Atomul

Este considerata structura cea mai mica de materie care poate fi analizata cu ajutorul legilor fizicii clasice. Dincolo de atom, la o scara mult mai mica de existenta a materiei, intra in vigoare legile fizicii cuantice dupa care se organizeaza realitatea la un astfel de nivel.

Ca sa ne dam seama cat de mic este un atom, putem sa luam ca etalon un bob de nisip. Acesta este alcatuit dintr-un numar de atomi mai mare decat numarul tuturor boabelor de nisip existente pe suprafata planetei. Asadar o cantitate uriasa, atestand dimensiunea inimaginabil de mica a unitatii elementare de materie numita atom. Mergand in profunzimea structurilor atomice, tot ce stim mai departe in legatura cu natura existentei componentelor subatomice (a nucleului atomic si a invelisului de electroni care il orbiteaza), tine de domeniul fizicii cuantice.

Structura unui atom (cea mai mica particula aparent solida pe care putem spune ca se bazeaza toate construitiile materiale) este in toate cazurile compusa din sub-particule grupate in ceea ce s-ar putea numi nucleu si alte sub-particule care orbiteaza in jurul acestui nucleu. Pana in anii 1900 s-a luat in considerare modelul planetar al organizarii atomului care ulterior a fost extrem de mult nuantat de fizica cuantica (mai exact de fizica particulelor elementare). Modelul planetar ne vorbeste despre structura atomului in termeni de NUCLEU (alcatuit din sub-particule nucleice generic numite nucleoni, constand in protoni cu sarcina pozitiva si neutroni fara sarcina electrica), in jurul caruia orbiteaza ELECTRONI (sub-particule atomice cu sarcina negativa in numar egal cu protonii din nucleul atomic). 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor