Investigarea si intelegerea realitatilor interioare si exterioare

Atunci cand vorbim de investigarea si intelegerea dinamicilor interioare si exterioare intram intr-un proces amplu de cunoastere de sine si de lume. Practic luam contact cu realitatile vaste si misterioase ale Creatiei. Este importanta atat cunoasterea la nivel de formula, ca descriere logica a unor legitati si mecanisme (stimuland intelegerea rationala, 3D), cat si perceperea acestor legi si mecanisme la nivel de experienta personala directa, prin contact nemijlocit pe calea tuturor celorlalte simturi, cu manifestarile lor. O astfel de abordare pe ambele directii are pe de o parte darul sa deblocheze mintea de sabloane si clisee, iar pe de alta parte sa faciliteze deschiderea unor canale perceptuale speciale, menite sa duca individul intr-o zona de raportare tot mai ampla si mai complexa la dinamicile vietii de zi cu zi.

Unde si cum incepe acest proces? Un inceput edificator poate fi chiar acceptarea starilor care vin pe firul evenimentelor si a insasi evenimentelor declansatoare de stari, ca si etapa necesara pentru investigarea ulterioara, in adancime si cu o acuratete tot mai mare, a mesajului si naturii starilor si evenimentelor, functie de care decidem ulterior ce facem, cum facem si mai ales de ce facem. Obiectivul acestei munci nu este sa controlam sau sa ne controlam, ci mai degraba sa reusim sa observam cu onestitate ce se intampla cu noi si in jurul nostru pentru a da un sens si mai apoi a raspunde la provocari si dileme in mod creativ, eficient si ultimativ meritoriu.

Citeste in continuare despre aspectele practice ale cunoasterii realitatii »




Traind Aici si Acum

Aici si acum nu inseamna limitarea constientizarii la senzatii corporale si dinamicile planului fizic in detrimentul viselor, nazuintelor, aspiratiilor care nu isi gasesc un corespondent imediat in realitatea momentului. Nu inseamna nici neglijarea fricilor, anxietatilor, depresiilor, furiilor doar pentru ca o anumita parte din societate le considera tabu si nu-si bate capul cu ele. Aici si Acum se ocupa de toate dimensiunile si aspectele fiintarii, nu doar de unul, le confrunta pe toate asa cum sunt, asa cum vin si nu asteapta ca aspiratiile sa ajunga la coada listei de prioritati iar fricile sa genereze efecte indezirabile ca sa merite un dram de atentie. Nu izoleaza parti de intreg, nu baga sub pres realitati ale unui trecut inca nerezolvat si nici nu isi refuza gandirea in perspectiva, la obiectivele unui viitor individual si global privit ca harta evolutiva. Aici si Acum nu amana explorarea starilor, implinirea nevoilor sau mersul in directia nazuintelor, aspiratiilor si dorintelor noastre cele mai sincere. Aici si Acum este un spatiu si un timp al tuturor lucrurilor, carora le descifreaza mesajul si le reinventeaza existenta, vindecand trecutul, proiectand viitorul si de fapt savurand prezentul.

Pe calea eforturilor care se cer facute in acest sens, optimismul habotnic promovat cu obstinatie de multe din asa zisele tehnici de dezvoltare personala este o masca, un drog, un depresiv incontestabil si o negare grosolana a realitatii. A nu trece cu vederea elementele deprimante ale existentei tridimensionale de zi cu zi si in mod special ale acestei lumi plina de probleme este o datorie spirituala, un act creativ si de respect fata de SINE si ALTII. Atat starile cat si evenimentele traversate sunt extrem de importante atunci cand sunt asociate cu onestitatea surprinderii lor, caci doar printr-o confruntare onesta cu intregul spectru al existentei noastre putem ajunge la o cunoastere superioara a lucrurilor.

Pe frontispiciul templului de la Delphi a fost gasita urmatoarea inscriptie: "Cunoaste-te pe tine insuti si vei ajunge sa cunosti Universul, cu energiile si fortele sale ascunse!". Acesta este un indemn la introspectie, la autoanaliza. Este privirea intoarsa spre Sine si prin Sine spre lume. Legatura biunivoca Sine-Lume este oglinda tainelor, a paradoxurilor si raspunsurilor la orice intrebari si dileme. Este AICI si ACUM-ul gnosticului care vede autocunoasterea si explorarea DE SINE si PRIN SINE ca pe o cunoastere si o revelare a lui Dumnezeu. Ultimativ, totul este intre tine si Dumnezeu, nu a fost niciodata intre tine si altceva.

Cunoasterea prin studiul si traversarea dinamicilor de evenimente

Incercand sa nu ramanem blocati in timp si spatiu, sa nu incremenim intr-o situatie fixa, sa nu devenim tributari unei singure perspective sau abordari, continuam sa avansam pe un drum al realizarii de sine, sa crestem mai greu sau mai usor dar sa o facem. Se impun doua remarci:

- Pe de-o parte, abordarea practica a lucrurilor fara cunoastera teoretica a lor - sau a trai fara a incerca sa intelegi cat mai mult din ce ti se intampla sub aspect de legitate si mecanism - este ca si cum ai vrea sa fii la mansa avionului doar pentru ca ai memorat manevrele pilotului si consideri ca ai dobandit brusc stiinta si experienta zborului. Fenomenul caruia nu-i cunosti legile este aproape invariabil o sursa de tensiune, instabilitate, limitare, pierdere, suferinta, neputinta, conflict, moarte.

- Pe de alta parte, daca incerci sa cunosti un fenomen refuzand participarea la dinamica de evenimente aferenta, ramai blocat in perceptia limitata a teoriei ne traite, a experientei ne avute. Cunoasterea de sine si de lume fara a face parte din epicul lucrurilor este precum fizica fara instrumentar. Adica impractica si pe deasupra fenomenelor. Sau precum o poza foarte frumoasa a unui loc mirific pe care il admiri din fata calculatorului fara sa fi fost defapt acolo pentru a-ti impregna simturile cu frumusetea si energia lui.

Atata timp cat avem de-a face cu forte pe care nu le intelegem indeajuns, legea moderatiei in abordarea situatiilor si contactul atat teoretic cat si practic cu dinamicile de orice fel este aproape fara exceptie cea mai buna solutie la majoritatea problemelor.

Triunghiul dramei, sursa de nefericire si de oportunitati limitate

Triunghiul dramei la nivel psiho-emotional


Confruntarea cu evenimentele vietii si invatarea prin intermediul dinamicilor planului fizic produce adesea criza, confuzie, impotrivire. Aceste tensiuni pot fi creative pana la un punct dupa care, netransformate, ele devin nocive pentru ca genereaza intr-o cantitate mult prea mare FRICA, VINA, ATASAMENT, acumulate si conectate intr-un triunghi al dramei la nivel afectiv. E nivelul emotiilor reactive generatoare de blocaje pe drumul vietii.

Citeste in continuare »

Triunghiul dramei la nivelul rolurilor


Aceeasi drama care in subtil este alimentata de structura Frica-Vina-Atasament, in plan concret comuta pe o structura de roluri corespunzatoare. Acestea sunt: VICTIMA, AGRESOR, SALVATOR si constituie triunghiul dramei la nivelul rolurilor. Drama de rol este mai densa decat cea psiho-emotionala prin faptul ca aduce in manifestare tipare comportamentale care implica multa reactivitate si putina creativitate.

Citeste in continuare »



 

Triunghiul dramei la nivel de concept mental


Cel mai fin nivel al dramei in perceptia tridimensionala a omului este nivelul de concept, acolo unde iau nastere toate acele credinte si convingeri limitative generatoare pe mai departe de emotii reactive si roluri repetitive. Am putea spune ca exista o structura informationala bazala generatoare de frica, vina si atasament, iar aceasta structura se compune din ideile principale: SUNT NEPUTINCIOS, NU MERIT, TREBUIE. Ele alcatuiesc triunghiul dramei la nivel de concept mental.

Citeste in continuare »

Triunghiul ranilor


Cand vorbim despre drama vorbim in general si despre acumularea ei sub forma de RANI dobandite de-a lungul timpului, in tot acel timp in care drama a fost traita, repetata, neinteleasa, acumulata, continuata. De aceea orice aplecare asupra oricarei forme de drama are puterea de a vindeca simultan rani din trecut, prezent si viitor. Putem lua contact in mod eficient cu fenomenologia ranilor daca incercam sa percepem in mod structurat universul acestora.

Citeste in continuare »




 

O forma particulara de FRICA: Anxietatea

Anxietatea - ca stare patologica - am putea spune ca este acel sentiment apasator pe care il incercam ori de cate ori suntem luati prin suprindere de un anumit context de evenimente potrivnic confortului mult dorit, refuzand sa acceptam ca viata noastra urmeaza sa fie pentru nu se stie cat timp despre acel context de evenimente cvasi-necunoscut si aproape sigur inconfortabil, pe care ne cere sa il confruntam si din care ne impune sa facem parte. Anxietatea este atat despre fuga dintr-o situatie de viata cat si despre refuzul de a invata din acea situatie, indiferent cat de perdanta, riscanta sau solicitanta este situatia la un anumit moment de timp pentru noi, subiectii ei.

Anxietatea prelungita si constant intretinuta ne tine imobilizati intr-o realitate limitativa deoarece creeaza un blocaj de neputinta si nepricepere din care, ca sa iesim, ar trebui sa ne predispunem catre lucrul activ cu neputinta si, implicit, cu anxietatea.

Citeste in continuare despre Anxietate »



O forma particulara de VINA: Rusinea

RUSINEA – ca si componenta a VINEI - te tine limitat intr-o realitate fragmentata, conflictuala, neputincioasa a luptei tale cu tine. Ti-e rusine ca esti slab, ti-e rusine ca nu esti Obama, Richard Gere, Isus sau Beyonce. Ti-e rusine ca nu ai creat ceva semnificativ pana acum in conditiile in care altcineva a facut-o. Ti-e rusine cand ai nevoie de ceva, ti-e rusine sa ceri ajutorul, ti-e rusine cand primesti acel ajutor si ti-e rusine atunci cand nu primesti nimic. Rusinea te izoleaza, te imobilizeaza, te face sa te simti singur, abandonat, trist si pierdut. Apoi iti genereaza reactii: revolta, dispret, ura. Oricare ar fi acea forma de manifestare a ei, rezolvarea nu va fi prin lupta cu sentimentul rusinii, ci prin investigarea a ceea ce o genereaza si confruntarea cu evenimentele "rusinoase" ale vietii intr-un mod diferit.

Citeste in continuare despre Rusine »



O forma particulara de ATASAMENT: Dependenta

DEPENDENTA reprezinta o forma de atasament de o anumita realitate, constand intr-o asteptare infrigurata si cvasi-permanenta, disperata si nevrotica, despre:

- Ce consideri ca ar trebui ca TU sa fii, sa faci, sa ai sau sa ti se intample, respectiv ce nu ar trebui sa fii, sa faci, sa ai sau sa ti se intample nicicand si sub nici o forma.
- Ce consideri ca ar trebui ca ALTII sa fie, sa faca, sa aibe sau sa li se intample, respectiv ce nu ar trebui niciodata si in nici un fel de circumstante ca ei sa fie, sa faca, sa aibe sau sa li se intample.

Dependenta este pe fond o stare conflictuala dramatica, favorizand interventia brutala a propriei creatii peste CEEA CE ESTE, in incercarea de a modifica sau de a mentine cu forta un curs al evenimentelor prin proiectarea pe acest curs a unor asteptari foarte mari si adesea nerealiste.

Dependenta este dorinta obsesiv-compulsiva. Transcenderea ei inseamna inlocuirea dorintei cu preferinta si orientarea flexibila inspre implinirea acesteia (construirea din aproape in aproape a unei realitati alternative corespunzatoare preferintei, in locul luptei indarjite cu realitatea nedorita de dragul unui rezultat fortat si nerealist). Practic, in dependenta REACTIONEZI FEBRIL, in timp ce, in afara ei, ACTIONEZI CREATIV.

Autoalimentarea din el insusi a triughiului dramei

- Pe FRICA se pot dezvolta VINA si ATASAMENTUL..
Mi-e frica de tine atunci cand te vad foarte suparat pentru ca nu stiu la ce sa ma astept din partea ta. In consecinta ma consider vinovat ca nu sunt suficient de bun sa te fac sa te simti mai bine in prezenta mea. Faptul de a vrea in fel si chip sa reusesc acest lucru ma face extrem de atasat – de-a dreptul dependent – de acceptarea, valorizarea si validarea pe care le doresc venite din partea ta.

- Pe VINA pot aparea FRICA si ATASAMENTUL..
Ma simt vinovat ca nu poti sa fii fericit in preajma mea. Ca urmare, mi-e frica tot timpul sa nu fac ceva gresit pentru a te indeparta si mai tare de mine. Cu cat mi-e mai frica de asta, cu atat ma atasez mai mult de nevoia de a-ti fi pe plac in toate felurile imaginabile pentru a nu te pierde.

- Pe ATASAMENT se pot naste FRICA si VINA..
Sunt atat de atasat de obiectul afectiunii mele incat nu mai pot concepe viata fara el! In consecinta mi-e o frica teribila de a nu pierde insasi motivul existentei mele. De aceea, de fiecare data cand apare o situatie de criza ma simt extrem de vinovat ca nu am facut totul pentru a preintampina respectiva situatie demonstrand cat de mult merit sa am parte de ceea ce imi doresc.

Citeste in continuare despre cat de departe poate merge drama lasata sa ia amploare »



Cand Frica, Vina si Atasamentul se combina..

Invidia / Gelozia - un amestec distructiv de anxietate, rusine si dependenta


Invidia si Gelozia sunt doua stari aproape identice care difera doar prin intensitatea sentimentului distructiv. Cand esti invidios sau, si mai rau, cand te incearca stari de gelozie vecine cu nebunia, se intampla lucruri intr-atat de distructive incat, daca le-am intelege, probabil ca am fi dispusi sa lucram cu simturile noastre atat de mult si atat de bine incat sa reusim sa nu mai fim niciodata invidiosi sau gelosi. Aceste doua sentimente - invidia si gelozia - sunt purtatoare ale unor energii negative atat de mari si atat de ample incat, netransformate, ele pot sabota in mod apoteotic viata personala, sociala, profesionala si chiar spirituala a individului, in timp ce, odata antrenate intr-un proces transformator prin cunoastere de Sine, ele pot deveni o sursa semnificativa de putere personala si forta spirituala.

Citeste in continuare »

Depresia - cea mai trista consecinta a lipsei de antrenament in confruntarea cu drama


Depresia are legatura cu 3 moduri contraproductive de intampinare a dramei:

1. Lipsa de acceptare a limitelor existente in momentul prezent, atat cu privire la starile interioare, cat si evenimentele exterioare.
2. Lipsa de motivatie si refuzul de a mai lupta cu neajunsurile pentru a indrepta lucrurile in directia obiectivelor, scopurilor si aspiratiilor vietii.
3. Raportarea exclusiva la propriile nevoi si dorinte in contextul in care sunt si alte persoane implicate la diferite nivele de nemultumire in situatia de viata nesatisfacatoare care face obiectul depresiei.

Le voi analiza pe fiecare in parte, sub aspectul impactului pe care il genereaza la nivel de blocaj mental, sevraj emotional si in ceea ce priveste lipsa unor evolutii armonioase, individuale si de grup.

Citeste in continuare »

 

Creatorul de durere, scenariul de viata si maturitatea spirituala in relatiile de dragoste

O psihoterapeuta pe care am cunoscut-o personal si careia ii apreciez munca si mintea, scria pe blogul ei urmatoarea poveste..

"Cred ca fiecare ascundem, bine incuiata in suflet, o camera de tortura. Acolo ne ducem iubirea sa o chinuim.. ca si cand i-am face un mare favor. Examinand aceasta camera, am descoperit ca am nevoie sa existe in viata mea cineva care sa ma chinuie, sa ma pedepseasca.

In primul rand caut intotdeuna pe cineva care sa ma ignore. Cineva care sa ma faca sa sufar si sa ma hraneasca nu cu prezenta sa, ci cu lipsa. Constat ca am nevoie sa gasesc pe cineva de sex masculin care sa fie INDIFERENT.

Am nevoie sa gasesc un barbat care sa fie ocupat. Am nevoie de un barbat care sa ma tina in asteptare, amanandu-ma, amagindu-ma pana la marea mantuire!"

Citeste in continuare despre creatorul de durere si maturitatea spirituala in relatii »



Transformarea emotiilor distructive in emotii constructive

Emotiile distructive de tip Frica, Vina si Atasament, in urma rafinarii campului perceptual individual, vom observa ca transmuta, surprinzator, nu in opusul lor, cum ar fi TIMIDITATEA in TUPEU, ci intr-o forma elevata a insasi emotiei initiale, respectand timbrul si caracteristica sa, dar aducand-o pe aceasta la o versiune matura a manifestarii sale, pusa in slujba unei armonii universale.

Spre exemplu, emotiile distructive derivate din FRICA (alimentand rolul dramatic de VICTIMA) transmuta pe calea pozitiva a dezvoltarii personale si evolutiei spirituale in urmatoarele versiuni constructive si armonioase ale lor:

- impotrivirea in spirit confruntativ dublat de mult curaj,
- incapatanarea in tenacitate,
- anxietatea si angoasa in spirit critic constructiv si rigurozitate,
- compulsivitatea in spirit intreprinzator care nu rateaza oportunitati,
- neincrederea in prudenta,
- nesiguranta in cumpatare.

Citeste in continuare despre transmutarea emotiilor distructive »




Terapia prin muzica

Muzica este una dintre cele mai eficiente forme de constientizare a ordinii si armoniei sau a haosului si anarhiei din fiinta. Muzica poate scoate la suprafata stari de frica / vina / atasament, confuzie, anxietate, depresie, dureri inabusite, rani vechi si noi, dar poate sa activeze si stari resursa de mare putere, viziune, incredere in sine, curaj, atentie, vigilenta, luciditate. Ca declansator afectiv si mental de probleme nerezolvate, muzica poate fi cel mai eficient mod de a incepe o meditatie, o introspectie, o sesiune de vindecare, cu atat mai mult cu cat muzica pe care se efectueaza sesiunea trezeste in corp, in minte si in suflet amintiri dureroase de mult uitate, nicicand confruntate sau vreodata constientizate si rezolvate. Muzica declansatoare a unor stari intense de FRICA, VINA sau ATASAMENT este cea mai buna muzica pentru a incepe o meditatie de investigare, de acceptare, de clarificare si, per ansamblu, de vindecare. La polul celalalt, muzica generatoare de fior, entuziam, extaz, este si muzica pe care ne putem incarca bateriile mental-emotionale si chiar alimenta vitalitatea corporala scazuta, ea actionand precum balsamul de dupa meditatiile de purificare sau ca si alimentator cu info-energii de calitate la inceputul fiecarei zile mai mult sau mai putin solicitante.

Introspectia si psihanaliza substraturilor dramei

Inainte de a confrunta o stare neplacuta e necesar sa stim ce confruntam. Orice fenomen care se doreste schimbat, transformat, depasit, inlocuit cu altceva mai placut, e necesar sa fie mai intai investigat si inteles ca mecanism si mesaj. Ce inseamna acest lucru? Din punct de vedere al perceptiei inseamna a investiga cu mintea intuitiva si cu cea logica povesti in povesti din alte povesti, straturi perceptuale de suprafata derivate din nivele perceptuale de adancime care la randul lor sunt cauzate de structuri ale perceptiei tot mai subtile, dificil de accesat fara antrenament, aflate la o adancime din ce in ce mai mare in campul constiintei, extrem de nuantate, deosebit de puternice ca si curent mental subteran, controland intr-o buna masura dinamica lucrurilor la nivelul actiunilor punctuale.

O frica particulara isi poate avea originea intr-o frica mai generala sau intr-o vina ori intr-un atasament care la randul lor pot fi conditionate de o alta frica, mai subtila si mai greu de inteles, de atasamente multiple sau de sentimente de vina care nu au corespondent in realitatea fizica imediata. In general drama care se afla la o adancime mai mare in campul constiintei are un grad mai mare de generalitate, ea stand la baza a numeroase drame mai mici si de suprafata, activate pe fondul a variate situatii de viata si contexte particulare.

Voi face un studiu de caz, ilustrand din aproape in aproape, din strat in strat, de unde poate veni, spre exemplu, FRICA DE A VORBI IN PUBLIC, la ce nivel de adancime si generalitate a fricii / vinei / atasamentului putem ajunge atunci cand progresam din strat in strat pe calea introspectarii si psihanalizarii acestei frici particulare. Incercam apoi sa vedem daca dincolo de frica, vina sau atasament, oricare ar fi gradul lor de generalitate, se mai ascunde ceva, o caramida si mai mica, o cauzalitate si mai fina care este pentru drama alcatuita din frica / vina / atasament ceea ce este, spre exemplu, fizica subatomica in raport cu atomul considerat mult timp caramida materiei.

Citeste in continuare despre depistarea substraturilor fricii »




Conceptualizarea existentei

A nu avea reguli este singura regula a unora dintre noi. De nenumarate ori mi-a ajuns la urechi textul "Am facut ce-am simtit, nu exista alta explicatie!". Inacceptabila "argumentatie" din punct de vedere al unor actiuni pretinse ca emanand dintr-o constiinta treaza! Personal aleg sa am reguli si sa mi le ajustez din mers. Asadar nu batute in cuie, ci flexibile in functie de argumente, de nuantele evenimentelor, de afectele asociate si de experienta de viata cumulata. Dar aleg sa am reguli. Personal am gustat drama din plin, am calcat si peste reguli, am vazut haosul, am fost in mijlocul lui cu sau fara voia mea, nu doar afectiv ci si ideologic, am disperat acolo nu o data ci de nenumarate ori crezand ca innebunesc in situatii care pareau fara iesire. Iar dupa ce ai trecut prin toate acestea si te-ai intoxicat de atatea ori incat aproape ca ai murit doar ca sa vezi cum e sa traiesti altfel decat cum te taie cheful, fara cunoastere, dezorganizat, facand ce-ti vine prima data in minte, nu poti sa mai reiei aceleasi lucruri si sa existi la intamplare, pe deasupra esentei, nu mai poti sa nu te gandesti atat la consecintele neganditului cat si la ce poti face pentru a creea mai multa coerenta in viata de zi cu zi. Instituirea unui set de reguli dupa care gandesti, simti si actionezi este de fapt un proces de auto-afirmare inspre o zona a fiintarii care nu va induce nicicand - in ceea ce priveste propria viata - a senzatia unui film ieftin cu personaje debile, psihopate sau extrem de dramatice.

Procesul transcenderii dramei prin moarte arhetipala

O frica teribila, un sentiment de vina sau un atasament apasator fata de un lucru / persoana / situatie se pot trezi brusc din latenta intr-un context cotidian sau pur si simplu se activeaza in timpul somnului de noapte, cu un maxim de intensitate dimineata la trezire. Atunci cand se intampla, e bine sa ne oprim pe cat posibil din ceea ce facem si sa ne conectam cu simturile la realitatea neplacuta pe care o resimtim in primul rand in corp si mai departe la nivel de emotie si de ideologie. Oricare realitate ar fi aceea, incercam sa extragem din ea cat mai multe informatii, alcatuind un tablou bogat in nuante cu privire la ce gandim si cum simtim. Facem acest lucru pornind de la nivel de intentie, conectand experienta exterioara la universul interior de senzatii, sentimente si concepte, depistand legatura extrem de personala dintre un eveniment, planul afectiv si mentalul conceptual. Vezi in acest sens procesul de investigare a substraturilor dramei.

Cum se intampla mai exact un astfel de proces? Pornind de la observarea simptomelor fizice - o respiratie accelerata, o crestere a pulsului, o tulburare de ritmicitate a batailor inimii, un gol in stomac sau o senzatie de voma, tremurul membrelor sau racirea semnificativa a lor. Toate acestea indica anumite dezechilibre afective care s-au activat. Este necesar sa ne observam cu atentie senzatiile corporale pentru ca mai apoi sa putem identifica zona afectiva raspunzatoare de simptome iar, mai departe, sa ajungem sa exploram declansatorii si intretinatorii de fond ai trairilor: curentele mentale (sistemul informational) prin care ne conectam si ne raportam la aceasta realitate.

Citeste in continuare despre meditatia mortii arhetipale in drama si limitare »




Transcenderea dramei in raport cu cei 7 centri de constiinta si energie

Intentia infuzata in confruntarea cu drama pentru renasterea in altceva, cu mult mai amplu si mai inaltator, se diferentiaza conform urmatoarelor nivele perceptuale:

1. Intentia la nivelul info-energetic al primilor 3 centri (chakre) este intentia intensei explorari a experientei.
2. Intentia la nivelul centrului info-energetic ANAHATA (localizat in centrul pieptului) este intentia permisiunii compasive acordate propriului Sine de a exista in cadrul experientei avute.
3. Intentia la nivelul centrului info-energetic VISHUDA (localizat la baza gatului) este intentia esentializarii intelegerilor aferente fiecarei experiente traversate.
4. Intentia la nivelul centrului info-energetic AJNA (localizat in mijlocul fruntii) este intentia perceperii unitatii tuturor lucrurilor si experientelor.
5. Intentia la nivelul centrului info-energetic SAHASRARA (localizat in crestetul capului) este de a te privi pe tine pe tine si orice alt lucru atat din perspectiva existentei ca si Creatie cat si din perspectiva existentei ca si Creator.

Conform acestor nivele de informatie si energie accesata, etapele meditatiei ar fi urmatoarele:

1. Etapa de explorare,
2. Etapa de imputernicire,
3. Etapa de clarificare,
4. Etapa de integrare,
5. Etapa de iluminare.

Citeste in continuare despre starea energetica si perceptuala aferenta fiecarui nivel »



De ce este important lucrul cu drama in emanciparea conditiei umane

Trairile intense si apasatoare sunt in ultima instanta porti catre o Cultura a Generozitatii sau catre o Cultura a Suprematiei. Practic alegerea pe care noi toti o avem de facut in acest spatiu-timp tridimensional (Calea perceptiei si manifestarii de esenta POZITIVA sau Calea perceptiei si manifestarii de esenta NEGATVA, cu alte cuvinte Serviciul Orientat catre Altii sau Serviciul Orientat catre Sine) este declansata intr-o prima instanta de felul in care ajungem sa ne raportam la dramele din viata noastra, cocreand din ele fie caldura, fie raceala, fie cooperarea cu dinamicile vietii, fie supunerea acestora.

Datorita faptului ca avem acest parcurs de realizat, aici, in tridimensional, fiecare cu el insusi, intelegem ca o parte din suferintele interioare ne parvin ca si mesaje chiar de la Constiinta Mai Inalta, Sinele Superior sau Fiinta-Suflet care suntem ca esenta. Acestea sunt durerile adanci, de care nu putem scapa chiar daca au fost declansate de un eveniment singular care ulterior a incetat sa mai actioneze ca stimul. De ce acest lucru? Pentru ca ele au legatura nu atat cu situatiile punctuale, cu dramatismul de moment, cat cu atitudinea de fond vizavi de un context de viata mai general, menit sa arate incompatibilitatea perceptiei si deciziilor fiintei cu un parcurs existential purtator de valori spirituale, de angrenaj evolutiv.

Citeste in continuare despre importanta confruntarii cu drama »



Rugaciune si Asumare

In momentul in care invoci o entitate imateriala (indiferent ca o numesti Isus, Maria, Moise, Ashtar, Cavalerii Luminii) si faci acest lucru pentru ca te simti infricosat, vinovat sau dependent de ceea ce ai facut, ai spus sau ai gandit candva (invocand entitatea respectiva in speranta ca te va face sa te simti mai bine, cerandu-i eventual iertarea pe care singur nu ti-o poti oferi si dezlegarea de consecintele propriilor alegeri si actiuni), practic nu faci altceva decat sa-ti reduci si mai mult sansele de a te echilibra mental-emotional si de a indrepta situatia existenta (sub aspect al dezechilibrului generat in minte si in suflet, in viata si in karma prin abordari si actiuni prea putin gandite).

Rugaciunea nu are ce sa caute pe fond de neasumare, cu atat mai mult atunci cand exista o tendinta pronuntata de evadare din realitatea cotidiana pe fond de frica, vina sau atasament, in speranta unei salvari de la un parcurs existential neasumat. O astfel de rugaciune poate avea chiar efecte adverse, deoarece deschide portaluri in tesatura multidimensionala spatiu-timp prin care diferite entitati astrale si energii joase pot accesa intr-o masura mai mare sau mai mica structura info-energetica a fiintei, influentand afectele, ideologia de viata, starea de spirit din momente cheie si per ansamblu insasi bucla gand-cuvant-fapta prin care te definesti pe tine si parcursul tau in aceasta lume si realitate.

Cu cat evadezi mai mult din cotidian imaginandu-ti fiinte zambitoare care te mangaie pe crestet si canta la harpa, tinuturi paradisiace care te inconjoara de pretutindeni si lumini de tot felul care iti gadila simturile, cu atat te izolezi mai tare de realitatea tridimensionala si te dezechilibrezi, devenind vulnerabil, ezitant, labil si usor de manipulat.

Citeste in continuare despre rugaciune si asumare »



Iesirea din rezistenta, reprimare, negare

In momentul in care ne luptam cu o emotie puternica incercand sa nu-o lasam sa existe, acest proces acapareaza energie din propria energie. Fiind intr-o stare de negare vizavi de lucrurile neplacute care ni se intampla, ne trezim ca incercam sa ne reprimam realitatea respectiva, sa ne convingem ca lucrurile nu sunt chiar atat de neplacute sau de reale prin simplul fapt ca le contestam existenta, disimuland impactul lor la nivelul simturilor si al vietii noastre de zi cu zi. Ei bine, in momentul in care facem asta ne consumam importante rezerve de energie vitala intr-un mod deloc util, creativ sau eficient. Este precum energia pe care am putea-o folosi in felurite moduri daca nu am mai incerca sa tinem cu forta o minge umpluta cu aer sub apa. Pe care la un moment dat o sa obosim sa o mai tinem acolo si care o sa iasa la suprafata si o sa ne izbeasca. Cert este ca, atata timp cat facem lucrul acesta, ne consumam irational resursele si nu putem trece la urmatorul nivel de interactiune cu experienta. Nu putem intelege, nu putem cuprinde mai mult.

Ceea ce avem de facut este sa ne conectam atat la starile noastre cat si la realitatea momentului. Orice decuplaj de la oricare dintre ele este un deserviciu pe care ni-l facem in privinta unui raspuns eficient la situatie. Nu putem sa ne conectam in mod energetic si decisiv la un context de viata fara sa ne constientizam si sa ne acceptam starile si contextul. Este un proces care se impune a fi exersat constant, ca si disciplina a mintii si sufletului. Nu se intampla pur si simplu de la sine. Se realizeaza prin intentie si se dezvolta progresiv.

Citeste in continuare despre mecanismele iesirii din reprimare si negare »



Inteligenta Rationala vs. Inteligenta Emotionala

Cele doua tipuri de inteligenta merg mana in mana si sunt indispensabile una alteia in procesul de armonizare a trailor interioare si evenimentelor exterioare.

In general oamenii care pun mare pret doar pe afecte nu sunt si suficient de inteligenti la nivel rational incat sa-si nuanteze afectele prin concepte care sa faca din acele afecte o sursa de cunoastere si de putere.

La randul lor, indivizii excesivi de rationali, care nu prea au afecte sau nu stiu cum sa si le manifeste, sunt de asemenea o categorie de oameni cu o putere si o stralucire limitata prin simplul fapt ca nu-si dezvolta acea latura a personalitatii care poate face ca prezenta lor intr-o incapere, intr-o comunitate, in mijlocul unor oameni, sa fie una vibranta si ultimativ convingatoare.

Mai concret, cei care aleg sa ramana la nivelul unor sentimente simple, in care iubirea este vazuta in alb si negru sau cel mult ca un alfabet de 3-5-7 litere, sunt oamenii care, in general, stiu ca trebuie sa fie bine ca sa nu fie rau, oamenii care considera ca trebuie sa-si intemeieze o familie ca sa fie si ei crestini buni in randul lumii, cei care considera ca trebuie sa-si iubeasca nevasta, sotul sau parintii intr-un anume fel pentru ca asa se cade, asa este moral sau asa ne spune biblia, si in general acei oameni care, orice ar face, nu dispun de acele abilitati necesare sondarii adancimilor, verticalului, nuantelor aferente unei existente complexe, provocatoare si ultimativ spiritualizate, derulata multinivel.

La randul lor, cei care aleg sa se bazeze doar pe ratiune sunt adesea oameni care, indiferent ce mesaj transmit, nu induc emotii puternice, nu declanseaza trairi febrile, nu trezesc pasiuni puternice in randul acelor persoane carora li se adreseaza. A fi un savant stralucitor la matematica nu e putin lucru dar atata timp cat in afara intelectului cognitiv nu ajungi sa-ti dezvolti catusi de putin acea latura a personalitatii ce tine de savoarea si misterul interactiunii cu alte fiinte, sentimentul de sobrietate si austeritate pe care ajungi sa-l degaji te vor tine departe de nectarul si ambrozia curentului vietii.

Citeste in continuare despre dezvoltarea si conlucrarea celor doua tipuri de inteligenta »




 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere..



 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 Asumarea - practica spirituala si sursa de putere



 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com

 Atasamentul ca stare de spirit si situatie limitativa



 


Din invataturile altora..


- "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume."~ Michael J. Scofield

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Cei slabi nu pot sa ierte, iertarea este atributul celor puternici." ~ Mahatma Gandhi

- "Nu ai idee cat de puternic poti fii pana cand a fi puternic nu devine singura optiune disponibila."
~ Bob Marley

- "Dincolo de orice greutati, fii eroul vietii tale, nu victima!" ~ intelepciune contemporana

- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln

- "Atunci cand consideri ca ai terminat de invatat, incepi sa mori." ~ Albert Einstein

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi." - Mariane Williamson

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." - Leon Adama

- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Calmul este bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect." ~ Lyssa Royall

- "Doar pentru ca cineva te doreste, asta nu inseamna ca te si valorizeaza!"
~ intelepciune contemporana

- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson

- "A creste doar cantitativ si nu calitativ este ideologia celulelor canceroase."
~ Edward Abbey

- "Toti avem potential, dar dobandirea abilitatilor aferente potentialului necesita munca grea!"
~ Michael Jordan

- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin." ~ Leo Buscaglia

- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra

- "Prietenii sunt acei oameni rari care te intreaba ce mai faci, dupa care asteapta sa auda raspunsul." ~ intelepciune contemporana

- "Fii curajos si incearca sa confrunti lucrurile intr-un mod care te inspaimanta oarecum!"
~ Holley Gerth

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat." ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!" ~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea

- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais

- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de comfort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King

- "Scopul vietii nu este acela de a fi doar fericit! Este despre a fi util, despre a fi un om de onoare, despre a fi intelept si despre a schimba ceva in bine pentru ca tu ai trait!" ~ Neale Walsch

- "Inainte ca o revolutie sa inceapa in strada, ea trebuie sa se petreaca in minte."
~ intelepciune contemporana

- "Valoarea nu rezida in lucruri. Valoarea se afla in oameni. Atunci cand iubim lucruri care nu ne pot iubi inapoi - bani, masina, casa, prestigiu - cautam intelesurile vietii acolo unde ele nu pot fi gasite." ~ Marianne Williamson

- "Singura raspundere adevarata este fata de propriul tau potential, fata de propria ta inteligenta si constienta, fata de actiunea conforma cu ele." ~ Osho

- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta." ~ Fabienne Frederickson

- "Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez

- "Sufletele mari au vointa, cele slabe au doar dorinte." ~ Proverb Chinezesc

- "Viata este cel mai dificil examen. Multi il pica pentru ca incearca sa-i copieze pe altii. Ei nu stiu ca fiecare are in fata propriul lui set de intrebari si probleme." ~ intelepciune contemporana

- "O intindere uriasa de apa nu poate scufunda un vapor atata timp cat nu patrunde in interiorul vaporului. In mod asemanator, negativitatea unei lumi intregi nu te poate dobori atata timp cat veghezi si nu o lasi sa patrunda in interiorul tau." ~ intelepciune contemporana

- "Lucreaza pentru cauze, nu pentru aplauze. Traieste pentru a exprima, nu pentru a impresiona. Nu dispera sa-ti faci prezenta remarcata, fa-ti doar absenta simtita."
~ intelepciune contemporana

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "Uita-te in oglinda. Aceasta este singura ta concurenta." ~ intelepciune contemporana

- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana

- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 - Ceea ce simtim, atragem.
3 - Ceea ce intreprindem, devenim."

           ~ intelepciune contemporana

 

Despre nevoi si aducerea lor in manifestare



 


Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro
 

 Relatiile intense - greutati, provocari, beneficii



 


Multumire..


Sunt recunoscator pentru acest proiect tuturor invatatorilor mei: sfatuitori, ghizi, inspiratie, transpiratie, suferinte, bucurii, viata.

Informatiile cu privire la evolutia in cele 7 densitati si felul in care suntem conectati cosmologic la Creatie si la Creator pornesc de la datele oferite prin chanelling grupului Don Elkins, Carla L. Rueckert si James McCarty de catre complexul memoriei sociale Ra, o comunitate de fiinte care sustin ca au existat intr-un trecut indepartat in forma tridimensionala, pe suprafata planetei Venus din sistemul nostru solar. In timp, se pare ca aceste fiinte au reusit sa-si ridice vibratia si sa ascensioneze pe baza de merite spirituale catre planuri de existenta superior dimensionale. Comunitatea Ra s-a dezvoltat si a evoluat pe o cale de esenta pozitiva, fiind o comunitate orientata inspre dobandirea unor intelegeri rafinate ale dinamicilor creationale, precum si inspre gasirea celor mai potrivite cai de transmitere acurata a unor astfel de informatii acelora care au cea mai mare nevoie de ele: in prezent, actuala umanitate.

Don Elkins, Carla si James si-au consacrat 3 ani din viata acestui chanelling - pe care il consider ca fiind revelator si revolutionar, cel mai consistent si mai acurat chanelling care s-a realizat in istoria cunoscuta a omenirii. Carla a compilat intr-un final intregul material in 5 volume sugestiv intitulate: Legea lui Unu - Materialul Ra. Ele pot fi gasite alaturi de multe alte resurse online si materiale inrudite pe site-ul fundatiei sale, LLResearch.org. Le multumesc celor 3 autori pentru contributia lor nepretuita la redactarea si raspandirea acestui material informativ unic!

 

Revolta impertinenta si nesustentabila



 


Motto..


Sunt un om viu.
Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain.
Abia am timp sa ma mir ca exist, dar
ma bucur intotdeauna ca sunt.

Nu ma realizez deplin niciodata,
pentru ca
am o idee din ce in ce mai buna
despre viata.

Ma cutremura diferenta dintre mine
si firul ierbii,
dintre mine si lei,
dintre mine si insulele de lumina ale stelelor.
Dintre mine si numere,
bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3.

Iau in serios iarba,
iau in serios leii,
miscarile aproape perfecte ale cerului...

Nichita Stanescu

 
 

Experiente de cunoastere..



 


Modul optim de lecturare..


Deoarece proiectul FortaSiGratie ofera informatii neobisnuite, interconectate si diversificate, este recomandata parcurgerea materialului in ordinea sectiunilor (de la stanga la dreapta), respectiv in ordinea articolelor existente in cadrul fiecarei sectiuni (de sus in jos). Fiecare bucata de continut are un rol important si unic in intreaga tesatura a comunicarii. Accesarea ordonata a compozitiilor favorizeaza integrarea informatiilor intr-o viziune rafinata si de ansamblu.