Trairea si constientizarea vietii de la nivelul primelor 4 chakre (centri energetici)

Inainte de a urca pe nivelul 4, este important sa avem o idee cat mai clara despre atributele de constiinta si manifestare aferente primelor 3 nivele, considerate baza si fundamentul existentei umane:

- Muladhara: instinct de supravietuire, apartenenta, procreare, perpetuare
- Svadhisthana: senzualitate, sexualitate, placere, dorinta
- Manipura: analiza, sinteza, hotarare, determinare

O buna parte din oameni functioneaza doar pe MULADHARA. Ei se limiteaza la siguranta zilei de maine, sunt obsedati de casa si masina, vor sa aiba pensie si asigurare de sanatate, sa isi vada copiii casatoriti si avand urmasi, vor ca totul sa arate ca un manual de practici standard pentru o viata ca scoasa din cutie si numai buna de asternut in fata geamului precum zestrea fetei mari la maritatul ei. Daca ceva nu este conform indrumarului, atunci alearga neobositi sa realizeze acel lucru. Totul este o goana dupa siguranta, reperele vietii fiind “treaba ca de-obicei” si “trebuie sa o facem si pe-asta ca sa fim in randul lumii”.

Cei care nu raman inregimentati in prima categorie si admit ca viata e mai mult decat o polita de asigurare, cauta sa isi descopere acea latura a personalitatii ce reclama - in plus fata de supravietuire - cultivarea si afirmarea emotiilor, a dorintelor, a senzualitatii si sexualitatii, ajungand pe aceasta cale sa experimenteze stari de constiinta aferente celui de-al doilea centru energetic. Practic cei care isi traiesc apogeul perceptual al existentei lor pe acest nivel functioneaza pe primele doua chakre: MULADHARA + SVADHISTHANA, admitand ca daca nu au treburi de rezolvat, atunci vor avea cel mai probabil o idila de savurat. Majoritatea oamenilor de pe planeta isi traiesc viata in mod predilect pe primul nivel, infuzand, din cand in cand, ceva trairi din cel de-al doilea. Practic ei se limiteaza la siguranta zilei de maine si, uneori, daca mai ramane timp si chef, la placerile imediate ale zilei de azi.

Urmeaza categoria celor care urca pe MANIPURA ca stare de constiinta. Cei care se plaseaza aici ajung sa aiba obiective si teluri relativ ample, sa isi stabileasca tinte si traiectorii de viata, sa faca planuri si sa le duca la indeplinire, fiind preocupati de realizarile lor pe plan socio-profesional cel putin la fel de mult ca de celalalte lucruri sau chiar in detrimentul lor (caz in care Manipura este dezechilibrata in raport cu Svadhisthana sau Muladhara). Manipura este nivelul de constiinta al celor care isi doresc sa intreprinda actiuni de anvergura si sa aiba succes, sa acceada la diverse pozitii importante in cadrul societatii si sa isi faca auzit punctul de vedere, sa realizeze lucruri semnificative prin mijlocirea propriei vointe si viziuni. Cei care au centrul Manipura bine dezvoltat fac din orice lucru considerat important un proiect si un deziderat. La acest nivel intra in joc relatiile formale, tinand de raporturile de cointeresare dintre oameni: familiale, sociale, profesionale.

Decantarea experientei de viata aferenta acestor primi 3 centri energetici este specifica intruparii ca om de-a lungul unui ciclu evolutiv tridimensional. Omul – regn imediat superior pe spirala evolutiva regnului animal – are drept scop incarnational maturizarea constiintei EGO prin intermediul a diferite experiente individuale si de grup, de cele mai multe ori intense si solicitante. Dinamizarea energiilor din aceasta zona intr-o maniera suficient de articulata face posibila activarea, la un moment dat, al celui de-al patrulea centru energetic ce deschide poarta de acces catre o noua realitate dimensionala si perceptuala. Aceasta activare consta in resimtirea / intuirea / manifestarea compasiunii, adica empatizarea cu tot ce nu este EU.

Facand o paralela, animalele corespund nivelului de constinta bidimensionala (2d), avand ca deziderat evolutiv functionarea extensiva pe prima chakra si, progresiv, pe cea de-a doua, ceilalti centri fiind inactivi, deci indisponibili ca si traire / manifestare. Prin decantarea experientei acestor doua nivele initiale, pe baza melanjului de stari si evenimente specifice conditiei de animal, se ajunge la o cristalizare a constiintei bidimensionale animale relevand, treptat, o anumita o individualitate mental-emotionala, o anumita forma de personalitate. In acel momentul, animalul ajunge sa poata face saltul spiritual si incarnational la nivelul imediat superior conditiei sale, acela tridimensional de om, primind un corp 3D si un loc in lumea 3D in baza carora constiinta lui sa poata experimenta EGO-ul. Practic insa, fiinta 3D va putea sa acceada, cu timpul, nu doar la experientele specifice personalitatii de tip EGO, puternic aspectate de cel de-al treia centru energetic, Manipura - centrul proiectelor, al spiritului intreprinzator, al viziunii si puterii personale de a infaptui lucruri cu impact semnificativ – ci, daca se doreste, la experientele aferente tuturor celorlalte centre de energie si constiinta, mult superioare Manipurei, care leaga fiinta umana tridimensionala de cea mai inalta esenta a sa: Creatorul sau Divinitatea din miezul existentei tuturor lucrurilor.

Ceea ce ar trebui insa foarte bine inteles este faptul ca portile de acces catre urmatoarele nivele de constinta si energie - superioare planului tridimensional de manifestare - nu se deschid atata timp cat fiinta nu se predispune la investigarea si intelegerea intensiva a calitatilor si atributelor de constiinta de pe Muladhara, Svadhisthana si Manipura, precum si a limitarilor lor.

Munca de pe aceste trei nivele este una de identificare:

- a ceea ce percepem la nivel fizic,
- simtim la nivel afectiv
- conceptualizam la nivel ideologic

..pe masura confruntarii cu ceea ce ni se intampla in viata de zi cu zi.

Este in fapt o munca de explorare:
- a starilor de vitalitate corporala scazuta sau crescuta,
- a emotiilor si afectelor placute sau neplacute,
- a credintelor si conceptelor prin prisma carora ne rationalizam trairile si actiunile.

In final e necesar sa ajungem sa ne dezvoltam constient abilitatile pe care acesti 3 centri energetici de forta ni le pun la dispozitie, dar si sa intelegem limitarile pe care abilitatile de pe aceste 3 nivele ni le impun. Acceptarea compasiva a limitelor existente la nivel corporal, afectiv si mental este de fapt scanteia ce aprinde un foc interior care nu a mai ars niciodata, reprezentand trezirea constiintei inimii si accesarea taramului gratiei. Accesul catre aceasta noua sfera de simtire, intelegere si manifestare se face prin centrul energetic al inimii, ANAHATA.

La nivel primelor 3 chakre te dai pana cand simti ca nu mai ai resurse oricarui gen de experienta care te intampina, pe care iti propui sa o traversezi si sa o lasi sa te traverseze, asa cum este, asa cum vine, confruntand-o pana in cele mai mici detalii tocmai pentru a o putea cunoaste mai bine, pentru a lua contact nemijlocit cu energia ei, intelegand prin asta faptul de a-i simti adancimea, complexitatea, nuantele, ramificatiile, provocarile si solicitarile, toate acestea la nivel senzorial, emotional, conceptual. Pe acest fundal va inflori la un moment dat sentimentul a ceva situat dincolo de propria persoana, de propriile nevoi si dorinte imediate. Pentru adeptul la o cale pozitiva de cunoastere si aprofundare a realitatilor Creatiei, acest nou sentiment care incepe sa mijeasca seamana a iubire fara conditii si este o manifestare aferenta celui de-al patrulea centru de constiinta si energie, ANAHATA.

Iubirea Anahatei nu este o iubire care neaga legitimitatea, rostul si placerea iubirii pasionale, idilice, carnale. Este o iubire care imbratiseaza pasionalitatea, dorinta, placerea, dar in acelasi timp e capabila sa le duca pe acestea la un nivel superior in ceea ce priveste dinamica parteneriala. Este acea iubire care ofera spirjin, respect, bunavointa, disponibilitate in depasirea obstacolelor, mai degraba decat fuga de ele sau abandonul in fata lor. Este iubirea care nu fragmenteaza ci mai degraba intregeste. Este o iubire care pe fond iubeste toata Creatia caci se recunoaste pe sine drept o extensie si o parte integranta a ei. Este acea stare de caldura interioara care indulceste aproape alchimic nejunsurile si limitarile, tristetea grea si apasatoare din momentele dificile, dorintele mistuitoare de mai mult si de mai bine. Ea da un suflu nou lucrurilor, le face sa se anime de viata si de entuziasmul de a fi. Aspectata de intelepciune, ea devine o iubire matura, care nu inceteaza sa existe chiar in timp ce ne apropiem sau ne distantam de oameni, lucruri, situatii si stari. Este o iubire care trece dincolo de foloasele materiale, de satisfactia senzoriala sau de reusita socio-profesionala, ajungand in zona unei paradigme de viata compasive fata de toate experientele ce-si reclama dreptul lor la existenta in acest Univers tridimensional.

A fi indragostit in sensul de idila este o dinamica specifica primilor 3 centri de constiinta si energie, cu precadere celui de-al doilea, Svadhisthana. Totusi, spuneam chiar in logo-ul site-ului ca “a fi indragostit” trezeste “compasiunea”. Aceasta noua stare de a fi indragostit - “compasiunea” - este specifica DOAR celui de-al 4-lea centru - inima, gratia sau Anahata. Spuneam mai sus ca cele 3 chakre de baza - Muladhara, Svadhisthana si Manipura - sunt totusi complexe nu doar prin specificul fiecareia in parte ci prin insasi natura extrem de nuantata a interactiunilor dintre ele. Iar lucrul cel mai interesant este ca dinamicile energetice experimentate la nivelul acestor 3 centri reprezinta motorul si poarta de acces catre starile de constiinta mai inalta aferente centrilor superiori. A fi indragostit este o dinamica intretinuta in principal de pe nivelul Svadhisthanei, vitalizata insa din Muladhara si organizata din Manipura, dar totodata cu un mare potential de a transmuta catre cel de-al 4-lea centru, avand asadar capacitatea de a trezi compasiunea inimii.

Adesea cele mai mari traume in viata au la baza lipsa de reciprocitate a sentimentului de dragoste, neimpartasirea sentimentelor unuia dintre parteneri de catre celalalt sau inexprimarea corespunzatoare a sentimentelor in modurile, timpii si dozele in care acestea sunt dorite sau asteptate. In cadrul lumii noastre tridimensionale in cele mai multe cazuri este asa. Nu exista posibilitatea – pe nivelul primilor 3 centri de constiinta, informatie si energie – ca o eventuala sincronizare a partenerilor sa fie deplina si constanta, cu atat mai mult pe timp indelungat. La nivelul primilor 3 centri e nevoie de adrenalina, de provocare si mult inedit ca sentimentul de indragostire sa ramana treaz. Aici dragostea ramasa vie este adesea o cursa continua menita sa caute si sa manifeste tot ce poate gadila simturile in fiecare moment mai mult sau diferit fata de momentul anterior. Problema care se pune este ce mai ramane atunci cand excitatia inceteaza, cand momentul culminant s-a consumat, cand apare tendinta de obisnuinta si repetitie. Cand celalalt dintr-o data nu mai este atat de stralucitor pe cat era la inceput. Exista o nevoie impetuoasa de a pune punct? Sau mai degraba o tendinta si o dorinta a partenerilor de a continua sa se descopere, sa se exploreze unul pe celalalt dincolo de senzualitate, sa-si reinventeze relatia chiar si in momentele mai putin sau deloc fascinante ale sale? Ne asumam ducerea relatiei la un nou stadiu, intr-o noua faza, tinand cont de noile elemente ale interactiunii? Sau alegem sa trecem pur si simplu mai departe, la o alta legatura? Ori, si mai grav, sa vegetam nepasatori in actuala? In momentul in care lipseste disponibilitatea de a continua sa-l descoperi pe celalalt (si prin el, pe tine) la primele semne ca lucrurile nu mai merg atat de savuros cum mergeau cu ceva timp in urma cand totul era lapte si miere, cand energia nu se mai anima si nici nu facem nimic in sensul abordarii tuturor cailor posibile prin care am putea impulsiona sa se intample din nou acest lucru, cand nu mai ramane loc pentru un sentiment de fond constand in apreciere si recunostinta vizavi de tot ceea ce candva a existat si a contat, cand ajungi chiar sa nu-ti mai pese de conditia celuilalt (nu conteaza pretextele sub care pretinzi ca e normal acest lucru), atunci poti fi sigur ca asa zisa iubire a fost o excitatie a simturilor aferenta celui de-al 2-lea centru energetic.

Indragostirea este, pe fond, o proba a disponibilitatii constintei de a intra in propriile ape adanci. Cand esti indragostit, energia antrenata intr-o singura directie este uriasa. Saltul de constinta care transmuta o parte din indragosteala in iubire compasiva este o alchimie ce reclama o mare doza de participare constienta la dinamica parteneriala.

Aceasta alchimizare este o taina. E taina graduarii catre lumile 4-dimensionale pe calea pozitiva. Este proba de foc a tridimensionalului. E poarta de acces catre un paradis terestru si spiritual, incomparabil cu starile de satisfactie pe care limitarea la dinamicile primilor 3 centri le poate oferi fiintei umane in planul 3D. Insa acest acces al constiintei la gratia compasiunii nu se intampla intr-o singura noapte, nu are loc brusc, nu ramane vesnic daca nu este intretinut. Si mai ales nu este un unic nivel care se cere atins de toti la fel precum o proba de stafeta-garduri, ci mai degraba o lume in care se patrunde progresiv si extrem de personal, fiecare urcand pe un drum doar al lui catre nivele din ce in ce mai specifice de simtire si intelegere, in acord cu rezonanta dintre propriul Sine si aceasta noua dimensiune de experienta si existenta.

O relatie de dragoste infuzata de iubirea de pe Anahata este o cale spirituala, nu doar o idila. Iar cand esti pe o cale spirituala tot universul conspira la consolidarea si optimizarea contextelor relationale care alimenteaza si sustin aceasta cale. Relatia privita astfel devine parte integranta din procesul alchimizarii si inaltarii partenerilor.

TOTUSI, CUM SE AJUNGE AICI si cum arata acest inedit salt in constiinta si manifestare?

Primul simptom al fenomenului de alchimizare este diminuarea nevoii sau a tendintei de a controla. Controlul la nivelul relatiilor de dragoste este Svadhisthana infuzata in mod excesiv de Manipura. La polul opus, avem de-a face cu letargia in relationare, caz in care lucrurile sunt lasate la voia intamplarii, partenerul letargic pretinzand atunci cand ceva nu merge bine ca nu e posibil si altfel, ca el nu are cum sa intervina in situatie pentru a schimba ceva iar celalalt este cel care ar trebui sa poata si sa vrea sa faca mai mult. E aproape imposibil ca dintr-o astfel de stare lucrurile sa mearga intr-o directie mai buna. Letargicul, apaticul, resemnatul, este cel care asteapta sa vina tot timpul din exterior intitativa, comunicarea, claritatea, indiferent ca acest EXTERIOR inseamna partenerul, sansa, soarta, Universul, Dumnezeu. Si aici avem de-a face cu o proasta distributie a informatiei si energiei pe cei 3 centri de baza, mai exact o Svadhisthana mult prea slab infuzata de Manipura si adesea insuficient sustinuta vital de Muladhara.

Muncind pe constientizarea dezechilibrelor privind MODUL DE RELATIONARE PARTENERIALA SI SOCIALA, antrenand constiinta sa raspunda variatelor contexte de viata in moduri inedite si curajoase, alimentam in felul acesta un proces de investigare si intelegere care are drept rezultat integrarea in campul constiintei a unor abilitati din ce in ce mai rafinate de relationare cu Sine si cu toate celelalte Sine. Schimbarile din campul constiintei antreneaza transformari la nivelul dinamicilor energetice ale primilor 3 centri si ofera premizele declansarii unor evenimente exterioare aflate in rezonanta cu noile realitati energo-informationale din structura fiintei. Progresand pe calea investigarii tot mai adanci si intelegerii tot mai fine a conceptelor si afectelor, capatam noi puteri si abilitati. Alegerile pe care viata ni le reclama nu mai sunt in alb si negru, deciziile pe care le avem de luat nu se mai rezuma la control sau letargie, informatia si energia circula biunivoc intre parteneri, surprinzand nuante din ce in ce mai complexe a variate aspecte de viata cotidiana.

In felul acesta se contureaza si se afirma tot mai clar zona de constiinta a primilor 3 centri energetici sau primelor 3 chakre. Perioada in care ni le dinamizam, le folosim intensiv si tot mai variat pentru a le intelege progresiv atat puterile cat si limitarile, este o perioada cat se poate de necesara in evolutia si maturizarea omului tridimensional. Aceasta perioada poate fi in mod realistic definita drept copilaria spirituala a individului si se petrece, de regula, de-a lungul primei tinereti, insa poate dura si o viata intreaga fara sa se intample nimic spectaculos, magic, transformator, in cazul in care nu exista angrenaj pe calea depasirii conditiei pur tridimensionale a fiintei. Constiinciozitatea fiecaruia in a se intelege pe sine, fondul spiritual cu care a venit din alte vieti, gradul de cultura si educatie, aspiratia sincera catre un progres vizibil pe toate planurile fiintarii, sunt elementele care fac diferenta dintre un etern pionierat, o eterna copilarie 3D si deschiderea portilor de acces catre sferele superior dimensionale ale fortei si gratiei umane.

Cum incepe o astfel de incursiune in etapa de maturitate? Prin faptul ca la un moment dat sesizam eternele jocuri de rol si dramele nesfarsite ale acestei realitati dar si faptul ca, atunci cand ni se intampla, ele nu ne mai acapareaza, nu ne mai definesc, nu ne mai fascineaza iremediabil si nu ne mai conditioneaza existenta pe de-a intregul. Simtim ca putem ajunge la o stare de spirit care, in loc sa se cramponeze in drama, ii ofera acesteia permisiunea de a exista si de a ne provoca sa o depasim. Iar mai departe, prin permisiunea oferita provocarii, cu integritate aspectata de creativitate se ajunge la o comunicare si o comuniune cu fondul lucrurilor. Este inceputul GRATIEI. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 Asumarea - practica spirituala si sursa de putere 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com

 Despre nevoi si aducerea lor in manifestare 


Din invataturile altora..


- "Pestera în care îti este frica sa intri ascunde comoara pe care o cauti.” ~ Joseph Campbell

- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia." ~ Dalai Lama

- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Cel mai mare esec nu este cel ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Umorul e bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim in egala masura dragostea si respectul pe care il oferim celorlalti si dorim sa ni-l ofere ceilalti, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect." ~ Lyssa Royall

- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ Mariane Williamson

- "Singuratatea nu inseamna sa nu ai oameni in jurul tau. Inseamna sa nu ai cu cine sa impartasesti lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine." ~ Carl Jung

- "Viata ta este mesajul tau catre lume. Ai grija sa fie unul inspirat." ~ Lorrin L. Lee

- "Exemplul personal nu este principalul lucru care ii influenteaza pe altii, este singurul lucru care o poate face. El reprezinta diferenta dintre a avea idee despre cale si a merge pe cale.'' ~ Albert Schweitzer

 

 Atasamentul ca stare de spirit si situatie limitativa 


Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro