Camp electric, camp magnetic, camp electro-magnetic

Ceea ce se cunoaste sub denumirea de camp magnetic este o marime fizica ce caracterizeaza spatiul din imediata vecinatate a unui magnet nativ, electromagnet (magnet temporar) sau sarcina electrica IN MISCARE. Aceasta marime desemneaza forte care actioneaza asupra unei sarcini electrice DE TEST, respectiv asupra diverselor materiale paramagnetice (care prin introducerea intr-un camp magnetic extern se magnetizeaza temporar), diamagnetice (care genereaza un camp magnetic indus opus unui camp magnetic aplicat din exterior, pe care il resping) sau feromagnetice (care detin propriile campuri magnetice sau sunt atrase de campuri magnetice din exterior).

La randul sau, campul electric reprezinta o stare a spatiului din vecinatatea unei SARCINI ELECTRICE STATICE, manifestata prin proprietatea conform careia un mic corp incarcat electric plasat in aceasta regiune este supus actiunii unei forte care nu s-ar exercita daca respectivul corp nu ar fi incarcat si aflat in vecinatatea RESPECTIVEI SARCINI (in sfera de influenta a campului electric al acesteia).

Un exemplu imediat este campul electric produs de o sarcina punctiforma (sa spunem electron, e-). Intensitatea acestui camp electric este direct proportionala cu marimea sarcinii care genereaza campul si descreste invers proportional cu patratul distantei de la aceasta.

Un alt exemplu de camp electric este cel care se creaza intre doua placi metalice paralele ale unui condensator, una polarizata pozitiv prin deficit de electroni, cealalta negativ prin exces de electroni. Electronii nu pot sa treaca de pe o placa pe alta, fenomenul inregistrat fiind campul electric orientat - ca directie si sens al liniilor de forta - de la o placa la cealalta, perpendicular pe placi.

Campul electromagnetic (EM) este ansamblul campurilor electrice si magnetice care oscileaza si se genereaza reciproc unul pe altul. Mai exact, un camp magnetic variabil genereaza in imediata sa vecinatate un camp electric variabil care la randul lui genereaza un camp magnetic variabil in jurul sau, s.a.m.d. Cu alte cuvinte, campurile magnetic si electric variabile se genereaza reciproc unul pe celalalt, constituind astfel ceea ce se numeste camp electromagnetic.

Campul electromagnetic se propaga indefinit in spatiul vid si constituie una din fortele fundamentale ale Universului cunoscut.

Intrebare: DE UNDE PROVINE Campul Magnetic al Pamantului?

S-au obtinut cu ajutorul unor modele computerizate indicii despre faptul ca miscarile turbulente de rotatie ale unor fluide conductive din punct de vedere electric in interiorul magmatic al Pamantului pot produce si auto-intretine campuri magnetice planetare. Efectul este cunoscut sub numele de efect de dinam si s-ar produce datorita miscarii de convectie a sarcinilor electrice prezente in structura mantalei de tip magmatic din interiorul Pamantului. Aceasta teorie a dinamului incearca sa descrie procesele prin care un fluid bun conductor electric aflat in miscare de rotatie si de convectie poate genera si intretine campul magnetic al unei planete. Campul magnetic al Pamantului este foarte important deoarece BLOCHEAZA multitudinea de radiatii care ne bombardeaza din spatiu. 


Comentarii (3)

COMENT. #1 - Dimaca Nicolae

De curind, cu ajutorul unor experimente, am obtinut dovezi ca centrul magnetic pamintesc este cel care intretine fortele permanente ale magnetilor permanenti. Un alt experiment scoate clar in evidenta cum sunt intretinute de cimpurile magnetice miscarile de rotatie si revolutie ale tuturor planetelor din sistemul solar interior.

02/10/2016 - 11:54

 

COMENT. #2 - Eduard

As putea face urmatoarele observatii:

- gradul de noutate al informatiei: foarte mare.
- posibilitatea utilizatorului de a verifica experienta: destul de mare dar nu la indemana.
- ceea ce conteaza cu adevarat: gradul de aplicabilitate practica a informatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de trai sau a intelegerilor superioare ale omului de rand cu privire la existenta, univers, creatie, viata.

12/15/2016 - 01:11

 

COMENT. #3 - Gheorghe Adrian

Domnul Dimaca! Sunt Adrian Gheorghe, cel care ti-a trimis niste fisiere cu teorie care sustine similar ideii dumitale ca gravitatia este derivata din campul electric al nucleonilor. Eu iti propun dumitale daca ai putea sa realizezi un experiment similar experimentului Pound-Rebca, pentru evidentierea fluxului gravific (fluxul eteric de aspiratie) al planetei. Este un experiment de interferenta cu lumina coerenta a razelor de lumina care merg o data in jos si odata in sus si parcurg aceeasi inaltime. Cu un aparat fotografic se fotografiaza figurile de interferenta in cele doua situatii si se compara la microscop. Daca lumina se cupleaza cu fluxul de aspiratie al planetei ar trebui sa apara o diferenta de viteza intre raza care merge pe verticala in sus si cea care merge in jos. Se pune problema daca din diferenta dintre interfranje s-ar putea deduce diferenta de viteza a luminii in cele doua cazuri.

01/27/2017 - 09:57

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com