Arma nucleara

Arma nucleara face parte din categoria armelor de distrugere in masa, destinate exterminarii populatiei, distrugerii structurilor construite de om si a biosferei.

Capacitatea de distrugere a unei bombe se masoara in cantitatea de TNT (tri-nitro-toluen - substanta explozibila clasica) necesara pentru a produce o anumita eliberare de energie si o unda de soc. Ca si forta distructiva, 5 kg de TNT sunt suficiente ca sa pulverizeze un automobil prin explozie. Prima arma nucleara (cu fisiune) a eliberat o cantitate de energie echivalenta cu cea rezultata din explozia a 20.000 tone de TNT, in timp ce prima arma termonucleara (cu fisiune si fuziune) a eliberat o energie echivalenta cu a 10.000.000 tone de TNT.

La nivelul anului 2012 pe plan mondial existau cca. 19.000 de focoase nucleare din care 4.400 in stare operationala, gata oricand pentru a fi utilizate.

In prezent exista doua tipuri de arme nucleare: cele bazate exclusiv pe reactia de fisiune nucleara si cele care utilizeaza fisiunea nucleara pentru amorsarea reactiei de fuziune. Arma nucleara cu fuziune (arma termonucleara sau bomba cu Hidrogen) foloseste energia rezultata din fisiune pentru a comprima si incalzi deuteriul si tritiul pana cand aceste doua elemente fuzioneaza, efectul fiind de-a dreptul devastator.

Exista si arme nucleare cu destinatii speciale precum arma cu neutroni sau arma pentru contaminare radioactiva. Arma cu neutroni este o arma nucleara construita special pentru a emana un flux mare de neutroni care afecteaza tesuturile vii si produce decese in masa dar nu produce contaminare radioactiva si nu afecteaza constructiile.


 

Din punct de vedere al strategiei militare, armele nucleare se impart in:

- Arme TACTICE (concepute pentru a extermina populatii intregi de pe teritorii vaste)
- Arme STRATEGICE (utilizate numai pe campul de lupta, vizand tinte punctuale si regiuni restranse)

Armele nucleare strategice sunt transportate la tinta cu avioane sau rachete cu raza scurta. Armele nucleare tactice sunt transportate cu rachete balistice (continentale), artilerie grea, torpile.


 

Doctrina Distrugerii Reciproce Asigurate a aparut atunci cand s-a considerat ca este mai sigura producerea armei nucleare de catre mai multe puteri decat existenta ei in mainile uneia singure. Aceasta doctrina presupune ca orice entitate (tara / alianta) care are destula putere nucleara de a distruge o alta entitate, in cazul in care este atacata din orice motiv, ar contra-ataca (direct si imediat) cu o putere egala sau mai mare. Intrucat atat atacul cat si contraatacul ar asigura ambelor parti distrugere reciproca totala, este putin probabil ca acest atac sa se intample in realitate.

Doctrina precizeaza in continuare ca nici o entitate nu ar indrazni sa lanseze un prim atac asupra celeilalte de frica unui contraatac soldat cu rezultate dezastruoase si ireversibile de ambele parti. Finalul doctrinei DRA care tine de inarmarea nucleara creeaza tensiune, dar asigura in acelasi timp pacea globala. Paradoxal, intr-un astfel de context al inarmarii, rau e cu rau dar mai rau e fara rau.

Prima aplicatie a doctrinei a inceput in decursul Razboiului Rece (1940 - 1990), ajutand astfel la prevenirea unui conflict pe scara larga intre Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica. Doctrina fiind de asemenea responsabila pentru cursa inarmarii, ambele tari s-au chinuit o buna perioada de timp sa se mentina in echilibru, asigurandu-se ca au puterea de a lansa un contraatac nuclear. Chiar daca Razboiul Rece s-a sfarsit la inceputul anilor '90 , Doctrina Distrugeri Reciproce ramane in continuare valabila.


 

Explozia nucleara are efecte imediate la detonare si efecte ulterioare detonarii.

> Efectele IMEDIATE ar fi ca:

- Unda de soc produce modificarea brusca a presiunii aerului si curenti de aer foarte puternici. 50% din puterea distructiva a unei bombe nucleare sta in unda de soc. Aceasta distruge constructiile mari datorita unei modificari subite si violente a presiunii aerului, in timp ce vanturile puternice de la nivelul solului distrug cladirile mai mici, plantele, animalele si omoara oamenii. Daca explozia are loc la sol sau nu cu mult deasupra solului, se produce un crater din care materialul este ridicat in atmosfera, de unde revine sub forma depunerilor radioactive.
- Radiatia termica reprezinta aproximativ 35% din energia distructiva a exploziei.
- Radiatiile nucleare - sensibil reduse ca si efect distructiv imediat fata de unda de soc sau radiatia termica (cca 15% din efectul distructiv al bombei). La armele cu neutroni spre exemplu efectul radiatiei directe (prin emisie de neutroni) este cel mai puternic. Iradierea directa cu radiatii nucleare duce la deces sau, in cazul dozelor mai mici, la boala de iradiere.

> Efecte ULTERIOARE cunoscute sunt:

- Emisiile radioactive de la locul detonarii actioneaza pe perioade de timp de ani de zile.
- In functie de conditiile meteorologice, norul radioactiv se poate deplasa pe distante mari iar depunerile radioactive pe sol pot afecta zone indepartate.
- Undele electromagnetice produse de explozie conduc la o absorbtie de radiatie electromagnetica (raze gama) in aer si in sol. Acestea produc mutatii genetice in organismele vii. Pulsul de unde electromagnetice genereaza pe moment campuri electrice de mii de volti pe durate foarte scurte de timp, antrenand distrugerea comunicatiilor si a retelelor electrice.



 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere..



 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com

 

Din invataturile altora..


- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO