Cum circula curentul electric

Se stie din cultura scolara ca Pamantul este un urias rezervor de sarcina cu potential electric total nul, indiferent ce sarcina se scurge in / din Pamant. Atunci de ce impamantarea circuitelor din centralele electrice sau din liniile de curent nu produce scurgerea implicita a intregului flux de sarcina din circuit in pamant, din moment ce pamantul este donorul si acceptorul uiniversal de electroni, si orice diferenta de potential fata de pamantul aflat la potential zero (sarcina electrica totala nula) ar fi normal sa produca descarcare in pamant? Ne putem da un raspuns la intrebarea aceasta analizand un fenomen la indemana: bateria de masina.

O baterie de masina care este o cutie de plastic cu doua borne izolate de Pamant si fara impamantare (nu are o conexiune cu Pamantul a interiorului), nu curenteaza daca atingem doar una dintre borne chiar daca suntem desculti si in contact cu un pamant umed si moale, asadar bun conductor de electricitate. De ce se intampla acest lucru din moment ce oricare din cele doua borne are teoretic un deficit sau un surplus de electroni (una este borna de potential pozitiv si alta de potential negativ) iar Pamantul este donorul, respectiv acceptorul universal de sarcina electrica (electroni sau ioni)?

Aici explicatiile devin destul de subtile si in acelasi timp interesante..

Vom discuta mai intai pe exemplul cu un GENERATOR DE CURENT care poate fi atat de curent continuu, cat si alternativ. Am putea, desigur, sa spunem ca generatorul de curent continuu produce in permanenta la borna pozitiva sarcina pozitiva (deficit de electroni) si la borna negativa sarcina negativa (surplus de electroni). Totusi acest lucru nu este adevarat. Prin firele bobinei generatorului se genereaza un camp electric care se propaga cu viteza luminii prin bobina pana la bornele generatorului (sursei), de care se leaga mai departe circuitul. Acest lucru nu inseamna insa ca acest camp electric si pune in miscare electronii prin spira atat timp cat bornele nu intra in contact cu un circuit iar circuitul este inchis. Asta deoarece electronii nu pot fi presati, indesati, fortati sa incapa mai multi intr-un capat al firului si sa ramana tot mai putini la celalalt capat, cum de altfel electronii nu sunt "scuipati" afara din spira printr-unul din capete ori absorbiti din aer sau din orice alt mediu prin capatul celalalt. Electronilor li se imprima doar o tendinta de miscare de catre campul electric din spira (o tendinta continua sau alternativa, in functie de conectarea capetelor spirei la borne - prin bascularea pe inele intregi sau pe jumatati de inele). Cele doua borne vor avea asadar inmagazinata in ele cate o forta electrica potentiala egala si de sens opus, gata sa miste electronii printr-un circuit inchis care s-ar conecta la aceste borne, intotdeauna o borna impingand electronii in circuit iar cealalta tragandu-i inapoi din circuit. Fara oricare din cele doua borne interconectate (cea emisiva si cea receptiva) curentul electric nu se creeaza, deoarece ar insemna ca electronii sa nu mai curga uniform - sa aiba loc acumulari de sarcina, dezechilibru electric al atomilor, sau, in loc ca tot ce intra in sistem sub forma de purtatori mobili de sarcina sa si iasa, am avea situatia in care ori doar intra, ori doar ies - ceea ce ar afecta echilibrul electrostatic al conductorului si proprietatile fizice si chimice ale materiei prin pierdere sau cumul de electroni si modificarea in consecinta a structurilor atomice. Sa nu uitam analogia curentului electric cu un flux de apa care umple perfect tevile prin care curge si nu e compresibil. Doar cand capetele spirei rotative ating cele doua borne iar bornele se leaga la un circuit care este inchis (deci practic cele doua borne ajung sa comunice pin intermdiul unui parcurs electric mai scurt sau mai lung), abia atunci electronii incep sa se miste, fara sa se inghesuie, intr-o deplasare sincronizata prin intreg circuitul, toti odata, in sensul dictat instantaneu de campul electric care se propaga cu viteza luminii prin circuitul devenit activ.

Un generator de curent electric NU CREAZA SARCINA, el o foloseste pe cea existenta, adica electronii liberi din conductoarele metalice, pe care ii pune in miscare prin fire si prin piese. Asadar o sursa de curent actioneaza ca o pompa de apa care creeaza flux continuu printr-o retea de tevi umplute in proportie de 100% si etanseizate. Cand curentul electric nu curge prin circuit e ca si cand apa din reteaua de conducte stationeaza. Cand avem curent electric, avem miscarea apei existente sub forma de flux.

Revenind la BATERIE, fenomenul este un pic diferit, in sensul ca bateria chiar genereaza excedent de sarcina electrica negativa la un capat si deficit corespunzator la celalalt (sau am putea spune negativitate electrica la un capat si pozitivitate la celalalt). Fenomenul producerii curentului la baterie nu tine de teoria generatorului de curent continuu ci de teoriile din electrochimie, in baza carora, prin reactii chimice controlate, o borna e alimentata cu surplus de electroni, iar cealalta cu deficit de electroni. Chiar si asa, cand legam un capat al bateriei de Pamant fara sa facem nimic cu celalalt capat, curentul electric nu circula prin firul care conecteaza borna cu Pamantul. Iarasi se pune intrebarea DE CE?

Ba mai mult, constatam ca acelasi lucru se intampla si cu platanele unui Condensator. Cand acestea au fost deja incacate cu sarcina electrica, sa zicem +10 V/-10V, daca pe oricare dintre ele il conectam la pamant printr-un fir iar celalalt ramane izolat, sarcina existenta pe platanul conectat nu se scurge de pe platan in pamant. Daca in schimb il conectam si pe cel de-al doilea platan la pamant, atunci condensatorul se va descarca.

Bateria NU PRODUCE SARCINA ELECTRICA (electroni, protoni) ci o separa pe cea deja existenta in interiorul bateriei (neutra din punct de vedere electric daca ne raportam la sistem per ansamblu) in zone de polaritate pozitiva, respectiv negativa (bornele) de pe care aceasta sarcina poate migra dintr-o zona catre cealalta doar prin atasarea la baterie a unui circuit inchis prin care sa inceapa sa circule sarcina sub forma de flux.

Observam asadar ca doar cand cele doua borne ale unei baterii sau platanele unui condensator sunt puse in contact (printr-un circuit sau prin Pamant), numai atunci curentul electric incepe sa circule.

Se intampla acest lucru pentru ca tot ce inseamna curent electric respecta LEGEA CONSERVARII SARCINII ELECTRICE.

Aceasta lege ne spune ca o sarcina electrica nu poate fi creeata si nici distrusa, iar sarcina electrica neta a unui sistem tinde intotdeauna catre 0 (conditia de echilibru) si se bazeaza pe dinamica de egalizare a purtatorilor de sarcina pozitiva si respectiv negativa din orice sistem. Tot ce este indus (nu creat) ca surplus de sarcina intr-o parte a sistemului se traduce printr-un deficit (nu o distrugere) de sarcina intr-o alta parte. Starea naturala a unui sistem este aceea de neutralitate electrica si tot ce exista ca sarcina in interiorul sistemului, exista in perechi pozitiv-negativ care intrunesc conditia de echilibru. Considerand bateria sau condensatorul ca fiind un sistem cu sarcina electrica neta 0, in sensul ca +10V de la o borna (un platan) ii compenseaza de cei -10V de la cealalta borna (platan), Pamantul automat nu poate sa dezechilibreze un sistem aflat deja in echilibru luand din sarcina unui platan si lasandu-l pe celalalt cu o contrasarcina care ar induce sistemului per ansamblu o sarcina electrica neta diferita de 0. Ce poate face pamantul (sau orice piesa de circuit cat de cat conductoare) este sa circule sarcinile intre cele doua extremitati / poli / borne / platane ale bateriei / condensatorului sub forma de curent electric si sa echilibreze discrepanta dintre regiunile sistemului. Asa se naste curentul electric printr-un circuit inchis legat la bornelele unei baterii sau ale unui condensator, acel circuit putand fi chiar Pamantul.

Daca in loc de un sistem impartit in doua regiuni cu polaritate electrica egala si de semn contrar avem o sfera metalica electrizata uniform (sa spunem prin inducerea unui exces de sarcina negativa), datorita faptului ca sfera ca sistem ajunge sa se dezechilibreze din punct de vedere al sarcinii electrice nete, atunci, printr-un singur contact cu Pamantul aceasta sfera va descarca surplusul de sarcina (pozitiva sau negativa) pana la nivelul la care sarcina ei neta va fi, din nou, 0 (se va recreea conditia de echilibru). Electrizarea obiectelor este un fenomen electric care consta in acumularea de sarcina electrica in repaos, pozitiva sau negativa (deficit sau exces de electroni), pe suprafata unui obiect ca urmare a inducerii sale din afara.

Fenomenele care privesc SARCINILE ELECTRICE IN REPAOS tin de domeniul electrostaticii. Fenomenele care privesce SARCINILE ELECTRICE IN MISCARE tin de domeniul electrodinamicii.

Electrizarea unui obiect se poate intampla prin aplicarea unor forte de frecare (care disloca electroni de pe suprafata obiectului sau aduc electroni in plus), prin inductie (separarea sarcinilor electrice si redistribuirea lor pe suprafata unui conductor datorata actiunii unui camp electric), respectiv prin conductie (apropierea unui obiect electrizat de un obiect neutru, izolat de pamant, caruia in felul acesta i se transmite sarcina pozitiva sau negativa).

Intre diferitele straturi de aer din atmosfera se creeaza adesea regiuni cu sarcina electrica pozitiva respectiv negativa, extrem de pronuntate din punct de vedere al diferentei de potential, si care pe timp de furtuna ajung sa comunice intre ele sau cu Pamantul prin trasee conductive temporare care se creeaza datorita umezirii si ionizarii aerului. In momentul in care se produce un fulger, fie intre 2 astfel de regiuni din atmosfera, fie intre o astfel de regiune si Pamant, are loc o descarcare electrica de proportii, in sensul ca se creeaza un curent electric de 30.000 Amperi sub o tensiune de 100 de milioane de Volti, generand in acelasi timp lumina vizibila, unde radio, raze X si chiar raze gamma, aerul din imediata vecinatate a fulgerului devenind o plasma fierbinte la o temperatura de 30.000 de grade Celsius.

Iata cateva dintre cele mai spectaculoase imagini cu fulgere suprinse vreodata..



 



 



 



 



 



 





 


Comentarii (2)

COMENT. #1 - Dan P.

Salut Eduard!
Foarte util articolul. O clarificare totusi te rog. Sa revenim la exercitiul tau cu un condensator polarizat si incarcat complet +10V -10V. Sa presupunem ca avem 2 astfel de condensatori identici. Daca introduc in pamant piciorusul cu - de la unul si piciorusul cu + de la celalat va circula curent prin pamant si cei 2 condensatori raman cu +10V 0 respectiv -10V 0 la borne? Eu asa cred. Multumesc!

02/14/2022 - 15:51

 

COMENT. #2 - Eduard

Daca pamantul este un bun conductor de electricitate (spre exemplu e umed si are in compozitie minerale) iar platanele polarizate opus nu sunt la mare departare unul de altul, atunci da, se va face arc electric prin pamant intre cele doua. Informatii mai detaliate, cu exemple si explicatii, gasesti aici: https://www.fortasigratie.ro/realitati-contemporane/impamantarea-circuitelor-fenomene-asociate.htm

02/16/2022 - 10:43

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere..



 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com

 

Din invataturile altora..


- "Pestera în care îti este frica sa intri ascunde comoara pe care o cauti.” ~ Joseph Campbell

- "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume."~ Michael J. Scofield

- "O tara de oi cere un guvern de lupi."
~ Edward R. Murrow

- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama

- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Cei slabi nu pot sa ierte, iertarea este atributul celor puternici." ~ Mahatma Gandhi

- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Calmul este bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall

- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson

- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin."
~ Leo Buscaglia

- "Exemplul personal nu este principalul lucru care ii capaciteaza pe altii, este singurul lucru care o poate face. El reprezinta diferenta dintre a avea o idee despre cale si a merge pe cale.''
~ Albert Schweitzer

- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea

- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais

- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King

- "Cele mai intunecate locuri din iad sunt rezervate acelora care isi mentin neutralitatea in vremuri de criza morala." ~ Dante Alighieri

- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson

- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann

- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Grosolania este imitarea puterii de catre persoanele slabe." ~ Eric Hoffer

- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel

- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in jur." ~ Barbara Marciniak

- "Viata este cel mai dificil examen. Multi il pica pentru ca incearca sa-i copieze pe altii. Ei nu stiu ca fiecare are in fata propriul lui set de intrebari si probleme." ~ intelepciune contemporana

- "O intindere uriasa de apa nu poate scufunda un vapor atata timp cat nu patrunde in interiorul vaporului. In mod asemanator, negativitatea unei lumi intregi nu te poate dobori atata timp cat veghezi si nu o lasi sa patrunda in interiorul tau." ~ intelepciune contemporana

- "Lucreaza pentru cauze, nu pentru aplauze. Traieste pentru a exprima, nu pentru a impresiona. Nu dispera sa-ti faci prezenta remarcata, fa-ti doar absenta simtita."
~ intelepciune contemporana

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "Alcoolul nu este raspunsul la nici o intrebare. El doar te face sa uiti intrebarile."
~ intelepciune contemporana

- "Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana

- "Uita-te in oglinda. Aceasta este singura ta concurenta." ~ intelepciune contemporana

- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana

- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 - Ceea ce simtim, atragem.
3 - Ceea ce intreprindem, devenim."

           ~ intelepciune contemporana

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro