Circuite analogice vs. Circuite digitale

In momentul in care tranzistorul este utilizat cu tensiuni si curenti STANDARD, un circuit analogic se transforma intr-o masina de calcul digitala. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca putem construi din tranzistori nenumarate module de calcul - porti si module logice - care utilizeaza la baza doar algebra booleana corespunzatoare operarii cu starile 0 si 1 (reprezentand curenti standardizati) pentru operatiuni oricat de complexe. Practic orice fenomen ajunge sa fie codat ca o succesiune unica de biti 0 si 1 prin intermediul tranzistorilor, apoi combinat cu alte fenomene (la randul lor codate prin succesiuni unice de biti 0 si 1 prin intermediul tranzistorilor) utilizand functiile logice ale algebrei boolene intermediate tot de tranzistori.

Cea mai utilizata operatiune logica - atat la nivel de calcul cat si la nivel de piesa de circuit - este functia si poarta logica NAND. De ce? Pentru ca pe baza ei se pot implementa toate celalalte functii si porti sau module logice necesare unui sistem de calcul complex.

Iata mai jos reprezentarea modulului digital NAND (poarta logica), a functiei logice NAND (functia logica ŞI negat) reprezentand semnalul electric binar standard de iesire in functie de intrarile electrice binare standard, precum si circuitul pe baza de tranzistori din interiorul modulului digital NAND:
O combinatie de mai multe porti logice NAND ofera posibilitatea de a obtine MODULE de calcul complexe, integrate intr-o singura piesa de circuit digital:
 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Viata ta este mesajul tau catre lume. Ai grija sa fie unul inspirat." ~ Lorrin L. Lee

- "Cat timp exista abatoare, vor exista razboaie, campuri de lupta si sange varsat."
~ Leo Tolstoy

- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana

- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "Alcoolul nu este raspunsul la nici o intrebare. El doar te face sa uiti intrebarile."
~ intelepciune contemporana

- "Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro