent electric variabil este deplasata in jurul axei sale de o forta electromotoare variabila actionand asupra fiecareia din cele doua laturi ale spirei.
Si o mentiune cu privire la CONVENTIA care se foloseste in toate tratatele de fizica - aceea conform careia cand spunem "curent electric" ne referim - ca marime din fizica - la "intensitatea curentului electric". De aceea cand spunem curent electric variabil ne referim la un curent electric cu intensitate variabila.
Contribuie financiar..
Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.
Experiente de cunoastere..
Pentru cel care citeste..
Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.
Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.
Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!
Contact..
Autor: Eduard IrimiaLocatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com
Din invataturile altora..
- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci
- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO
- "Cei slabi nu pot sa ierte, iertarea este atributul celor puternici." ~ Mahatma Gandhi
- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln
- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson
- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama
- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Calmul este bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu
- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall
- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson
- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin."
~ Leo Buscaglia
- "Exemplul personal nu este principalul lucru care ii capaciteaza pe altii, este singurul lucru care o poate face. El reprezinta diferenta dintre a avea o idee despre cale si a merge pe cale.''
~ Albert Schweitzer
- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra
- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy
- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan
- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea
- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais
- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King
- "Cele mai intunecate locuri din iad sunt rezervate acelora care isi mentin neutralitatea in vremuri de criza morala." ~ Dante Alighieri
- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson
- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann
- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi
- "Grosolania este imitarea puterii de catre persoanele slabe." ~ Eric Hoffer
- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel
- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela
- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper
- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in jur." ~ Barbara Marciniak
- "Viata este cel mai dificil examen. Multi il pica pentru ca incearca sa-i copieze pe altii. Ei nu stiu ca fiecare are in fata propriul lui set de intrebari si probleme." ~ intelepciune contemporana
- "O intindere uriasa de apa nu poate scufunda un vapor atata timp cat nu patrunde in interiorul vaporului. In mod asemanator, negativitatea unei lumi intregi nu te poate dobori atata timp cat veghezi si nu o lasi sa patrunda in interiorul tau." ~ intelepciune contemporana
- "Uita-te in oglinda. Aceasta este singura ta concurenta." ~ intelepciune contemporana
- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana
- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 -
Ceea ce simtim, atragem.
3 -
Ceea ce intreprindem, devenim."
~ intelepciune contemporana
Mult succes!