Iubirea sanatoasa

Un novice a intrebat candva un intelept: "Ce este mai important? Sa iubesti sau sa fii iubit?". Inteleptul a raspuns: "Ce este mai important pentru o pasare? Aripa stanga sau aripa dreapta?".

A iubi pe cineva in cadrul unei relatii nu inseamna a accepta orbeste orice pune sau nu pune celalalt in relatie. Iubirea sanatoasa de altul e o fateta a iubirii sanatoase de sine. Atata timp cat, fiind intr-o relatie care implica sentimente de dragoste, nu te ingrijesti atat de ceea ce oferi cat si de ceea ce primesti, cat timp nu-ti pasa atat de celalalt cat si de tine, nu cred ca esti in iubire, ci intr-o iluzie, intr-o credinta oarba despre iubire, intr-o utopie.

Puritatea sentimentelor de iubire in sens de consacrare unilaterala si deplina unui alt Sine este un fenomen care nu exista in aceasta dimensiune a fiintarii. Ceea ce poate sa existe aici este un fericit balans intre simtire si ratiune, menit sa tina iubirea vie si diafana dar totodata ancorata in concret: o iubire in care feedback-ul, energia, jocul, flirtul sunt prezente, se manifesta, vibreaza, circula in ambele sensuri, ducandu-ne fara doar si poate in directia consacrarii fata de celalalt fara a neglija totusi sursa consacrarii, adica pe noi insine.

Aceasta este iubirea ca esenta a spiritualitatii de esenta pozitiva in acest spatiu-timp tridimensional. Este expresia unei generozitati universale care se auto-include pe ea in aceasta generozitate, asadar nu incurajeaza ostracizarea de sine, martiriul, autoflagelarea. Cum poate radia iubire cineva care nu se recunoaste pe el ca fiind parte integranta a iubirii careia ii da nastere?

O vorba inteleapta spune sa nu ai incredere in individul care iti spune ca te iubeste dar nu dovedeste ca se iubeste totodata pe el insusi. Sau, cum spune un proverb african: "Ai grija la cel ce umbla gol dar iti ofera cadou o haina".

In momentul in care ai inteles ca iubirea nu se poate exclude pe ea insasi din ecuatia oricarui lucru pe care il construieste, il atrage sau il determina, iti este mult mai usor si la indemana sa ierti, sa spui da sau nu, sa decizi ramanerea intr-o relatie, acordarea de sanse ori pur si simplu renuntarea la o situatie/ persoana/ eveniment fara a ramane cu regrete sau resentimente.

O astfel de atitudine antrenata de-a lungul timpului - atat la nivelul afectelor cat si la nivelul conceptelor, atat prin procese introspective cat si prin actiuni punctuale - este o sursa de putere, compasiune si intelepciune, capabila sa ascensioneze fiinta pe spirala evolutiva si, in mod ultimativ, sa faca lucrurile sa se miste in directia in care noi ne miscam. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor