Cea mai veche lumina / radiatie cosmica din Univers

Se numeste radiatia cosmica de fond si consta in cuante de lumina cu lungimi de unda din domeniul microundelor. Este ce a mai ramas din lumina imprastiata in toate directiile in momentul in care, pentru prima data dupa Big Bang, fotonii au reusit sa circule liber prin Univers. Datorita dilatatiei metrice a spatiului cosmic, lungimea de unda a luminii initiale (o radiatie foarte puternica) s-a intins extrem de mult, lumina care initial era extrem de incarcata energetic (la o frecventa vibratorie foarte inalta si deci cu o lungime de unda foarte mica), ajungand azi, dupa 13,7 miliarde de ani, sa aiba o lungime de unda mult mai mare decat la inceput si o frecventa mult mai mica, fiind in prezent o energie slaba, care poate fi totusi depistata ca venind din toate directiile fara a avea vreun obiect cosmic ca sursa de provenienta. Ea continua sa circule cu viteza constanta a luminii in vid, de 300.000 km/s, insa este o lumina din ce in ce mai putin energetica (datorita dilatatiei undei). Aceasta lumina primordiala a aparut la aproximativ 375.000 de ani de la Big Bang si de atunci a calatorit in toate directiile prin spatiu, fiind captata de noi dupa mai bine de 13 miliarde de ani de existenta.

Pe baza fondului cosmic de radiatii (sau microunde Wilkinson) s-a putut intocmi o harta a universului observabil la varsta de numai 375.000 de ani, in baza careia Universul a evoluat din acea forma incipienta catre tot ce cunoastem azi.

Fiind cea mai veche lumina emisa in universul cunoscut, este totodata si cea mai indepartata lumina pe care o putem receptiona. Tinand cont de dilatatia metrica a universului si de varsta de 13,7 miliarde de ani a universului observabil, ajungem sa putem calcula raza maxima a zonei de cosmos in care avem practic acces prin intermediul acestei radiatii (chiar daca vorbim de imagini ajunse la noi azi ale unei realitati cosmice vechi de 13, 7 miliarde de ani). Aceasta distanta este, conform cercetarilor astronomice facute pana in prezent, de 93 de miliarde de ani lumina.


 

Daca cel mai vechi si mai indepartat totodata eveniment cosmic pe care il putem studia este RADIATIA DE FOND, putem considera ca ne aflam in centrul propriului nostru univers observabil, definibil prin cantitatea de experienta la care avem acces in limitele sale. Desi Universul, dincolo de ceea ce putem noi sesiza, este cu mult mai mare decat Universul observabil, noi traim in centrul a ceea ce putem experimenta si exista limite dincolo de care observatia, experienta si expertiza noastra nu mai pot ajunge. Este foarte interesant de constatat cum ceva care ne inconjoara de peste tot este si acel ceva care ne traseaza limite ale experientei la miliarde si miliarde de ani lumina de noi.
 

Suntem inconjurati asadar de un spatiu imens dar in acelasi timp LIMITAT din punct de vedere al posibilitatii noastre de sondare. Faptul de a face parte din el de la Big Bang si pana azi ne include intr-o zona a Creatiei de tip GAURA ALBA. 


Comentarii (4)

COMENT. #1 - Alin

Distanta parcursa de lumina de la un capat la celalalt al Universului observabil este de 93 miliarde ani lumina?
93 / 2 = 46,5 mld ani lum raza ( pamant - > marginea univ observabil)
Cum dracu ati gandit-o voi pe asta, daca Universul s-a estimat a avea 13.7 mld ani? Nu vi se pare normal ca tot ceea ce este observabil sa fie sub pragul asta? Nu vreau sa despic firul in patru, dar mi se pare de cacat sa imprastiati informatii false doar de dragul de a scrie. Mai stupefiant este nivelul de inteligenta pe care il are autorul, care se contrazice singur in acelasi articol.

01/19/2018 - 11:04

 

COMENT. #2 - Eduard

Cand nu intelegi, intreaba. A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat. Tu, Alin, esti suficient de inteligent macar in aceasta privinta?

http://www.fortasigratie.ro/realitati-contemporane/dilatatia-metrica-a-spatiului-cosmic.htm

01/19/2018 - 13:18

 

COMENT. #3 - Virgil

Radiatia de fond este o reminiscenta a radiatiei atomilor de hidrogen de la inceputurile universului. Daca luam in calcul radiatia rosie care are lungimea de unda de 656 [nm] adica 6.56.10^-7 [m ], iar radiatia de fond prezenta are lungimea de unda de 1,9 [mm], adica 1,9.10^-3 [m], rezulta ca spatiul s-a dilatat tridimensional de 1,9.10^-3/6,56.10^-7 = 2896 de ori fata de starea primordiala.

Cum universul observabil este de 13,7 miliarde de ani lumina, asta inseamna ca universul de atunci era de 13,7.10^9 / 2896 = 4,73.10^6 ani lumina. Adica 4,73 milioane de ani lumina. Ceea ce inseamna de 50 de ori mai mare decat galaxia noastra. Asadar nici atunci universul nu era prea mic.

08/04/2018 - 08:14

 

COMENT. #4 - Eduard

Foarte interesant! Iti multumesc pentru completari.

08/05/2018 - 02:29

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 

Din invataturile altora..


- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais

- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King

- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson

- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann

- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel

- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in jur." ~ Barbara Marciniak

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant

- "O lume diferita nu poate fi construita de oameni indiferenti." ~ Peter Marshall

- "Nu conteaza prea mult ce privesti, conteaza intotdeauna ce vezi." ~ Henry Thoreau

- "Singuratatea nu inseamna sa nu ai oameni in jurul tau. Inseamna sa nu ai cu cine sa impartasesti lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine." ~ Carl Jung

- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro