Inteligenta Rationala vs. Inteligenta Emotionala

Cele doua tipuri de inteligenta merg mana in mana si sunt indispensabile una alteia in procesul de armonizare a trailor interioare si evenimentelor exterioare.

In general oamenii care pun mare pret doar pe afecte nu sunt si suficient de inteligenti la nivel rational incat sa-si nuanteze afectele prin concepte care sa faca din acele afecte o sursa de cunoastere si de putere.

La randul lor, indivizii excesivi de rationali, care nu prea au afecte sau nu stiu cum sa si le manifeste, sunt de asemenea o categorie de oameni cu o putere si o stralucire limitata prin simplul fapt ca nu-si dezvolta acea latura a personalitatii care poate face ca prezenta lor intr-o incapere, intr-o comunitate, in mijlocul unor oameni, sa fie una vibranta si ultimativ convingatoare.

Mai concret, cei care aleg sa ramana la nivelul unor sentimente simple, in care iubirea este vazuta in alb si negru sau cel mult ca un alfabet de 3-5-7 litere, sunt oamenii care, in general, stiu ca trebuie sa fie bine ca sa nu fie rau, oamenii care considera ca trebuie sa-si intemeieze o familie ca sa fie si ei crestini buni in randul lumii, cei care considera ca trebuie sa-si iubeasca nevasta, barbatul sau parintii intr-un anume fel pentru ca asa se cade, asa este moral sau asa ne spune biblia, si in general acei oameni care, orice ar face, nu dispun de acele abilitati necesare sondarii adancimilor, verticalului, nuantelor aferente unei existente complexe, provocatoare si ultimativ spiritualizate, derulata multinivel.

La randul lor, cei care aleg sa se bazeze doar pe ratiune sunt adesea oameni care, indiferent ce mesaj transmit, nu induc emotii puternice, nu declanseaza trairi febrile, nu trezesc pasiuni puternice in randul acelor persoane carora li se adreseaza. A fi un savant stralucitor la matematica nu e putin lucru dar atata timp cat in afara intelectului cognitiv nu ajungi sa-ti dezvolti catusi de putin acea latura a personalitatii ce tine de savoarea si misterul interactiunii cu alte fiinte, sentimentul de sobrietate si austeritate in care ajungi sa te complaci te vor tine departe de nectarul si ambrozia curentului vietii.

Asadar oamenii care au doar AFECTE sunt oameni simpli, care se avanta prea mult pentru prea putin, facand furtuna intr-un pahar cu apa, in timp ce oamenii care au doar RATIUNE sunt oameni lipsiti de seva, de sare si piper, care nu vibreaza si nu fascineaza, oameni care exista doar la nivel de discurs si nu palpita de viata.

In schimb, indivizii cu adevarat inteligenti si stralucitori sunt aceia care isi bazeaza existenta pe un melanj intre cele doua, care nu fug nici un moment de sentimentele lor, dar care nu uita nici sa conceptualizeze ceea ce constata ca se petrece cu ei si in jurul lor.

In momentul in care suntem afectati la nivel de sentiment de ceea ce ni se intampla, nu avem voie sa nu facem apel la partea cealalta, la inteligenta conceptuala, menita sa supuna analizei si sintezei ceea ce constatam ca se petrece la nivel de afect. La randul ei, aceasta inteligenta conceptuala nu are voie sa nu apeleze la zona de inteligenta afectiva de la care sa primeasca informatii despre felul in care fiinta noastra simte nevoia sa se raporteze la o situatie de viata in asa fel incat sa o perceapa ca fiind implinitoare pentru ea. Este un joc extrem de frumos prin faptul ca solicita atentie, grija, spontaneitate, curaj, avantare si infranare, confruntare si acceptare. Si, nu in ultimul rand, foarte multa intentie infuzata in procesul afirmarii acestor doua tipuri de inteligenta si a relatiei dintre ele.

Abilitatile de care vorbesc, virtutiile in actiune ale mintii si sufletului, nu se capata gandindu-ne la ele de Paste si de Craciun, atunci cand luam o scurta pauza de la epicul activitatilor cotidiene cu care ne umplem viata pana la refuz. Nu se capata privind la televizor sau mergand sa facem gratare in spatele blocului in timp ce lumea se prabuseste in jurul nostru, avand eventual si casetofonul dat la maxim incat de-abia mai putem gandi. Si nici participand haotic la cursuri de dezvoltare personala pana cand ajungem sa nu mai diferentiem fantezia de realitate, un proces de altul, dorintele de moment de obiectivele vietii, schimband repere, abordari si scopuri din 2 in 4 weekenduri si repetand aceleasi ritualuri la nesfarsit. Aceasta priveliste a oamenilor care alearga fara oprire dupa solutii salvatoare incercand sa evite pe cat posibil munca cea grea cu ei insisi dar si cu lumea in care s-au nascut, este pentru mine un aspect trist vizavi de cat de neinteresanti, de puerili si de nemerituosi putem deveni ca urmare a evadarilor constante din realitate cu ajutorul oricarei potentiale surse de distragere a atentiei, bogata pana la refuz in promisiuni nerealiste de auto-salvare si auto-realizare. 


Comentarii (5)

COMENT. #1 - Romi

Foarte utile sunt mesajele de pe blogul acesta! Si da, e foarte greu sa lucram asupra noastra insine!

01/30/2015 - 16:57

 

COMENT. #2 - Eduard

E greu sa lucram cu toate aceste lucruri, dar tocmai lucrul cu ele este cheia inaltarii dintr-o conditie precara a existentei fiintei la una mult mai implinitoare, aspectata de realizari pe masura!

01/31/2015 - 18:24

 

COMENT. #3 - Codrin

Cea mai elevata, exhaustiva, cuprinzatoare, informativa si armonioasa lucrare pe care am gasit-o pana acum. Te salut cu admiratie si recunostina!

01/11/2018 - 00:12

 

COMENT. #4 - Eduard

Iti multumesc! As vrea sa stiu daca te referi la acest articol in particular sau la colectia de articole de pe site in general.

01/11/2018 - 23:22

 

COMENT. #5 - Alin Stan

Este foarte frumos acest articol! Asa da!

04/21/2018 - 00:12

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Din invataturile altora..


- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 - Ceea ce simtim, atragem.
3 - Ceea ce intreprindem, devenim."

           ~ intelepciune contemporana

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com