Sinteza de bune practici in directia fericirii noastre
Fericirea este o stare de spirit catre care toata lumea doreste sa acceada. Totusi fericirea nu se poate instala in simturile omului si in viata lui fara o predispozitie catre anumite criterii de stil de viata, care tin atat de gandurile cat si de actiunile noastre. Fericirea este o disciplina a Sinelui. Ea nu ajunge sa se manifeste pana cand nu ajungem sa intelegem si sa aplicam, in felul nostru, propriu si personal, as putea spune unic, principii, atitudini si abordari care sa conduca, intr-o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, la rafinarea dezideratelor vietii noastre si incadrarea lor intr-un context mai general, intr-o armonie a lucrurilor aflata mai presus de propria persoana, de unde devenim capabili sa atragem si sa generam valoare, bunastare, evolutie si progres, nu doar pentru noi, ci pentru o lume intreaga.
Iata cam despre ce ar fi vorba...
1. Dezvolta o curiozitate copilareasca, o stare de minunare vizavi de evenimentele vietii. Incearca sa vezi dincolo de aparente si epicul lucrurilor. Simte mesajele pe care fiecare element care te inconjoara are sa ti le transmita atat in plan concret cat si in plan subtil. Exista mesaje incapsulate in fiecare circumstanta de viata, mesaje care ni se adreseaza, care ne invita sa le descifram, care fac apel nemijlocit la ascutirea perceptiilor nostre si la capacitatea de a fi pe receptie. Faptul de a invata sa observam si sa ascultam este una din marile provocari ale jocului pe care il avem de jucat in acest Spatiu-Timp tridimensional. Nefacand acest lucru, vom avea impresia tot mai mult ca sunem singuri pe o tabla de joc uriasa, unde nu exista feedback si noi nu contam. Sentimentul de insingurare devine din ce in ce mai acut atunci cand nu invatam sa comunicam din ambele sensuri, sa transmitem si sa receptionam de-o potriva. Iar acest flux de informatie bidirectional priveste toate fiintele, starile si evenimentele cu care intram in contact pe toate caile si prin toate mijloacele.
2. Alege-ti prietenii cu grija si reinventeaza moment de moment relatiile din viata ta, cu fiecare eveniment si cu fiecare provocare adresata fiintei tale. Conceptualizeaza tot ceea ce vine catre tine, alege sa privesti prin prisma propriilor valori, decide si actioneaza fara sa incremenesti in formalisme sterile, in tabuuri si dogme care pana la urma nu fac altceva decat sa distruga naturaletea unui spirit ce ajunge pe aceasta cale sa-si piarda puterea si stralucirea, sa devina inchis si statut, adesea prizonier al unor interactiuni in care tot ce se vehiculeaza este obisnuinta, ritualul, plafonarea. In cazul in care esti o persoana cu profunde aspiratii catre o etica si o morala pronuntata a vietii, catre munca si rezultate, catre performanta, catre viziune si infruntarea cu integritate a provocarilor, catre onestitate atat fata de tine cat si fata de altii, atunci persoanele de care te inconjori ar fi de dorit sa intruneasca la randul lor aceste calitati sau cel putin sa se predispuna catre ele. Altfel este foarte posibil sa ajungi sa te simti nu doar singur ci si frustrat, nu doar in 2 ci si in 10, si asta deoarece singuratatea nu inseamna sa nu ai oameni prin preajma ci sa nu ai cu cine sa impartasesti acele lucruri desemnate ca reprezentative in constiinta ta vie si care pentru tine conteaza cu adevarat si fac diferenta dintre podium si derizoriu.
3. Incearca sa dai un sens fiecarei interactiuni avuta cu fiecare persoana din viata ta. Nu face lucrurile doar ca sa te afli in treaba, nu participa la evenimente pe post de obiect decorativ sau degustator de piscoturi. Implica-te de fiecare data atat de mult cat simti ca iti este permis, atat de tare cat crezi ca poti si vrei sa o faci. Ideea este sa alegi intotdeauna unde vrei sa fii, cum anume si sa intelegi de ce. Orice contributie la un context sau la o situatie de viata venita din aceasta stare de maxima articulare a constiintei fiintei ajunge sa poata fi oferita (sau primita) cu reverenta, un ingredient de care avem nevoie pentru a face ca lucrurile sa se miste in directia in care noi ne miscam. Entuziasmul devine astfel parte din drumul vietii, sursa de inspiratie si energie atat pentru noi cat si pentru cei din jur care, la randul lor, ne vor oferi din propriul lor entuziasm.
4. Continua sa inveti. Observa-ti mintea, emotiile, comportamentul, incearca vizavi de evenimentele cotidiene variate modalitati de raspuns creativ, atat prin actiune cat si prin non actiune. Citeste, documenteaza-te, acorda atentie lucrurilor care te implinesc si examineaza-le minutios pe cele care te fac sa te simti mizerabil. Invata sa faci pasi decisivi in acele directii de viata care iti aduc satisfactie. Confrunta insatisfactia de cate ori ai ocazia. Propune-ti sa gasesti solutii la ea. Nu incremeni in timp si spatiu. Perfectioneaza-te in cariera, lasa deschisa usa oportunitatilor, in principal pentru a nu ajunge sa depinzi mental, emotional sau material de o persoana, de un loc, de un moment, de un context. Un spirit liber se intretine. A fi pe un drum care urca relativ constant si nu intr-o groapa de potential este deopotriva o disciplina a corpului, mintii si sufletului. Ea este necesara pentru a nu ajunge sa fim controlati, stapaniti, posedati de acele dinamici ale vietii care uneori apasa cu o presiune uriasa asupra celor care se lasa coplesiti de imprejurari.
5. Permite-ti sa treci prin dramele inerente ale existentei tocmai pentru a descoperi la celalalt capat al experientei faptul ca nu e dracul chiar atat de negru pe cat ar putea parea. Dar pentru a te ridica deasupra intunecimii, va trebui sa traversezi intunecimea dintr-o stare de prezenta si de consacrare acordata experientei. Accepta in primul rand ceea ce nu poate fi schimbat si fa tot ce depinde de tine acolo unde intrevezi posibilitatea unei schimbari in bine. Accepta-ti limitele si dramuieste-ti atent resursele, tratand totul, inclusiv pe tine, cu respect si compasiune, acestea urmand a fi extinse progresiv catre acele obiective ale vietii care trec dincolo de propria persoana, dincolo de interesul personal punctual. Lumina cu ajutorul careia reusesti sa nu te pierzi in tunelul plin de intunecimi al experientei terestre este INTENTIA de a face parte dintr-o experienta la capatul careia sa poti iesi la un liman la care nu ai mai iesit niciodata si de unde sa poti impartasi cu altii beneficiile experientei. Abia atunci vei reusi sa te scuturi de praf si sa razi privind inapoi pentru a realiza ca nu vei mai fi nicicand omul simplu si temator, egoist si limitat de dinainte de experienta avuta. A te impotrivi cu incrancenare dinamicilor de evenimente in mijlocul carora te afli, a respinge procesul transformator si revelator pe care traversarea lor in mod constient il ofera, diminueaza sansele sa poti sa mai razi dupa ce un lucru indezirabil s-a intamplat la o anumita intensitate si cu o anumita durata. A rade din toata inima este apanajul omului curajos, care in loc sa fuga toata viata de iad, coboara singur acolo de cate ori este nevoie si tot singur se intoarce, mai bun, mai intelept si mai puternic decat a fost pana atunci.
6. Momentul in care ai inceput sa iti transcenzi demonii este momentul in care ai reusit sa ierti si sa contribui la bunastarea a ceea ce nu este EU. Acest lucru este insa un proces etapizat si nu o smecherie care se intampla peste noapte, doar pentru ca, la nivel declarativ, alegi sa vorbesti despre cat de iertator si de pacifist, de intelept si de vizionar crezi ca esti sau vrei sa fii. Afirmatiile motivationale, complimentele abundente sau comportamentele mecanice nu aduc mai multa constiinta in manifestare, ci adesea o saboteaza chiar si pe cea existenta. A fi intr-un fel anume nu este un exercitiu pe care inveti sa il practici asa cum memorezi o poezie, ci este mai degraba un proces treptat de investigare si intelegere a ceea ce ne limiteaza gandirea, simtirea si actiunea. Cand limitele incep sa cada, putem sa privim in trecutul nostru fara nici un fel de resentimente, in detaliu si in ansamblu. Atunci de abia ajungem sa traim mai mult in realitate si mai putin in iluzie, atunci putem sa afirmam cu toata convingerea ca trecutul nu ne mai afecteaza intr-o maniera dramatica, atunci putem sa fim noi insine, spontani si naturali, adaptati situatiilor, adeseori imprevizibili dar in acelasi timp conectati si in rezonanta cu tiparul mintii creatorare arhetipale (universale), ajutandu-ne sa cadem in picioare atunci cand viata ne provoaca sau ne zguduie cu putere.
7. Din clipa in care ajungi sa traiesti in prezent, ceea ce atragi in materie de oameni, stari, evenimente si idei este o reflexie vie a celui care esti moment de moment si a felului in care alegi sa te afirmi. In acest stadiu poti sa te bucuri pentru ziua de azi, sa fii recunoscator pentru ziua de ieri si sa ai incredere in realizarile zilei de maine. Ajungi sa dezvolti o relatie corecta, permanent actualizabila, cu tine, cu divinul din care ai coborat si prin el cu lumea intreaga. Iar asta se resimte intr-un mod implinitor, increzator, protectiv si reconfortant!
8. Nu in ultimul rand, investeste in oameni! Apreciaza onestitatea celor din jur, bunele intentii si chiar criticile care ti se aduc atunci cand sunt fundamentate. Arata-ti recunostinta pentru orice lucru de calitate pe care ceilalti il trimit catre tine, chiar daca aceasta este o critica, pentru ca adesea o critica intemeiata si constructiva reprezinta un efort de corijare si o dovada de respect pe care cel care te critica ti le daruieste din prea plinul timpului si energiei sale. Ofera la randul tau calitate si onestitate chiar cu pretul unor eforturi substantiale, insemnand, uneori, si dezaprobare. Bunele intentii, bunavointa, bunul simt, bunul gust merita atestate chiar si in cele mai dificile imprejurari. Omul este o fiinta sociala proiectata sa interactioneze cu mediul inconjurator (implicit cu ceilalti oameni) in directia unei afirmari cvasi-permanente a valorilor desemnate ca reprezentative in constiinta sa. De aceea este foarte important sa gasesti puncte comune cu ceilalti: atat cele care te confirma cat si cele care te contesta, dar per ansamblu ambele reflectand pentru omul spiritual cele doua fatete ale aceleiasi modede: procuparea pentru un obiectiv de mai mult si de mai bine. Prin urmare nu ezita sa admiri, nu ezita sa contesti, arata-ti entuziasmul, recunostinta, dar si reticenta sau scepticismul atunci cand consideri ca momentul o cere. Invata sa daruiesti si invata sa primesti. Orice: de la o mana de ajutor pana la un feedback esential intr-un proces in care acesta se impune. Faptul de te exprima creativ si proactiv, aduce cu sine o multime de beneficii: resposabilizeaza fiinta, o ancoreaza mai bine in social, o dezvolta senzorial, o ajuta sa devina utila, credibila, remarcata, eficienta. Incantarea ce rezulta dintr-o atfel de validare de catre viata insasi este una dintre cele mai importante surse de fericire!
Contribuie financiar..
Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.
Experiente de cunoastere..
Pentru cel care citeste..
Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.
Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.
Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!
Contact..
Autor: Eduard IrimiaLocatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com
Din invataturile altora..
- "Inaintea mea - cararea -
kilometru dupa kilometru,
secole dupa secole,
se intinde alba...
iar drumul,
in panta imperceptibila,
urca mereu."
~ Jiddu Krishnamurti