Creatia pornind de la nivelul intentiei compasive. Ce este si ce nu este intentia

Un act de creatie universal se desfasoara pornind din planul cauzal al intentionarii sale si mergand pana in planul material al infaptuirii actiunilor corespunzatoare. A sari peste etape de timp, de rafinare si de sedimentare a procesului, nu eficientizeaza materializarea obiectivului sau autosustenanta sa. Nici a invada sau a submina alegerile si creatiile altora nu misca mai bine lucrurile, caci te scoate de pe fagasul universalitatii si creeaza drama si blocaje, adica un parcurs cu obstacole si durere. Intentia care are la baza o intelegere atat compasiva cat si confruntativa vizavi de ceea ce se urmareste a fi realizat, reprezinta cheia care deschide usa celui mai bun parcurs posibil pentru obiectivul vizat.

FOCUSAREA pe obiectiv se intampla in plan subtil prin triada intentie-concept-sentiment. In plan concret, FOCUSAREA devine MANIFESTARE si se intampla prin triada gand-cuvant-fapta, imputernicita pe fiecare element in parte de triada din subtil intentie-concept-sentiment. Dupa cum putem observa, subtilul este intotdeauna caramida concretului, pe care il alimenteaza si il articuleaza. O definitie sugestiva a elementelor din subtil ar fi urmatoarea:

- Intentia poate fi definita drept un impuls creativ constient, focusat, non reactiv si non rezistiv de anticipatie a unui act de creatie. Intentia este cea care activeaza obiectivul, asumarea drumului pana la el si demarajul propriuzis in procesul de cocreare a realitatii.
- Conceptul reprezinta segmentul mental al oricarui act de creatie, constructorul sau cel care proiecteaza totul in tandem cu intentia. Conceptul structureaza obiectivul si il defineste ca si constructie informationala, ca imagine mentala, ca mecanism logic-intuitiv de organizare a faptelor.
- Sentimentul (sau afectul) este fiorul sufletesc al trairii propriei creatii, de la momentul intentionarii ei pana la aducerea sa in manifestare. Afectele au intotdeauna legatura atat cu intentia, cat si cu procesul de conceptualizare iar mai apoi cu manifestarea propriuzisa. Atunci cand oricare dintre acestea nu sunt aliniate cu cerintele si rigorile Sinelui mai Inalt (esentialmente spirituale), cand lipsa unei anumite fiabilitati, armonii sau sincronicitati este ignorata, planul afectiv declanseaza stari sufletesti apasatoare prin care semnaleaza intuitiv disfunctionalitatea, invitand la ajustari corespunzatoare.

Vom defini triada Intentie-Concept-Sentiment ca fiind Triunghiul Focusarii in plan subtil:


Vom defini triada Gand-Cuvant-Fapta ca fiind Triunghiul Manifestarii in plan concret:


Tinand cont de legatura intima cu planul subtil a triadei intentie-concept-sentiment, respectiv de legatura directa cu planul concret a triadei gand-cuvant-fapta, putem sa extrapolam si mai mult sferele de influenta ale celor doua triade, respectiv legatura cu dimensiunile Timp-Spatiu (Realitatea Metafizica) vs. Spatiu-Timp (Realitatea Fizica) a primei triade si respectiv a celei de-a doua:Sunt multe observatii de facut pe marginea acestei diagrame. Observatii referitoare la interactiunea dintre planul subtil si planul concret prin intermediul triadelor, la relatia biunivoca dintre cele doua triade si cele doua realitati sau intre insasi triade, la felul in care un element dintr-un triunghi interactioneaza cu un alt element din acelasi triunghi sau gradul in care elementele din triunghiuri sunt sincronizate intre ele pentru a sustine un parcurs de viata aliniat cu drumul de destin. Ma voi opri insa momentan asupra elementului din schema pe care il consider cel mai important in contextul in care de la el porneste intregul angrenaj al cocrearii realitatii fizice pe un fir cauzal din realitatea metafizica desemnat ca reprezentativ si alimentat in acest sens. Elementul la care ma refer este INTENTIA.

INTENTIA este starea de vointa anticipativa, flexibila si in acelasi timp ferma, non conflictuala, unitara si omogena. Este impuls creator avand la baza ingrediente Triunghiului Creativ Al Manifestarii Si Transformarii: infruntarea directa a conditiilor existente, flexibilizarea creativa in stabilirea obiectivelor aferente rezolvarii problemelor, experimentarea ingenua a drumului catre obiective. Este o energie care determina si alimenteaza. Este nivelul de creatie cauzal, al tariei blande si blandetii tari.

CONSTIINTA se modeleaza pe sine si ajunge sa interactioneze prin acest instrument al intentiei cu straturile tot mai dense ale MANIFESTARII. Orice lucru existent in Creatie implica o Constiinta animata de o Intentie actionand progresiv asupra energiei mai mult sau mai putin dense si haotice aflata la dispozitia sa. Fara intentie suntem la mila fortelor haosului (conditia implicita a fiintei umane in planul 3D). Aceasta conditie se manifesta atunci cand nu dorim sa gandim, sa simtim si sa actionam in directia unei raportari tot mai articulate si mai asumate la problemele proprii si ale mediului inconjurator, infruntand totodata vicisitudinile si obstacolele aparute in cale. Intentia nu este o trasatura care se manifesta de la sine, cu lejeritate si usurinta. Ea trebuie trezita, antrenata si folosita explicit de fiecare in parte. Este acea putere tainica menita si capabila sa scoata fiinta din frica, durere si confuzie, aducand-o din intuneric la lumina, dar numai ca urmare a depunerii efortului corespunzator.

La nivel de individ, mentalul si afectivul intr-un act de creatie colaboreaza cu intentia, o determina si decurg din ea. Intentia angrenata in spatiul de constiinta din zona Caii Spirituale a Serviciului Orientat catre Altii devine cauza persistenta a oricarei creatii autosustentabile si armonice aflata in curs de manifestare.

Ideal ar fi ca o intentie sa alimenteze orice proces, actiune sau situatie de viata care se doreste a fi cercetata sau manifestata. De la a reusi sa alegi drumul corect la o bifurcatie de drumuri de unde habar nu ai pe unde s-o iei ori a nimeri cu mingea cosul de baschet, pana la a reusi intr-un anumit domeniu al vietii pe termen scurt, mediu si lung.

Totusi nu orice act de vointa este intentie pura. Cu cat un act de vointa este mai mult impregnat de drama (frica, vina sau atasament si orice forme de reactivitate derivate din acestea), cu atat se pierde din calitatea intrinseca a intentionarii lucrului respectiv de la nivelul cu cel mai bun potential de manifestare. De ce? Pentru ca intentionarea nu se mai formeaza de pe un nivel cauzal al realitatii tuturor posibilitatilor, ci dintr-o realitate care a fost deja creata, ca reactie la ea si conditionat fiind de acea realitate. O astfel de vointa este expresia automatismului comportamental deja limitat prin natura sa. Este un liber arbitru manifestat preponderent la nivelul dinamicilor planului fizic (un gand despre o chestiune imediata si foarte concreta, o emotie avand un motiv punctual de a exista, o actiune care nu face parte dintr-un angrenaj mai amplu), adica in lumea efectelor. Iar interventiile de la acest nivel inseamna intr-o foarte mare masura superficialitate, zbatere, lupta, suferinta, epuizare, moarte. Cauza nu dispare lucrand la efectul ei.

Per ansamblu, INTENTIA pura se deosebeste de VOINTA bruta prin urmatoarele aspecte:

- Intentia pura este permisiva, in timp ce vointa bruta este punitiva.
- Intentia pura este un impuls creativ care nu constrange, vointa bruta este o dorinta febrila care conditioneaza pentru a nu fi conditionata.
- Intentia pura este un joc al fortei si gratiei, vointa bruta este doar o expresie a fortei.

Inainte insa de orice intentie orientata spre un obiectiv anume, unealta incipienta esentiala a oricarui demers pe calea pozitiva este INTENTIA DE A TE OFERI EXPERIENTEI, necenzurand CEEA CE ESTE printr-o impotrivire habotnica, prin reactii febrile si rezistente menite sa falsifice startul, sa nu admita realitatea de la care se pleaca si dimensiunile la care se cere lucrat.

Indiferent care ne sunt intentiile, nevoile, urgentele, rigorile, lucrurile se cer aduse in manifestare intr-un mod progresiv, gradual, mai putin bazat pe forta si mai mult pe gratie. Nu bruscate, nu inghesuite pe usa din dos a existentei, nu grabite ca urmare a renuntarii la o armonie de facto. Daca aceasta regula nu este inteleasa si respectata cu o anumita coerenta si consecventa, sustinerea spirituala vizavi de un anumit context de viata scade substantial in pofida vointei si se poate ajunge la situatia in care ceea ce construiesti ziua se prabuseste noaptea.

Cea mai armonioasa cale de ajungere la o schimbare este intentionarea fara fortaj ca lucrurile sa se intample intr-o noua formula, odata cu sustinerea prin propriul exemplu a noii directii. Vorbim aici de o simbioza intre individ si univers, intre influentare si acceptare, intre vointa proprie si tot ce este dincolo de ea. Doar in felul acesta atributele de forta si gratie ale actului de cocreare prin intentie incep sa functioneze si sa conlucreze pentru implinirea scopurilor, imbinand aspectul material cu cel spiritual al manifestarii lucrului dorit.

Este FOARTE IMPORTANT de inteles faptul ca, in mod ideal, este necesara folosirea triadei INTENTIE-CONCEPT-SENTIMENT in orice fenomen pe care ajungem sa-l investigam si in orice demers pe care decidem sa-l intreprindem in aceasta viata cu privire la un obiectiv sau altul. Indiferent ca este vorba de introspectarea starilor interioare sau de cocrearea evenimentelor exterioare, apelul la INTENTIE-CONCEPT-SENTIMENT in momentul in care alegem sa ne raportam decident si decisiv la o dinamica interioara sau exterioara asigura o infuzie de forta si gratie in proces. Iar mai departe, acest fapt schimba semnificativ cantitatea si calitatea rezultatelor obtinute pe termen mediu si lung. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 Asumarea - practica spirituala si sursa de putere 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor

 Despre nevoi si aducerea lor in manifestare 


Din invataturile altora..


"Oamenii, in numar foarte mare, nu-si cunosc adevarata lor putere!" 
~ intelepciune contemporana

"Totul este imposibil atunci cand nu incerci." 
~ intelepciune contemporana

"Emotiile sunt informatie. Stiu ce simt. Pot sa exprim asta. Imi aleg reactiile in loc de a ma lasa posedat de ele!" 
~ intelepciune contemporana

"Pantoful care i se potriveste unei persoane o strange pe alta. Nu exista reteta de viata care sa se potriveasca perfect de la un individ la altul." 
~ Carl Jung

"Timpul este cel care previne ca totul sa se petreaca instantaneu." ~ Albert Einstein

"Odata ce te conformezi, odata ce ajungi sa faci lucruri doar pentru ca ceilalti le fac la randul lor, letargia iti acapareaza talentul si iti nimiceste puterea sufletului." ~ Virginia Woolf

"Dacă un om face tot ce-i sta in putere, ce altceva i se mai poate cere?"
~ George S. Patton

"Doar cei care s-au ajutat singuri stiu cum sa ii ajute pe altii." ~ George Bernard Shaw

"Daca esti in cautarea persoanei care-ti poate schimba viata, priveste-te in oglinda!"
~ Roman Price

"Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in starea de a le face."
~ Constantin Brancusi

"E imposibil! - a urlat MANDRIA, 
E riscant! - a spus EXPERIENTA,
Nu are sens! - a completat RATIUNEA,
Incearca! - a soptit INIMA."


~ intelepciune contemporana

- "Disciplina inseamna sa alegi intre ce-ti doresti acum si ce-ti doresti cel mai mult."
~ intelepciune contemporana

"Inteligenta, implicare, consecventa, determinare, bun simt, bun gust, preocupare pentru schimbare. Cu aceste ingrediente poti ajunge sa construiesti oriunde, oricand, oricat." 
~ intelepciune contemporana

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro