Parabolele lui Isus. Adevarul ca poveste.

De ce a vorbit Isus in parabole? Care este semnificatia comportamentului Christic?

Andrei Plesu: "Iisus nu este un animator popular euforic. Iubirea lui pentru cei multi nu este o forma de idolatrie si nu propune o lanceda doctrina populista. Invatatorul nu e dispus sa-si menajeze, neconditionat, invataceii."

Comentariu: Marile cunostinte si intelegeri nu sunt prelegeri de memorat, ci experiente de traversat si de integrat corp-minte-suflet. Contactul cu insondabilul nu se realizeaza prin reproducerea mecanica a cuvintelor invatatorului. Insondabilul isi are rolul si rostul lui in ecuatia vietii la scara planetara, universala si ultimativ creationala, tocmai de aceea legile planului tridimensional nu permit accesul la insondabil in lipsa unei calatorii extrem de personale catre orice poate insemna el. Motivul? Un acces neconditionat la totul si orice ar anula lucrul individual cu propria constiinta, a carei maturizare este necesar sa se produca progresiv si ingenuu, prin aspiratie personala si efort asumat in directia confruntarii cu misterul si provocarile vietii in materie.

Andrei Plesu: "Mantuitorul nu poate vocifera ca un inger exterminator, dar nu e nici un predicator blajin, un distribuitor neglijent de indulgente."

Comentariu: Taria si blandetea detin de-o potriva locul lor bine definit in economia creatiei.

Andrei Plesu: "Iisus atenueaza prin parabole lumina orbitoare a adevarului sau, asa incat auditorii nepregatiti sa nu se sminteasca sau, admitand ca ar pricepe spusele sale, sa nu se comporte recalcitrant si sa adauge, in felul acesta, obtuzitatii initiale, pacatul blasfemiei. Pe scurt, unei evidente care orbeste, Iisus ii prefera, cand e vorba de neinitiati, o semiobscuritate, o inevidenta care sa stimuleze asteptarea luminii si s-o pregateasca."

Comentariu: O vorba inteleapta spune "Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se intample". Invatatura din aceasta afirmatie este "Nu cere niciodata mai mult decat poti duce!" sau "Nu pretinde nici un moment ca esti mai mult decat poti fi!". Temperanta este cheia care desfereaca progresiv toate portile. A nu o folosi echivaleaza cu autodistrugerea.

Andrei Plesu: "Netransparenta parabolelor este o proba."

Comentariu: Adica o poarta la capatul unui culoar. Precedand un nou culoar catre o noua poarta. Totul este progresiv si se realizeaza in etape. Fiecare proba trecuta cu succes desfereaca usa care elibereaza drumul catre urmatoarea. Iar drumul, in panta imperceptibila, urca mereu.

Andrei Plesu: "Iisus afirma ca vorbeste in parabole mai ales celor care nu fac parte din familia lui spirituala, pentru a amenda, de la bun inceput, orice tentativa de comprehensiune facila, orice impietrire cognitiva, orice rezistenta initiala a mintii si sensibilitatii. El nu ofera acolo unde ceea ce are de oferit nu este primit sau macar asteptat. Nu da fara o garantie de receptivitate. Si asta nu pentru ca face calcule negustoresti, nu pentru ca refuza sa investeasca fara profit, ci pentru ca stie ca ceea ce are de oferit nu prezinta nici o valoare daca nu raspunde unor nevoi si intrebari vii. Iisus nu e disponibil decat cand intalneste, in oglinda, o disponibilitate simetrica. Fractura dintre adepti si cei din afara nu e decalajul dintre initiati si neinitiati, ci deosebirea dintre ascultatorii disponibili si cei indisponibili."

Comentariu: Accesul condiționat la informatie nu vizeaza lumile ceresti care ofera invatatura, ci pe cei care primesc aceasta invatatura, in cazul de fata oamenii contemporani cu Iisus. Dintre acestia, unora "le-a fost dat" sa cunoasca tainele, prin faptul ca de-a lungul timpului s-au predispus catre cunoastere, au cautat-o, au muncit cu ei insisi si cu lumea in care s-au nascut pentru a dobandi structura mental-afectiva necesara asimilarii si atestarii noilor intelegeri si abilitati. La polul opus se afla cei care nu au facut nicicand aceste demersuri, nefiind interesati de aprofundarea mecanismelor existentei si deci incapabili sa se foloseasca de contextul prezentei Christice pentru a se vindeca, pentru a se maturiza si pentru a evolua. Pe aceasta baza, o parte din invatatura ezoterica a lui Isus a fost mai mult sau mai putin ocultata, fiind predata numai in particular, persoanelor care s-au dovedit mature din punct de vedere spiritual si prin urmare calificate in cunoasterea tainelor.

Andrei Plesu: "Iar ceea ce incearca parabola Christica nu este sa ofere un comod evantai de raspunsuri, ci sa invite omul in spatiul intrebarii. Cu alte cuvinte, ea incearca sa explice celor din afara ca nu poti avea raspunsuri la intrebari pe care nu le ai si nu le pui."

Comentariu: Intrebarile pe care nu le ai si nu le pui sunt problemele de care te lovesti dar pe care nu le intelegi si de a caror intelegere nu te preocupi.

Andrei Plesu: "Cei din afara sunt o masa foarte pestrita, ea include si prosti, si indaratnici, si iresponsabili, si naturi recalcitrante sau euforice, multi dintre cei din afara ramanand in afara tocmai pentru ca se cred deja inauntru. A gasi un procedeu pretabil tuturor (de atragere potentiala dinspre afara inspre inauntru) implica o mare subtilitate strategica: trebuie, pe de-o parte, sa lasi deschisa perspectiva intrarii, iar pe de alta parte sa manifesti precautia de a revela voaland, de a bloca ferm accesul celor opaci. E ceea ce Frank Kermode numeste aspectul oracular al parabolelor, dubla lor functiune, de afirmare si de ascundere. Practic, in universul parabolelor, nimeni nu este exclus in mod arbitrar si nedrept, dar nimeni nu este inclus in mod neconditionat si la gramada."

Comentariu: Dictatura democratiei in toate societatile din toate timpurile a constat in incurajarea prostului sa se creada destept si sa faca legea peste cei destepti pe baza numarului foarte mare de prosti ca el. Fundamentalismul din toate organizatiile si din toate locurile, de acum x mii de ani pana in prezent, este expresia vie a cantitatii care prevaleaza calitatii. Sa nu uitam insa ca a creste doar cantitativ si nu calitativ este ideologia celulelor canceroase. Tocmai de aceea fenomenul de masa nu este nici un moment incurajat, ci tratat cu maxima prudenta de invatatorul Iisus Christos.

Andrei Plesu: "Pentru a pricepe, avem toti de parcurs un drum: drumul de la credinta simpla si vaga, la intelegerea profunda si articulata, de la pasivitatea sugarului la cooperarea viguroasa a cunoasterii adulte." 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor
 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!