De ce Realitati Contemporane
Realitati contemporane inseamna orice informatie legata de ce ni se intampla sau observam ca se intampla in lumea noastra pe parte de evenimente si mecanismele lor. Deoarece o conexiune acurata la tot ce inseamna realitatea momentului este un lucru esential si crucial in privinta sanselor de reusita ale oricarei munci - atat interioare cat si exterioare - cu privire la ridicarea dintr-o zona monotona si cenusie a existentei catre una mult mai vie si mai stralucitoare, aceasta arie de continut adresabila REALITATILOR TIMPURILOR NOASTRE urmareste sa contribuie la procesul de constientizare a punctului din care plecam (in care actualmente ne gasim) si a celui catre care ne indreptam (in viziunea si acceptiunea celor care se preocupa de acest aspect).
Voi face o incursiune selectiva in domeniile de interes major vizavi de actuala noastra existenta aici:
- ISTORIE, POLITICA si ADMINISTRATIE
- STIL DE VIATA
- FIZICA si CHIMIE
- COSMOLOGIE si ASTROFIZICA
- BIOLOGIE si GENETICA
→ ISTORIE, POLITICA si ADMINISTRATIE dintr-o perspectiva spirituala
Omenirea imatura - proaspat slobozita dintr-un ev mediu al non-gandirii si non-simtirii - a consfintit in masa la inceputul secolului trecut ca existenta este despre supravietuire si acumulare, aruncandu-se orbeste intr-un tumult al productiei si consumului, al goanei dupa profit si fals confort 24 ore din 24. Sistemul politico-administrativ a continuat sa se consolideze in aceasta directie, fiind de asa natura alimentat incat sa genereze minti adormite si incolonate pe banda rulanta, oameni hipntotizati, prinsi intr-o schema de existenta minuscula, de unde, fara prea mari sanse de a se trezi, platesc o viata intreaga pretul somnului lor: lipsa de fericire si de implinire datorata unei rutine ingrozitoare pentru care nici macar nu este nevoie sa fii om. Poti fi robot si exact acesta este si scopul pentru care a fost conceput sistemul in actuala sa forma: obtinerea unei multimi cat mai numeroase de indivizi inregimentati. De ce? Fiindca orice forma de imperialism, indiferent ca se numeste comunism sau capitalism, marxism-leninism, nazism, sionism, este de fapt o structura ierarhica de tip piramidal avand ca baza si fundament al existentei sale o multime numeroasa de indivizi sedati si robotizati (sau altfel spus sclavi), reprezentand materialul didactic si de manevra al celor care JOACA in aceasta lume si viata pe paradigma puterii, luand decizii in numele multimii si manipuland multimea in numele unei evolutii prin negativitate a conducatorilor ei.
Realitatea momentului din punct de vedere al gradului de trezire planetara
Cand constiinta de masa concepe drept posibilila si indreptatita existenta unei noi realitati, atunci aceasta noua realitate va gasi treptat cai sa se manifeste. Pana una alta, mase intregi de oameni isi apara instinctual si vremelnic locul caldut si contextul limitat in care li s-a inoculat ideea ca trebuie sa traiasca, acesti oameni alegand adesea sa se conformeze orbeste, fara sa inteleaga insa ca acest conformism devine o Vale a Plangerii atunci cand ideologia de viata se reduce la EU EXIST si nimic mai mult.
Sa nu uitam ca istoria ultimului secol a fost cea care, urmand perioadei Renasterii, a deschis calea populatiilor din Evul Mediu catre era industriala a facilitatilor de tot felul si, nu in ultimul rand, a drepturilor omului aplicabile pentru multi dintre noi. Totusi, numeroase drame au trebuit retraite pentru ca oamenii sa ajunga sa se raporteze la probleme vechi de mii de ani intr-o alta maniera. Succesul sau insuccesul lor de a face acest lucru este discutabil, insa rezultatele au fost 2 razboaie modiale la nici 25 de ani diferenta unul de altul, 2 bombe atomice care au ras de pe fata pamantului 2 orase cu populatie cu tot, comunismul din Rusia care a facut mai multe victime decat Germania lui Hitler, dictatura lui Mao in China, dictaturile oribile din Africa si diferentierea extrema pe caste in tari cu o populatie foarte numeroasa dar traind in cea mai mare parte la limita supravietuirii.
Eu am o vorba iar timpul ii va confirma calitatea de adevar in spiritul si doctrina curentului de pozitivitate planetara: “NIMENI NU POATE OPRI O TENDINTA, O IDEE, UN OM, A CAROR VREME A SOSIT!”. Restul sunt detalii.
Controlul mondial din spatele proiectelor de exploatare a resurselor naturale
Mentinerea sistemului monetar, a combustibilului fosil ca sursa de energie monopolizata si a valorii aurului ca etalon de schimb pentru orice, are drept consecinta concentrarea unei cantitati imense de putere in mainile unui numar foarte retrsans de indivizi, practic aceia care jongleaza cu aceste masuri ale bogatiei in lume - ele fara valoare intrinseca dar aproape integral folosite pentru a controla.
Consfintirea de catre mase intregi de oameni a sistemului artificial de cuantificare a bunastarii a facut posibila consolidarea dominatiei pe diferite arii, sectoare de activitate si nivele de impact a celor foarte multi de catre altii, foarte putini. De aceea, cu cat alegi sa fii mai orb si mai surd la tot ce se intampla, cu atat devii parte din masa de manevra, sclav inregimentat in propria viata inanimata, lipsita de intrebari si cu atat mai mult de raspunsuri.
Atitudinea negativa este ca si atitudinea pozitiva, indrepta lucrurile in directia in care viziunea si starea de spirit a emitentului sunt investite. Iar intre cei doi poli - al controlului prin negativitate si al armonizarii prin pozitivitate - se afla nehotararea, ineficienta, letargia, blazarea, indolenta, indiferenta, complacerea, superficialitatea, toate acestea blocand accesul la o finalitate favorabila a ceea ce se vrea schimbat, transformat, elevat. In aceasta zona de neutralitate lipsita de motivatie, de viziune si elan vital, gasim genul de populatie care pupa moaste, se uita la fotbal, citeste mondenitati, de duce mecanic la job, devenind - tocmai datorita acestor preocupari care le mananca timpul si energia - material de manevra al celor din zona curentului negativ al existentei orchestrand din umbra intrigile de consolidare a exploatarii si dominatiei pe arii extinse si pe domenii de viata dintre cele mai diversificate. In acelasi timp, aceleasi dinamici reprezinta si un bun material de motivatie si trezire a celor ca tine, ca mine si ca multi altii care aleg sa se preocupe de ceea ce se intampla cu ei si in jurul lor, avand sansa sa realizeze - inca o data daca mai era cazul - cat de penibili, de tristi si de ineficienti in propria viata pot sa ajunga cei care ies la pensie cu intelectul si isi atrofiaza si celelalte simturi alegand sa nu raspunda la provocarile realitatii timpului lor pentru ca sunt ocupati cu traditiile, supozitiile si superstitiile vechi de 50.000 de ani (si acelea de cea mai proasta calitate) sau cu indeletnicirile si tabieturile zilnice, complet irelevante pentru cauzele fundamentale a ceea ce traim aici si acum.
Gradul de armonie al unei societati, etalonul maturitatii spirituale a indivizilor ei
Ignoranta naste monstri. Din punct de vedere al unei spiritualitati de esenta pozitiva, omorarea monstrilor nu este solutia pe termen lung la ignoranta, ci insasi combaterea ignorantei. Personal, prefer sa stiu ca un individ este malefic datorita CONSTIINTEI lui decat datorita absentei acesteia. Asadar.. fiecare dintre noi poate alege ca si cale de a progresa una din cele doua tabere ale constiintei spiritualizate, cu influenta puternica asupra celei de-a treia tabere, a inconstientilor:
1. Tabara celor care produc inductie de valoare in lume.
2. Tabara celor care produc reductie de ineficienta.
Fiecare tabara functioneaza dupa legile ei, fiind o cale a dezvoltarii personale (si ultimativ civilizationale), prima prin COMPASIUNE si prin construirea de structuri sociale deschise avand la baza creativitatea si integritatea morala a indivizilor ei, a doua prin CONTROL si structuri sociale imperialiste avand ca fundament al existentei dominatia si suprematia celui mai puternic asupra celui slab.
Citeste in continuare despre comutarea intre diferite realitati exterioare »
Actuala oranduire civilizationala. De unde venim si incotro ne indreptam.
Avem nevoie tot mai mult in aceste timpuri de mari transformari de o intelegere vizionara cu privire la oranduirea vietii pe planeta de-a lungul istoriei cunoscute, o intelegere care sa explice la nivel de mecanism, de cauza si efect, felul in care s-au intamplat lucrurile cu noi, indivizi si comunitati, societate si civilizatie, incat au ajuns sa arate asa cum stim in mare ca au aratat de-a lungul istoriei noastre cunoscute si pana azi.
Remarcam in acest sens exstenta unei tendinte pronuntate de alunecare a istoriei inspre zona barbara, hidoasa a existentei majoritatii oamenilor, asta insemnand ca acolo unde am vazut saracie, mizerie, in general am vazut si foarte multa impovarare din partea autoritatilor asupra celor care si asa o duceau greu si chiar daca o duceau greu erau adesea si mai ingreunati de atitudinea.. sa le spunem "conducatorilor si liderilor", aici intrand de la autoritatile religioase pana la cele guvernamentale si insasi aparatul opresiv, adica armata, folosit aproape fara exceptie ca forta de control, de agresiune si represiune.
Trei evenimente ale istoriei noastre ma frapeaza si transimt ecourile lor inca neauzite suficient, neintelese si mai ales nerezolvate, de atunci si pana azi:
1. Razboiul taranesc condus de Gheorghe Doja la 1514 in Transilvania si regatul Ungariei.
2. Rascoala din Transilvania organizata si condusa de Horea, Closca si Crisan la 1784.
3. Rascoala iobagilor de la 1907 din tarile romane - Moldova si Tara Romaneasca.
Citeste in continuare despre oranduirea civilizationala »
Activitatile industriale si controlul populatiilor
Care ar fi optiunile demne, curate si autosustentabile de acces la energie? Multe si bune. Printre ele motoare electrice functionand pe baza descompunerii si recompunerii apei, centrale electrice producand energie nelimitata si curata din maree, valuri si curenti oceanici, generatoare de energie electrica din vidul cuantic. Toate acestea ar fi la un moment dat ieftine sau gratis. Mineritul este un moft pe care se bate atata moneda tocmai pentru ca este capabil sa creeze acele contexte pe care le cunoastem prea bine in prezent de monopol si mai departe de santaj si control al populatiilor, de creare a dependentei de un sistem centralizat si piramidal prin mentinerea caruia se creeaza o aparență a insuficientei si lipsei, a mizeriei si distrugerii acolo unde, in alte circumstante, acestea nu ar fi avut ce sa caute.
Tot acest tavalug distrugator de politici si practici are legatura cu gandirea imperialist-extremista. Cum vrea sa conduca lumea o minte care gandeste astfel? Prin resurse monopolizate si prin informatii controlate de dragul carora e gata sa sacrifice orice, oricat, oricum, oricand. Pe ce fel de energie se poate pune monopol? Pe cea imposibil de produs prin mijloace accesibile omului de rand: adica energia provenita din carbune, gaze, petrol, sau nucleara. Cum il poti determina pe om sa accepte aceasta situatie? Facandu-l sa creada ca aceasta problema nu il priveste si nu il implica.
Citeste in continuare despre controlul populatiilor prin monopolizarea resurselor »
Despre manipularea din mass-media
Propaganda si manipularea sunt practicile de facto ale mass-mediei straine si romanesti aservite intereselor tiranice globaliste, prin care s-a urmarit si se urmareste directionarea controlata a mentalului colectiv inspre adoptarea unor anumite comportamente si decizii, in prezent ajungandu-se la o perfectare cantitativa si calitativa a metodelor (vizand deturnarea gandurilor si perceptiei persoanelor) care atinge cote nemaintalnite in istoria cunoscuta.
Indiferent ca vorbim de televiziuni, posturi de radio, ziare sau publicatii online apartinand de variate asociatii si organizatii, tehnicile utilizate pentru inducerea in eroare si controlarea publicului sunt folosite la foc continuu, prin rotatie. Pentru cei care stiu destul de putin ce inseamna propaganda si manipularea prin intermediul mediilor publice de informare, iata principalele tehnici folosite, precum si scopurile din spatele utilizarii acestor metode..
Citeste in continuare despre controlul si manipularea in mass-media »
Imperialismul si dictaturile tiranice. Sistemul comunist. Iosif Vissarionovici Stalin.
Iosif Vissarionovici Stalin este povestea ascensiunii liderului suprem catre acea pozitie de la varful unui imperiu prin intermediul careia, in urma tuturor masinatiunilor, in urma tuturor asezarilor si reasizarilor de forte din teritoriu, un singur individ ajunge la un moment dat sa controleze TOT. Este incununarea cu succes a manifestarii unei constiinte negative la potentialul ei suprem. Sa ajungi sa controlezi o populatie intreaga si, in numele doctrinei din spatele controlului, sa ajungi sa omori timp de zeci de ani zeci de milioane de oameni aplicand cu o consecventa diabolica - peste tot ce nu concorda cu propriile asteptari - un aparat coercitiv pe care l-ai creeat si pe care continui sa il alimentezi si sa il dirijezi minutios moment de moment, este o realizare pe care nu o putem include la capitolul “dementa, psihoza, turbare”. In primul rand asa ceva nu se poate intampla la nivel de lider suprem fara sa stii unde esti, la ce te-ai inhamat, incotro te indrepti, ce urmaresti, ce ai de facut pentru asta, ce risti, cu ce consecinte, de ce anume ai nevoie pentru a indeplini ceea ce singur ajungi sa consfintesti ca fiind lucrarea vietii tale.
Nu este o lucrare in care vrei sa ai mai multi bani si pentru asta faci anumite compromisuri. Este un nivel la care nu mai conteaza avutia cuantificabila in iahturi private si masini colectionate, nu mai conteaza ce cred altii, nu mai conteaza nimeni si nimic din ce nu este in asentiment cu dobandirea de control si suprematie asupra unei lumi intregi. Este o lucrare prin care liderul suprem isi atesta pe calea negativa insasi ipostaza de Creator prin faptul ca, ajungand o figura centrala a curentului de negativitate planetara si propunandu-si sa faca in asa fel incat toate fortele disponibile sa graviteze in jurul sau, el ajunge practic sa organizeze si sa orienteze o structura umana de sute de milioane de oameni intr-o singura directie: aceea a propriei ascensiuni catre o putere absoluta.
Citeste in continuare despre imperii si imperialism »
Arma nucleara
Arma nucleara face parte din categoria armelor de distrugere in masa, destinate exterminarii populatiei, distrugerii structurilor construite de om si a biosferei.
Capacitatea de distrugere a unei bombe se masoara in cantitatea de TNT (tri-nitro-toluen - substanta explozibila clasica) necesara pentru a produce o anumita eliberare de energie si o unda de soc. Ca si forta distructiva, 5 kg de TNT sunt suficiente ca sa pulverizeze un automobil prin explozie. Prima arma nucleara (cu fisiune) a eliberat o cantitate de energie echivalenta cu cea rezultata din explozia a 20.000 tone de TNT, in timp ce prima arma termonucleara (cu fisiune si fuziune) a eliberat o energie echivalenta cu a 10.000.000 tone de TNT.
La nivelul anului 2012 pe plan mondial existau cca. 19.000 de focoase nucleare din care 4.400 in stare operationala, gata oricand pentru a fi utilizate.
In prezent exista doua tipuri de arme nucleare: cele bazate exclusiv pe reactia de fisiune nucleara si cele care utilizeaza fisiunea nucleara pentru amorsarea reactiei de fuziune. Arma nucleara cu fuziune (arma termonucleara sau bomba cu Hidrogen) foloseste energia rezultata din fisiune pentru a comprima si incalzi deuteriul si tritiul pana cand aceste doua elemente fuzioneaza, efectul fiind de-a dreptul devastator.
Exista si arme nucleare cu destinatii speciale precum arma cu neutroni sau arma pentru contaminare radioactiva. Arma cu neutroni este o arma nucleara construita special pentru a produce un flux mare de neutroni care afecteaza tesuturile vii si produce decese in masa dar nu produce contaminare radioactiva si nu afecteaza constructiile.
Citeste in continuare despre implicatiile utilizarii armei nucleare »
Dincolo de aparente
Mafiotii nostri cei de toate zilele
Mafiotii fara dogma si fara oculta nu reprezinta o ipostaza ascensionata spiritual pe Calea Negativa. Nu acum, nu aici, nu asa.
Ei sunt de cele mai multe ori instrumente si nici de cum factori decizionali intr-un context mai general.
Lor li se permite sa existe in ideea indeplinirii anumitor sarcini-obiectiv pentru ierarhiile negative cu substanta spirituala care controleaza lucrurile din umbra si care au nevoie de pioni activi in paienjenisurile de interese avand drept motivatie la varf lupta pentru putere si nicidecum pentru avere. Aceasta delimitare dintre avere si putere este si cea care ii mentine pe mafioti in zona controlata si controlabila a curentului negativ de existenta si devenire. Ei nu pot accede la o pozitie determinanta intr-o ierarhie de putere si control de la nivelul statutului de vanatori de bunuri si facilitati, de produse si servicii.
Intr-un astfel de context ei nu sunt nici atat de puternici pe cat par, nici atat de autonomi pe cat vedem la TV si nici nu stiu prea multe despre contextul mai general in care se incadreaza ceea ce fac. Cu atat mai mult nu poate fi vorba de o avansare in cunoasterea cailor intunericului atata timp cat intreaga lor mentalitate si modalitate de operare se preocupa de lumea efectelor si se deruleaza strict pe acest nivel.
Pe scurt, ei sunt personaje pion care stiu destul de putin dar fac destul de mult din ceea ce sunt lasati, obligati sau programati sa faca. Un statut trist. Din orice punct de vedere am privi.
In spatele monitorizarilor si interceptarilor
Intotdeauna am avut senzatia ca interceptarile si monitorizarile realizate de serviciile secrete sunt mai mult decat ce par a fi la prima vedere. Tabara celor care se lupta pentru putere este ca o plasa de suflete. Asemenea panzei de paianjen, ea este lipicioasa, iar ingredientul care conditioneaza oameni si evenimente este chiar informatia. Rolul sau este ca, odata ce ai fost ademenit prin iluzii si falsitate in acest joc al controlului si suprematiei, sa nu mai poti iesi din el.
De ce? Pentru ca, in pofida tuturor aparentelor, traim vremuri ale adevarului, in care ce a fost semanat trebuie cules. Cei care au vrut putere si autoritate mai presus de morala, trebuie sa se dovedeasca puternici si autoritari printre cei ca ei. A fi slab in paienjenisurile puterii - din ce in ce mai precipitate de altfel - inevitabil te predispune pe tine, cel aflat in interiorul acestui joc, la a deveni trofeul altuia mai puternic si mai autoritar. Avand intotdeauna o alcatuire piramidala, atunci cand nu mai este investita ca structura functionala si acceptabila de catre cea mai mare parte a societatii, plasa puterii va incepe sa se stranga de la exterior catre interior, de la baza catre varf. Cele mai vizibile dinamici, cu cea mai multa zarva si cu rasturnari de situatie dintre cele mai neasteptate vor fi in zona de baza, a celor care fac jocurile la nivelul efectelor, in timp ce aceia care misca lucrurile la nivelul cauzelor vor avea de dus un joc al subtilitatilor, al abilitatii si tensiunii miscarilor de mare amploare. Cei care pleaca ultimii din joc vor fi si cei mai puternici, dar numai ca urmare a persistentei active in aceasta schema doveditoare.
Societatile secrete. Masoneria, sistemul de minciuna planetara. Alternative.
Psihologul elvetian Carl Jung spunea: “Cu cat mai cuprinzatoare sunt organizatiile de orice fel, cu atat mai inevitabile sunt imoralitatea si prostia lor oarba.”
Oamenii aleg adesea sa vada ceea ce nu exista si doresc sa ignore realitatea. Prin urmare, si viata consta mai mult din inselaciune si autoamagire la un nivel direct proportional cu gradul de ignoranta. Este dificil sa inregistrezi un progres oricat de mic, complacandu-te in ceea ce este facil, convenabil, popular, dar amoral, imoral sau disfunctional, adica urmand indiciile false ale celor mai neproductive mituri si legende. Mai mult chiar, aceasta fiind o problema de milenii a omului insuficient trezit, inspirat sau educat, vom constata la o analiza atenta ca am ajuns sa traim intr-un labirint de minciuni raspandite la toate nivelele.
Pentru cei mai multi oameni este greu sa se orienteze in puhoiul de informatii de care sunt bombardati zilnic, din moment ce nu si-au dezvoltat suficient de mult puterea de a discerne si rabdarea de a face acest lucru, dorinta sincera de a cerceta si mobilizarea temeinica inspre a desparti adevarul de minciuna sau binele de rau.
Instinctul si credinta inradacinate adanc in simturile majoritatii oamenilor se traduc in cele mai multe cazuri prin dorinta de a nu cunoaste. De aceea este important acum, mai mult decat oricand, sa participam cu totii la o ampla lucrare a destramarii tuturor povestilor false, de la inceputurile lor si pana azi.
Citeste in continuare despre societatile secrete, francmasonerie si actualul sistem »
→ STIL DE VIATA: Obiceiuri si Mentalitati care se cer transformate
Cand cei mai multi dintre noi isi vor fi rezervat in fiecare zi cel putin o ora investigarii, intelegerii si rafinarii propriei minti plus inca cel putin o ora sustinerii cauzelor aflate in serviciu fata de altii, atunci lumea va arata ca un paradis prin comparatie cu ce este ea azi. In caz contrar, nu doar factori coercitivi din realitatea concreta ci si factori karmic-cauzali din realitatea subtila vor conspira impotriva celor care continua sa VEGETEZE in propria viata in anul de gratie 2020 si mai departe.
Realitati planetare aferente unui nivel superior de existenta si manifestare
Personal nu cred ca, odata instaurat, experimentul VÃLUL va fi retras. Cred insa ca acesta este impartit in etape si cicluri. Cred in pauzele binemeritate de refacere a ecosistemelor si comunitatilor la confluenta dintre doua astfel de cicluri (cum ar fi profetia lui Nostradamus despre cei 1000 de ani de pace si fericire planetara care ar urma sa se instaureze la inceputul acestui mileniu). Cred de asemenea in faptul ca ceasul cosmic marcheaza inceputuri si sfarsituri bine determinate de trecere de la intuneric la lumina si vice-versa, momente care nu pot fi pacalite sau evitate. Ceea ce vine din vechea sfera de existenta, ori se adapteaza la cea noua, ori dispare.
Citeste in continuare despre directiile de transformare aferente timpurilor noastre »
Inteligenta vs. Conformism
Inteligenta este intotdeauna un fenomen relativist. Fluctuatiile ei se masoara in functie de un sistem de referinta mobil, care este media inteligentei pe glob a oamenilor existenti pe planeta la data masurarii. Daca raportul dintre cele doua valori - a ta si a lor - ramane constant de-a lungul timpului, nu vei putea spune ca ai devenit mai inteligent, ci ca ai ramas la fel de inteligent in raport cu sistemul de referinta planetar ca atunci cand ai estimat prima data. Practic nimic nu s-a schimbat in raportul de performanta individ-societate.
Ca fenomen in sine, nu doar inteligenta, ci si intelepciunea sunt ambele o combinatie intre o doza initiala de inspiratie si una ulterioara, mult mai mare, de transpiratie. In general inteligenta este precursoarea intelepciunii, iar ca cele doua sa poata exista in acest tandem, este necesara cultivarea bunavointei, a componentei sufletesti numite "imi pasa". Bunavointa este despre a face lucrurile intr-un mod responsabil, ingenios si ingenuu. Cei care nu vor sa vada si nu vor sa auda mai mult decat decat ceea ce considera ca deja stiu si ca le este suficient, sunt aproape fara exceptie persoane lipsite de bunavointa care nu se predispun catre o intelepciune a generozitatii pe calea evolutiei spirituale de esenta pozitiva. Aceste persoane s-au inrolat deja fara sa-si dea seama intr-un curent de conformism aflat la temelia cea mai nearticulata a lumii intunericului, acolo unde nu exista pretuire din partea unui Sine pentru autonomia in gandire si-n simtire a unui alt Sine si unde cel care ajunge sa-i controleze pe toti este unul dintre putinii detinatori ai intelepciunii suprematiei pe calea evolutiei spirituale de esenta negativa.
Realismul in acceptiunea vizionarului proactiv, respectiv a conformistului pasiv
Observ atatia indivizi in ziua de azi care se cramponeaza apoteotic de orice drama reala sau imaginara, facand apologia fatalismului in numele realismului. Indivizi insa nespus de incapabili sa se se implice intr-un mod original, riscant si determinant, in ceva, orice. De aceea ma intreb: de cand a fi realist inseamna a lua ca si axioma de viata faptul ca lucrurile vor merge in mod necesar intr-o directie dezastruoasa, obstacole insurmontabile nu vor mai conteni sa apara, problemele vor rasari de unde nici nu te astepti, evident in cele mai groaznice forme, furtuna se va dezlantui si apocalipsa va veni? O mostra pura de inertie si de stagnare in gandire (in nici un caz gandire negativa - asa cum se vehiculeaza prin diferite lucrari de psihologie si dezvoltare personala - deoarece gandirea negativa autentica isi cunoaste scopurile si isi urmareste cu tenacitate obiectivele). Si in nici un caz o mostra de realism. A FI REALIST inseamna a recunoaste, intr-adevar, limitarea, neajunsul, insuficienta dar in acelasi timp a deveni un factor determinant al influentarii, al transformarii lucrurilor care nu concorda cu asteptarile. A fi realist - din punct de vedere al valorilor spirituale ale curentului pozitiv de transformare si evolutie - inseamna a lua act de realitatea inconjuratoare dupa care a trece la actiune, impregnand cu virtute, cu valoare, cu entuziasm si creativitate fiecare situatie de viata intalnita.
Citeste in continuare despre ce inseamna realismul si ce nu este el d.p.d.v. al valorilor spirituale »
Oamenii pervertiti de profetie
Oamenii pervertiti de profetie sunt cei care au accesat fenomene, informatii si viziuni de dincolo de planul imediat, fara sa aduca in manifestare, cu ajutorul lor, valori, aptitudini si adevaruri mai inalte in cadrul unei lumi si a unei realitati care are nevoie de ele. Tot oameni pervertiti de profetie sunt si cei care adopta orbeste un continut informational "profetic" doar pentru ca le este lene sa-si puna la treaba creierul si sa vina cu propria lor contributie creativa si decisiva la mersul lucrurilor. Din categoria oamenilor pervertiti de profetie mai fac parte si aceia care ajung sa rataceasca intr-un univers al conceptelor rupte de realitatile spatiului si timpului in care traim, incapabili sa se conecteze la fondul dizarmoniilor, al problemelor si neajunsurilor pe care le semnaleaza aceasta lume si realitate.
Chiar si pentru un canal uman cu cele mai bune intentii, a tot accesa informatie dintr-un spatiu ocult si a o depozita undeva, intr-un sertar, intr-un creier, intr-un manuscris erudit fara a-i da o relevanta, un impact la nivel general, o utilitate practica, atat materiala cat si spirituala, vizavi de nevoile fiintelor ce reclama necesitatea existentei continutului respectiv, perverteste canalul, in sensul ca mai intai il INCHIDE fiindca este incalcata legea universala a necesitatii, iar mai apoi, daca accesul este fortat, il PROSTESTE (fotele negative devin sursa informatiilor distorsionate pe care ajunge sa le vehiculeze canalul).
Citeste in continuare despre oamenii pervertiti de profetie »
Responsabilitatea cultivata in toate aspectele vietii
Un text extrem de pertinent d.p.d.v al intelegerii nuantate a realitatii momentului circula in mediile online..
Gabriel Gachi scrie: Azi am vazut in fata mea un om in toata firea prabusit din cauza presiunii fiscale. Un om de afaceri din Iasi cu aproximativ 200 de angajati in firma, business-ul avand o vechime de peste 15 ani. Avea dintii inclestati si cateva lacrimi de furie in coltul ochilor. Era in stare de soc, a dat cu bricheta de perete in disperare. “Cum vii tu, stat roman, si impozitezi munca noastra cu 80%, la angajat si angajator, mai vii si mai bagi un 16% pe profit si inca 16% pe dividende si apoi ii bagi in fundul lui Rusanu, care ia 60.000 de euro pe luna?!”, a racnit el, sufocandu-se.
Si a continuat dupa un timp: ”Sunt imun la politica, nu ma intereseaza, dar mi s-a urcat sangele la cap acum doua saptamani cand am vazut la televizor salariile de la ASF. Supravegherea asigurarilor faceti voi acolo?!”, urla el cu ochii scosi din orbite. “Eu nu duc acasa intr-un an 60.000 de euro, iar Rusanu ia saizeci de mii intr-o luna, pai de asta imi pui tu mie cutitul la gat?”.
Textul spune mai mult decat poate parea la prima vedere. Atentie la acest pasaj, el este cheia: ”Sunt imun la politica, nu ma intereseaza.”.
Citeste in continuare despre responsabilitate si responsabilizare »
Convingeri limitative despre bani
1. Banii sunt radacina tuturor relelor! (Esecurile neasumate sunt radacina ipocriziei!)
2. Doar anumiti oameni pot face bani! (Poti tu sa stii cu certitudine care sunt aceia?)
3. Bogatii sunt lacomi! (In cazul in care te deranjeaza, vino cu cel mai convingator contra-exemplu: tu insuti!)
4. Bogatii sunt zgarciti! (Posibil. Totusi ai incercat vreodata sa le ceri sprijinul?)
5. Trebuie sa muncesti din greu pentru bani! (Facand ceea ce iti place nu va trebui sa muncesti nici macar o zi toata viata ta!)
6. Nu voi avea niciodata suficienti bani! (Esti cumva in legatura cu spiritul lui Nostradamus?)
7. O sa ne luptam toata viata sa supravietuim! (Daca viata chiar trebuie sa fie o lupta, atunci hai sa fim intr-atat de inteligenti incat sa luptam pentru mult mai mult decat simpla noastra supravietuire!)
Citeste in continuare despre convingerile limitative cu privire la bani »
Țara va fi ce este scoala..
Invatamantul si procesul de invatare
Dincolo de „a”, mic si mare, de tipar si de mana, lucruri pe care un elev le poate invata de la oricine, exista calitati mult mai importante, vitale, in devenirea unei persoane. Ma gandesc doar la trei dintre ele: empatia, capacitatea de a lua decizii si spiritul critic.
A stat cineva sa urmareasca daca scolile bune, cu elevi cu note mari si rezultate pe masura la examenele nationale, au produs acei oameni echilibrati, puternici, vizionari, intelepti, care sa faca lumea un loc mai bun, o lume care sa nu mai fie la fel dupa ei? S-a pus vreodata accentul pe atractivitatea procesului de invatare din punct de vedere al conectivitatii sale nu doar cu mintea ci si cu sufletul elevului (al copilului si viitorului adult de-o potriva)?
„Sa lasam ambitiile semidocte in scoala” spunea mama unei fetite care primise in clasele primare autodictare din Lucian Blaga. Sa-i dai niste versuri atat de abstracte si de inaccesibile oricarui copil atat de mic inseamna sa-l indepartezi nu doar de sansa de a ajunge sa iubeasca literatura ci si si de a invata sa descifreze, mai tarziu, pe cont propriu, un text oricat de simbolic si de incifrat ar fi acesta.
Educatia bazata pe diversitate si nu pe conformitate
Sir Ken Robinson (http://youtu.be/bsLdU5IsHdI) este o persoana empatica si deosebit de inteligenta, precum este si umorul sau extrem de fin. El vorbeste despre 3 feluri de oameni care exista la ora actuala pe planeta: cei care sunt de nemiscat (oamenii care nu pricep, nu vor sa priceapa si pe care nu-i intereseaza nimic), cei care pot fi miscati (oamenii care inteleg nevoia de schimbare, fiind gata sa contribuie odata indrumati) si cei care urnesc lumea din loc (oamenii care gandesc, initiaza si conduc schimbarea). Pentru a ne indrepta - nu doar ca indivizi ci si ca structura sociala - inspre a doua sau a treia categorie, devine impetuos necesar sa dezvoltam un nou tip de invatamant, menit sa ia locul practicilor educationale invechite, generatoare de indoctrinare si ritual. Un invatamant bazat pe individualizarea predarii si invatarii in functie de ceea ce se dovedeste ca fiind atractiv, definitoriu si elocvent pentru fiecare individ in parte. Acesta ar avea drept consecinta creearea unui climat social al nenumaratelor posibilitati, reflectat intr-o noua putere a celor obisnuiti, conducand la formarea unei societati in cadrul careia fiecare individ va fi devenind tot mai capabil sa realizeze lucruri remarcabile, la care nimeni nu s-ar fi asteptat vreodata.
Cultura sanatoasa a Internetului
Suntem adesea inconjurati de informatii contradictorii dar mai ales de canale de stiri care se intrec pe ele in a ne sugera cum sa gandim, la ce sa gandim si mai ales cum si la ce sa nu gandim. In astfel de vremuri in care informatia devine pentru unii o binecuvantare, pentru altii o arma, este necesar sa ne alegem modul in care dorim sa ne raportam la informatie. Pentru adeptul caii spirituale In Serviciu Fata De Altii, Internetul nu este doar o necesitate ci ar trebui sa devina un stil de viata, un element de cultura si educatie, un factor al evolutiei si dezvoltarii personale si sociale, al progresului si al sigurantei vietii pe planeta. Obiceiul de a cauta sa accesam informatii din surse descentralizate, de la tertze parti nedirijate de la un centru de comanda si control, despre orice entitate sau subiect de interes public implicand oameni, institutii sau situatii, poate imbunatati radical viata individuala si oranduirea sociala.
Citeste in continuare despre cultura sanatoasa a internetului »
Ajutoare in plan concret si in plan subtil pentru optimizarea potentialului uman
Obiceiuri aparent simple, poate chiar banale, din existenta de zi cu zi, ajung sa interfereze cu structura noastra corporala, afectiva sau mentala, influentand cantitatea si calitatea energiei cu ajutorul careia raspundem provocarilor vietii. Asadar ne punem intrebarea:
Ce este important SA STIM atunci cand ne dorim imbunatatirea vitalitatii si a potentialului nostru creator? Multe lucruri..
- FOLOSIREA pastei de dinti fara fluor si derivati ai fluorului, acest element chimic fiind cunoscut ca o substanta toxica si un inhibitor al glandei pineale, parte a creierului raspunzatoare de starile de constiinta inalta.
- RENUNTAREA la deodorantele toxice care lezeaza ganglionii limfatici din zona de axila si inlocuirea lor cu deodorante naturale.
- ELIMINAREA din circuitul alimentar a cuptorului cu microunde, tehnologie nociva care denatureaza nutrientii din alimente si afecteaza calitatea sangelui.
- UTILIZAREA purificatoarelor de aer capabile sa aspire si sa retina fumul de tigara, aburul si noxele din incapere intr-un timp relativ scurt, pe cat posibil cu emisie de ioni negativi de oxigen, lucru important pentru sanatatea si tonicitatea creierului precum si pentru calitatea somnului.
- UTILIZAREA purificatoarelor de apa in timp real, montate la instalatiile uzuale, capabile sa retina impuritatile fizice din apa, substantele chimice toxice, bacterii, virusi, ciuperci, paraziti, furnizand pentru consum o apa curata, proaspata, energetica, circuland direct de la sursa catre consumator.
Citeste in continuare despre posibilitatile de optimizare a calitatii muncii si vietii »
Obiecte cu efect de protectie energetica si expansiune a campului perceptual
Obsidianul - piatra claritatii mentale si a constiintei spirituale
Obsidianul este o roca magmatica formata prin racirea brusca a lavei. Practic este o sticla vulcanica mata si nu are o structura cristalina. Este o piatra intensa si fara frontiere, actionand rapid si puternic. Calitatile sale de oglinda ce reflecta adevarul scot in evidenta defectele, slabiciunile si blocajele. Ne te mai poti ascunde de ceea ce esti atunci cand ai prin preajma un obsidian si il folosesti in meditatii si introspectii. Aceasta piatra obliga la explorare si rafinare perceptuala, oferind sprijin in cursul procesului de inlaturare prin intelegere a starilor incoerente si distructive. Trebuie purtat sau folosit cu grija, deoarece poate sa aduca la suprafata distorsiuni mental-emotionale majore si adevaruri neplacute de mare amploare, adesea reflectate in evenimentele de zi cu zi. Obsidianul faciliteaza intoarcerea in copilarie si in vietile anterioare pentru a tamadui emotiile sau traumele transmise din trecut in prezent.
Cuprul - metalul protectiv si stimulator al abilitatilor magice
Cuprul sustine si stimuleaza fluxul energetic prin corp, minte si suflet. Este in legatura cu atributele divine ale fiintei ca esenta si, in relatie cu orice piatra tamaduitoare, potenteaza efectele acesteia. Cuprul intareste glanda pineala si in general realizeaza o reglare a tuturor glandelor hormonale din corp. Cuprul stimuleaza circulatia informatiei prin retelele neuronale si este cunoscut ca stimulator al abilitatilor magice si puterilor psihice. Este un bun asistent si protector in comunicarea cu entitati din spatii superior dimensionale - in mod special suprasufletul si ghizii spirituali. Este un metal care impamanteaza fiinta si totodata o interconecteaza cu esenta ei divina, de aceea are abilitatea de a induce in corpul fizic si la nivelul intelegerilor noastre tridimensionale info-energii din planuri mai inalte. Purifica pe cat de mult si de bine ii permite rezonanta cu fiinta purtatoare si protejeaza eficient contra atacurilor energetice.
Drepturile animalelor, drepturile fiintelor
Per ansamblu, exista DOUA FELURI DE SUFERINTA: acea suferinta care te face mai puternic, mai bun si mai intelept, respectiv suferinta inutila, adica acel gen de suferinta care te face doar sa suferi. Cei care maltrateaza animalele sau se raporteaza la fiintele din lumea necuvantatoare ca la niste obiecte se incadreaza in cea de-a doua categorie, a celor care doar produc suferinta si atat. Acesti asa zisi oameni sunt de cele mai multe ori indivizi cu porniri salbatice, dezaxate, incontrolabile, care iau intotdeauna cele mai usuratice decizii, adesea grotesti si aproape fara exceptie inconstiente si cu grave repercursiuni in propria viata la nivel de cauzalitate si destin. Problema cea mai mare este insa suferinta uriasa inoculata regnului animal de pretutindeni.
Faptul de a ne folosi de animale in numele propriilor nevoi este justificabil si acceptabil doar atata timp cat dovedim moderatie si atestam existenta unui scop mai inalt vizavi de aceasta folosire a lor. Grija si respectul fata de viata, fata de fiinta si constiinta care este / a fost acel animal este conditia sine-qva-non a unei atenuari a karmei generate de pe urma sacrificarii animalelor de catre om.
Citeste in continuare despre implicatiile prezentei animalelor in sfera planetara »
Relatia responsabila cu celelalte regnuri
Cum devii raspunzator la nivel karmic
de suferinta unui animal
Atunci cand:
- Alegi sa inchizi ochii la vanzarea de animale vii pentru mancare la supermarket: melci, scoici, broaste testoase, pesti, crabi, unele dintre ele pastrate direct pe gheata, altele indesate precum niste obiecte intr-un acvariu in care se sufoca si mor incet, unele gatite direct pe plita incinsa sau in apa fiarta in timp ce misca si respira, altele omorate sub privirea clientului sau chiar servite la casoleta in timp ce sunt inca vii.
- Alegi sa mergi la zoo, la circ, la echitatie, la lupte cu animale (cocosi, caini, pisici), la corida sau la vanatoare.
- Alegi sa cumperi produse alimentare, cosmetice sau medicamentoase testate pe acele animale considerate "de laborator". Vorbim aici nu doar de institute de cercetare ci chiar de laboratoarele unor facultati de renume care inca mai folosesc metode invechite si barbare - lipsite de o etica elementara - in numele pseudo-cercetarii, pseudo-stiintei si pseudo-educatiei.
- Alegi sa mananci carne fara sa te interesezi de conditiile din abatoare sau din crescatoriile din care provine carnea. Porcii, vacile, gastele si gainile sunt printre cele mai abuzate fiinte de pe planeta.
Cum devii raspunzator la nivel karmic
de suferinta biosferei vegetale
Atunci cand:
- Iti cumperi mobila din lemn masiv.
- Defrisezi paduri si arierate ale biosferei planetare de dragul goanei dupa profit, distrugand nu doar flora ci si habitatele faunei.
- Alegi sa iti pui in casa pom natural de Craciun, contribuind la decimarea padurilor de pini, brazi, molizi, in conditiile in care acesti arbori provin intr-o buna masura de la traficanti si braconieri dar si de la afaceristi oportunisti cu acte in regula, ambele categorii macelarind arierate naturale ce raman mutilate pentru mult timp deoarece nu se pot regenera imediat sau relativ repede, stiut fiind faptul ca bradul creste foarte incet, ajungand la maturitate in zeci de ani, asta in cazul in care presupunem ca cineva s-ar preocupa de replantare, urmarind refacerea efectivului de brazi taiati.
- Alegi sa accepti tacit mineritul distructiv (de tip lac de cianuri si fracturare hidraulica), proces care otraveste si mutileaza biosfera iar mai devreme sau mai tarziu omoara de-o potriva animale si oameni.
- Alegi sa arunci gunoiul in padure sau in spatele casei fara sa iti pese ca murdaresti, intoxici si uratesti planeta.
Activism fara frontiere
Cele mai importante platforme online pentru demersuri la nivel international si activism fara frontiere (incluzand drepturile animalelor si ecologia planetei dar ne fiind limitate doar la acestea) - disponibile grupurilor si populatiilor oricarei tari doritoare sa raspunda unor actiuni initiate in orice potentiala directie de progres sau sa intieze propriile actiuni, sunt urmatoarele:
- CARE2.ORG,
- LADYFREETHINKER.ORG,
- SUMOFUS.ORG,
- WALKFREE.ORG
- CHANGE.ORG
- ACTIONNETWORK.ORG
- FIGHTFORTHEFUTURE.ORG
..si paginile corespunzatoare de Facebook, Twitter, G Plus. Am scos din lista acele platforme de petitionare care s-au dovedit cu diferite ocazii ca facand jocuri partizane si servind grupuri de interese oculte, subversive si ultimativ distructive: Avaaz.org, WeMove.eu, Declic.ro.
De asemenea, mai avem pe plan local (pentru Romania si in limba romana) urmatoarele mijloace virtuale de actiune contra politicilor si practicilor abuzive:
1. PetitieOnline.com - gazduire de petitii online din variate domenii de interes public, cu exprimarea libera a opiniilor cetatenesti privind problemele, dificultatile si abuzurile semnalate.
2. Portalul pentru petitii UE - portalul pentru petitii al Parlamentului European, urmarind - prin intermediul petitionarii din partea cetatenilor UE - atat efectuarea de analize concrete asupra modului in care legislatia europeana este gandita si pusa in aplicare, cat si luarea unor decizii care se impun.
Poluarea si consecintele sale. Combaterea acumularii deseurilor planetare. Ecologia spirituala
Actualmente numeroase arierate naturale care in mod normal ar fi ramas neatinse de mana omului datorita pozitionarii lor greu accesibile sau conditiilor vitrege de clima existente in respectivele regiuni, sunt invadate de gunoiul oceanic. Milioane de pasari si mamifere marine ajung sa ingurgiteze (fara posibilitatea de a regurgita), cantitati impresionante de gunoi – plastic si metal – care le obstructioneaza caile digestive si conduc la moartea chinuitoare, lenta si sigura a animalului care a confundat hrana cu plasticul sau cu dopul din metal.
Boyan Slat, un tanar de 20 de ani cu studii in inginerie aerospatiala, a inventat un sistem de curatat oceanele care, odata omologat si produs in serie, se pare ca poate sa extraga si sa recicleze - pentru prima data in istoria contemporana - cantitati enorme de material rezidual ratacind in prezent prin apele oceanelor lumii. El este autorul sistemului generic numit Ocean Cleanup Array, care consta dintr-o unitate centrala de procesare si doua brate lungi pentru directionarea gunoiului catre platforma de prelucrare.
Citeste in continuare despre implicatiile poluarii, combaterea sa si ecologia spirituala »
Canepa - o planta miraculoasa si o materie prima cu nenumarate intrebuintari
Canepa (sau dupa denumirea de specialitate - Canabis) are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: NIMIC NU SE ARUNCA, totul este valorificat, iar produsele obtinute sunt de o diversitate nemaintalnita, de la banala funie pana substante medicinale sau cosmetice, materiale auto sau de constructii. Dupa cultivarea unui teren cu aceasta planta, pamantul devine in anul urmator propice cultivarii cerealelor deoarece canepa indeparteaza in mod natural buruienile, creandu-le un mediu nepotrivit. De asemenea, cantitatea de ingrasamant chimic necesara unei productii bune de canepa este cu mult mai mica decat la alte culturi. Din seminte se produce bere, ulei utilizat in industria vopselelor, ulei cosmetic, ulei comestibil sau margarina. Partea lemnoasa, ce ramane dupa prelucrarea primara, poate fi folosita la realizarea hartiei, la extractia zaharului din ea, pentru obtinerea placilor prefabricate, chiar si a unui combustibil solid cu mare putere calorica. Din frunze canepei se fac medicamente si ceaiuri medicinale. Fibrele din canepa pot inlocui fibra de sticla in unele componente din industria auto. Tricotajele din canepa sunt ecologice, refolosibile si foarte calduroase.
Semintele de canepa sunt extrem de hranitoare sunt extrem de hranitoare si reprezinta o solutie viabila pentru a pune capat foametei la nivel mondial. Cu o concentratie de 80% grasimi nesaturate de care corpurile noastre au nevoie pentru a se mentine in forma, precum si datorita bogatiei in proteine si aminoacizi, canepa reprezinta o sursa de hrana echilibrata pentru alimentatia umana. O multime de produse alimentare pot fi asigurate din canepa. Semintele de canepa sunt o sursa importanta de nutrienti in cantitate mare. Se cunoaste faptul ca semintele de canepa, sub forma de faina, ulei, extract la rece, consum in stare cruda sau prajite, sunt un aliment sanatos si un remediu non medicamentos eficient in multe afectiuni. Acizii grasi esentiali pe care ii contin ajuta la curatarea vaselor sanguine de colesterol. Acesti acizi grasi mai pot fi procurati doar prin sacrificarea faunei marine (uleiul de peste este adesea obtinut prin masacrarea focilor, delfinilor, rechinilor, balanelor).
Citeste in continuare despre istoria canepei si proprietatile sale »
→ FIZICA si CHIMIE: Legitati si Mecanisme la nivel micro si macro
Domeniile de studiu Fizica si Chimie ne vorbesc despre caramizile Creatiei - concepute si mai apoi interconectate la un nivel de specificitate si detaliu atat de mare incat noi sa putem exista. Fizica si Chimia sunt doua stiinte care ne informeaza despre modul in care poate fi accesata si modelata materia prima universala in scopul plasmuirii oricaror experiente de viata, oricat de complexe, la care fiinta doreste sa acceada din diferite considerente si ratiuni.
Atomul
Este considerata structura cea mai mica de materie care poate fi analizata cu ajutorul legilor fizicii clasice. Dincolo de atom, la o scara mult mai mica de existenta a materiei, intra in vigoare legile fizicii cuantice dupa care se organizeaza realitatea la un astfel de nivel.
Ca sa ne dam seama cat de mic este un atom, putem sa luam ca etalon un bob de nisip. Acesta este alcatuit dintr-un numar de atomi mai mare decat numarul tuturor boabelor de nisip existente pe suprafata planetei. Asadar o cantitate uriasa, atestand dimensiunea inimaginabil de mica a unitatii elementare de materie numita atom. Mergand in profunzimea structurilor atomice, tot ce stim mai departe in legatura cu natura existentei componentelor subatomice (a nucleului atomic si a invelisului de electroni care il orbiteaza), tine de domeniul fizicii cuantice.
Citeste in continuare despre structura atomului »
Tabelul periodic al elementelor - interpretare
Observam ca tabelul periodic al elementelor se imparte in 7 culoare orizontale si 18 verticale. Fiecare element din tabel se gaseste in diferite puncte de intersectie a celor doua culoare.
Culoarele orizontale numerotate 1-7 ne vorbesc despre numarul de orbitali (straturi) pe care sunt dispusi electronii in jurul nucleului atomic in cadrul fiecarui element din tabel. Observam astfel ca Hidrogenul (H) si Heliul (He) poseda un singur orbital, Potasiul (K) si Calciul (Ca) poseda 4 orbitali, in timp ce Franciul (Fr) si Radiul (Ra) dispun de 7 orbitali pe care se gasesc dispusi electroni.
Modul algoritmic in care electronii completeaza orbitalele atomice in cazul fiecarui element in parte ne este indicat intr-o prima faza de catre tabelul periodic daca privim la numarul de electroni ai elementului care incheie o categorie orizontala de elemente si respectiv la numarul de electroni ai elementului care o deschide pe urmatoarea.
Citeste in continuare despre incadrarea elementelor in tabelul periodic »
Legaturi moleculare
Iar acum cateva cuvinte despre modul in care se formeaza moleculele de substanta prin acuplarea atomilor elementelor cu ajutorul electronilor de valenta.
Observam, datorita informatiei pe care ne-o da numarul culoarului vertical principal (l-Vlll) din tabelul periodic - fie el de tip A sau de tip B - ca numarul de electroni de valenta ai unui atom, practic electronii disponibili sa fie pusi in comun cu electronii unui alt atom variaza intre 1 si 8.
Datorita acestor electroni se formeaza legaturile chimice constand in molecule dintr-un acelasi element sau molecule dintr-o substanta reprezentand un amestec de elemente.
Totusi in baza carei reguli / legi / fenomen sunt pusi in comun unul sau mai multi electroni de valenta ai unui atom cu unul sau mai multi electroni de valenta ai unui alt atom pentru formarea unei legaturi chimice moleculare?
Citeste in continuare despre cele trei tipuri de legaturi moleculare existente in natura »
Camp electric, camp magnetic, camp electro-magnetic
Ceea ce se cunoaste sub denumirea de camp magnetic este o marime fizica ce caracterizeaza spatiul din imediata vecinatate a unui magnet, electromagnet sau sarcina electrica IN MISCARE. Aceasta marime desemneaza forte care actioneaza asupra unei sarcini electrice DE TEST si asupra diverselor materiale paramagnetice, diamagnetice sau feromagnetice.
La randul sau, campul electric reprezinta o stare a spatiului din vecinatatea unei SARCINI ELECTRICE STATICE, manifestata prin proprietatea conform careia un mic corp incarcat electric plasat in aceasta regiune este supus actiunii unei forte care nu s-ar exercita daca respectivul corp nu ar fi incarcat si aflat in vecinatatea RESPECTIVEI SARCINI (in sfera de influenta a campului electric al acesteia).
Un exemplu imediat este campul electric produs de o sarcina punctiforma (sa spunem electron, e-). Intensitatea acestui camp electric este direct proportionala cu marimea sarcinii care genereaza campul si descreste invers proportional cu patratul distantei de la aceasta.
Citeste in continuare despre natura campurilor electric, magentic si electromagnetic »
Lumina
Lumina vizibila este radiatie electromagnetica (altfel spus camp electromagnetic oscilant). Toata radiatia electromagnetica este de fapt lumina, numai ca doar o foarte mica parte este lumina vizibila. Fotonul sau mai bine zis lumina, in spatiul "liber" se comporta ca o unda electromagnetica, in timp ce in interactiunile cu materia se comporta ca o particula. Dualitatea unda-particula a luminii este cea care poate sa explice DEPLASAREA luminii prin Univers ca si CORPUSCUL purtator de RADIATIE. Se poate spune ca lumina exista simultan in ambele forme si doar felul in care observatorul se raporteaza la ea face diferenta.
Citeste in continuare despre tipurile de radiatie luminoasa si experimentul celor doua fante »
Fotoni vs. Atomi. Radiatie vs. Materie
O raza gama (un fasciol de fotoni de inalta energie) cand trece printr-un puternic camp magnetic (ca de exemplu cel al unei alte raze gama cu care intra in „coliziune") genereaza perechi de particule elementare purtatoare de masa, de tip materie-antimaterie, cum ar fi electron-pozitron (electronul negativ si perechea lui antagonica - antielectronul sau electronul pozitiv).
Fara conditii speciale de asimetrie intre jumatatile de materie si antimaterie, cele doua se vor anihila reciproc. Aceste conditii de asimetrie nu se cunoaste sa existe in prezent undeva in Univers. Acesta este singurul impediment in ceea ce priveste crearea de materie vizibila exclusiv din radiatie (lumina). Conditiile de ramanere in existenta a materiei fara a se ajunge sa fie anihilata complet de antimateria sa la scurt timp dupa formare au fost totusi intrunite la inceputurile aparitiei Universului cunoscut.
Citeste in continuare despre conversia fotoni - atomi »
Interactiunea observabila dintre materie si lumina
Aceasta legatura este pusa in evidenta cel mai bine la nivelul electronilor atomici, care atunci cand sunt excitati suficient de mult cu ajutorul radiatiei electromagnetice, trec de pe un nivel energetic mai mic pe un nivel energetic mai mare (schimba orbitalul sau suborbitalul cu unul superior) si absorb radiatia care le-a indus potentialul energetic de urcare pe urmatorul nivel. Mentinerea lor acolo este de foarta scurta durata in cazul in care nu continua sa fie alimentati cu energie, practic ei disparand si reaparand in orbitalul din care au plecat, eliberand totodata sub forma de unda luminoasa o anumita cantitate din radiatia electromagnetica indusa. Pornind de la studiul radiatiei luminoase emise de un corp prin excitarea si dezexcitarea ulterioara a electronilor din structurile sale atomice, s-a nascut un domeniu stiintific cu nenumarate aplicatii practice, si anume SPECTROSCOPIA.
Citeste in continuare despre interactiunile radiatiei luminoase cu materia »
Fenomenul de unda. Apa, sunetul si lumina ca unde.
- Prin UNDA se intelege fenomenul de propagare a unei oscilatii intr-un mediu elastic.
- UNDA reflecta modul in care o marime fizica oscileaza dupa un tipar sinusiodal intr-o marja ciclica de valori.
- UNDA este o reprezentare grafica a unor oscilatii de stare care pe o axa a timpului si spatiului arata ca niste valuri.
Dupa cum putem constata la o analiza atenta a enunturilor de mai sus, elementul comun al celor 3 definitii ale undei ne aduc un indiciu vital despre natura fenomenului de unda. Unda nu este despre materie ci despre energie. Energia este cea care calatoreste dupa tiparul undei, materia doar intra in contact cu energia undei dupa anumite tipare de interactiune.
Cele mai cunoscute fenomene de unda sunt:
- valurile oceanului,
- sunetul unei boxe audio,
- lumina soarelui.
Pentru a intelege ca nu materia calatoreste sub forma de unda, ci energia, vom analiza fiecare din cele 3 cazuri in parte.
Citeste in continuare despre fenomenele de unda »
Detalierea fenomenului de unda electromagnetica
Atunci cand reprezentam sinusoidal (2D) o unda electro-magnetica (lumina de orice frecventa), cel mai adesea aceasta sinusoida simbolizeaza oscilatia de camp electric existenta in radiatia care se propaga. Amplitudinea undei electromagnetice este asadar nu o distanta fizica intre doua puncte din spatiu (ca in cazul undei mecanice de tip val oceanic de exemplu), ci este cea mai mare valoare a campului electric oscilant (perpendicular tot timpul pe directia de propagare a undei). Cunoscand in acelasi timp frecventa undei (numarul de repetitii intr-o secunda a oscilatiei) precum si permeabilitatea mediului de propagare (din punct de vedere electric si magnetic) se pot deduce toate celalalte marimi care ne intereseaza in cazul radiatiei electromagnetice (camp magnetic, lungime de unda, intensitate, viteza de propagare in orice alt mediu decat vid).
Toate tipurile de unda electromagnetica (radio, microunde, infrarosii, lumina vizibila, raze ultraviolete, raze x, raze gamma) sunt de fapt fotoni la diferite frecvente vibratorii, cu o energie mai mare sau mai mica.
Citeste in continuare despre undele electromagnetice »
Notiuni importante despre Caldura si Temperatura
Ne referim adesea la undele (sau razele) infrarosii ca fiind caldura (sau radiatie termica). Dar ce este mai exact caldura si in ce relatie se afla ea cu ceea ce cunoastem a fi temperatura?
Caldura este energia pe care o structura materiala o are datorita agitatiei atomilor si moleculelor sale. Chiar si intr-o structura solida, atomii din interiorul structurii vibreaza, desi se mentin in pozitii de acuplaj fixe. Aceasta vibratie este generatoare de caldura.
Cu cat un corp poseda mai multa caldura, cu atat atomii se misca mai tare si structura este mai elastica. Cand un corp poseda mai putina caldura (este mai rece), atunci si structura sa este mai rigida pentru ca atomii sunt mai putin flexibili si se atrag mai puternic, vibrand intr-o masura mai mica. Practic, caldura este energia totala a miscarii moleculare dintr-o substanta.
Caldura poate fi transferata in cadrul aceleiasi structuri materiale dintr-un loc in altul sau intre mai multe structuri prin 3 metode: CONDUCTIE, CONVECTIE si RADIATIE.
Citeste in continuare despre caldura si temperatura »
Fermioni si Bosoni, cele doua tipuri generice de particule elementare
Particulele elementare care alcatuiesc energia si materia in universul cunoscut sunt de 2 tipuri:
- Particule de tip FERMIONIC - sunt acele particule elementare aflate in acea stare de existenta care nu le permite sa fie prezente mai multe in acelasi loc din spatiu in acelasi moment de timp; asadar pot fi considerate particule de materie (electroni, protoni, neutroni, etc.)
- Particule de tip BOSONIC - sunt acele particule elementare aflate in acea stare de existenta care le permite sa fie prezente mai multe in acelasi loc si in acelasi timp; acest gen de particule sunt considerate a fi particule de forta (foton pentru forta electromagnetica, gluon pentru forta nucleara tare, bosonii W+, W- si Z pentru forta nucleara slaba si gravitonul pentru forta gravitationala).
Orice particula de nivel subatomic identificata in ultimii 100 de ani este ori boson ori fermion.
Citeste in continuare despre particulele de tip bosonic si fermionic »
Fortele primordiale aflate la baza existentei universului cunoscut
Exista patru forte elementare - identificate pana in prezent - care stau la temelia existentei universului cunoscut si in baza carora se intampla interactiunile dintre particulele de materie. Cea mai mica unitate de forta din fiecare categorie poarta denumirea de cuanta (supranumita si particula elementara de forta). Aceste forte care ne modeleaza universul sunt:
- Forta gravitationala,
- Forta electromagnetica,
- Forta nucleara tare,
- Forta nucleara slaba.
Citeste in continuare despre cele patru forte elementare »
Radioactivitatea. Fisiunea si Fuziunea nucleara.
Radioactivitatea este fenomenul prin care nucleul unui atom instabil, numit si radioizotop, se transforma spontan (se dezintegreaza) intr-un atom mai stabil, degajand in paralel energie sub forma de radiatie. Prin dezintegrare atomul pierde si o parte din masa. Termenul de radioactivitate a fost folosit pentru prima data de Marie Curie in anii 1900.
Pentru a se intelege fenomenul de radioactivitate trebuie pornit de la structura atomului, care are in centru un nucleu in jurul caruia orbiteaza electronii. Nucleul este format din particule denumite generic nucleoni, o parte incarcate pozitiv (protonii), o alta parte neutre din punct de vedere electric (neutronii). Toti atomii unui element chimic au acelasi numar de de protoni, dar pot avea un numar diferit de neutroni. In functie de numarul de neutroni continuti in nucleu, se diferentiaza mai multe specii de atomi aferente unui acelasi element chimic. Aceste specii poarta denumiea de izotopi.
In interiorul nucleelor atomice actioneaza permanent doua tipuri de forte elementare intre nucleoni: forta de respingere dintre protoni (forta electromagnetica) si forta de atractie dintre nucleonii care intra in componenta unui nucleu atomic (forta nucleara slaba). Cand cele doua forte sunt in echilibru, izotopul este stabil. Pentru nucleele care contin neutroni in exces, cele doua forte nu mai sunt in echilibru, iar izotopul este instabil si se dezintegreaza spontan cu emisie de radiatie.
Citeste in continuare despre fisiune si fuziune nucleara »
Materie si antimaterie
La inceputurile Universului nu exista materie deloc. Exista foarte multa energie sub forma de lumina (radiatie electro-magnetica sau cuante numite fotoni). Cand fotonii avand suficient de multa energie interactionau cu alti fotoni de inalta energie, din aceasta interactiune rezultau adesea particule si antiparticule de MATERIE (fotonii care interactionau intre ei ca particule de energie fara masa generau particule de materie-antimaterie purtatoare de masa). O antiparticula este exact particula de polaritate opusa, in sensul ca daca sarcina pe care o particula de materie o poarta este -e (electron), atunci antiparticula sa de antimaterie va fi +e (pozitron).
In prezent fasiculele de raze gama din univers emit (creeaza) perechi particula-antiparticula de materie-antimaterie, observabile si masurabile. Totusi, in momentele imediat urmatoare crearii lor, cele doua particule se anihileaza reciproc. Singurul mod in care actualmente materia se poate forma in universul observabil este prin interactiunea dintre materia deja existenta si fasciculele de radiatie gama (lumina de inalta frecventa). Prin interactiunea unui foton de inalta energie cu un proton sau electron, rezulta mai multe particule purtatoare de masa decat initial: mai multi electroni, protoni, eventual neutroni.
Citeste in continuare despre asimetria materie - antimaterie »
Vidul cuantic, energia si starea de camp zero
Campul zero poate fi considerat acel termen din fizica prin care s-a incercat definirea suportului non fizic al tuturor manifestarilor energetice si materiale din actualul spatiu-timp, ceea ce nu se vede dar umple tot ceea ce se vede, liant universal supranumit "eter".
Majoritatea fizicienilor au cazut de acord asupra faptului ca exista un camp discret de forta in orice moment de timp si in orice punct din spatiu, referit ca si "camp cuantic", care penetreaza tot universul, fiind determinant pentru existenta acestuia.
Contrar incapacitatii noastre din acest moment de a-l evidentia sau de a-l masura, acest camp cuantic se afla pretutindeni si nu vibreaza, nu oscileaza, nu creeaza polaritate si nici contrast, deci nu radiaza, asadar este nemasurabil cu instrumentele clasice care pot sa masoare doar fluctuatie, radiatie, vibratie, adica asimetrie, practic ceva diferentiabil din altceva. Dependenta masuratorilor de aceasta diferentiere face ca vidul cuantic sa nu poata fi cercetat in mod direct, ci doar dedus indirect, prin studiul a tot ce se diferentiaza din el.
Citeste in continuare despre implicatiile existentei campului cuantic »
Ciclul aparitie-disparitie a materiei si energiei
La nivel de particula subatomica a devenit deja o certitudine ca nimic nu e static, nimic nu e solid, tot ce se vede fiind o continua oscilatie a unor cuante de energie, in ritmul unui puls cosmic de foarte inalta frecventa care le diferentiaza din vidul creational si le readuce imediat inapoi in vid, recreandu-le in momentul imediat urmator si retragandu-le iarasi din existenta. Totul cu o viteza si o precizie formidabila, dupa tipare care se modifica doar ca urmare a unor procese derulabile secvetial la nivelul realitatii in care ne aflam, astfel incat noua ni se pare la scara macro ca materia este solida, persistenta, parte a unui flux de evenimente, in timp ce, la nivel elementar, totul este o vibratie de tip aparitie-disparitie diferentiata dintr-un camp cuantic de constiinta si energie fara polaritate, care imbraca si sustine discret toate procesele din Univers.
Faptul ca orice structura vibreaza, pulseaza, apare si dispare, facand lucrul acesta dupa un tipar sau altul, asigura fluxul de energie - stabilizator dar si innoitor - oricarui proces care se vrea experimentat in cadrul acestui Spatiu-Timp.
Citeste in continuare despre implicatiile fenomenului de aparitie-disparitie a materiei si energiei »
Notiuni importante despre masa corpurilor
Notiuni despre masa in Mecanica Newtoniana
Masa masoara inertia unui obiect material, putand fi pusa in evidenta de orice forta de miscare, nu doar de forta gravitationala. Masa inertiala este aceeasi pentru toate fortele de miscare actionand asupra unui corp (inclusiv forta de greutate), de aceea masa inertiala sau masa gravitationala sunt totuna. Cantarul de exemplu nu masoara masa, ci greutatea. Iar greutatea este Masa Gravitationala (m) inmultita cu Acceleratia Gravitationala (g).
Notiuni despre masa in Mecanica Relativista
Einstein a demonstrat ca atunci cand un corp A se misca fata de un alt corp, B, cu viteza relativa v, ATUNCI: masurand masa corpului in miscare (A) in sistemul de referinta aferent corpului B (sistem pe care il vom nota S_B), respectiv masurand masa corpului in miscare (A) in propriul sistem de referinta care se misca odata cu el (sistem pe care il vom nota S_A), constatam ca in fiecare sistem de coordonate in care se masoara, masa aceluiasi corp are valori diferite.
Teoria Relativitatii
Teoria Relativitatii este una din teoriile stiintifice care ar trebui sa faca parte din cultura generala a tuturor.
Una dintre minunile tehnologiei moderne, Sistemul Global de Pozitionare (GPS – Global Positioning System), isi datoreaza uluitoarea precizie teoriei relativitatii propuse de Albert Einstein la incepuul anilor 1900.
La mijlocul secolului al XIX-lea, era deja cunoscut de multa vreme faptul ca electricitatea putea fi folosita pentru a crea un magnet, respectiv ca magnetii puteau fi folositi pentru a genera electricitate. Omul care a realizat prima fotografie color, James Clerk Maxwell, a unificat toate cunostintele care deja existau despre electricitate si magnetism sub forma a 4 ecuatii speciale. Ele descriu comportamentul undei luminoase (de natura electromagnetica), atestand viteza sa in vid, de 300.000 km/s.
Numai ca, privind problema din punct de vedere al relativitatii, se naste o intrebare fireasca si legitima: relativ la ce este masurata aceasta viteza? Ecuatiile lui Maxwell pareau a spune ca lumina se deplaseaza cu 300.000 de kilometri pe secunda relativ la orice!
Ei bine, Einstein a demonstrat ca lumina calatoreste INTOTDEAUNA cu viteza de 300.000 km pe secunda, indiferent de starea de miscare sau de repaus a observatorului relativ la care este masurata aceasta viteza, practic indiferent de viteza de miscare mai mare sau mai mica a persoanei care efectueaza masuratorile. Ceea ce inseamna ca toti observatorii vor masura aceeasi valoare a vitezei luminii, indiferent de starea lor de miscare sau de repaus. Incredibil, nu?
Citeste in continuare despre multiplele aspecte ale teoriei relativitatii »
Electrodinamica
Electrodinamica este domeniul stiintific vizand dinamicile de natura electromagnetica ale materiei si energiei. Ea studiaza fortele care se exercita intre corpurile incarcate electric datorita particulelor atomice si subatomice +/- care nu se afla in echilibru electromagnetic, participand astfel la diferite interactiuni pe baza de camp electromagnetic. Teoria interactiunii particulelor pe baza campurilor electromagnetice a fost elaborata de Maxwell in a doua jumatate a secolului XIX.
ELECTRODINAMICA CLASICA da o descriere cantitativa corecta a fenomenelor electromagnetice la scara macroscopica si la intensitati mari ale campurilor. Completarea teoriei maxwelliene in conformitate cu principiile fizicii cuantice (subatomice) a dus la teoria cuantica a interactiunii electromagnetice, sau, cum se mai numeste in termeni de specialitate, ELECTRODINAMICA CUANTICA.
Interactiunea electromagnetica este determinanta pentru proprietatile materiei la scara macroscopica. Manifestarea ei sub forma unor forte care actioneaza in oricare punct din spatiu si in orice moment de timp asupra materiei incarcate cu sarcina electrica nenula constituie bazele teoriei campurilor electromagnetice.
Citeste in continuare despre marimile fizice fundamentale ale electrodinamicii »
Notiuni importante despre electricitate
Cum este generat curentul electric
Tensiunea electrica la bornele de origine ale unui circuit (oricate sub-circuite ar avea) se creeaza in cel mai simplu mod prin intermediul unei bobine din cupru care este invartita constant intr-un camp magnetic, fapt care genereaza in bobina un camp electric ce imprima electronilor o tendinta de miscare pe un sens sau pe celalalt de-a lungul firului bobinei. Forta aceasta de miscare a electronilor prin firul de conductie se concretizeaza intr-o miscare de electroni doar daca firul se inchide prin intermediul unui circuit, traseul odata inchis favorizand miscarea electronilor prin piese si fire in mod ordonat, sincron, determinat.
Cum circula curentul electric
Se stie din cultura scolara ca Pamantul este un urias rezervor de sarcina cu potential electric total nul, indiferent ce sarcina se scurge in / din Pamant. Atunci de ce impamantarea circuitelor din centralele electrice sau din liniile de curent nu produce scurgerea implicita a intregului flux de sarcina din circuit in pamant, din moment ce pamantul este donorul si acceptorul uiniversal de electroni, si orice diferenta de potential fata de pamantul aflat la potential zero (sarcina electrica totala nula) ar fi normal sa produca descarcare in pamant? Putem raspunde la aceasta intrebare analizand bateria de masina.
Transportul curentului electric prin linii lungi. Fenomene asociate.
Intr-un circuit electric, curentul prin circuit urmeaza cu prioritate traseul minimei rezistente. Daca exista o diferenta de rezistenta semnificativa intre doua laturi ale circuitului, curentul va circula predominant pe latura cu rezistenta cea mai mica. Ce inseamna predominant? Inseamna ca daca avem o linie de curent aferenta unui consumator casnic cu rezistenta aproape 0 (zero) si un rezistor legat in paralel la linia de curent, sa spunem de 100 Ohmi, curentul care va trace prin rezistor va fi aproape nul, in mod cert insesizabil. Aproape tot curentul va trece prin firul cu rezistenta nula si intensitatea in amperi va putea fi masurata doar pe acel fir.
Citeste in continuare despre fenomenele asociate transportului de electricitate prin linii lungi »
Conectarea in serie si in paralel a rezistentelor (consumatorilor) la sursa de tensiune
Explicitarea fenomenelor electrice aferente conectarii in serie a rezistentelor la o sursa de tensiune
Rezistentele electrice legate in serie la o sursa de tensiune presupun existenta unei caderi de tensiune pe fiecare din ele. Ne propunem sa deducem caderile de tensiune de pe rezistente in raport cu tensiunea sursei din circuit, precum si relatia dintre intensitatile curentului electric prin fiecare dintre cele n rezistente in raport cu intensitatea curentului care pleaca din sursa, respectiv se intoarce inapoi la sursa. Ne mai intereseaza rezistenta pe care o intampina curentul electric la nivelul intregului circuit in raport cu rezistenta intampinata la trecerea curentului prin fiecare dintre cele n rezistoare.
Explicitarea fenomenelor electrice aferente conectarii in paralel a rezistentelor la o sursa de tensiune
Rezistentele electrice legate in paralel la o sursa de tensiune implica trecerea cu o anumita intensitate a curentului electric prin fiecare din rezistoare in conditiile unei aceeasi tensiuni la bornele rezistentelor si anume tensiunea sursei din circuit la care sunt legate. Ne intereseaza intensitatea curentilor din rezistente in raport cu intensitatea curentului care pleaca, respectiv se intoarce inapoi la sursa, precum si rezistenta pe care o intampina curentul electric la nivelul intregului circuit in raport cu rezistenta intampinata la trecerea prin fiecare din cele n rezistoare.
Calculul voltajelor si amperajelor in diferite puncte de traseu ale unui circuit compus - serie si paralel
Calculul voltajelor si amperajelor in diferite puncte de circuit are menirea sa confirme din punct de vedere valoric fenomenele deja discutate aferente cuplarii rezistentelor in serie si in paralel:
- Oriunde avem rezistente in serie, avem caderi de tensiune pe fiecare in parte si o aceeasi intensitate a curentului electric prin toate.
- Oriunde avem rezistente in paralel, avem intensitati ale curentului prin fiecare in parte si o aceeasi cadere de tensiune pe toate.
- Potentialul electric al oricarui punct de pe bucata de fir conductor dintre doua rezistente electrice (dintre doua caderi de tensiune) se pastreaza constant.
- Potentialul electric al firului conductor de dupa o rezistenta electrica (pe care avem cadere de tensiune) se modifica fata de al portiunii de dinaintea ei.
Impamantarea circuitelor si fenomene electrice asociate. Cazuri posibile de electrocutare.
Impamantarea este o protectie a circuitelor contra supratensiunilor si a omului contra electrocutarii, aceasta realizandu-se prin legarea unor portiuni de circuit la Pamant. Considerentele electrice de ciruit ale unei impamantari corecte si eficiente pe zone intinse de retea electrica sunt la fel de complicate pe cat orice alte probleme de circuit pe care le ridica ochiurile retelei, nodurile retelei, liniile retelei si componentele pasive / active ale unui retele.
Nu imi propun sa intru in dinamicile electrice ale circuitelor de putere. O sa fac o prezentare sumara a ceea ce presupune impamantarea, mergand pe o intelegere progresiva si prin exemple a fenomenelor electrice care stau la baza existentei acestui concept.
Citeste in continuare despre schemele de impamantare si cazurile potentiale de electrocutare »
Rezistenta electrica a corpului uman
Valoarea de 1.000.000 de ohmi este considerata rezistenta electrica maxima a corpului uman in conditii ideale de cuplare la o sursa de tensiune electrica. Totusi, corpul uman nu are aproape niciodata aceasta rezistenta idealizata. Indiferent insa de rezistenta, din momentul in care curentul ajunge sa treaca prin corp, discutam de intensitatea care il face periculos pentru organism. Tensiunea are doar rolul de a declansa (ca factor de presiune, de fortare a izolatiei) intrarea curentului in corp. Odata ce curentul a reusit sa treaca de stratul izolator al pielii, ceea ce ne intereseaza este doar intensitatea, aceasta fiind cea care ne omoara sau doar ne gadila. Cat de mult este suficient si cat de putin e prea putin in materie de intensitate a curentului electric prin corp? Care sunt valorile tensiunii capabile sa declanseze o intensitate mortala a curentului electric prin organism? Aferent caror conditii de mediu avem o rezistenta mai mare sau mai mica a corpului expus unei diferente de potential electric?
Citeste in continuare despre limitele rezistentei electrice a corpului uman »
Scurt-circuitul
Atunci cand conectam bornele unei baterii, ale unui condensator sau ale unui generator de curent continuu sau alternativ printr-un fir conductor care nu include pe el consumatori sau rezistente, avem practic un circuit inchis intre doua borne aflate sub tensiune (la diferenta de potential electric una de cealalta) care comunica intre ele printr-un conector cu rezistenta infima, incapabil sa limiteze intensitatea curentului printr-un astfel de traseu "scurt" (care tinde sa echilibreze instant prin flux de sarcina potentialul celor 2 borne). Cum V=I*R, atunci cand R este foarte mic, la o aceeasi tensiune V, implicit I devine foarte mare, fapt care arde conductorul si distruge sursa de tensiune deoarece intensitatea curentului depaseste cu mult fluxul maxim de sarcina suportat de structura fizica a conductorului, respectiv a bateriei / sursei.
Citeste in continuare despre scurt-circuit »
Condensatorul
Condensatorul este un ansamblu de 2 placi metalice paralele, aflate la distanta mica una de alta, pe care se acumluleaza sarcina electrica egala si semn contrar (suprlus, respectiv deficit de electroni). Avem 3 situatii potentiale in care condensatorul este extrem de important in electronica de circuit si fenomenele asociate:
1. Condensatorul in circuit de curent continuu
2. Condensatorul in circuit de curent alternativ
3. Condensatorul in circuit compus - curent alternativ si curent continuu.
Citeste in continuare despre utilizarea condensatorului in circuite »
Legile lui Kirchhoff. Sensul curentului prin circuit.
Este foarte important sa intelegem si sa aplicam corect legile lui Kirchhoff pentru ca fara ele nu putem pricepe fenomenele electrice care se intampla propriuzis la nivel de circuit. Legile lui Kirchhoff sunt mai nuantate decat par la prima vedere si ne aduc mai multe informatii decat am putea gandi atunci cand constatam pentru prima data simplitatea lor.
Asadar... intr-un circuit de curent continuu putem aplica legea intensitatilor (pe noduri) si legea caderilor de tensiune (pe ochiuri) - ambele cunoscute ca Legile lui Kirchhoff - pentru a determina cu precizie ce se intampla de fapt in circuit din punct de vedere al sensului de circulatie a curentului electric si al valorilor efective ale intensitatilor si voltajelor in diferite puncte de retea.
Vom vorbi despre aceste legi pe un circuit efectiv, pentru a intelege mai usor atat aspectul teoretic cat si practic al acestora.
Citeste in continuare despre legile lui Kirchhoff si aplicarea lor »
Utilizarea simbolului de impamantare GND (Ground) in reprezentarea schematica a circuitelor electrice
In momentul in care un circuit se inchide, punerea in comun a tuturor punctelor din circuit care urmeaza a fi strabatute de curent electric creeaza un sistem unitar de valori ale potentialelor electrice din circuit, reprezentand, precum intr-un ansamblu de pompe si cascade supraetajate, diferite nivele de inaltime la care apa urca si de la care ajunge sa coboare parcurgand o distanta verticala mai mare sau mai mica, intampinand rezistente mai mari sau mai mici in decursul acestor urcari si coborari. Limita maxima a caderii de apa este data de valoarea maxima a inaltimii la care aceasta poate fi urcata de pompele de presiune din sistem (sursele de tensiune) in raport cu nivelul de baza (considerat referinta) de la care pleaca toate raportarile. Acest nivel referinta (poate fi voltajul cu valoarea cea mai mica din circuit) il asociem potentialului 0 si il reprezentam cu simbolul GND (sau "Ground").
Citeste in continuare despre utilizarea simbolului de impamantare in schemele de circuit »
Calculul voltajelor prin raportarea valorilor la impamantarea de circuit, GND
Consideram ca punct de referinta impamantarea de circuit cu potentialul 0V. De la aceasta referinta vom pleca sa facem calcule. Convenim ca borna pozitiva a sursei este simbolizata cu linia orizontala mai lunga, in timp ce borna negativa este simbolizata cu linia orizontala mai scurta. Ceea ce inseamna ca, daca o sursa de tensiune Vn= n Volti are borna negativa conectata la potentialul p Volti, atunci potentialul de pe borna pozitiva va fi p+n Volti. Similar, daca borna pozitiva este conectata la p Volti, atunci potentialul de pe borna negativa va fi p-n Volti. Daca p este valoarea de referinta - 0 Volti - asociata impamantarii de circuit, devine clar ce calcule avem de facut pentru fiecare schema in parte.
Citeste in continuare despre calculul efectiv al voltajelor in functie de referinta nula GND »
Semiconductori
Pana in acest moment am vazut ca exista materiale conductoare si materiale izolatoare. Un curent electric din zona 1 - 400.000V este oprit cu succes de un material izolator bun si condus eficient de un material conductor bun. Totusi realizarile tehnologice de zeci de ani incoace au demonstrat cu prisosinta ca avem nevoie si de un al treilea gen de materiale: semiconductoarele, adica acele materiale care in anumite conditii permit trecerea curentului electric prin ele (deci se comporta ca niste conductoare) iar in alte conditii impiedica trecerea curentului electric (comportandu-se ca niste izolatoare).
Este foarte important sa avem o baza a intelgerii semiconductorilor deoarece din ele deriva intreaga electronica ce sta la baza existentei oricarei arhitecturi de calcul din prezent, de la cel mai simplu calculator de buzunar, un aparat de ras, un telefon mobil pana la procesoarele din interiorul instalatiilor industriale sau al calculatoarelor de proces.
Citeste in continuare o introducere in teoria semiconductorilor »
Diversificarea structurilor semiconductoare si a fenomenelor asociate prin dopajul cu impuritati
Conductivitatea electrica a unui semiconductor poate fi modificata prin doparea structurii atomice a semiconductorului cu atomi straini (impuritati), nivelul de dopare fiind foarte scazut, de ordinul a 1 atom de impuritate la 104 - 107 atomi de semiconductor. In reteaua cristalina se pot introduce doua tipuri de impuritati:
- Atomi PENTAVALENTI, generand structura semiconductoare de tip n (negativ);
- Atomi TRIVALENTI, generand structura semiconductoare de tip p (pozitiv).
Citeste in continuare despre fenomenele asociate semiconductorilor de tip n si de tip p »
Jonctiunea p-n
Daca o piesa semiconductoare rezulta din alaturarea, prin procedee speciale de fabricatie, a doua regiuni semiconductoare distincte, una de tip p si alta de tip n, astfel incat trecerea de la o zona la alta sa se faca pe o distanta foarte mica (de regula sub 0,00005 mm), se obtine o jonctiune p - n.
Procesele fizice care au loc in jonctiunea p - n prezinta o importanta deosebita in functionarea celor mai multe dispozitive electronice din tehnicile de calcul actuale. In cel mai simplu caz, jonctiunea p - n poate fi utilizata la realizarea diodelor semiconductoare. Cea mai importanta aplicatie a lor o constituie insa tranzistorul (bipolar sau cu efect de camp) - inventie pentru a fost acordat premiul Nobel. De ce? Pentru ca aceasta piesa electronica sta la baza functionarii tuturor circuitelor electronice din toate dispozitivele de calcul pe care le cunoastem azi.
Citeste in continuare despre jonctiunea p-n »
Polarizarea in tensiune a jonctiunii p-n. Dioda semiconductoare
Aplicarea unei tensiuni electrice la bornele jonctiunii p-n (extremitatile dreapta si stanga) se numeste polarizare si creeaza fenomene electrice in structura. O jonctiune p-n conectata la o sursa de tensiune este o dioda.
Dioda este o piesa de electronica realizata sub forma unei jonctiuni p-n circulare, delimitata la capete de doua placute de metal care acopera jonctiunea pe intreaga sectiune circulara. Placutele fiind metalice, ele sunt piese ohmice prin care dioda semicoductoare se racordeaza la circuitul conductor. Rolul lor este acela de izola piesa din material semiconductor de materialele conductoare din circuit cu care intra in contact direct (sub aspectul campurilor si potentialelor interne), precum si de a genera la punerea sub tensiune un camp electric uniform in interiorul diodei, caracterizat prin linii de camp drepte, precum in cazul unor placute de condensator. Placuta ohmica aferenta regiunii p se numeste Anod, placuta ohmica aferenta regiunii n se numeste Catod.
Citeste in continuare despre dioda semiconductoare »
Fenomene electrice in interiorul diodei semiconductoare. Cunostinte preliminare.
Fenomenul circulatiei curentului electric prin jonctiunea p-n trebuie analizat cu multa atentie deoarece el nu are voie sa fie explicat - asa cum am vazut in multe lucrari - prin mecanisme si legi care nu se imbina cu insasi fenomenul curentului electric standard, din materialele conductoare alaturi de care dioda participa intr-un circuit electric. Mai exact, nu putem explica un curent de semiconductor facand abstractie de ceea ce stim despre curentul electric in cazul conductorilor, adica de fenomenele electrice din piesele de metal prin care trece curent electric de conductie si care sunt parte integranta a circuitului care include piesa semiconductoare. Fluxul electronilor de conductie si al electronilor de valenta (adica al golurilor) din interiorul jonctiunii p-n este intotdeauna sincronizat cu fluxul electronilor de conductie care traverseaza intreg circuitul.
Citeste in continuare despre fenomenele electrice din interiorul diodei »
Dioda semiconductoare cuplata la tensiune
Dioda (jonctiunea p-n) in polarizare directa
Atunci cand Anodul diodei (p+) se conecteaza la borna pozitiva a sursei de tensiune iar Catodul (n-) se conecteaza la borna negativa a aceleiasi surse, avem o dioda cuplata la tensiune in polarizare directa. Dioda semiconductoare in polarizare directa permite curentului electric sa treaca prin ea. Dioda conectata in acest fel la un circuit se comporta ca un intrerupator care inchide circuitul.
Dioda (jonctiunea p-n) in polarizare inversa
Atunci cand Anodul diodei (p+) se conecteaza la borna negativa a sursei de tensiune iar Catodul (n-) se conecteaza la borna pozitiva a aceleiasi surse, avem o dioda cuplata la tensiune in polarizare inversa. Dioda in polarizare inversa blocheaza curentul electric sa treaca prin ea. Dioda conectata astfel la un circuit se comporta ca un intrerupator care deschide circuitul.
Noutatea si utilitatea diodei in electronica de circuit
Observam ca dioda este o prima revolutie in electronica de circuit. Ea reuseste fara nici o parte mobila sa faca treaba unui comutator mecanic: sa permita sau sa opreasca trecerea curentului electric printr-un circuit de curent. Neajunsul diodei este ca, pentru a indeplini functia de comutator, sensul tensiunii electrice la bornele diodei trebuie INVERSAT (adica sensul curentului electric prin circuitul din care face parte dioda trebuie sa se modifice). Prin urmare, pe un segment de circuit in care curentul circula doar intr-un singur sens - corespunzator caruia tensiunea se aplica doar in polarizare directa asupra diodei - aceasta piesa de circuit nu poate juca rolul de intrerupator / comutator.
Totusi, ceea ce poate face dioda pe un acelasi sens de parcurs al curentului electric este ca, ramanand in polarizare directa, sa permita curentului sa treaca doar in cazul in care tensiunea electrica (diferenta de potential) de la bornele diodei este mai mare decat pragul de referinta (uzual 0,3V). In cazul in care valoarea este mai mica de acest prag, dioda se va comporta ca un intrerupator de circuit chiar in polarizare directa.
Caracteristica statica a diodei. Punctul static de functionare.
Dorim sa aflam cum se modifica intensitatea curentului electric printr-o dioda in functie de tensiunea electrica aplicata la bornele sale in polarizare directa.
Am vazut ca exista un prag minim de tensiune (0,3 V) sub care curentul electric nu trece prin dioda iar dioda se comporta intr-un circuit la care este conectata in polarizare directa ca un intrerupator care deschide circuitul. Ce ne spune acest fenomen? Ca exista o rezistenta interna a diodei care variaza in functie de tensiunea aplicata la bornele ei. Aceasta rezistenta are legatura cu natura curentului electric prin semiconductori, mai exact cu acea cantitate minima de energie necesara pentru a disloca electronii din banda de valenta ducandu-i in banda de conductie pentru a-i pune in miscare prin circuit.
Citeste in continuare despre caracteristica statica a diodei si punctul static de functionare »
Modelul hidraulic al diodei
Analogia diodei cu un dispozitiv pe baza de apa este conform imaginii.
Observam ca fluxul de apa nu poate sa treaca decat intr-un singur sens deoarece valva sferica din mijlocul tubului este presata cu un arc sa tina inchis orificiul circular.
Valva sferica din mijloc se va deschide doar daca exista o forta suficient de mare a curentului de apa care sa o miste in sens opus fortei arcului (polarizare directa) si sa o mentina la o oarece distanta de orificiu astfel incat apa sa poata sa circule (tensiunea de prag de 0,3V sub care dioda nu functioneaza). In cazul in care apa circula in sens invers prin dispozitiv, valva sferica blocheaza complet curgerea (polarizare inversa).
Tranzistorul
Cei care au inventat materialele semiconductoare au intuit faptul ca proprietatile lor deosebite in ceea ce priveste conductivitatea electrica, ne mai intalnite la nici un alt material - conductor sau izolator - vor revolutiona electronica de circuit si s-au decis sa experimenteze in acest nou domeniu - care avea sa devina in scurt timp nu o evolutie ci o REVOLUTIE TEHNOLOGICA, practic suportul de neinlocuit al tuturor tehnologiilor moderne existente la ora actuala in orice casa si in orice industrie. Cel mai reusit experiment al tuturor timpurilor in privinta explorarii si exploatarii potentialului semiconductorilor a fost, fara doar si poate, inventarea si perfectionarea tranzistorului - pentru care s-a si acordat premiul Nobel.
Tranzistorul este acea piesa de circuit alcatuita din material semiconductor cu ajutoul careia putem face orice ajustari de curgere a sarcinilor electrice la nivelul circuitului fara sa avem nevoie de piese mobile (gen comutatoare, intrerupatoare, variatoare), totul pe baza dinamicilor atomice - la nivel de electroni si ioni - declansate in interiorul structurilor semiconductoare de campurile electrice existente sau induse.
Tranzistorul bipolar
Este alcatuit dintr-o succesiune de 3 zone semiconductoare, doua de tip n si una de tip p, intercalate, SAU doua de tip p si una de tip n, de asemenea intercalate. In orice schema de circuit cu tranzistori, fiecare din cele 3 terminatii vor fi conectate separat la cate un potential electric, diferit de la o terminatie la alta.
Tranzistorul se va conecta pe fiecare terminatie la un potential din ce in ce mai mare de la stanga la dreapta. De conectarea lui corespunzatoare la sursele de potential (generatoare de tensiune electrica) depinde buna functionare a tranzistorului in orice schema de circuit, indiferent de functia indeplinita.
Citeste in continuare despre tranzistorul bipolar »
Ce face tranzistorul atat de important incat a reusit sa declanseze revolutia tehnologica a secolului
- AMPLIFICATOR DE SEMNAL ELECTRIC OSCILATORIU pe una sau mai multe trepte de amplificare (cu unul sau mai multi tranzistori): de exemplu vocea captata de la un microfon sub forma de curent electric alternativ este convertita la un curent continuu dar oscilant de control (circuland prin terminatia Baza a tranzistorului) care mai departe conditioneaza un curent de iesire (circuland prin Colector sau prin Emitor, in functie de tipul tranzitorului) tot continuu, oscilant, mult mai amplu, sincronizat in oscilatii cu respectivul curent de control, facand posibila redarea fidela la un volum mult mai mare a sunetului captat printr-o astfel de schema.
- COMUTATOR DE CIRCUIT care inchide sau deschide circuitul (DESCHIS corespunzand variantei in care nu exista curent de control, situatie in care am vazut ca tranzistorul este blocat, asadar circuitul este inactiv, INCHIS corespunzand variantei in care avem un curent de control, deci implicit inregistram un curent de iesire pe colector in cazul tranzistorului NPN, respectiv pe emitor in cazul tranzistorului PNP).
- CODAREA BITILOR 0 SI 1 din algebra booleana aferenta oricarui sistem de calcul digital. Starea "0" poate fi asociata cu un curent de iesire 0 in lipsa curentului de control, in timp ce starea "1" poate fi asociata cu un curent de iesire la o valoare standard (poate fi de exemplu considerata valoare standard valoarea maxima a curentului de iesire care este constanta si comuna unui acelasi tip de tranzistori).
Citeste in continuare despre importanta tranzistorului bipolar in electronica de circuit »
Circuite analogice vs. Circuite digitale
In momentul in care tranzistorul este utilizat cu tensiuni si curenti STANDARD, un circuit analogic se transforma intr-o masina de calcul digitala. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca putem construi din tranzistori nenumarate module de calcul - porti si module logice - care utilizeaza la baza doar algebra booleana corespunzatoare operarii cu starile 0 si 1 (reprezentand curenti standardizati) pentru operatiuni oricat de complexe. Practic orice fenomen ajunge sa fie codat ca o succesiune unica de biti 0 si 1 prin intermediul tranzistorilor, apoi combinat cu alte fenomene (la randul lor codate prin succesiuni unice de biti 0 si 1 prin intermediul tranzistorilor) utilizand functiile logice ale algebrei boolene intermediate tot de tranzistori.
Citeste in continuare despre tehnologiile analogice si digitale »
Tranzistorul cu efect de camp - MOSFET
O varianta de tranzistor derivata din tranzistorul bipolar (si asemanatoare ca principii fundamentale de functionare) este tranzistorul cu efect de camp, MOSFET.
Ceea ce aduce in plus acest tip de tranzistor este posibilitatea de a inamagazina informatie. Adica, in functie de o anumita regiune adaugata suplimentar, tranzistorul MOSFET poate tine minte starea 0 sau starea 1 cu care este incarcat la un moment dat si cu care ramane incarcat independent de mentinerea sau nu a cuplajului la sursa de tensiune. Fenomenul in sine completeaza revolutia tehnologica pe care declansat-o in lumea noastra inventarea si perfectionarea tranzistorului in ultimii 60 de ani.
Citeste in continuare despre tranzistorul MOSFET »
Circuite integrate
In prezent tranzistoarele au ajuns la un asemenea grad de micro-implementare, incat pe o pastila de siliciu de numai cativa centimetri patrati se pot litografia milioane de tranzistoare, atat cu functie de memorare (ca memorii cache, ram, rom) cat si cu functie de procesare (porti logice si module logice interconectate atat intre ele cat si cu memoriile din care isi iau datele de procesat). De la 6000 de tranzistoare integrate intr-un modul de calcul in 1974 s-a ajuns in 2004 la 125.000.000 de tranzistoare. Se poate vedea in imagine cum arata un cip cu zeci de milioane de tranzistori MOSFET interconectati modular pe o placuta de siliciu ale carei dimensiuni nu depasesc podul palmei.
Citeste in continuare despre circuite integrate »
→ COSMOLOGIE si ASTROFIZICA: Structuri si Fenomene Cosmice
Mi-a placut intotdeauna genericul de inceput al seriei de filme Star Trek: "Spatiul. Ultima frontiera. Acestea sunt calatoriile navetei Enterprise. Misiunea ei: sa exploreze lumi nemaintalnite si stranii, sa caute noi forme de viata si noi civilizatii, sa mearga cu multa cutezanta acolo unde nimeni nu a mai fost." Este un mesaj cu un grad mare de universalitate pentru ca este de-o potriva concret si simbolic, generator de motivatie in a explora lumea care ne inconjoara dincolo de orice limite si bariere.
Universul observabil
Universul este un CONTINUUM spatiu-timp, acest lucru insemnand ca el este o tesatura fara un inceput si fara un sfarsit care ar putea fi sesizate din spatiu-timpul nostru 3D. Dispunerea tesaturii poate fi considerata analoaga suprafetei unei sfere. Sfera nu are un punct care poate fi considerat „inceput” si nici unul care poate fi considerat „sfarsit” (nu are margini atata timp cat te situezi pe sfera). O sfera care se umfla asemenea unui balon sau unei bile de coca este intr-o continua expansiune pentru toate punctele de pe suprafata ei, care se indeparteza uniform unele de altele dand senzatia de centru in oricare din ele ne-am plasa ca observator. Practic TESATURA SPATIU-TIMP (analoaga suprafetei sferei) sufera o dilatatie uniforma asemenea unui balon care isi mareste suprafata cand este umplut cu aer. Fiecare punct de pe o astfel de suprafata poate fi considerat ca fiind plasat in mijlocul tuturor celorlalte si din oricare punct am privi am fi 100% in centru. La nivel de structuri macrocosmice, vedem cum toate structurile ceresti masive se indeparteaza de noi in orice directie am privi si in orice pozitie ne-am situa. Prin urmare ne-am putea percepe ca fiind in centrul universului, oriunde ar fi acest loc.
Citeste in continuare despre universul observabil »
Dilatatia metrica a spatiului cosmic in cadrul universului observabil
Expansiunea metrica a spatiului cosmic reprezinta cresterea cu timpul a distantei dintre doua zone distincte ale Universului. Este o expansiune care difera de miscarile de tip indepartare-apropiere a doua obiecte cosmice locale, acele deplasari care se petrec in cadrul unui sistem gravitational in care corpurile ceresti s-au ancorat deja si executa miscari precise si ciclice (planete, sisteme solare, galaxii). DILATAREA METRICA este o proprietate care se intampla la scara macro-universala si in nici un caz universal-locala. La scara locala, materia este deja integrata in sisteme bine determinate, a caror existenta este guvernata de legi gravitationale interconectand bucatile de materie sub forma de structuri cosmice stabile, care nu sufera dilatare sau expansiune.
Citeste in continuare despre dilatatia metrica a spatiului cosmic »
Primele momente de existenta ale Universului pe care il vedem azi
Timpul considerat ZERO de fizicieni este momentul in care universul avea varsta 10(-43) secunde, adica 1 impartit la 10 la puterea 43 (secunde) imediat dupa Big Bang. Aceasta este ceea ce fizica particulelor elementare numeste bariera Planck, dincolo de care, mergand spre zero, nici chiar mecanica cuantica nu mai poate fi utilizata in descifrarea legilor materiei si energiei aferente acelor momente. La momentul 10(-43) sec. se estimeaza ca temperatura universului atingea 1032 °C, iar densitatea materiei era de aproximativ 1088 tone/cm3.
Perioada dintre momentele 10(-43) secunde si 10(-35) secunde: fizicienii presupun ca in cursul acestei perioade Universul avea structura cea mai simpla. Imediat dupa momentul 10(-43) secunde, Universul pe care il cunoastem azi nu avea nici macar dimensiunea unei particule elementare, iar cele patru forte fundamentale nu erau inca diferentiate, fiind unite intr-o super-forta unica.
Citeste in continuare despre primele momente ale Universului cunoscut »
Cea mai veche lumina / radiatie cosmica din Univers
Se numeste radiatia cosmica de fond si consta in cuante de lumina cu lungimi de unda din domeniul microundelor. Este ce a mai ramas din lumina imprastiata in toate directiile in momentul in care, pentru prima data dupa Big Bang, fotonii au reusit sa circule liber prin Univers. Datorita dilatatiei metrice a spatiului cosmic, lungimea de unda a luminii initiale (o radiatie foarte puternica) s-a intins extrem de mult, lumina care initial era extrem de incarcata energetic (la o frecventa vibratorie foarte inalta si deci cu o lungime de unda foarte mica), ajungand azi, dupa 13,7 miliarde de ani, sa aiba o lungime de unda mult mai mare decat la inceput si o frecventa mult mai mica, fiind in prezent o energie slaba, care poate fi totusi depistata ca venind din toate directiile fara a avea vreun obiect cosmic ca sursa de provenienta. Ea continua sa circule cu viteza constanta a luminii in vid, de 300.000 km/s, insa este o lumina din ce in ce mai putin energetica (datorita dilatatiei undei). Aceasta lumina primordiala a aparut la aproximativ 375.000 de ani de la Big Bang si de atunci a calatorit in toate directiile prin spatiu, fiind captata de noi dupa mai bine de 13 miliarde de ani de existenta.
Citeste in continuare despre radiatia de fond a universului »
Formarea stelelor. Evolutia lor catre gauri negre
Sa consideram o stea cu masa de 20 de ori mai mare decat a Soarelui. Asemenea stele se formeaza din nori de gaze ca aceia din nebuloasa Orion de exemplu. Pe masura ce norii de gaze se contracta sub propria gravitatie, gazele se incalzesc si devin in cele din urma suficient de fierbinti pentru a initia o reactie in lant de fuziune nucleara la nivel conglomeratului gazos prins in reactie. Drept urmare, hidrogenul ajunge sa se transforme progresiv in heliu, generand caldura si o presiune dinspre interior spre exterior care mentine conglomeratul devenit incandescent la dimensiuni constante, impiedicandu-i contractia sub efectul propriei gravitatii. O stea poate ramane in aceasta stare timp indelungat, "arzand" hidrogen si radiind caldura si lumina in spatiu.
Stelele masive isi pot consuma hidrogenul (transformandu-l in heliu) mult mai repede decat o face Soarele nostru. Asta inseamna ca ele isi vor termina rezerva de hidrogen in cateva sute de milioane de ani. Apoi, asemenea stele vor fi confruntate cu o criza. Vor putea arde mai departe heliul astfel format, generand elemente si mai grele, precum carbonul si/sau oxigenul, dar aceste reactii nucleare nu elibereaza prea multa caldura, ceea ce inseamna ca presiunea termica ce se opunea candva prabusirii stelei inspre interiorul ei - ca urmare a gravitatiei - va scadea. Prin urmare, aceste stele nu doar ca se vor raci tot mai mult dar vor deveni din ce in ce mai mici. Daca au mai mult decat dublul masei solare, presiunea termica nu va fi suficienta pentru a le stopa contractarea (prabusirea fara oprire in ele insele). Vor colapsa asadar catre un volum infinit mic raportat la o densitate infinit mare si vor forma in cele din urma o singularitate, adica miezul unei gauri negre.
Citeste in continuare despre formarea stelelor si a gaurilor negre din ele »
Interactiunea dintre lumina si campurile gravitationale ale obiectelor ceresti
O curiozitate / paradox: desi fotonii nu au masa, lumina este afectata de gravitatie. Ea este atrasa in interiorul gaurilor negre de gravitatia enorma existenta dincolo de orizontul evenimentelor - acea linie circulara imaginara de demarcatie din interiorul unei gauri negre dincolo de care nici un corp avand masa si nici macar lumina nu mai poate scapa gravitatiei uriase a vortexului.
Daca materia este influentata de gravitatie (practic orice particula purtatoare de masa), totusi cum explicam acest lucru in cazul cuantelor de lumina, a fotonilor care nu au masa?
Corespondenta gaura neagra / gaura alba
S-a postulat faptul ca un fenomen de tip gaura neagra trebuie in mod obligatoriu sa aiba drept corespondent pereche un fenomen de tip gaura alba. Insa in intreg universul cunoscut nu s-au detectat pana acum fenomene clare care sa corespunda existentei acestor asa zise gauri albe, nici pe departe pe cat se pot observa si postula fenomenele de tip gaura neagra. Asadar, daca totul trebuie sa aiba undeva o corespondenta, unde sunt gauriule albe din acest univers?
Am putea considera fara sa exageram ca Big Bang-UL este UNICUL FENOMEN DE TIP GAURA ALBA asociat universului cunoscut de noi. Orice alte aparitii sporadice de tip "gauri albe", constand in fluxuri spontane de diverse energii provenind aparent de nicaieri, ar putea fi cel mult o ejectare temporara de materie din vidul cuantic. Daca astfel de fenomene (cu o astfel de provenienta) s-ar dovedi ca intr-adevar exista, ele ar avea o influenta minora asupra universului cunoscut si o prezenta care nu ar putea fi detectata decat ca si eveniment izolat si doar pe durata existentei evenimentului propriu zis. Totusi, aceste evenimente nu ar putea genera sau sustine actuala tesatura spatiu-timp.
Citeste in continuare despre ce este si ce nu este fenomenul de tip gaura alba »
Quasarii
Aceste obiecte ceresti au fost pana de curand unele dintre cele mai misterioase fenomene cosmice, deoarece reprezentau surse extrem de indepartate ale unor emisii de radiatii care depaseau ca amploare orice alt fenomen studiat. Practic nu doar ca erau formatiuni extrem de indepartate dar erau si extrem de luminoase si de active. La inceputul anilor 1960, quasarii au fost categorisiti ca stele radio pentru ca fusesera atestate ca fiind cele mai puternice surse de unde radio existente in universul cunoscut. Desi nu se stia prea bine ce sunt pana la urma aceste formatiuni si cum genereaza emisiile radio, s-a putut concluziona totusi pe marginea existentei lor faptul ca acestia emit cantitati enorme de energie in spatiu.
Citeste in continuare despre fenomenele cosmice de tip quasar »
Gaurile de vierme
Gaurile de vierme sunt constructii de tip "HIPERSPATIU" care „LEAGA” zone indepartate ale universului printr-o „SCURTATURA”. Desi un calator care se deplaseaza printr-o gaura de vierme nu poate depasi viteza luminii, totusi, relativ la punctele de plecare, respectiv de sosire, aflate la distante colosale, se poate spune ca a existat o calatorie la viteza superioara celei luminice. Deoarece calatorul s-a deplasat dintr-un loc in altul fara a traversa punctele intermediare dintre ele, calatoria satisface definitia de viteza hiperluminica sau de teleportare. Gaurile de vierme nu au fost inca observate sau create efectiv si, pentru moment, ele exista doar ca solutii ale ecuatiilor din teoria relativitatii generalizate.
Phaeton / Maldek
Johannes Kepler (1571-1630) a fost cel mai renumit astronom al mileniului 2. El a observat ca intervalele dintre planete in cadrul sistemului nostru solar sunt in armonie. L-a deranjat doar lacuna dintre Marte si Jupiter. El spunea despre aceasta: "Ar trebui observat ca doar acolo unde nu am putut constata o armonie desavarsita - precum intre Marte si Jupiter - am descoperit necesitatea prezentei aproape certe a unui corp ceresc."
Bresa dintre Marte si Jupiter este un gol intretaiat doar de un roi de planetoizi, cunoscut in prezent drept centura de asteroizi a sistemului nostru solar. Nu ar fi posibil, oare, ca in aceasta regiune, cu foarte mult timp in urma, sa fi orbitat o planeta care a explodat in conditii neelucidate si care a lasat in urma sa un morman de fragmente si posibil niste amintiri extrem de dureroase despre istoria civilizationala a sistemului nostru solar?
Citeste in continuare despre planeta disparuta - Phaeton sau Maldek »
→BIOLOGIE si GENETICA: Originea si Evolutia Organismelor Vii
Viata. O minune si un mister. De la o simpla celula la un organism intr-atat de complex incat chiar si numai creierul omului actual este mai complicat decat orice alta structura cunoscuta din univers. Atomi. Molecule. Macromolecule. Celule. Organisme unicelulare. Organisme pluricelulare. Plante. Animale nevertebrate. Animale vertebrate. Mamifere. Om. O ecuatie cu atat de multe variabile incat nu poti decat sa te inclini in fata unei asemenea complexitati!
Inceputurile si evolutia vietii pe planeta
Hai sa ne intoarcem cateva miliarde de ani in timp, pe vremea cand scoarta Pamantului era de-abia solidificata si inca framantata de bombardamentul meteoritilor si cometelor, atmosfera fiind un amestec de bioxid de carbon, hidrogen, azot si metan iar singurele oaze de liniste erau fundurile marilor si oceanelor. Intr-o astfel de fundatura, pe langa un horn cald care emitea gaze sulfuroase si dioxid de carbon, a aparut prima celula vie.
Din acest punct, incepem sa ne framantam mintea si sa ne punem intrebarea: “Cum poate aparea de la sine, dintr-o supa de materie nediferentiata si amorfa, ceva intr-atat de complex si de.. viu?".
Suflul vietii nu face obiectul acestui studiu, complexitatea materiei insuflata de viata, da.
Primele forme de viata si totodata stramosii cei mai indepartati ai celulelor au fost coacervatele - o aglomerare de materie functionand autonom care a facut trecerea de la substantele organice la primul organism.
Citeste in continuare despre inceputurile si evolutia organismelor vii »
Macromoleculele vietii
Electronii de valenta ai unui atom ofera - pentru elementul in structura caruia sunt inclusi, Carbon de exemplu - posibilitatea de legare la alti electroni de valenta ai unui alt atom. Carbonul legat la un alt Carbon se poate lega la randul sau la un alt Carbon si tot asa mai departe, formand lanturi lungi de atomi de carbon si oferind totodata posibilitatea colegarii acestora de alte elemente precum atomii de Hidrogen, Oxigen, Azot. Se creeaza astfel premizele formarii unor lanturi lungi si complexe de atomi diferiti, numite in chimie MACROMOLECULE. Acestea intra in proportie de 99% in compozitia materiei organice vii.
Astfel, macromoleculele se impart in 4 categorii principale:
- CARBOHIDRATI (principala noastra sursa de energie) - ex: glucoza (C6 H12 O6) care este si unica hrana a creierului.
- LIPIDE (acizii grasi, principala materie prima a membranelor celulare) - ex: acidul EPA sau eicoso-penta-enoic (C6 H32 O2).
- PROTEINE (molecule cu rol de constructor si reglator: anticorpi, enzime, hormoni) - ex: betaina (C5 H11 NO2).
- AMINOACIZI sau acizi nucleici (supranumite si moleculele ereditatii, purtatoare ale tiparului de constructie al intregului organism) - ex: ADN (C232 N92 O139 P22), respectiv ARN (C53 H66 N7 O8 P Si).
Genomul uman
Organismul uman este alcatuit din miliarde de celule. In interiorul fiecarei celule se gaseste nucleul ce contine un set unic de 46 de cromozomi - structuri nucleare constand fiecare dintr-o spirala tridimensionala, compacta si unica de molecule ADN (acid dezoxiribonucleic), incredibil de lunga. ADN este atat de strans spiralat (spirala in forma de filet e spiralata la randul ei iar ce rezulta e spiralat din nou, s.a.m.d.) incat in interiorul nucleului celular (masurand doar 6 microni) incap aproximativ 2 metri de spirala desfasurata. ADN-ul nostru e ca o spirala de spirale de spirale de spirale! Daca am intinde tot ADN-ul din celulele noastre si l-am pune cap la cap, am obtine o coarda cam de doua ori mai lunga decat diametrul sistemului solar.
ADN (acidul dezoxiribonucleic) se gaseste in nucleul tuturor celulelor umane si este identic in fiecare celula a unei aceleasi persoane. ADN-ul insa difera de la individ la individ.
Setul de instructiuni din ADN reprezinta GENOTIPUL. In baza lui se poate replica 100% acurat si 100% complet orice organism viu. FENOTIPUL in schimb este organismul viu ce rezulta dupa aplicarea instructiunilor genetice stocate in genotip. Genotipul inseamna informatie, Fenotipul inseamna materie vie generata dupa tiparul informational.
Citeste in continuare despre codul genetic »
Evolutia speciei umane
Specia umana se trage din cel mai inrudit stramos al sau pe linie genetica - cimpanzeul, iar diferentierea de animal a inceput acum aprox. 5 milioane de ani. Omul a evoluat din cimpanzeu in Autralopitecus (o specie superioara de cimpanzeu) in perioada 5 – 2,3 milioane de ani, a ajuns apoi la o forma imbunatatita numita Homo Habilis (mutatie survenita in intervalul 2,3 – 1,8 milioane de ani) iar dupa aceasta perioada a evoluat in Homo Erectus (1,8 – 0,3 milioane de ani in urma) care este considerat stramosul direct al speciei umane generic numita azi Homo Sapiens. Omul modern (Homo Sapiens) se pare ca si-a inceput existenta cu 300.000 de ani in urma in Africa. In aprox. 100.000 de ani a ajuns la forma si alcatuirea corporala pe care o recunoastem azi, iar ulterior a intrat intr-un proces de dezvoltare a tuturor acelor abilitati comportamentale pe care in prezent le consideram indispensabile speciei umane moderne. Cu aproximativ 50.000 de ani in urma s-a ajuns la VERSIUNEA DE OM ACTUALA, asa cum o cunoastem azi, Homo Sapiens Sapiens.
Omul modern Homo Sapiens Sapiens este caracterizat de un creier mare in raport cu marimea corpului, avand in mod predilect dezvoltat neocortexul, prefrontalul si lobii temporali. Aceasta structura a creierului i-a permis ca prin confruntarea cu problemele stringente ale vietii pe planeta sa devina capabil de gandire abstracta, limbaj, exprimarea emotiilor, introspectie, viziune, rezolvarea unor probleme complexe, manifestari multi-culturale, sociale si spirituale.
Homo Sapiens Sapiens a devenit adeptul sistemului simbolic de comunicare cum ar fi alfabetul si arta, formularea de idei abstracte, organizarea, conservarea si transmiterea informatiei prin spatiu si timp. Acest tip de om modern a devenit capabil sa traiasca in cadrul unor structuri sociale complexe, compuse din grupuri aflate atat in cooperare cat si in competitie. Interactiunile sociale dintre oameni foarte diferiti au condus la variatiuni mari de valori si viziuni, de norme sociale, ritualuri si obiceiuri, care toate impreuna au creat o societate caracterizata prin experiente si dinamici dintre cele mai variate, intense, neasteptate, facand din acest spatiu un loc al evolutiei deosebit de accelerate.
Contribuie financiar..
Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.
Experiente de cunoastere..
Pentru cel care citeste..
Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.
Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.
Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!
Contact..
Autor: Eduard IrimiaLocatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com
Din invataturile altora..
- "Pestera în care îti este frica sa intri ascunde comoara pe care o cauti.” ~ Joseph Campbell
- "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume."~ Michael J. Scofield
- "O tara de oi cere un guvern de lupi."
~ Edward R. Murrow
- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama
- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci
- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO
- "Cei slabi nu pot sa ierte, iertarea este atributul celor puternici." ~ Mahatma Gandhi
- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln
- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson
- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama
- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Calmul este bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu
- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall
- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson
- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin."
~ Leo Buscaglia
- "Exemplul personal nu este principalul lucru care ii capaciteaza pe altii, este singurul lucru care o poate face. El reprezinta diferenta dintre a avea o idee despre cale si a merge pe cale.''
~ Albert Schweitzer
- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra
- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy
- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan
- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea
- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais
- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King
- "Cele mai intunecate locuri din iad sunt rezervate acelora care isi mentin neutralitatea in vremuri de criza morala." ~ Dante Alighieri
- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson
- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann
- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi
- "Grosolania este imitarea puterii de catre persoanele slabe." ~ Eric Hoffer
- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel
- "Nu exista revelatie mai profunda a sufletului unei societati decat felul in care isi trateaza copiii." ~ Nelson Mandela
- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela
- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper
- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in jur." ~ Barbara Marciniak
- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa
- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant
- "O lume diferita nu poate fi construita de oameni indiferenti." ~ Peter Marshall
- "Nu conteaza prea mult ce privesti, conteaza intotdeauna ce vezi." ~ Henry Thoreau
- "Avem nevoie de o revolutie globala. Dar aceasta trebuie sa fie o revolutie a constiintei."
~ John Kennedy
- "Singuratatea nu inseamna sa nu ai oameni in jurul tau. Inseamna sa nu ai cu cine sa impartasesti lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine." ~ Carl Jung
- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer
- "Viata ta este mesajul tau catre lume. Ai grija sa fie unul inspirat." ~ Lorrin L. Lee
- "Cat timp exista abatoare, vor exista razboaie, campuri de lupta si sange varsat."
~ Leo Tolstoy
- "Integritatea inseamna sa actionezi corect si moral chiar si atunci cand nimeni nu este atent la ce faci." ~ C. S. Lewis
- "Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez
- "Sufletele mari au vointa, cele slabe au doar dorinte." ~ Proverb Chinezesc
- "Viata este cel mai dificil examen. Multi il pica pentru ca incearca sa-i copieze pe altii. Ei nu stiu ca fiecare are in fata propriul lui set de intrebari si probleme." ~ intelepciune contemporana
- "O intindere uriasa de apa nu poate scufunda un vapor atata timp cat nu patrunde in interiorul vaporului. In mod asemanator, negativitatea unei lumi intregi nu te poate dobori atata timp cat veghezi si nu o lasi sa patrunda in interiorul tau." ~ intelepciune contemporana
- "Lucreaza pentru cauze, nu pentru aplauze. Traieste pentru a exprima, nu pentru a impresiona. Nu dispera sa-ti faci prezenta remarcata, fa-ti doar absenta simtita."
~ intelepciune contemporana
- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana
- "Alcoolul nu este raspunsul la nici o intrebare. El doar te face sa uiti intrebarile."
~ intelepciune contemporana
- "Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana
- "Uita-te in oglinda. Aceasta este singura ta concurenta." ~ intelepciune contemporana
- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana
- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 -
Ceea ce simtim, atragem.
3 -
Ceea ce intreprindem, devenim."
~ intelepciune contemporana
- "Esti ceea ce alegi sa devii." ~ Carl Jung
- "5 pacate capitale: bogatie fara munca, placere fara constiinta, ratiune fara emotie, politica fara principii, comert fara moralitate."
~ Mahatma Ghandi
- "Omul obisnuit se adapteaza lumii. Omul exceptional persevereaza in incercarea de adaptare a lumii la el insusi."
~ George Bernard Shaw
- "Experienta nu este ce ti se intampla, ci ceea ce faci cu ce ti se intampla."
~ Aldous Houxley
- "Evita sa grabesti lucrurile care au nevoie sa creasca." ~ intelepciune contemporana
- "In viata obtii ceea ce ai curajul sa ceri."
~ Oprah Winfrey
- "Tot ce trebuie sa decidem este ce sa facem cu timpul care ni s-a dat." ~ J. R. Tolkien
- "Incepe de unde esti. Foloseste ceea ce ai. Fa ceea ce poti." ~ intelepciune contemporana
- "Cand te duci seara la culcare
Si-ti pui o mana sub obraz
Sa te intrebi cu-ngrijorare
Ce am facut eu oare azi?
O zi trecuta fara fapte
Care sa-ti fi ramas in minte,
In viata ta e ca o noapte
Sau ca un basm fara cuvinte.
E ca si cum n-ai fi trait
Si ti-ai pierdut o zi din viata,
Si soarele s-ar fi oprit
Cazut in somn de dimineata."
~ Demostene Botez
- "Educatia nu inseamna memorarea faptelor ci mai degraba antrenamentul mintii sa gandeasca." ~ Albert Einstein
- "Daca nu poti sa gasesti un grup a carui constiinta se potriveste cu a ta, creeaza tu grupul." ~ Neale Donald Walsch
- "Colectioneaza momente, nu lucruri."
~ intelepciune contemporana
- "Oamenii care stralucesc din interior nu au nevoie de lumina reflectoarelor."
~ intelepciune contemporana
- "Dincolo de orice greutati, fii eroul vietii tale, nu victima!" ~ intelepciune contemporana
- "Cand repeti de mai multe ori o greseala, nu mai este o greseala, e o alegere."
~ Paulo Coelho
- "A putea sa fii singur este esential pentru a putea fi impreuna cu altcineva. Cand am invatat sa fim singuri, putem fi cu altii fara a-i folosi pe post de surogate pentru singuratatea noastra."
~ Bell Hooks
- "Nu ai idee cat de puternic poti fii pana cand a fi puternic nu devine singura optiune disponibila."
~ Bob Marley
- "Daca nu-ti place un lucru, schimba-l. Daca nu-l poti schimba, schimba-ti atitudinea!"
~ Maya Angelou
- "Adesea oamenii urasc adevarul. Din fericire, adevarului nu-i pasa."
~ Larry Winget
- "Secretul vietii este sa fii complet angajat in ceea ce traiesti aici si acum. Si in loc sa numesti asta munca, sa realizezi ca este joc."
~ Alan Watts
- "Atunci cand consideri ca ai terminat de invatat, incepi sa mori." ~ Albert Einstein
- "Nu limita un copil la propria ta viziune si intelegere. Caci v-ati nascut in vremuri diferite."
~ Rabindranath Tagore
- "Scuzele sunt hotul ce-ti fura timpul. Fixeaza-ti obiectivele, accepta responsabilitatea si actioneaza!" ~ intelepciune contemporana
- "Doar atunci cand un tantar iti aterizeaza pe testicole realizezi ca exista intotdeauna o cale de solutionare a problemelor fara violenta!"
~ intelepciune contemporana
- "Doar pentru ca cineva te doreste, asta nu inseamna ca te si valorizeaza!"
~ intelepciune contemporana
- "Ori de cate ori ajungi sa te regasesti de partea unei majoritati, e timpul sa te opresti si sa reflectezi!" ~ Mark Twain
- "Ochiul sesizeaza doar ceea ce mintea e capabila sa priceapa."
~ intelepciune contemporana
- "Traim cu totii sub acelasi cer dar nu avem acelasi orizont!" ~ Konrad Adenauer
- "A creste doar cantitativ si nu calitativ este ideologia celulelor canceroase."
~ Edward Abbey
- "Drumurile dificile conduc adesea la destinatii mirifice!" ~ intelepciune contemporana
- "Toti avem potential, dar dobandirea abilitatilor aferente potentialului necesita munca grea!"
~ Michael Jordan
- "Sensul vietii este sa dai vietii un sens."
~ intelepciune contemporana
- "De ce ai mai vrea sa traiesti daca nici macar nu INCERCI sa realizezi ceva semnificativ?"
~ John Green
- "Acorda atentie lucrurilor aparent lipsite de importanta pentru ca intr-o buna zi e posibil sa te uiti in urma si sa realizezi cat de importante au fost de fapt!"
~ intelepciune contemporana
- "Prietenii sunt acei oameni rari care te intreaba ce mai faci, dupa care asteapta sa auda raspunsul."
~ intelepciune contemporana
- "Un profesionist este un amator care nu a renuntat!" ~ intelepciune contemporana
- "Fii curajos si incearca sa confrunti lucrurile intr-un mod care te inspaimanta oarecum!"
~ Holley Gerth
- "Daca ti s-a dat un vis, ti s-au dat si sanse sa il implinesti!" ~ Irina Binder
- "Scopul vietii nu este acela de a fi doar fericit! Este despre a fi util, despre a fi un om de onoare, despre a fi intelept si despre a schimba ceva in bine pentru ca tu ai trait!" ~ Neale Walsch
- "Averea nu il schimba pe om, doar il demasca!" ~ proverb chinezesc
- "O afacere care nu produce altceva decat bani este o afacere mediocra!" ~ Henry Ford
- "Acolo unde cei infranti vad bariere, invingatorii zaresc trambuline." ~ Robert Brault
- "Asociaza-te cu cei aflati in aceeasi misiune ca tine!" ~ intelepciune contemporana
- "Fericirea din viata ta depinde de calitatea gandurilor tale." ~ Marcus Aurelius
- "Cei mai buni profesori sunt aceia care iti indica incotro sa te uiti dar nu-ti spun si ce anume sa vezi." ~ Alexandra Trenfor
- "Traditia? Doar pentru ca ai facut un lucru de nenumarate ori in acelasi fel, nu inseamna ca nu este incredibil de stupid!"
~ intelepciune contemporana
- "Faptele nu inceteaza sa existe doar pentru ca sunt ignorate." ~ Aldous Huxley
- "Daca ai curajul sa spui ADIO, viata te va recompensa cu un nou INCANTAT DE CUNOSTINTA!" ~ Paulo Coelho
- "Iubirea de tara este un lucru extraordinar! Totusi de ce s-ar opri iubirea la granita?"
~ Pablo Casals
- "Daca nu lupti pentru ceea ce vrei, atunci meriti ceea ce ai!" ~ J. Maxwell
- "Intentia ta poate schimba realitatea in cazul in care este acordata cu sufletul tau."
~ Martin Soulreader
- "Ar fi perfect posibil sa examinam totul din punct de vedere tehnico-stiintific, insa atunci viata noastra nu ar mai avea nici un motiv de a mai exista in forma in care o cunoastem azi. Ar fi ca si cum am descrie o simfonie a lui Beethoven ca variatia presiunii unei unde si o strangere de mana ca un contact dintre doua suprafete cu proprietati diferite. Doar pentru atat, insa, nu am avea nevoie sa fim oameni. Ar fi de ajuns sa existam ca unde si suprafete."
~ intelepciune contemporana
- "Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat intemeietorul civilizatiei." ~ Sigmund Freud
- "Razboiaele religioase sunt in esenta omoruri in masa comise de indivizi straduindu-se sa-si demonstreze unii altora care din ei are cel mai bun prieten imaginar!"
~ Napoleon Bonaparte
- "Nu trai acelasi an de 75 de ori, considerand asta viata!" ~ Robin Sharma
- "Aceia care sunt vii traiesc intr-o stare de continua uluire!" ~ Buddha
- "O inima calda intr-o lume rece este o dovada de putere si nu de slabiciune!"
~ Katherine Henson
- "Un stil de viata sanatos nu este doar despre ce mananci, ci si despre ce informatii ajungi sa integrezi la nivel emotional, mental, spiritual."
~ Shamala Tan
- "Un dragon nu si-ar tatua niciodata un cocalar. Invers se intampla cu regularitate."
~ intelepciune contemporana
- "Niciodata sa nu renunti la un vis din cauza timpului necesar pentru a-l duce la indeplinire. Timpul va trece oricum."
~ Earl Nightingale
- "Pentru a stabili daca ceva este uman sau nu, stabileste mai intai daca lucrul respectiv ti-ar placea sa-ti fie facut tie." ~ Andrea Kladar
- "Nici o minte geniala nu a existat vreodata fara un dram de nebunie." ~ Aristotel
- "Iti mai aduci aminte cand ai facut ultima data ceva pentru prima data?"
~ intelepciune contemporana
- "Uneori cel mai mic pas facut in directia corecta devine cel mai mare pas al existentei tale."
~ intelepciune contemporana
- "Rabdarea nu este despre cat de mult esti dispus sa astepti, ci despre cat de bine te comporti in toata aceasta asteptare."
~ intelepciune contemporana
- "Intotdeauna exista un mic adevar in fiecare AM GLUMIT, putina cunoastere in fiecare NU STIU, un pic de emotie in fiecare NU-MI PASA si putina durere in fiecare SUNT BINE."
~ intelepciune contemporana
- "Consideri ca aventura este periculoasa? Incearca rutina. Este letala." ~ Paulo Coelho
- "N-o sa ajungi vreodata la destinatie daca te opresti sa arunci cu pietre in fiecare caine care latra pe marginea drumului."
~ Winston Churchill
- "Sa-ti cunosti propriul intuneric este cea mai buna metoda de a te descurca in intunericul altora." ~ Carl Jung
- "Nu poti trece oceanul daca nu ai curajul sa pierzi din vedere tarmul."
~ intelepciune contemporana
- "Copiii au nevoie de doua lucruri: de radacini si aripi." ~ intelepciune contemporana
- "Ceea ce vedem este adesea doar o mica parte din ceea ce se intampla de fapt."
~ intelepciune contemporana
- "Nu bagajul te doboara, ci felul in care il cari."
~ Lena Horne
- "Cand simti ca vrei sa renunti, gandeste-te ce te-a facut sa incepi."
~ intelepciune contemporana
- "Mediocrii sunt usor de identificat. Ei nu admira, nu aproba, nu incurajeaza, ci doar neaga, refuza si contesta." ~ Octav Bibere
- "Nimic nu dispare pana cand nu ne invata ceea ce avem nevoie sa stim."
~ Pema Chodron
- "Consideri ca esti prea mic pentru a face o diferenta in aceasta lume? Atunci incearca sa dormi in camera cu un tantar."
~ intelepciune contemporana
- "A intelege sarcasmul este semnul unei minti sanatoase si treze."
~ intelepciune contemporana
- "Cea mai buna cale de a prezice viitorul este aceea de a-l crea." ~ Abraham Lincoln
- "Refuza sa-ti cobori standardele doar pentru a te adapta celor ce refuza sa si le ridice pe ale lor."
~ intelepciune contemporana
- "Cea mai saraca persoana din lume este persoana fara un vis."
~ intelepciune contemporana
- "Dificil nu este sa mergi inainte. Dificil este ce lasi in urma."
~ intelepciune contemporana
- "Lasa lumea sa stie de ce esti aici si fa-o cu pasiune!" ~ Wayne W. Dyer
- "A fi in stare sa gandesti despre cum gandesti este un semn de inalta inteligenta."
~ intelepciune contemporana
- "Respectul este castigat. Onestitatea este apreciata. Increderea este cultivata. Loialitatea este returnata."
~ intelepciune contemporana
- "A fi tolerant nu inseamna sa impartasesti convingerile altuia. Inseamna sa recunosti dreptul altcuiva de a se increde in propria constiinta si de a i se supune acesteia."
~ intelepciune contemporana
- "Daca treci prin iad, nu te opri."
~ Winston Churchill
- "Cand bate vantul schimbarii, unii oameni construiesc ziduri, altii construiesc mori de vant." ~ proverb chinezesc
- "EU SUNT.. = doua dintre cele mai puternice cuvinte. Caci ceea ce adaugi dupa ele este ceea ce iti defineste realitatea."
~ intelepciune contemporana
- "Lumea este plina de lucruri magice, asteptand in tacere ca simturile noastre sa le descopere."
~ W. B. Yeats
- "Mii de lumanari pot fi aprinse de la o singura lumanare si viata acelei lumanari nu va fi scurtata. Nici fericirea nu este stirbita de impartasirea ei." ~ Buddha
- "O doamna adevarata nu pretinde, multumeste. Un barbat adevarat nu promite, infaptuieste."
~ intelepciune contemporana
- "Nimic din ce este maret nu poate fi posedat. Tendinta de a poseda este unul din cele mai neinspirate lucruri pe care omul incearca sa le faca." ~ Osho
- "Durerea este aceeasi pentru toate creaturile. De ce cred unii oameni ca durerea lor este diferita?" ~ intelepciune contemporana
- "Rasa, religia, mandria etnica si nationalismul nu fac altceva decat sa te invete cum sa urasti anticipat oameni pe care nu i-ai intalnit niciodata." ~ intelepciune contemporana
- "Nu astepta judecata de apoi. Ea are loc in fiecare zi." ~ Albert Camus
- "Disciplina inseamna sa alegi intre ce-ti doresti acum si ce-ti doresti cel mai mult."
~ intelepciune contemporana
- "Inainte ca o revolutie sa inceapa in strada, ea trebuie sa se petreaca in minte."
~ intelepciune contemporana
- "Valoarea nu rezida in lucruri. Valoarea se afla in oameni. Atunci cand iubim lucruri care nu ne pot iubi inapoi - bani, masina, casa, prestigiu - cautam intelesurile vietii acolo unde ele nu pot fi gasite." ~ Marianne Williamson
- "Un om care se teme de suferinta, sufera deja de pe urma temerilor sale."
~ Michel de Montaigne
- "Coincidenta este modul in care Dumnezeu se implica ramanand anonim."
~ Albert Einstein
- "Singura raspundere adevarata este fata de propriul tau potential, fata de propria ta inteligenta si constienta, fata de actiunea conforma cu ele." ~ Osho
- "O barca este in siguranta in port. Totusi nu pentru asta au fost facute barcile."
~ intelepciune contemporana
- "In viata nu trebuie neaparat sa ai carti bune, ci sa joci bine cartile pe care le ai."
~ Josh Billings
- "In loc sa-ti planifici urmatoarea vacanta, poate ar fi mai bine sa-ti planifici o viata din care sa nu mai simti nevoia sa evadezi."
~ Seth Godin
- "Daca nu-ti place sa vezi poze cu atrocitati si abuzuri savarsite pe animale, este nevoie sa contribui la stoparea atrocitatii, nu a pozelor."
~ Johnny Depp
- "Istoric vorbind, cele mai teribile lucruri - razboiul, genocidul si sclavia - sunt rezultatul supunerii oarbe si nu al nesupunerii."
~ Haward Zinn
- "Pune-te in locul animalelor exploatate, incearca sa vezi lumea prin ochii lor, sa simti ceea ce ele simt, si vei intelege de ce este atat de mare nevoie de tine!"
~ intelepciune contemporana
- "Inteligentii educati = lanseaza idei; inteleg, vad, gandesc cu propriul creier; se raporteaza critic la lume si la ideile altora; au repere culturale, un sistem de valori, fac apel la canoane si autoritate in mod justificat, fie doar si pentru a da cu ele de pamant; cand se intampla sa mai fie si ireverentiosi, vorbim de acei norocosi pe care nici macar scoala n-a reusit sa-i strice."
~ intelepciune contemporana
- "Faptul de a fi consumatori de carne distruge mediul inconjurator pentru ca solicita mult teren si multa apa, genereaza extrem de multa materie toxica reziduala, precum si abuzuri ingrozitoare savarsite asupra celor mai multe dintre animale! Solutia alternativa a proteinelor sintetizate din plante si preparate in asa fel incat sa poata fi consumate ca substituenti ai carnii de animal de o aceeasi calitate nutritiva si cu acelasi gust dar fara efectele secundare ale consumului de carne animala, este un domeniu care ar putea schimba felul in care arata lumea azi."
~ Bill Gates
- "Daca oamenii sunt buni doar de frica unei pedepse sau in speranta unei rasplati, atunci sunt cu adevarat o adunatura jalnica!"
~ Albert Einstein
- "Meritul nerecompensat descalifica o lume intreaga, recompensa nemeritata o ucide! Avem nevoie de radacini si de aripi deopotriva, de merite si de recunoasterea lor ca sa cladim universuri intregi!"
~ intelepciune contemporana
- "Nu-ti pierde timpul batand intr-un perete cu speranta ca il vei transforma intr-o usa!"
~ Coco Chanel
- "Crescatoriile de animale si abatoarele constituie cea mai mare cruzime de care omul este capabil! Acestea sunt, de fapt, lagare de concentrare in care fiinte sensibile isi irosesc vietile in privatiuni totale, de lumina, aer curat, ingrijre medicala, spatiu in care sa se miste sau posibilitatea de a trai in comunitati portivite pentru nevoile lor. Suferinta le este atat de intensa de la nastere pana la moarte, incat dincolo de aceasta nu mai exista decat nebunia care se instaleaza implacabil ca si consecinta a nenumaratelor abuzuri la care animalele sunt supuse. Mintile animalelor sunt pur si simplu strivite de atata trauma!"
~ Norm Phelps
- "Lucrurile rele nu se vad in vremurile bune. Pană la urma tot la reflux iti dai seama cine inoata dezbracat." ~ Warren Buffet
- "Multi vad ceea ce pare a fi, dar putini inteleg ceea ce este." ~ Machiavelli
- "Daca vrei sa-ti masori bogatia, incepe cu toate calitatile pe care le ai si pe care banul nu le poate cumpara." ~ intelepciune contemporana
- "Nimeni nu detine cheia magica a succesului, dar cheia sigura a esecului este sa incerci sa multumesti pe toata lumea!"
~ Bill Cosby
- "In momentele de fericire savurezi muzica. In momentele de tristete intelegi versurile."
~ Frank Ocean
- "Nimeni nu te poate face sa te simti inferior fara consimtamantul tau."
~ Eleanoor Rosvelt
- "Oamenii indeajuns de nebuni ca sa creada ca pot schimba lumea sunt si cei care o fac."
~ Steve Jobs
- "Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in starea de a le face."
~ Constantin Brancusi
- "E imposibil! - a urlat MANDRIA,
E riscant! - a spus EXPERIENTA,
Nu are sens! - a completat RATIUNEA,
Incearca! - a soptit INIMA."
~ intelepciune contemporana
- "Toti oamenii isi pot depasi conditia si pot dobandi succesul daca sunt pasionati de ceea ce fac si dedicati cauzei lor."
~ Nelson Mandela
- "Reusitele marete implica adesea si riscuri marete." ~ Dalai Lama
- "Dacă un om face tot ce-i sta in putere, ce altceva i se mai poate cere?"
~ George S. Patton
- "Cand va fi sa mori, nu te gandi la intunericul dinainte, ci la acea lumina pe care o lasi in urma ta! Si te vei stinge cu zambetul pe buze."
~ Nicolae Iorga
- "Unuia care se plangea ca nu exista oameni intelepti, Empedocle i-a spus: trebuie sa fii intelept ca sa poti recunoaste un intelept."
~ Empedocle
- "Nu exista viata mai pustie decat a celui care n-a iubit niciodata nimic de frica faptului ca intr-o zi ar putea pierde tot." ~ Octavian Paler
- "Nu ridica vocea, imbunatateste-ti argumentele!"
~ intelepciune contemporana
- "Aminteste-ti ca neprimind ceea ce iti doresti este uneori spre binele tau."
~ intelepciune contemporana
- "Nu vei fi niciodata fericit daca te vei intrista fiindca altcineva este mai fericit decat tine."
~ Seneca
- "In regatul iubirii nu exista competitie intre fiinte; nu exista posesivitate si nici control."
~ intelepciune contemporana
- "Intelege bine regulile ca sa stii cum sa le incalci eficient." ~ intelepciune contemporana
- "Mai intâi instruieste-te singur, apoi vei primi invatatura de la altii."
~ Johann Wolfgang Goethe
- "Daca s-ar baza toti pe premiza ca lucrurile unanim acceptate sunt si adevarate, nu ar mai exista speranta de progres."
~ intelepciune contemporana
- "Cel care sta la umbra azi, este cel care a plantat un copac mai demult."
~ Warren Buffett
- "O atmosfera placuta in casa ta este fundatia vietii tale." ~ intelepciune contemporana
- "Daca doi oameni sunt de acord in toate privintele, poti fi sigur ca doar unul dintre ei gandeste." ~ intelepciune contemporana
- "Lenea reprezinta obiceiul frecvent de a te odihni inainte de a fi obosit."
~ Jules Renard
- "Copiii trebuie crescuti pentru ei, nu pentru parinti." ~ Nicoale Iorga
- "Frumusetea fara inteligenta este precum o capodopera pictata pe un servetel."
~ intelepciune contemporana
- "Cine promite foarte greu, indeplineste aproape sigur." ~ Jean Jaques Rousseau
- "O jumatate de adevar este o minciuna intreaga." ~ Ed Cole
- "In principal sunt doar doua greseli pe care poate ajunge sa le faca cel aflat pe drumul catre adevar: prima este sa nu mearga pana la capat, a doua este sa nu inceapa." ~ Buddha
- "Marimea audientei tale nu conteaza. Continua sa faci bine ceea ce faci."
~ intelepciune contemporana
- "Traieste viata cu integritate si da-i un sens. Cand vei imbatrani, te vei gandi la viata ta si o vei putea savura pentru o a doua oara."
~ Dalai Lama
- "Daca esti in cautarea persoanei care-ti poate schimba viata, priveste-te in oglinda!"
~ Roman Price
- "Acceptand riscul in ceea ce intreprinzi, daca vei castiga, vei fi mai fericit, daca vei pierde, vei fi mai intelept." ~ intelepciune contemporana
- "Imagineaza-ti ca intr-o zi va trebui sa explici animalelor din crescatorii si abatoare de ce sunt acolo, traind mizerabil de la nastere pana la moarte. Ce le vei spune?"
~ intelepciune contemporana
- "Odata ce te conformezi, odata ce ajungi sa faci lucruri doar pentru ca ceilalti le fac la randul lor, letargia iti acapareaza talentul si iti nimiceste puterea sufletului." ~ Virginia Woolf
- "Educatia predata in actualul sistem de invatamant se face pentru a-i transforma pe oameni in producatori si consumatori, nu in indivizi liberi si fiinte cu adevarat ganditoare."
~ Jose Luis Sampedro
- "Plictiseala lungeste ziua si scurteaza viata."
~ Tudor Musatescu
- "Timpul este cel care previne ca totul sa se petreaca instantaneu." ~ Albert Einstein
- "Oamenii care nu se predispun sa infranga minciuna, ignoranta si nedreptatea, au hotarat sa nu se mai gandeasca la ele in speranta ca astfel se vor simti bine. " ~ Blaise Pascal
- "Excesul e primejdios in orice domeniu: in avantare ca si in infranare, in rispa ca si in cumpatare." ~ Voltaire
- "Zgarcitii aduna ca si cand ar trai vesnic, risipitorii cheltuie ca si cand ar muri maine."
~ Aristotel
- "Pantoful care i se potriveste unei persoane o strange pe alta. Nu exista reteta de viata care sa se potriveasca perfect de la un individ la altul."
~ Carl Jung
- "Uneori platim greu pentru lucrurile pe care le primim fara efort." ~ Albert Einstein
- "E trist sa vezi cum patriotismul inseamna adesea dusmanirea propriilor semeni."
~ Voltaire
- "Este nostima usurinta cu care oamenii rai cred ca toate le vor iesi bine." ~ Victor Hugo
- "Totul este imposibil atunci cand nu incerci."
~ intelepciune contemporana
- "Cel mai curajos lucru este sa gandesti singur."
~ Coco Chanel
- "Maestrul este intotdeauna discipolul."
~ Robert Kiyosaki
- "Infidelitatea este comoda. Oricine o poate practica. De aceea nu are nici o valoare. E infinit mai greu sa fii onest, sa confrunti, sa lupti."
~ Octavian Paler
- "Norocul e ca un rasarit. Daca astepti prea mult, il pierzi." ~ William Arthur Ward
- "Nu poti impinge pe nimeni sa urce o scara daca nu este dispus sa o urce singur."
~ Andrew Carnegie
- "Nici un lucru maret nu a fost vreodata realizat fara entuziasm." ~ Ralph Waldo Emerson
- "Darnicia nu sta in a da mult, ci in a da la timp." ~ La Bruyere
- "Cele mai frumoase vise le ai atunci cand esti treaz!" ~ intelepciune contemporana
- "Oamenii, in numar foarte mare, nu-si cunosc adevarata lor putere!"
~ intelepciune contemporana
- "Emotiile sunt informatie. Stiu ce simt. Pot sa exprim asta. Imi aleg reactiile in loc de a ma lasa posedat de ele!"
~ intelepciune contemporana
- "Opreste-te din a te mai arunca in flacari pentru omul care sta pe margine uitandu-se relaxat cum te arzi."
~ intelepciune contemporana
- "Este fantastic sa te intorci intr-un loc care a ramas neschimbat ca sa iti dai seama cat de mult te-ai schimbat tu." ~ Nelson Mandela
- "A fi puternic este asemanator cu a fi o doamna. Daca trebuie sa convingi oamenii ca esti, inseamna ca nu esti."
~ Margaret Teacher
- "Doar cei care s-au ajutat singuri stiu cum sa ii ajute pe altii." ~ George Bernard Shaw
- "Fii iubirea pe care nu ai primit-o niciodata." ~ intelepciune contemporana
- "Si-oricat de-ngusta o fi calea,
Oricate piedici m-or lovi din greu,
Eu sunt stapanul sortii mele
Sunt capitanul sufletului meu.."
~ intelepciune contemporana
- "Nu exista o tara pentru care sa port un razboi. Tara mea este acest Pamant. Sunt un cetatean al planetei." ~ Eugene Debs
- "Cei mai multi oameni nu vor sa stie adevarul. Ei vor doar asigurari ca ceea ce isi imagineaza ca stiu este adevarul."
~ intelepciune contemporana
- "Curata campul ca sa aiba loc sa coboare ingerii." ~ Nichita Stanescu
- "In loc sa-i cumperi copilului tau tot ce-ai fi vrut sa ai candva si n-ai avut, invata-l tot ce-ai fi vrut sa stii si n-ai stiut!"
~ intelepciune contemporana
- "Inteligenta, implicare, consecventa, determinare, bun simt, bun gust, preocupare pentru schimbare. Cu aceste ingrediente poti ajunge sa construiesti oriunde, oricand, oricat."
~ intelepciune contemporana
- "Inaintea mea - cararea -
kilometru dupa kilometru,
secole dupa secole,
se intinde alba...
iar drumul,
in panta imperceptibila,
urca mereu."
~ Jiddu Krishnamurti
- "Locul nasterii: planeta Pamant. Rasa: umanitatea. Politca: libertatea. Religia: compasiunea." ~ intelepciune contemporana
- "Oamenii inteligenti tind sa aiba mai putini prieteni decat oamenii obisnuiti. Cu cat esti mai inteligent, cu atat mai selectiv devii cu timpul."
~ Nikola Tesla
- "Care este diferenta intre TE PLAC si TE IUBESC? Cand iti place o floare, o rupi. Cand iubesti o floare, o uzi zilnic."
~ intelepciune contemporana
- "Niciodata sa nu iei lumea fix asa cum e. Indrazneste sa o o privesti asa cum ar putea fi."
~ Dr. Harold Winston
- "Daca un copil nu invata in felul in care noi ii predam, poate ar fi cazul sa predam in felul in el invata." ~ Ignacio Estrada
Inscrie-te pentru noutati..
Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro
Multumire..
Sunt recunoscator pentru acest proiect tuturor invatatorilor mei: sfatuitori, ghizi, inspiratie, transpiratie, suferinte, bucurii, viata.
Informatiile cu privire la evolutia in cele 7 densitati si felul in care suntem conectati cosmologic la Creatie si la Creator pornesc de la datele oferite prin chanelling grupului Don Elkins, Carla L. Rueckert si James McCarty de catre complexul memoriei sociale Ra, o comunitate de fiinte care sustin ca au existat intr-un trecut indepartat in forma tridimensionala, pe suprafata planetei Venus din sistemul nostru solar. In timp, se pare ca aceste fiinte au reusit sa-si ridice vibratia si sa ascensioneze pe baza de merite spirituale catre planuri de existenta superior dimensionale. Comunitatea Ra s-a dezvoltat si a evoluat pe o cale de esenta pozitiva, fiind o comunitate orientata inspre dobandirea unor intelegeri rafinate ale dinamicilor creationale, precum si inspre gasirea celor mai potrivite cai de transmitere acurata a unor astfel de informatii acelora care au cea mai mare nevoie de ele: in prezent, actuala umanitate.
Don Elkins, Carla si James si-au consacrat 3 ani din viata acestui chanelling - pe care il consider ca fiind revelator si revolutionar, cel mai consistent si mai acurat chanelling care s-a realizat in istoria cunoscuta a omenirii. Carla a compilat intr-un final intregul material in 5 volume sugestiv intitulate: Legea lui Unu - Materialul Ra. Ele pot fi gasite alaturi de multe alte resurse online si materiale inrudite pe site-ul fundatiei sale, LLResearch.org. Le multumesc celor 3 autori pentru contributia lor nepretuita la redactarea si raspandirea acestui material informativ unic!
Experiente de cunoastere..
Modul optim de lecturare..
Deoarece proiectul FortaSiGratie ofera informatii neobisnuite, interconectate si diversificate, este recomandata parcurgerea materialului in ordinea sectiunilor (de la stanga la dreapta), respectiv in ordinea articolelor existente in cadrul fiecarei sectiuni (de sus in jos). Fiecare bucata de continut are un rol important si unic in intreaga tesatura a comunicarii. Accesarea ordonata a compozitiilor favorizeaza integrarea informatiilor intr-o viziune rafinata si de ansamblu.
Experiente de cunoastere..
Motto..
Sunt un om viu.
Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain.
Abia am timp sa ma mir ca exist, dar
ma bucur intotdeauna ca sunt.
Nu ma realizez deplin niciodata,
pentru ca
am o idee din ce in ce mai buna
despre viata.
Ma cutremura diferenta dintre mine
si firul ierbii,
dintre mine si lei,
dintre mine si insulele de lumina ale stelelor.
Dintre mine si numere,
bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3.
Iau in serios iarba,
iau in serios leii,
miscarile aproape perfecte ale cerului...
Felicitari pentru site-ul dvs, este intr-adevar deosebit! In mod categoric voi fi de acum un vizitator constant.
La cat mai multe postari! :)