Circuite integrate

In prezent tranzistoarele au ajuns la un asemenea grad de micro-implementare, incat pe o pastila de siliciu de numai cativa centimetri patrati se pot litografia milioane de tranzistoare, atat cu functie de memorare (ca memorii cache, ram, rom) cat si cu functie de procesare (porti logice si module logice interconectate atat intre ele cat si cu memoriile din care isi iau datele de procesat). De la 6000 de tranzistoare integrate intr-un modul de calcul in 1974 s-a ajuns in 2004 la 125.000.000 de tranzistoare. Se poate vedea in imaginea alaturata cum arata un cip cu zeci de milioane de tranzistori MOSFET interconectati modular pe o placuta de siliciu ale carei dimensiuni nu depasesc podul palmei.

O uzina proiectanta de astfel de tehnologii este cea mai scumpa investitie de pe planeta (probabil surclasata doar de acceleratorul de particule de la Geneva). Iar cand spun cea mai scumpa nu ma refer doar la resursele materiale, cat si la cele umane, precum si de timp, caci, sa nu uitam, Silicon Valley a inceput acum mai bine de 60 de ani ca o fabricuta dedicata tehnologiilor de calcul dezvoltate in regim universitar si a ajuns astazi un megalopolis al micro si nano tehnologiilor. Ca si realizari notabile devenite istorie, in 1971 a fost inventat primul microprocesor de catre Intel, iar in 1976 se lanseaza primul computer personal de catre Apple. In 1995 este lansat conceptul revolutionar www (World Wide Web) prin intermediul Netscape Communications Corp.

Silicon Valley ramane din punctul meu de vedere simbolul si tind sa cred ca si nucleul de creatie al tehnologiilor integrate de pe planeta noastra. 


 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro