Condensatorul

Condensatorul este un ansamblu de 2 placi metalice paralele, aflate la distanta mica una de alta, pe care se acumluleaza sarcina electrica egala si semn contrar (suprlus, respectiv deficit de electroni).

Avem 3 situatii potentiale in care condensatorul este extrem de important in electronica de circuit si fenomenele asociate:

1. Condensatorul in circuit de curent continuu
2. Condensatorul in circuit de curent alternativ
3. Condensatorul in circuit compus - curent alternativ si continuu.

Iata o reprezentare simbolica si elocventa a ceea ce ESTE si FACE condensatorul:

1. Condensatorul intr-un circuit de Curent Continuu

La condensator, deficitul de electroni din placa de pe care electronii pleaca, face posibil excesul de electroni pe placa opusa, unde electronii sunt predispusi sa se acumuleze in compensatie, datorita campului electric care se transmite instantaneu in TOT circuitul de la sursa de tensiune (jonctiunea sau spatiul izolator dintre platanele condensatorului avand o latime de numai cativa microni permite propagarea campului electric dar nu si a electronilor).

Practic campul electric care se propaga prin intreg circuitul misca electronii prin circuit DAR nu ii si trece prin spatiul izolator dintre platanele condensatorului. Electronii migreaza sub forma de incarcatura electrostatica PE SUPRAFATA platanului asociat bornei cu potential negativ (deci nu se acumuleaza in interiorul conductorului) si respectiv pleaca in cantitate echivalenta de pe platanul opus, spre borna asociata acestuia. Pana cand circula electronii prin semi-circuit in felul acesta sub forma de curent electric temporar? Pana cand potentialul electric al platanelor a echivalat potentialul electric al bornelor de tensiune din circuit, adica:

> Borna 1 - Platanul 1 au fiecare potentialul: -nV, -nV si sunt astfel in echilibru de potential.
> Borna 2 - Platanul 2 au fiecare potentialul +nV, +nV si sunt la randul lor in echilibru de potential.

Tensiunea dintre platanele condensatorului a echivalat-o pe cea de la bornele circuitului iar ca sens, cele doua tensiuni sunt in opozitie, facand astfel imposibila circulatia pe mai departe a curentului electric prin circuit, platanul cu -nV respingand orice nou aflux de electroni venit de pe borna cu potentialul -nV, la fel si in cazul platanului 2, care respinge tendinta de a creea deficit de sarcina a bornei 2. Practic in circuit exista acum 2 campuri electrice, egale ca forta si de sens opus, care fac imposibila miscarea pe mai departe a electronilor sub forma de flux electric.

Condensatorul odata decuplat de la sursa de tensiune va ramane INCARCAT pana cand este conectat la un circuit de consum prin care energia poate fi utilizata sub forma de curent electric de scurta durata (de exemplu blitul aparatelor foto) sau pana cand este scurtcircuitat (prin conectarea directa a platanelor intre ele fara nici un consumator intercalat sau rezistenta) ori pana cand ambele platane se conecteaza la Pamant si astfel condensatorul se descarca prin Pamant.

Asadar condensatorul BLOCHEAZA rapid trecerea curentului electric printr-un circuit de curent continuu, actionand ca o membrana elastica montata etans pe o teava in calea curentului de apa unidirectional. Cand contra-presiunea din membrana echivaleaza presiunea curentului de apa din teava, apa inceteaza sa mai curga prin teava. Avem astfel flux nul in instalatie (intensitate 0 a curentului electric) dar tensiuni nenule, egale si de sens opus in sursa de apa din instalatie si respectiv in membrana elastica de pe traseul instalatiei (tensiunea electrica la bornele condensatorului este egala si de sens opus cu tensiunea electrica de la bornele sursei).
2. Condensatorul intr-un circuit de Curent Alternativ

Intr-un circuit de curent alternativ condensatorul nu influenteaza oscilatia electronilor inainte si inapoi pe traseele de circuit, practic el actionand ca o membrana elastica amplasata fix si etans pe o sectiune a unei tevi pline cu apa in care fluxul de apa din teava oscileaza sub forma de curent mai puternic sau mai slab, inainte si inapoi pe distante scurte, astfel incat prezenta membranei nu afecteaza fenomenul daca e suficient de flexibila (prezenta condensatorului cu o capacitanta ridicata nu este sesizabila intr-un circuit de curent electric alternativ).
3. Condensatorul in circuite care combina Curentul Continuu si Curentul Alternativ

Este vorba de circuite care includ tranzistori pe post de AMPLIFICATORI (alimentati in curent continuu) si, aditional, un curent electric alternativ - spre exemplu de la un microfon de la care pleaca un semnal audio oscilant (tradus in curent alternativ care se cere amplificat). Prin tranzistor se amplifica semnalul sinusoidal de curent alternativ al microfonului dar tranzistorul trebuie parcurs tot timpul de un curent continuu si deci are nevoie sa fie strabatut de cei doi curenti (de la sursa de putere si de la sursa de semnal) intr-o formula in care nici un curent sa nu oscileze astfel incat sa ajunga sa schimbe sensul in circuit (sau sa treaca in partea negativa a graficului de voltaj). Acest lucru se intampla prin insertia in circuit de condensatori care salta sinusoida de curent alternativ intr-o zona de curent continuu. Un astfel de consdensator se mai numeste si condensator de decuplare deoarece "separa" curentul continuu de cel alternativ.
Tot in combinatie curent alternativ - curent continuu, condensatorul care jongleaza cu sarcina electrica, stocand surplus sau eliminand necesar, are rolul de a elimina intr-o buna masura pulsatiile nedorite de curent sau de tensiune din circuit, practic oscilatiile fluxului de sarcina datorate interferentelor intre piese, fire, campuri electrice si magnetice interne si externe. El netezeste varfurile si umple golurile undelor neregulate de intensitate si tensiune. Se mai spune ca elimina o buna parte din zgomotul de fond al circuitelor electrice, captat intr-o buna masura ca urmare a interferentei firelor cu fenomenele de tip inductivitate electro-magnetica din afara sau din interior. Deoarece protejeaza bucata de circuit la bornele careia este montat de interferenta cu "zgomotele" nedorite, acest tip de condensator se mai numeste "de ocolire" sau by-pass.
  
 


Comentarii (6)

COMENT. #1 - tibi

Sincer nu am inteles nimic ai facut paralele intre dua domeni diferite irelevante Aplicativitatea in electronica e nula

08/31/2018 - 08:38

 

COMENT. #2 - Eduard

In primul rand comentariul tau nu spune nimic, nu puncteaza o problema, nu pune o intrebare, nu ofera o informatie, nu aduce plus valoare. Si nici macar nu este scris corect gramatical sau intr-o limba romana cursiva si coerenta. Este fix precum latratul cainilor pe marginea drumurilor. Te rog sa te muti pe alt site. Sunt atatea mult mai potrivite nivelului tau!

08/31/2018 - 17:12

 

COMENT. #3 - George

Foarte logic si bine structurat materialul acesta. Multumesc

11/29/2019 - 10:00

 

COMENT. #4 - Eduard

Ma bucur ca cineva intelege si apreciaza.

11/29/2019 - 16:34

 

COMENT. #5 - Iulius Calin

M-a ajutat. Multumesc.

03/03/2020 - 05:10

 

COMENT. #6 - Sarmatogetul

A fost si este util! Multumesc!

02/10/2022 - 19:16

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

- "Viata ta este mesajul tau catre lume. Ai grija sa fie unul inspirat." ~ Lorrin L. Lee

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "Uita-te in oglinda. Aceasta este singura ta concurenta." ~ intelepciune contemporana

- "Exemplul personal nu este principalul lucru care ii capaciteaza pe altii, este singurul lucru care o poate face. El reprezinta diferenta dintre a avea o idee despre cale si a merge pe cale.''
~ Albert Schweitzer

- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin."
~ Leo Buscaglia

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro