Metafora Matrixului si a Zionului

Sa ne aducem aminte de scena finala din filmul Matrix Revolutions (al treilea film al trilogiei), cu Neo ajungand in centrul de comanda al masinilor unde i se ofera sansa sa acceseze Matrixul si sa obtina un armistitiu in favoarea oamenilor pe care Matrixul ii vana, contra sansei Matrixului de a scapa de un virus informatic ce ameninta sa-i distruga intreaga structura. Matrix-ul era sistemul software prin care masinile comunicau, se organizau si controlau oamenii din culturi. Virusii care napadisera Matrixul erau chiar creatiile Matrix-ului, folosite initial pe post de gardieni/santinele. Aceste creatii, printr-o auto-imbunatatire in timp, ajung sa actioneze independent de restul sistemului si impotriva lui, asemenea unei mutatii care se auto-replica la nesfarsit atacand structura din care a luat nastere si urmarind sa puna stapanire pe ea, ca expresie a slabiciunilor unui sistem devenit mult prea complicat, mult prea intortocheat, de neinteles si de necontrolat, incat din moment in moment riscul cel mai mare este al prabusirii sub propria greutate.

In acest timp, Zion-ul, ultimul oras, adapost si avanspost al oamenilor liberi, este atacat salbatic si rezista cu greu asaltului masinilor care l-au impresurat din toate partile si il distrug bucata cu bucata, aproape fara speranta.

Episodul cu Neo care se conecteaza la Matrix chiar din centrul de comanda al masinilor si se lupta cu agentii virtuali infiltrati in toate structurile Matrix-ului contra opririi invaziei Zionului de catre masini, este initiativa care de fapt conteaza cu adevarat si face diferenta. Este actul de implicare la un nivel atat de subtil si totusi determinant intr-o actiune decisiva incat, pe cat de inaparenta si de inevidenta este batalia lui Neo comparativ cu cealalta, pe atat de categoric este ceea ce face Neo in schimbarea destinului Zionului si a insasi Matrixului. La final, succesul misiunii virtuale a lui Neo determina oprirea bataliei reale, el fiind cel care odata conectat la Matrix reuseste sa destructureze agentii ca si constructie informationala, iar mai departe, redand Matrixului controlul asupra propriilor resurse, reuseste sa obtina un armistitiu si o pace imposibile in orice alte conditii. Efortul logistic si combativ in plan concret al bravilor luptatori din Zion este magistral si in mod determinant completat de interventia din subtil a lui Neo, in care de altfel aproape nimeni nu credea fiindca situatia parea fara iesire privind lucrurile de la nivelul imediat, tridimensional, al lumii efectelor - in acest caz realitatea dura, ultimativa, coplesitoare, a bataliei masinilor cu oamenii.

Ramanerea in picioare simultan a Matrixului si a Zionului in conditii de convietuire nu doar impetuos-necesara ci si reciproc avantajoasa, este un paradox daca ne raportam la antagonismul de principiu dintre cele doua zone de existenta din film, similare curentelor spirituale antagonice prezente la ora actuala pe planeta: Controlul si Dominatia (prin variate ierarhii si structuri de putere) vs. Compasiunea si Cooperarea (la nivel de individ si de structura sociala deschisa). Desi ambele entitati (omul si masina, pozitivul si negativul, compasiunea si controlul) la nivel de obiective tridimensionale se exclud reciproc una pe cealalta din existenta, actiunea lui Neo are ca punct central crearea acelor premise care sa raspunda atat nevoilor omului cat si ale masinii dintr-un spatiu comun de coabitare in care oferta compasiunii devine indispensabila supravietuirii si rafinarii suprematiei, in timp ce oferta suprematiei face ca universul compasiunii sa se poata afirma intr-un mod unic si determinant pentru evolutia sa pe mai departe, continuand sa ramana in existenta mai articulat ca niciodata. E un joc de crestere in putere specific fiecarei cai. Insa, dincolo de putere, se naste intelepciunea punctului de confluenta dintre curentele antagonice. Asistam asadar la o nastere, la o geneza a ceva cum n-a mai fost: o integrare a partilor, separate si disjuncte, intr-un ansamblu complex de interactiuni si relationari a caror menire este aceea de a intretine si perfecta o forma de experimentare a Creatorului de catre el insusi pe baza contrastului partilor, a jocului bucatilor de Creatie nevoite sa se maturizeze prin confruntarea cu tot ceea ce inseamna si respectiv nu inseamna alegerea lor.

Alegerea 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor
 


Din invataturile altora..


- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

- "Sufletele mari au vointa, cele slabe au doar dorinte." ~ Proverb Chinezesc

- "Inainte ca o revolutie sa inceapa in strada, ea trebuie sa se petreaca in minte."
~ intelepciune contemporana