Invidia / Gelozia - un amestec distructiv de anxietate, rusine si dependenta

Invidia si Gelozia sunt doua stari aproape identice care difera doar prin intensitatea sentimentului distructiv.

Cand suntem invidiosi sau cand ne incearca stari de gelozie vecine cu nebunia, se intampla lucruri atat de distructive incat, daca le-am intelege, probabil ca am fi dispusi sa lucram cu simturile noastre atat de mult si atat de bine incat sa reusim sa nu mai fim niciodata invidiosi sau gelosi.

Aceste doua sentimente – invidia si gelozia – sunt purtatoare ale unor energii negative atat de mari si atat de ample incat, netransformate, ele pot sabota in mod apoteotic viata personala, sociala, profesionala si chiar spirituala a individului, in timp ce, odata antrenate intr-un proces transformator prin cunoastere de Sine, ele pot deveni o sursa semnificativa de putere personala si forta spirituala.

Este foarte important mai intai de toate sa nu renegam aceste sentimente atunci cand ele apar. Sunt energii atat de mari, incat inabusirea lor din faşă poate duce la somatizari in corp mergand pana la cancer in cele mai neasteptate forme si timpi de manifestare.

Invidia si gelozia sunt dinamici psiho-energetice specifice nivelului incarnational 3D, unde ne aflam special ca sa experimentam egoul si sa alchimizam manifestarile personalitatii egotice pana in punctul in care sa reusim sa ne raportam la situatiile de criza din viata noastra fie din perspectiva mult mai generala a compasiunii, fie din perspectiva unilaterala a controlului.

- COMPASIUNEA duce invidia si gelozia intr-o zona superioara de raportare la sine si la ceilalti, functionand pe principiul “iti doresc tot ce-mi doresc si mie si iti pretind tot ce-mi pretind si mie”. In aceasta zona a existentei aferenta curentului planetar de spiritualitate pozitiva, sentimentele de gelozie specifice personalitatii de tip EGO sunt transformate prin efort de constientizare in concepte si sentimente avand la baza EMPATIA, onestitatea, integritatea. Rafinarea in acest fel a modului in care gandim si simtim conduce implicit catre o raportare diferita a individului la realitatea inconjuratoare. Aceasta realitate se aliniaza in permanenta cu propriul mod de a gandi si de a fi, luand forme tot mai armonice, dezirabile, autosustentabile in cazul in care alegem sa privim lumea si viata prin filtrul compasiunii. Modelarea trairilor si actiunilor egotice cu ajutorul compasiunii este o stiinta a generozitatii fata de propriul Sine si, simultan, fata de toate celalalte Sine.

- CONTROLUL duce de asemenea invidia si gelozia intr-o zona perceptuala superioara de raportare la sine si la ceilalti, dar de data aceasta functionand pe pricipiul manipularii informatiei si energiei, astfel incat invidia si gelozia sa constituie o sursa permanenta de inspiratie si motivatie in ceea ce priveste lucrul care se vrea cucerit, posedat, biruit, insusit. In aceasta zona a existentei aferenta curentului planetar de spiritualitate negativa, tot ce se construieste pornind de la trasaturile personalitatii de tip EGO are in vedere consolidarea unei forme de autoritarism al celui invidios / gelos asupra oricarui lucru si oricarei persoane care ajunge sa ii stirbeasca, sa ii conteste sau sa ii ameninte autoritatea si care poate intra sub incidenta acestei autoritati prin variate legitati si mecanisme. Modelarea trairilor si actiunilor egotice prin prisma controlului este o stiinta despre SUPREMATIA propriului Sine fata de toate celalalte Sine.

Este de o importanta capitala sa stim de la bun inceput in ce tabara dorim sa ne situam pentru a fi cat mai eficienti si determinanti in ceea ce alegem sa intreprindem. Faptul de a ne decide cu privire la directia generala pe care vrem sa mergem, ne ajuta sa ne focalizam eforturile tot mai mult si tot mai bine inspre o evolutie personala, sociala si spirituala constanta, eficienta si ampla. In cazul in care nu facem aceasta alegere sau nu o urmam cu tenacitate, vom oscila haotic intre o zona de existenta si cealalta, intre o legitate si alta, lipsiti de forta spirituala a lucrurilor facute in conformitate cu profunzimile cunoasterii aferente unui curent spiritual sau celuilalt, bajbaind printre umbre, lipsiti de unelte si de inspiratie in ceea ce priveste sensul, scopul si eficienta provocarilor existente in viata noastra.

Invidia si gelozia sunt sentimente care AU LA BAZA o doza de frica, o doza de vina si o doza de atasament:

- FRICA implicata este un sentiment pronuntat de anxietate vizavi de acea situatie, context sau stare de lucruri care nu te invita, nu te include si nu te priveste.

- VINA pe care se bazeaza invidia si gelozia este un pronuntat sentiment al rusinii resimtite vizavi de faptul ca altul are ceea ce tu nu ai, ca viata a decis sa il implice pe el si nu pe tine intr-un scenariu dezirabil, ca, ultimativ, ajungi sa crezi ca el merita si tu nu meriti, ceea ce te face sa-ti fie rusine si scarba de propria persoana, fapt care antreneaza o dorinta acuta de razbunare pe situatii si persoane avand la baza furia, desconsiderarea si ura.

- ATASAMENTUL care alimenteaza invidia si gelozia este o dependenta de un anumit stimul la care ti se suprima accesul: dintr-o data nu mai esti persoana cea mai importanta, cea mai cautata, cea mai dorita, nu mai esti tinta preocuparii si admiratiei celorlalti sau un lucru pe care ti-l doresti foarte mult pur si simplu iti este refuzat.

Din punct de vedere al curentului de spiritualitate pozitiva, invida si gelozia sunt stari blocante si limitative specifice personalitatii de tip ego care se cer intampinate in mod constructiv astfel:

- Cu mult CURAJ si ONESTITATE in momentul confruntarii cu ele asa cum sunt, asa cum vin, renuntand la orice disimulare cum ca n-ar exista sau ca nu ar durea pe cat de mult dor.

- Cu multa DETERMINARE si TENACITATE in incercarea de a da voie acelor evenimente care le genereaza nu doar sa existe, ci sa existe in prezenta noastra, acest lucru ajutandu-ne sa ne purificam gandirea si simtirea de resentimentele care se trezesc in momentul in care suntem fata in fata cu fericirea si succesul altora. Printr-o astfel de atitudine confuntativa ajungem sa intelegem ca putem trai cu mult dincolo de resentimentele noastre, carora le observam efectele indezirabile asupra structurii corp-minte-suflet realizand, la un moment dat, cat de mult ne scoatem pe noi din ecuatia propriei vieti alegand sa ne focusam atentia pe viata altcuiva. In astfel de momente de cumpana este important sa nu fugim din fata acelor stimuli durerosi care trezesc in noi invidia si gelozia, dar nici sa plonjam in ei pana inebunim. Este mult mai oportuna o atitudine moderata, penduland intre contactul cu stimulul (persoana, situatia, evenimentul) si retragerea periodica din zona lui de influenta pentru a medita cat mai profund la fenomenul interior in raport cu cel exterior. Avem in vedere introspectarea continuturilor mintii noastre, a valorilor in care credem cu adevarat, trecerea in revista a propriilor proiecte, obiective si visuri, iar, per ansamblu, ne preocupam mai mult decat oricand de lucrurile care conteaza cu adevarat pentru noi, investind energie si timp in construirea a ceea ce am putea numi ADEVARATUL DRUM AL NOSTRU. Ne recapatam astfel increderea in propriile forte, determinarea de a fi mai mult decat roata de rezerva a ceva care nu are nevoie de prezenta si contributia noastra, iar per ansamblu ne asumam cu tenacitate si demnitate intreprinderea tuturor eforturilor necesare pentru a deveni CEA MAI BUNA VERSIUNE A NOASTRA.

- Cu multa DEDICARE si CONSACRARE investite in procesul rafinarii propriilor valori si modului in care aplicam aceste valori in viata de zi cu zi. Facem asta pentru a reusi sa atragem in preajma noastra acele persoane si evenimente fata de care sa ajungem sa ne simtim omul potrivit, in locul potrivit, la timpul potrivit, acel om care ajunge firesc si natural acolo, PRINTR-O ARMONIZARE APROAPE PROVIDENTIALA A CONJUNCTURILOR DE VIATA sine-altii fara a forta nimic. Devenim astfel omul care a renuntat la invidie si gelozie deoarece a inteles ca succesul si fericirea pe care le doreste in propria viata au legatura cu permisiunea acordata existentei succesului si fericirii in viata oricarei alte fiinte. Neacordarea permisiunii si binecuvantarii noastre cu privire la succesul si fericirea derulabile in vietile altora, ne blocheaza propriul acces - mental, afectiv si fizic - la tot ce inseamna fericire si succes ca si curent universal de informatie si energie. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com

 

Din invataturile altora..


- "O intindere uriasa de apa nu poate scufunda un vapor atata timp cat nu patrunde in interiorul vasului. In mod asemanator, negativitatea unei lumi intregi nu te poate dobori atata timp cat nu o lasi sa patrunda in interiorul tau."
~ intelepciune contemporana

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat!" ~ Melanie Joy

- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant

- "Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana

- "Uita-te in oglinda. Aceasta este singura ta concurenta!" ~ intelepciune contemporana

- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana

- "Experienta nu este ce ti se intampla, ci ceea ce faci cu ce ti se intampla."
~ Aldous Houxley

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro