Evangheliile gnostice. Deslusirea marilor adevaruri ale vietii.

In decembrie 1945 un taran arab a facut o descoperire arheologica extraordinara la Nag Hammadi in Egiptul central: o colectie de manuscrise initatice precrestine. Zvonurile fac nesigure circumstantele exacte ale acestei descoperiri poate si pentru ca vanzarea lor pe piata neagra a fost considerata ilegala. Chiar identitatea descoperitorului a ramas necunoscuta pentru multi ani.

Pe numele sau Muhammad’ Ali, acesta a recunoscut mai tarziu ca o parte din texte s-au pierdut pentru totdeauna, fiind arse sau aruncate in perioada in care le-a depozitat la el in casa. Insa ceea ce ramane este remarcabil: 52 de scrieri din primele secole ale erei crestine, inclusiv o colectie de evanghelii crestine complet necunoscute pana la momentul respectiv. In afara de "Evanghelia dupa Toma" si "Evanghelia dupa Filip", descoperirea incude „Evanghelia Adevarului” ca si „Evanghelia catre egipteni” care este prezentata ca fiind "Cartea Sacra a Marelui Duh". Un alt grup de texte este compus din scrieri atribuite adeptilor lui Isus, cum ar fi „Cartea secreta a lui Iacob”, „Apocalipsa lui Pavel”, „Epistola lui Petru catre Filip” si „Apocalipsa lui Petru”.

Curand a devenit clar ca ceea ce a descoperit Muhammad’ Ali la Nag Hammadi erau traduceri copte vechi de peste 1600 de ani ale unor documente inca si mai vechi, tratand dintr-o cu totul alta perspectiva subiecte fierbinti din Vechiul si Noul Testament. Manuscrisele originale fusesera scrise in greaca, limba traditionala a Noului Testament.

Varietatea larga a textelor merge de la evanghelii secrete, poeme si descrieri cvasi-filosofice ale originii universului, pana la mituri, magie si instructiuni rituale. Irineus, episcop ortodox al Lionului la vremea aceea (in sensul de apartinator al curentului religios care in timp va deveni crestinismul oficial, auto-intitulat inainte de oficializare „curentul drept-credincios”), scriind in anul 180 dupa Christos, declara ca "ereticii se falesc ca poseda mai multe Evanghelii decat exista".

Dupa convertirea imparatului Constantin al Romei la prima forma de crestinism decretata realitate constitutionala a Imperiului Roman si deci de cand crestinismul a devenit religie oficiala, aprobata si incurajata (in cel de-al patrulea secol dupa Christos), episcopii crestini - care pana atunci nu erau bine vazuti de autoritatile imperiale - au devenit ei insisi parte din autoritate. Incepand din acel moment istoric, tot mai multe copii ale scripturilor gnostice au fost arse ori distruse. Dar in Egiptul central, cineva, posibil un calugar de la Manastirea Sfantul Pachomius, a luat cartile interzise si le-a ascuns de distrugere in ulciorul in care aveau sa reziste timp de 1600 de ani.

Multe dintre scrieri folosesc terminologie crestina, purtand inconfundabila pecete a stilului derivat din ebraica. O parte din ele sustin ca prezinta traditii despre Isus care sunt secrete, ascunse de "cei multi", de ochiul profan. Acesti crestini misteriosi sunt cunoscuti astazi drept GNOSTICI, de la grecescul „gnosis”, tradus prin "cunoastere". Insa Gnosis NU ESTE o cunoastere preponderent rationala. Limba greaca face distinctie intre cunoasterea stiintifica sau rationala („El stie matematica”) si cunoasterea prin observatie sau experienta personala directa („El ma cunoaste”), care este GNOSIS. Pentru gnostici termenul de cunoastere este similar INTUITIEI, intrucat gnosis implica un proces intuitiv de auto-cunoastere. Si a-ti cunoaste Sinele, sustineau ei, inseamna a cunoaste natura universului si destinul uman. Conform invatatului gnostic Teodotus, care a scris in Asia Mica intre anii 140 si 160, gnostic este o persoana care a ajuns sa inteleaga cine a fost si ce a devenit, unde se afla si incotro se indreapta, din ce a fost slobozita, ce este nasterea si ce este re-nasterea.

Conform manuscriselor gnostice cu titlu de evanghelie, Isus cel real, care a trait aievea - dupa cum reiese din aceste texte - vorbea in vremea sa despre iluzie si despre iluminare, nici vorba de pacatul originar sau blestemul de dupa, asa cum descrie lucrurile crestinismul oficial (prin vocea institutiei sale - biserica). In loc de a veni sa ne salveze de asa zisul blestem si pacat, el a venit ca un calauzitor menit sa deschida minti si suflete, sa lumineze calea spre intelegerea mecanismelor spiritului. Iar cand discipolul, in urma unei astfel de invataturi, atinge starea de cunoastere, Isus nu mai este maestrul sau spiritual: cei doi devin egali – se intalnesc in spirit.

Biserica ortodoxa si cea catolica propovaduieste faptul ca Isus este Domnul si Fiul lui Dumnezeu de o maniera distanta: el ramane in veci diferit de restul lumii, o lume care nu trebuie sa conceapa ca s-ar putea ridica vreodata la conditia lui si pentru care a venit ca sa o "mantuiasca". Evanghelia gnostica dupa Toma ne spune insa ca din momentul in care Toma il recunoaste pe Isus in el insusi, acesta, Isus, ii dezvaluie faptul ca amandoi sunt de-o mama, avand acelasi "izvor". Isus ii transmite: „Nu sunt maestrul tau. Intrucat te-ai adapat din torentul involburat ce vine dinspre mine catre tine, ti-ai potolit setea. Acela care 'bea' din gura mea devine ce sunt eu iar eu voi deveni ce este el si misterele vietii ii vor aparea in fata ochilor.”


 

Gnosticii recurg necontenit la propria lor experienta de cunoastere - gnoza lor - pentru a revizui si transforma traditiile anterioare in numele unei maturitati spirituale permanent actualizabile.

"Evanghelia dupa Filip" - o renumita scriere gnostica descoperita la Nag Hammadi - respinge viziunea care interpreteaza invierea literal: "Cei care spun ca mai intai vor muri si mai apoi se vor ridica, gresesc." In loc de aceasta, "ei trebuie sa primeasca invierea cat timp sunt inca in viata". Autorul precizeaza ca, intr-un anumit sens, "este necesar sa invii IN ACEST TRUP din moment ce totul exista in el".

Precum in cercurile artistice din zilele noastre, gnosticii considerau ca inventia creativa originala este semnul cuiva devenit viu din punct de vedere spiritual. In acest sens, fiecare dintre discipolii gnostici intelegea sa-si exprime propriile perceptii, revizuind si transformand ceea ce fusese invatat. Cine nu facea decat sa repete cuvintele invatatorului era considerat imatur.

Episcopul Irineus al bisericii crestine timpurii se plange ca "fiecare dintre ei produce zilnic ceva nou, pe masura iscusintei sale; caci nici unul dintre ai lor nu este considerat initiat (sau matur) daca nu da la iveala vreo uriasa plasmuire!". Cel mai jignitor din punctul sau de vedere este ca "nimic nu le sustine scrierile in afara propriilor intuitii". Daca sunt contestati "ei fie mentioneaza simple sentimente umane care ii calauzesc, fie se refera la armonia care se poate vedea in Creatie".

Matei relateaza ca atunci cand Isus vorbea in public, el o facea in parabole. Cand discipolii l-au intrebat asupra motivului, el a raspuns: "Pentru ca voua v-a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei Cerurilor iar lor nu le-a fost dat." Aceasta afirmatie nu se refera la faptul ca Dumnezeu da aceste invataturi doar unora, iar altora nu (asa cum s-ar putea crede la o prima lectura). Daca analizam cu atentie afirmatia, sesizam ca ea nu vizeaza lumile ceresti care ofera invatatura, ci pe cei care primesc aceasta invatatura, in cazul de fata oamenii contemporani cu Isus. Dintre acestia, unora "le-a fost dat" sa cunoasca tainele, prin faptul ca de-a lungul timpului s-au predispus catre cunoastere, muncind cu ei insisi pentru a dobandi structura mental-afectiva necesara asimilarii si atestarii noilor intelegeri. La polul opus se afla cei care nu au facut nicicand aceste demersuri, nefiind interesati de aprofundarea mecanismelor existentei si deci incapabili sa se foloseasca de contextul prezentei Christice pentru a evolua. Pe aceasta baza, potrivit gnosticilor, discipolii au pastrat secreta o parte din invatatura ezoterica a lui Isus: acestia au predat-o numai in particular, persoanelor care s-au dovedit mature din punct de vedere spiritual si prin urmare calificate pentru "initierea in gnoza" - altfel spus, in cunoasterea tainelor.

Invatatorul gnostic Valentinius (anii 150 dupa Christos) sustinea ca, pentru inceput, a deprins invatatura secreta a lui Pavel. Apoi a avut experienta unei viziuni personale care a devenit sursa propriei sale gnoze. El a vazut un copil nou nascut si cand a intrebat cine ar putea sa fie, copilul a raspuns: "Eu sunt Logosul".

Marcus, un elev al lui Valentinius care a mers la fel de departe ca invatatorul sau si a devenit el insusi invatator povesteste cum a ajuns sa aiba propria sa experienta de cunoastere. El spune ca o prezenta feminina i-a dezvaluit adevaruri despre care prezenta sustinea ca nu le mai dezvaluise nimanui altcuiva, fie om sau divinitate. Prezenta i-a spus: "Doresc sa-ti arat Adevarul insusi, caci eu sunt cea care l-am adus de sus ca tu sa-l poti vedea fara vãl si sa-i intelegi frumusetea."

In schimb, in sanul bisericii catolice, diversitatea invataturilor era considerata aproape fara exceptie semnul distinctiv al ereziei. Pentru a preintampina diversitatea experientelor si pentru a uniformiza diferentele de optica si de abordare, Irineus recomanda invariabil recurgerea la traditie, adica la viziunea consfintita de biserica intemeiata si organizata la Roma. In "Apocalipsa lui Petru", probabil printre cele mai tarzii scrieri descoperite la Nag Hammadi (datand din anii 200-300), Christos ii explica lui Petru ca "aceia care se autointituleaza episcopi si diaconi" sunt in realitate "canale fara apa". Desi "nu inteleg misterul", ei "se lauda ca misterul le apartine doar lor".

Toti crestinii admiteau in principiu ca numai Christos insusi sau Dumnezeu poate fi sursa ultima a oricarei autoritati spirituale. Intrebarea care se pune este si era: CINE ADMINISTREAZA O ASTFEL DE AUTORITATE?

Valentinius si adeptii sai au oferit un raspuns cu grad mare de universalitate: oricine vine in contact personal, nemijlocit, cu "Cel ce este Viu". Ei sustineau ca numai experienta proprie ofera criteriul ultim al adevarului, precumpanind asupra oricarei marturii indirecte si oricarei traditii! Ei pretuiau orice forma de inventie creativa ca dovada a faptului ca persoana respectiva a devenit vie spiritual. Conform acestei viziuni, structura autoritatii in randul "celor vii" nu poate fi niciodata fixata intr-un cadru institutional. Ea poate fi organizata doar dupa modelul universal, in care este si ramane spontana, carismatica si deschisa.

Diametral opusa cu invatura gnostica, cea crestin-oficiala a impus o ierarhie de persoane prin a caror autoritate ar urma sa se apropie de Dumnezeu toti ceilalti. Fata de aceasta oranduire instituita de biserica, invatatura gnostica era potential subversiva: ea pretindea sa ofere fiecarui initiat o cale de acces direct la Dumnezeu, o cale personala, care nu apeleaza la intermediari din afara.


 

Adept al gnosticismului din Asia Mica, predicatorul si invatatorul Marcion (anii 140 dupa Christos) a fost frapat la vremea lui de ceea ce considera el a fi contrastul dintre Dumnezeul din Vechiul Testament, care solicita in continuu "sa se faca dreptate" in numele unor pretentii personale care nu iertau nimic din ce nu era conform cu ele, pedepsind orice asa zisa incalcare a "poruncilor", si Tatal proclamat de Isus - Dumnezeul iertarii si al iubirii din Noul Testament.

Marcion a ajuns la concluzia ca acestia trebuie sa fie doi Dumnezei diferiti. Majoritatea crestinilor au condamnat rapid aceasta viziune dualista. Principalul repros al episcopilor crestini si in mod special al lui Irineus era ca gnosticii au inventat un alt Creator in afara de "Parintele Atotputernic" al Vechiului Testament, cel in numele caruia se justificau sistemele organizationale si doctrinare de la vremea respectiva.

Conform "Ipostazei Arhontilor" - o alta scriere gnostica descoperita impreuna cu celelalte manuscrise la Nag Hamaddi - zadarnica pretentie a "Parintelui Atotputernic" de a detine monopolul asupra puterii divine intr-un mod dictatorial si discretionar tradeaza stradania sa de a parea mai mult decat este si a fost vreodata. Se arata ca acest Dumnezeu este orbit de putere, in ignoranta si trufia sa. Conform Vechiului Testament, el marturisteste: "Eu sunt Dumnezeul vostru. Nu exista altul in afara de mine." Si continua: "Sunt un Dumnezeu gelos". Spunand asta, el arata de fapt ca exista si un alt Dumnezeu, caci daca nu ar mai exista nici unul, pe cine ar fi el gelos?

La intalnirile lor particulare, gnosticii insistau pe deosebirea dintre imaginea populista a lui Dumnezeu - ca mestesugar, stapan, rege, judecator, executor - si principiul creator dumnezeiesc - Dumnezeu inteles ca sursa primordiala a tururor fiintelor si fenomenelor din Creatie. Majoritatea crestinilor, spun ei, confunda aceasta realitate misterioasa, incomprehensibila si sacra cu plasmuirile mintii omenesti despre Dumnezeul mestesugar iscusit, judecator razbunator, stapan gelos si rege care domneste autoritar in ceruri. Aceste imagini, mai spun ei, nu sunt compatibile cu invatatura lui Isus conform careia "Dumnezeu este Duh" si "Tatal Adevarului".

Daca examinam felul in care functioneaza doctrina despre Dumnezeu in scrierile crestine, vedem cum problema religioasa este intretesuta cu interesele politico-economice ale clasei conducatoare, care se autoproclama "mana lui Dumnezeu", cea care ii face legea aici, pe Pamant. Clement, episcop al Romei, explica in anii 90-100 - in calitate de purtator de cuvant al curentului "drept-credincios" de la Roma - cum "Dumnezeu isi deleaga autoritatea domniei sale unor carmuitori si conducatori de pe Pamant". Cine sunt acesti conducatori desemnati? Clement sustine ca sunt episcopi, preoti si diaconi. Purtat de argumentatia sa, Clement ameninta ca acela care nu se va supune autoritatilor divin instituite "va primi pedeapsa cu moartea"!

Viziunea publica a lui Clement marcheaza un moment dramatic din istoria crestinismului: separarea comunitatii crestine in clerici si laici, adica in SUPERIORI si SUBORDONATI. Devine mai mult decat evident acum, pentru prima data in istoria cunoscuta a omenirii, felul in care problema politica este abil integrata in retorica religioasa.


 

Poetica si evocatoarea "Evanghelie a Adevarului", scriere gnostica de vazã atribuita lui Valentinius, dezvaluie ca acela pe care crestinii il venereaza cu naivitate ca fiind Creatorul, nu este decat un aspect creator restrans, cu posibiltati reduse, desprins din Creatorul tuturor lucrurilor. Pentru a-l descrie mai bine, Valentinius foloseste termenul grecesc "demiurgos", sugerand ca este vorba de o fiinta mai putin divina care serveste ca instrument strict delimitat si reglementat al puterilor superioare. Acest Demiurg este cel care se autoproclama rege si domn, comandant militar, judecator si executor, pe scurt el este "Dumnezeul lui Israel", adoptat, cosmetizat si promovat de biserica.

Demiurgul imperfect sau Dumnezeul Vechiului Testament - botezat de israeliti Yahweh - este considerat de gnostici un arhetip creator limitat care isi reclama propria lui lume si creatie limitata. Gnosticii l-au numit Yaldabaoth. Numele simbolic Yaldabaoth desemneaza un prinicpiu creator care in traducere libera inseamna "Dumnezeul celor orbi", echivalentul unui Dumnezeu al ignorantei, urmarind sa foloseasca persistenta in ignoranta a oamenilor pentru a induce in lume degradarea si limitarea prin vina, sacrificiu, pedeapsa, ura, moarte.

In textul gnostic "Apocriful lui Ioan" se mentioneaza: "El este profan in nebunia lui. Pentru ca el a spus: Nu exista un alt Dumnezeu in afara de mine!". Vechiul Testament arata ca acest asa zis Dumnezeu le-a interzis oamenilor accesul la o orice alta sursa alternativa de cunoastere: "Sa nu va duceti dupa alti dumnezei, dintre dumnezeii popoarelor din jurul vostru!". Apoi si-a blestemat poporul: "De faci asta, Domnul Dumnezeul tau se va mania impotriva ta si te va nimici de pe fata pamantului!" (Deuteronomul, capitolul 6, versetul 15)

Pot fi puse pe seama acestor revendicari halucinante sirul nesfarsit al crimelor sale abominabile (descrise literal in Vechiul Testament)? In multe cazuri, oamenii sunt indrumati sa se macelareasca unii pe altii fara ca nici o victima sa fie literalmente crutata (femeie, barbat, batran sau copil).

> Numeri - capitolul 31:
9. Copiii lui Israel au luat prinse pe femeile madianitilor cu pruncii lor si le-au jefuit toate vitele, toate turmele si toate bogatiile.
10. Le-au ars toate cetatile pe care le locuiau si toate ocoalele lor.
11. Au luat toata prada si toate jafurile de oameni si dobitoace.
12. Si pe cei prinsi, prada si jafurile, le-au adus lui Moise, preotului Eleazar si adunarii copiilor lui Israel, care erau tabarati in campia Moabului, langa Iordan, in fata Ierihonului.
13. Moise, preotul Eleazar si toti mai marii adunarii le-au iesit inainte, afara din tabara.
14. Si Moise s-a maniat pe capeteniile ostirii, pe capeteniile peste o mie si pe capeteniile peste o suta, care se intorceau de la razboi.
15. El le-a zis: „Cum? Ati lasat cu viata pe toate femeile?
16. Iata, ele sunt acelea care, dupa cuvantul lui Balaam, au tarat pe copiii lui Israel sa pacatuiasca impotriva Domnului, in fapta lui Peor; si atunci a izbucnit urgia in adunarea Domnului.
17. Acum, dar, omorati pe orice prunc de parte barbateasca si omorati pe orice femeie care a cunoscut pe un barbat culcandu-se cu el.
18. Dar lasati cu viata pentru voi pe toti pruncii de parte femeiasca si pe toate fetele care n-au cunoscut impreunarea cu un barbat."

Evenimentul descris arata ca un ritual al mortii, un veritabil MASACRU, o comanda pentru sacrificii umane in masa data de insasi "Dumnezeul lui Israel" asa zisului sau popor. Mai mult, femeile crutate vor fi considerate prada sexuala, instrument de replicare si material de abuz.

> Leviticul - capitolul 26:
25. Voi face sa vina impotriva voastra sabie, care va razbuna calcarea legamantului Meu; si cand va veti strange in cetatile voastre, voi trimite ciuma in mijlocul vostru si veti fi dati in mainile vrajmasului.
26. Cand va voi trimite lipsa de paine, zece femei va vor coace paine intr-un singur cuptor si vi se va da painea cu mijlocirea cantarului; veti manca, dar nu va veti satura.
27. Daca, dincolo de toate acestea, nu Ma veti asculta si daca va veti impotrivi Mie,
28. Ma voi impotrivi si Eu voua cu manie si va voi pedepsi de sapte ori mai mult pentru pacatele voastre.
29. Veti manca pana si carnea fiilor vostri, veti manca pana si carnea fiicelor voastre.
30. Voi arunca trupurile voastre moarte peste trupurile moarte ale idolilor vostri, si sufletul Meu va va uri.

Acest Dumnezeu vrea moarte, cere moarte si face tot posibilul sa obtina moarte prin indoctrinarea extrema a poporului pe care pretinde ca il pastoreste.

Plina de cruzime, raportarea la oameni a Dumnezeului din Vechiul Testament este evidientiata si in Exodul, atunci cand Yahweh il trimite pe Moise de cateva ori la faraon pentru a-i elibera pe israeliti din sclavie. Faraonul in mod repetat declara ca va face acest lucru, dar Yahweh - dupa propriile spuse - "ingheata" inima faraonului de fiecare data pentru a-si putea face "scamatoriile".

> Exodul - capitolul 10:
1. Domnul a zis lui Moise: „Du-te la faraon, caci i-am impietrit inima lui si a slujitorilor lui ca sa fac semnele Mele in mijlocul lor.
2. Si ca sa istorisesti fiului tau si fiului fiului tau cum m-am purtat cu egiptenii si ce semne am facut pentru voi.

Yahweh insista "sa-si arate muschii" si sa trimita cele 10 urgii asupra Egiptului inainte ca faronul sa-i lase pe israeliti sa plece. In final, acest asa zis Dumnezeu omoara primul copil nascut al tuturor celor care nu i-au recunoscut semnele.

Prin initierea in gnoza oferita de Valentinius intr-un cerc restrans celor care sunt maturi spiritual si capabili sa o asimileze, adeptul este invatat sa respinga autoritatea falsului creator si toate cerintele sale. Ce stiu gnosticii este ca acest asa zis creator emite false pretentii de putere ("Eu sunt Dumnezeu si nu este altul"). A DOBANDI GNOZA inseamna sa recunosti adevarata sursa a puterii divine - "ADANCUL" tuturor fiintelor. Oricine a reusit sa cunoasca aceasta sursa, ajunge simultan la cunoasterea de sine si descopera originile sale spirituale: adevaratul Tata si adevarata Mama.

Cel care a luat contact cu aceasta gnoza - cu aceasta introspectie - primeste sacramentul numit "eliberare". Inainte sa fi obtinut gnoza, candidatul il venera pe demiurg, luandu-l drept adevaratul Dumnezeu, ascultandu-i povestile si crezand ca se trage din el (vezi Geneza din Vechiul Testament). Acum, prin taina izbavirii traita ca revelatie, candidatul experimenteaza ACTUL ELIBERARII DE SUB PUTEREA DEMIURGULUI. El instiinteaza instantele superioare ale Creatiei ca nu mai tine de sfera de autoritate si de judecata acestuia, pe care le transcende: "Sunt fiu al Tatalui, imi trag fiinta din El care este preexistent si ma intorc la locul meu de unde am plecat."

Din acel moment initiatul raspunde pretentiilor episcopului din prea plinul autoritatii sale spirituale drept-dobandite: "Pretinzi ca-l reprezinti pe Dumnezeu dar in realitate il reprezinti numai pe demiurg, pe care il servesti si caruia i te supui orbeste. Eu, insa, am trecut dincolo de sfera autoritatii lui - si, deci, dincolo de a ta!"

Ritualul izbavirii, care modifica in chip dramatic relatia initiatului cu demiurgul, modifica simultan relatia sa cu episcopul. Inainte, credinciosul era deprins sa se supuna episcopului "ca lui Dumnezeu insusi" caci, i se spunea, episcopul conduce, comanda si judeca "in numele lui Dumnezeu" care l-a delegat pentru aceasta sarcina aici, pe Pamant. Dar acum initiatul vede ca astfel de restrictii se aplica doar credinciosilor naivi care continua sa se teama si sa-l venereze pe demiurg. Initiatul ii vede acum pe reprezentantii clerului ca pe "conducatorii si puterile care stapanesc pe Pamant in numele demiurgului".

Gnosticul admite ca episcopul, asemeni demiurgului, exercita o autoritate legitima asupra celor mai multi crestini - ACEIA CARE NU SUNT INITIATI. Dar cerintele, avertismentele si amenitarile preotului, la fel cu ale demiurgului insusi, nu il mai pot atinge pe acela care s-a eliberat. Adeptul primeste in urma initierii sale in gnoza o relatie complet noua cu ierarhiile spirituale ceresti. Acum el stie ca haina preoteasca isi trage autoritatea de la demiurg, nu de la Tatal. Atunci cand un episcop precum Clement porunceste crediciosilor sai "sa se teama de Dumnezeu" sau "sa marturiseasca pe Domnul", gnosticul interpreteaza toate acestea ca pe incercarea clerului de a reafirma falsele pretentii ale puterii demiurgului asupra celor care ii iau in serios vorbele. In avertismentul proferat de catre demiurg "sunt un Dumnezeu gelos" si preluat ca doctrina in Vechiul Testament, gnosticul sesizeaza corespondenta dintre gelozia demiurgului si gelozia episcopului pentru cei aflati in afara sferei sale de autoritate.


 

In continuare se pune intrebarea: daca acesti crestini gnostici criticau ierarhia bisericeasca, atunci cum concepeau ei o forma de organizare sociala? Daca respingeau principiul rangului, insistand ca toti sunt egali, cum puteau tine macar o intrunire?

Irineus povesteste despre practicile unui grup pe care il cunoastea din propria sa congregatie din Lyon - grupul condus de Marcus, un discipol de-al lui Valentinius..

Toti membrii grupului fusesera initiati. Asta insemna ca fiecare fusese eliberat de sub puterea demiurgului. Din acest motiv ei indrazneau sa organizeze intruniri de cunoastere fara autoritatea episcopului, pe care il considerau purtatorul de cuvant al demiurgului - in cazul de fata Irineus insusi. In al doilea rand, se presupunea ca fiecare initiat a primit darul carismatic al inspiratiei directe prin Duhul Sfant. Asadar cum isi conduceau intalnirile membrii acestui cerc de initati gnostici? Irineus ne spune ca atunci cand se intalneau, toti membrii lau parte mai intai la o tragere la sorti. Unul dintre cei ales de sorti era desemnat sa preia rolul de preot oficiant. Un altul trebuia sa ofere sacramentele ca episcop. Altul sa citeasca din scripturile gnostice pentru slujba si altii sa se adreseze grupului ca profeti, oferind o invatatura spirituala improvizata in functie de probleme si situatii. La urmatoarea intalnire a grupului se tragea din nou la sorti, astfel ca persoanele care isi asumau fiecare rol in parte se schimbau mereu.

O astfel de practica a creat o structura foarte diferita a ceea ce am putea numi "autoritatea" in cadrul grupului de intitati. Intr-un moment in care credinciosii ortodocsi faceau o distinctie tot mai categorica intre clerici si laici (intre superiori si subordonati in materie de autoritate religioasa iar mai tarziu politico-religioasa), grupul crestinilor gnostici a demonstrat ca intre ei nu se aplicau delimitarile prin distinctii. In loc sa-si clasifice membrii pe ordine superioare si ordine inferioare in cadrul unei ierarhii de initiati, ei urmau principiul strictei egalitati si a neingraditului acces la experienta. Toti initiatii, barbati si femei de-o potriva, participau in mod egal la tragerea la sorti, in urma careia oricine putea fi ales sa deserveasca intalnirea ca preot, episcop sau profet. Mai mult, pentru ca se tragea la sorti la fiecare intalnire, nici chiar distinctiile astfel stabilite nu puteau deveni ranguri permanente. In sfarsit, un alt aspect important este ca, prin aceasta practica, ei intentionau sa elimine acel element de interventie umana care ar fi putut ingradi inefabilul si spontanul din intalnirile initiatice, considerand ca, de vreme ce Dumnezeu dirijeaza totul in Univers, sortii sunt expresia alegerii sale.

Se poate spune ca adeptii lui Valentinius impartaseau o conceptie spirituala a benevolentei, disponibilitatii si generozitatii despre Dumnezeu si ordinea divina, pe care o gaseau incompatibila cu dominatia preotilor si a episcopilor.


 

MARTURISIREA lui Christos

Heracleon (invatator gnostic activand in sudul Italiei in jurul anilor 170) examineaza intrebarea: "Ce inseamna sa-l marturisesti pe Christos?". Potrivit explicatiei sale, oamenii il marturisesc pe Christos in doua feluri diferite, cu implicatii diferite.

- Unii il marturisesc prin gand, cuvant si fapta, adica prin calitatea spiritului lor slefuit de vreme. Isus insusi spune: "Prin roadele lor ii veti cunoaste!". Marturisirea nu este un act mecanic, ci o proba continua a calitatii constiintei atestate in mijlocul evenimentelor doveditoare.

- Un al doilea tip de marturisire practicata de majoritatea oamenilor este cea verbala - "Sunt crestin". Pe aceasta din urma, "cei multi" (crestinii ortodocsi) - spune el - o considera singura marturisire.

Heracleon explica faptul ca "toti ipocritii pot face al doilea tip de marturisire", care tocmai de aceea nu inseamna nimic. Cerinta universala pentru toti crestinii gnostici, spune el, este primul tip de marturisire. Discipoli precum Matei, Filip si Toma nu au "marturisit" niciodata inaintea magistratilor, a prelatilor sau a vecinilor. Totusi, declara el, acestia l-au marturisit pe Christos prin modul lor de a fi.

Biserica vine insa si consfinteste un al treilea tip de marturisire: MARTIRIUL. Ea face legatura dintre patimile lui Christos si entuziasmul pentru autosacrificare al urmasilor sai: "Trebuie sa-ti iei crucea si s-o porti in urma Domnului tau. Singura cheie ce are darul sa desferece cheile Paradisului este propriul tau sange."

Gnosticii desconsidera serios acest tip de pretentii. Ei sustin ca a depune marturie prin martiriu nu este catusi de putin necesar. "Eliberarea nu inseamna autodistrugere" spun ei, numind indemnul la martiriu "nesabuinta si cruzime". Tocmai datorita faptului ca o gnoza autentica nu inseamna repetarea mecanica de catre adept a vorbelor si actiunilor invatorului, gnosticul considera ca ratiunile de a merge la crucificare ale lui Christos nu pot fi nicicand ale altcuiva. Oricine decide sa mearga pe aceasta cale nu o poate face in numele lui Christos. Iar cum biserica invoca tocmai acest motiv, scrierea gnostica "Evanghelia Adevarului" (atribuita lui Valentinius) ii ridiculizeaza pe invatatorii ortodocsi care vad martiriul ca pe o jertfa adusa lui Dumnezeu sub pretentia ca Dumnezeu doreste sacrificii omenesti. O astfel de credinta face din Dumnezeu un canibal.

Si o intamplare sordida: cu numai cateva clipe inainte ca Rusticus (judecator roman) sa ordone torturarea si executarea lui Justin (crestin-ortodox din Roma, persecutat inaintea instituirii crestinismului ca religie oficiala), Rusticus l-a intrebat pe Justin: "Asculta, tu care esti considerat un om invatat, iti inchipui ca vei invia si te vei ridica la cer?" Justin a raspuns: "Nu-mi inchipui asta, o stiu cu siguranta si sunt pe deplin convins". Despre astfel de grozavii, "Marturia Adevarului" declara ca entuziastii martiriului nu stiu cine este Isus si nu au nici cea mai vaga idee despre realitatile si ratiunile Christice. Astfel de crestini nu fac decat "sa se autodistruga pe ei insisi" sub forma de ofranda sangeroasa adusa unui Dumnezeu pe care il adopta orbeste si in numele caruia se automaltrateaza inutil si barbar.

Atitudinea gnosticilor fata de martiriu difera complet de atitudinea oficiala a bisericii si a contemporanilor ortodocsi sau catolici. Heracleon insusi desconsidera entuziasmul pentru martiriu al bisericii crestine, vazandu-l ca pe un ritual de proslavire prin tortura si moarte a unor asa zise "izbanzi glorioase". El nu sugereaza nici un moment ca suferinta credinciosilor o imita pe a lui Christos. Bineinteles ca aceasta conceptie a gnosticilor a incins spiritele in randul reprezentantilor clerului, Irineus insusi declarand furibund ca "acesti gnostici arata dispret pentru martiri", devalorizand ceea ce institutia bisericii considera "actul doveditor suprem".

In loc sa se identifice cu cei intemnitati, supusi la torturi si executii, crestinii gnostici isi retrag sprijinul pentru tot ce considera ei ca fiind exces de zel, masochism si fanatism religios. Chiar daca admit ca unii dintre cei care sufera ajung la o noua intelegere a semnificatiilor vietii primind durerea si moartea ca pe o experienta de cunoastere suprema (Apocalipsa gnostica a lui Petru), ei detesta iluzia in care traiesc cei mai multi crestini, conform careia "daca raman credinciosi numelui unui om mort", marturisind prin sangele lor pe Isus cel rastignit, acestia "vor deveni puri si eliberati". Gnosticii identifica aceasta poveste ca fiind PROPAGANDA ORTODOXA in favoarea unei supuneri oarbe, mergand pana la sacrificiul suprem al unora multi pentru cativa putini. Ei isi exprima oroarea vizavi de odele si osanalele inchinate de institutia bisericii tuturor crimelor savarsite de aceasta in numele asa zisei credinte si eliberari.

In tot acest context apare tot mai clar faptul ca textele descoperite la Nag Hammadi ne dezvaluie povestea demascarii de catre gnostici a fundamentalismului catolic si ortodox din toate timpurile. Gnosticii au demonstrat cum invataturile bisericii ii obisnuiesc pe ardentii lor cu FRICA, TORTURA si SCLAVIA, incurajandu-i sa se supuna autoproclamatilor reprezentanti pamantesti ai asa zisului creator al lumii care, in "gloria sa desarta", declara: "Eu sunt Dumnezeu si nu este altul!".

"Apocalipsa lui Petru" ii descrie pe crestinii catolici si ortodocsi drept aceia care au cazut "in mainile unui demiurg rau si viclean, a carui invatatura are o multime de forme false". Autorul ia fiecare dintre caracteristicile bisericii - pretins asezamant spiritual - drept o dovada ca aceasta este doar o imitatie de asezamant, o contrafacere, atribuindu-si o falsa identitate, aceea de corespondent pamantean al Creatorului tuturor lucrurilor - in numele caruia isi justifica pretinsa heghemonie asupra vietii si mortii. In acest context, conducatorii bisericii precum si ai miscarilor politice din diverse timpuri au creat impreuna un SISTEM compus din doctrina, ritual si structura politica menit sa limiteze in cuget si-n fapta vietile tuturor celor care adera la el fara discernamant!


 

Numai cei care invata sa se elibereze de ignoranta - concluzioneaza gnosticii - au experienta unei noi intelegeri, asemenea unei iluminari, a unei invieri. Fara un astfel de context, ritualurile crestine comune - precum botezul si impartasania - devin irelevante, caci BOTEZUL ADEVARULUI si IMPARTASIREA LUI sunt lucruri total diferite!

Gnosticii considera ca o persoana "salasluieste in neimplinire" atata timp cat ramane in IGNORANŢĂ, "creatura a uitarii". "Cand omul se predispune catre cunoastere, ignoranta dispare treptat si atunci neimplinirea se transforma in implinire." In acest sens devin elocvente cuvintele lui Isus din "Evanghelia dupa Toma": "Daca vei da la iveala ce se afla inauntrul tau, ceea ce vei da la iveala te va salva. Daca nu vei da la iveala ce se afla inauntrul tau, ce nu vei da la iveala te va distruge."

O astfel de introspectie se obtine treptat, prin efort: "Recunoaste ce este in fata ochilor tai, si ce este ascuns iti va fi dezvaluit". Acesti gnostici considerau ca a urmari sa dobandesti gnoza te angajeaza intr-un proces solitar si dificil de lupta impotriva rezistentelor interioare. Ei caracterizau REZISTENTA LA GNOZA ca dorinta de a dormi sau de a fi beat - altfel spus de a ramane inconstient si usuratic. In "Evanghelia dupa Toma", Isus dezvaluie: "Cel ce cauta, sa staruie in cautare pana cand va gasi. Cand va gasi, el va fi tulburat. Odata tulburat, va fi uluit. Si dupa ce va fi uluit, va fi stapan peste toate lucrurile."

Cum se poate realiza un astfel de potential? In "Evanghelia dupa Toma", discipolii il intreba pe Isus ce trebuie sa faca: "Vrei sa postim? Cum trebuie sa ne rugam? Ce trebuie sa facem?" Isus le-a raspuns: "NU SPUNETI MINCIUNI si NU FACETI CEEA CE URATI!" Raspunsul i-a intors catre ei insisi: cine sa judece cand minti si cine sa inteleaga ce anume urasti daca nu tu insuti? Urmand in fiecare clipa a vietii lui aceste instructiuni, initiatul se umple treptat de o putere tainica: "L-am cunoscut pe cel care exista in mine si am avut revelatia necuprinsului sau".

Procesul de autodescoperire incepe atunci cand o persoana cunoaste "spaima, durerea si confuzia" - ca forte oarbe care prevaleaza in Univers. Gnosticul insa doreste IZBAVIREA, eliberarea de sub puterea acestor forte al haosului. CUM POATE FI OBTINUTA aceasta eliberare? Gnosticii au ajuns la concluzia ca singura cale de iesire din suferinta este sa realizeze adevarul despre locul si destinul omenirii in Univers. Convins ca un astfel de adevar poate fi descoperit doar prin stradanii extrem de personale, coroborate ulterior cu stradaniile personale ale tuturor celorlalti, gnosticul s-a angajat acum 2000 de ani intr-o pasionanta calatorie a cunoasterii de Sine si de Lume prin care si-a propus sa ajunga la O NOUA PERSPECTIVA asupra existentei sale in acest Spatiu-Timp planetar si universal.


 

ACTUALIZAREA GNOZEI LA NIVELUL MILENIULUI 3

In timp ce zeul imperfectiunii din Vechiul Testament le ordona oamenilor sa il adopte neconditionat - savarsind in numele sau toate ororile imaginabile - Isus Christos vine sa rastoarne aceasta falsa ordine pentru cine are ochi sa vada si urechi sa auda. El il aduce cu sine pe Creatorul tuturor lucrurilor, sursa primordiala a tuturor fiintelor, a ierarhiilor ceresti si a intregului joc creational, armonia primordiala in care se scalda si orginineaza tot.

Ce stim azi despre marile taine? Sintetizand intreaga cunoastere dobandita de toti oamenii din toate timpurile in directia deslusirii acestor taine, as putea incerca zugravirea unui tablou esential a ceea ce traim aici si acum..

INCEPUTURILE A TOT CEEA CE ESTE

Inainte de tot ce exista, inainte de aparitia Universului fizic, intreaga constiinta si energie faceau parte dintr-o totalitate infinit dimensionala, infinit creativa, traind intr-un taram al unitatii desavarsite. Din aceasta stare de totalitate, Mintea Creatoare s-a intrebat cum ar fi sa treaca printr-un proces de fragmentare, uitand de existenta integrata. Forta unui astfel de gand la un nivel atat de mare a declansat fenomenul fragmentarii, generand unitati de macroconstiinta exterioare Creatorului lor. Aceste macro-constiinte (forme-gand primordiale) s-au fragmentat in continuare, bucatile rezultate indepartandu-se tot mai mult una de cealalta, pana cand a devenit extrem de persistenta senzatia conform careia fiecare fragment este izolat de restul si foarte foarte singur. Iluzia rezultata din aceasta fragmentare va deveni o uitare plina de provocari din care constiinta unica va trebui sa creeze (uzand de propria sa natura divina) reamintirea dorintei fragmentelor de a se reuni cu sursa si calea catre aceasta reuniune.

DEVOLUTIA SI EVOLUTIA CREATIONALA

Ceea ce putem numi “Creatie” reprezinta de fapt fragmentarea generata de gandul creator originar. Sau, mai tehnic vorbind, infuzia dimensionala. Curiozitatea initiala a INTREGULUI cu privire la existenta fragmentata a creat straturi peste straturi de realitati disparate. A fost nevoie de o schimbare a perspectivei, a focalizarii si frecventei. Ca parte a Intregului, fiintele primordiale sau fragmentele initiale de Costiinta desprinse din Intreg au fost responsabile de procesul dezasamblarii lor in fragmente din ce in ce mai mici, precum si de stabilirea tiparului de reasamblare care sa le ghideze evolutia prin planurile dense, inapoi, de la fragment la intreg.

SPATIUL si TIMPUL - ingredientele primordiale ale tuturor experientelor din Creatie

Pentru ca intregul proces al devolutiei si evolutiei sa genereze o experienta de cunoastere veritabila (care sa aiba sens), era necesar ca partea generatoare a DEVOLUTIEI sa se delimiteze de partea responsabila cu EVOLUTIA. De ce? Fiindca experienta EVOLUTIEI fragmentelor urma sa aiba loc de abia dupa ce fragmentarea prin DEVOLUTIE s-a produs si s-a incheiat. Prin urmare trebuia realizata o diferentiere clara a celor doua planuri ale intregului creational: planul in care se PLANIFICA experienta fragmentelor (specific devolutiei, dezasamblarii) si cel in care se IMPLINESTE aceasta experienta (caracteristic evolutiei, reasamblarii lor). Indiferent de nivelul dimensional (de specificitate si detaliu) la care se deruleaza experienta la un moment dat, delimitarea planurilor trebuia asigurata invariabil. Cum s-a intamplat acest lucru? Prin utilizarea in proportii diferite a Spatiului si Timpului ca ingrediente fundamentale alimentand fiecare din cele doua medii creationale. Fenomenul devolutiei urma sa utilizeze preponderent Timpul si foarte putin Spatiul, mentinand experienta intr-o ZONA IMATERIALA, in care mintea creatoare devine din ce in ce mai putin constienta de ea prin fragmentarea pe care singura si-o induce, fara sa intreprinda nici o actiune in acest sens, doar gandind la cum sa se petreaca. In contrapartida, fenomenul evolutiei urma sa utilizeze preponderent Spatiul si foarte putin Timpul, ducand experienta intr-o ZONA MATERIALA, in care fragmentele mintii creatoare se densifica si urmaresc sa devina tot mai constiente de ele ca urmare a interactiunilor cu alte fragmente, cautandu-le prezenta si facand toate demersurile necesare ca interactiunile sa fie cat mai semnificative cu putinta. Am denumit in mod sugestiv aceste doua zone ale dinamicilor creationale: zona de Timp-Spatiu (planul metafizic, corespunzator planificarii experientei, functionand dupa legi imateriale specifice predominantei timpului in structura sa), respectiv zona de Spatiu-Timp (planul fizic, corespunzator implinirii aceleiasi experiente, functionand dupa legi materiale specifice predominantei spatiului in structura acestei zone).

SPATIU-TIMPUL 3D

Reprezinta realitatea curenta, tridimensionala, cea pe care o cunoastem si din care facem parte ca fiinta intrupata, adesea referita ca realitatea FIZICA. Aceasta realitate are trei dimensiuni ale spatiului si o singura dimensiune a timpului. Ceea ce inseamna ca in aceasta realitate fizica ne putem misca in oricare din cele 3 directii spatiale perceptibile si suntem imobilizati intr-un singur punct de timp: prezentul, acum-ul. Putem examina lucrurile doar secvential, din aproape in aproape. Timpul se reduce la momentul prezent, odata trait acest moment el nu mai poate fi reprodus sau reiterat niciodata.

TIMP-SPATIUL 3D

Reprezinta realitatea vietii si constiintei de dincolo de corpul fizic, zona in care activam ca si principiu creator universal, infaptuindu-ne devolutia si planificandu-ne evolutia. Uneori ne amintim aceasta realitate ca urmare a experientelor din preajma mortii, numind-o realitatea METAFIZICA. Aceasta realitate are trei dimensiuni ale timpului si o singura dimensiune a spatiului. Ceea ce inseamna ca in aceasta realitate ne putem misca in oricare din cele 3 directii temporale (reusind sa examinam tot ce s-a intamplat, se intampla sau s-ar putea intampla pe diferite bucle spatio-temporare in evolutia noastra din Spatiu-Timp), respectiv ne aflam intr-o omniprezentza spatiala, nepercepand miscarea ca fiind in mod obligatoriu din punctul A in punctul B, ci pe noi ca fiind mai degraba intr-o superpozitie vizavi de orice fenomen sau dinamica pe care le dorim supuse atentiei.

REINCARNAREA sau PROCESUL INTRUPARILOR CONSECUTIVE in lumile din SPATIU-TIMP

Pentru ca lucrurile sa nu ajunga sa stagneze in procesele evolutive din planurile dense (spatiu-timp), la nivel de legitate universala unitatile de constiinta vor experimenta de numarate ori si in nenumarate circumstante densificarea lor din zona de existenta Timp-Spatiu in elemente componente ale lumilor materiale din Spatiu-Timp: un atom, un microb, o furnica, un peste, un om, o planeta, un sistem solar, o galaxie. Ramanerea in existenta din Spatiu-Timp este limitata la intervalul de timp in care poate fi asigurata o cantitate si o calitate satisfacatoare a experientelor de cunoastere in raport cu ceea ce inseamna evolutia unitatii de constiinta respective. Cand conditiile nu mai sunt intrunite, entitatea isi retrage prezenta din Spatiu-Timp si revine la ceea ce este ea in Timp-Spatiu. Chiar daca tranzitam constiinta si energie din Timp-Spatiu in Spatiu-Timp pentru o perioada incarnationala mai lunga sau mai scurta, o parte din constiinta si energia noastra ramane invariabil in Timp-Spatiu, asigurandu-ne o identitate permanenta acolo. Asa se explica de ce unii dintre noi ajungem sa ne intalnim anumiti stramosi atunci cand avem experiente in preajma mortii, migrand temporar "in lumea de dincolo". Chiar daca cei care nu mai sunt printre noi de ceva timp si-au inceput deja o experienta incarnationala in alta parte (intr-un alt loc din Spatiu-Timp), va exista totusi o parte a lor ancorata in Timp-Spatiu (20-30-40%) care ne poate intampina la sosirea noastra acolo (in cazul in care ambele parti doresc si se califica pentru acest lucru).

VÃLUL

Menirea masinariei genetice a vietii tridimensionale nu este aceea de a crea de-a gata forme de viata perfecte, aflate intr-o miscare uniforma, imaculata si lina, dintr-un loc etern melodios, curat si pur, pe care constiinta sa il populeze pentru a petrece o vreme intr-un fabulos deliciu de forme si dinamici perfecte. Ceea ce este cu mult mai atragator pentru Mintea Creationala este varietatea, contrastul, explorarea si intelegerea unor caracteristici ale aromoniei universale prin EXCLUDEREA si mai apoi REGASIREA lor, ca urmare a confruntarii cu evenimente provocatoare si unice. Din aceasta cauza s-a decis ca este nevoie de un vãl al uitarii care sa fie tras peste memoria ancestrala a fiintelor din lumile fizice tridimensionale (precum omul pamantean). Acest vãl urma sa creeze o separatie artificiala intre ansamblul corp-minte si componenta suflet, tinand de amintirea existentei noastre ca fiinta cosmica, multidimensionala, divina si nemuritoare. Drept urmare, ceea ce inainte de vãl era unica si singura cale ascensionala - pozitivitatea fara termen de comparatie - devine dupa introducerea vãlului o parte dintr-un ansamblu creational dual: Calea Pozitiva, respectiv Calea Negativa a evolutiei sufletelor. Menit sa responsabilizeze unitatile de constiinta, sa le diversifice si sa le accelereze procesul evolutiv prin participarea la un joc al binelui si raului plin de contraste si de provocari, vãlul le-a oferit fiintelor LIBER ARBITRU SPIRITUAL, constand in posibilitatea sa aleaga moment de moment intre a se pune in serviciu fata de altii sau a persista in serviciu fata de sine, intelegand totodata implicatiile acestor alegeri, cum arata, cum se simt, ce inseamna efectiv si catre ce conduc.

KARMA

O regula de baza din tiparul universal al evolutiei fiintelor in lumile 3D aflate sub vãl a fost aceea conform careia fragmentele din INTREG vor fi in totalitate RASPUNZATOARE pentru actiunile lor intreprinse din aceasta stare de amnezie. Fie ca ele isi vor intui sau nu conditia, fiecare actiune intreprinsa va genera o reactiune din partea universului. Unii au definit acest lucru ca fiind karma sau "dupa fapta si rasplata". Cu toate acestea, este mai mult decat “ochi pentru ochi”. In locul pedepselor aplicate comportamentelor dizarmonioase, exista intotdeuna optiunea ca fiinta sa isi largeasca orizontul de cunoastere si pe cel al meritelor dobandite prin aplicarea cunoasterii. La nivel de legitate universala, asta inseamna ca odata cu dobandirea de viziune spirituala asupra lucrurilor - atestata la nivelul experientelor de viata - karma este neutralizata. Mai multe notiuni despre karma pot fi consultate in articolul "Karma si liberul arbitru ca si cauzalitate a lucrurilor".

EXISTENTA in 3D

In lumile duale, dimensiunea de existenta 3D este considerata “planul ALEGERII”, o alegere prin gand-cuvant-fapta intre doua ideologii sau curente spirituale diferite, dar esentiale unei evolutii pe mai departe a fiintelor: curentul negativ dedicat cultului Sinelui (implicand controlul si dominatia a tot ce nu este EU), respectiv curentul pozitiv dedicat conlucrarii Sinelor (implicand empatizarea si colaborarea cu tot ce se vrea experimentat si aprofundat). De unde incepe acest proces al alegerii, cum se deruleaza si care îi este finalitatea? Imaginea de ansamblu ar putea fi rezumata in felul urmator:

RECOLTA

Oamenii acestor timpuri se pare ca beneficiaza de o nemaintalnita oportunitate la sfarsitul actualei lor vieti aici, concretizabila in functie de meritele spirituale acumulate in lucrul cu dramele dualitatii aferente planului de existenta 3D: aceea de a fi "recoltati" in urmatorul plan al experientelor creationale, imediat dupa moartea lor fizica. Recoltarea implica urcarea pe o treapta superioara a existentei si experientei, foarte diferita de tot ce am trait in ultimii 25.000 de ani in planul tridimensional de pe acest Pamant. Este nivelul 4D al fiinţării pe spirala evolutiva. Iesirea din ciclul de intrupari 3D urmata de intrarea in ciclul de intrupari 4D prin procesul de recoltare se intampla daca fiinta a reusit sa atinga pragul de cel putin 51% pozitivitate in gand-cuvant-fapta necesar pentru graduarea pe ramura 4D pozitiva, respectiv cel putin 95% negativitate in gand-cuvant-fapta pentru graduarea pe ramura 4D negativa. Nivelul de negativitate cerut este mult mai mare decat cel de pozitivitate, intrucat si raul este mult mai usor de facut decat binele. Orice individ care se afla intre aceste limite din punct de vedere al realizarilor spirituale de la sfarsitul actualei lui vieti aici (in general omul relativ nepasator la ceea ce se intampla cu el si in jurul lui, omul care isi face treaba lui si nu-l intereseaza de altii sau de alte fiinte si fenomene din creatie), va renaste pe o alta planeta de densitatea a 3-a unde va repeta ciclul de intrupari 3D pentru alte cateva zeci de mii de ani (pana la o noua deschidere a portalului de recoltare), lucrand cu aceleasi lectii pe care nu a reusit sa le absolve pana acum aici. Datorita faptului ca Pamantul (ca lume) a progresat inspre o pozitivitate articulata si matura mai mult decat a facut-o inspre o negativitate de acest gen, populatia de pe Pamantul 3D se va tria din ce in ce mai mult, iar la intrupare vor fi admise cu predilectie suflete manifestand o pronuntata orientare inspre pozitivitate si benevolenta, acestea urmand sa contribuie decisiv la intrarea planetei intr-o perioada intensa de refacere, vindecare si ridicare la o noua conditie civilizationala.

PLANUL DE EXISTENTA 4D

Dimensiunea de existenta 4D corespunde celei de-a 4-a densitati a lumilor din Creatie, acolo unde cele doua curente - pozitiv si negativ - deja s-au separat iar fiintele traiesc in acord cu modul in care au atestat in 3D ca doresc sa experimenteze IUBIREA ca polaritate: in slujba Sinelui sau in slujba Sinelor. Spatiul 4D este insesizabil din dimensiunea 3D a existentei, corpurile 4D sunt complet diferite de corpurile 3D si in lumile 4D nu se poate ajunge decat prin intrupare 4D dupa moartea corpului fizic din 3D si doar ca urmare a calificarii (prin merite spirituale) pentru inceperea etapei de cunoastere si existenta specifice nivelului 4-dimensional de pe spirala evolutiva universala. In cea de-a 4-a densitate vãlul din 3D este ridicat, fiinta isi recapata memoria sufletului si e constient angrenata in alegerea pe care a facut-o in planul tridimensional, conform careia experimenteaza densitatea a 4-a pe ramura pozitiva sau negativa a sa. Daca in planul 3D obiectivul intruparilor a fost alegerea individuala - constienta, asumata si demonstrata - a unei polaritati sau a celeilalte, in 4D obiectivul este crearea complexelor coezive de suflete - doar pozitive sau doar negative - si experimentarea prin intermediul conglomeratului puternic polarizat a unei existente-grup, graduarea din 4D in 5D fiind o graduare de grup.

LUMILE 4D POZITIV

Fiintele celei de-a 4-a densitati pozitive sunt telepate, isi comunica direct gandurile, stralucesc si iubesc. Armonia este cuvantul de ordine si o dorinta intensa de a servi pe celalalt. Corpurile sunt pline de viata si radiaza energia iubirii. Fiintele conlucreaza pentru a descoperi nenumaratele aspecte ale interactiunii dintre SINE si ALTUL avand la baza recunoasterea in sine si altul a unicului Creator. Complexele sociale coezive de fiinte 4D pozitiv functioneaza si creeaza pe baza de consens si valorizare. In lumile 4D pozitiv nu exista competitie intre fiinte, cum nu exista posesivitate si nici control. Este un plan al compasiunii si al intelegerii tristetii celei de-a 3-a densitati.

LUMILE 4D NEGATIV

Conditiile de pe o planeta gazduind o civilizatie 4D negativ includ formarea si persistenta tiparelor de manipulare a informatiei si energiei in acord cu raporturile de putere dintre entitati. O lume 4D negativ in stadiile ei incipiente este a maximei straduinte si staruinte cu privire la impunerea unei autoritati in cadrul conglomeratului, la capatul unor lupte in urma carora CASTIGATORUL ia tot in timp ce PIERZATORUL devine sclavul lui sau dispare din existenta. Odata instaurata o ierarhie clara, migratia de resurse (informatie si energie) de la perferia conglomeratului catre centrul sau devine realitatea de facto, astfel incat lumile 4D negativ arata intr-o mare masura ca niste locuri ale devastarii.

MULTI-DIMENSIONALITATEA CREATIONALA

Daca ajungem sa percepem Spatiu-Timpul ca find multitudinea manifestarilor fiintei noastre materiale, iar Timp-Spatiul constructorul tuturor manifestarilor posibile, vom constata ca asa cum exista Spatiu-Timp si Timp-Spatiu 3D, exista de asemenea Spatiu-Timp si Timp-Spatiu 4D, 5D, 6D. In 5D origineaza fenomenele de tip Magie Alba (5D pozitiv) si Magie Neagra (5D negativ) aferente unor intelegeri esentializate asupra intunericului magnetic, respectiv luminii radiante. Este nivelul intelepciunii, al informatiei-nucleu despre rosturile si randuielile fiecareia dintre cele doua polaritati. Pe nivelul 6D iesim din jocul polaritatilor si invatam despre iubirea ca legitate (caracterul perfect integrat si consensual a tot ce se naste din Creator si ajunge sa interactioneze in cadrul Creatiei sale). Pe nivelul 7D avem experienta Totalitatii Sinelui - emanatie primordiala diferentiata direct din Creator si intorcandu-se inapoi in Creator, libera si neingradita de Spatiu si Timp, macro-identitatea noastra incorporand intreaga cunoastere infuzata si respectiv acumulata in intregul nostru parcurs creational. Imediat mai sus, in ceea ce am putea numi planurile 8D (in fapt principiul creator unic, infinit dimensional), ne-am reunit cu INTREGUL din care am coborat, acest nivel fiind considerat planul nemanifest al Creatorului - sursa si destinatia tuturor dinamicilor creationale 7D-1D-7D.

LOGOSI PLANETARI, STELARI si GALACTICI

Pe acest Pamant se intampla lucruri extrem de interesante daca intram un pic in metafizica planetei, coroborand totodata aceste date cu informatii din domeniul fizicii si metafizicii cosmosului.

In plan fizic, adica in Spatiu-Timp, Pamantul este, dupa cum stim, o planeta tridimensionala, un Logos (o structura cosmica) de tip Creatie Materiala. In plan metafizic, in Timp-Spatiu, planeta noastra este un Logos de tip Minte Creatoare, o minte care proiecteaza si planifica harta cailor posibile de a experimenta cunoasterea in planul fizic, o harta cu multe variabile a ceea ce ar putea sa se intample aici ca drum evolutiv parcurs efectiv din nenumarate variante de drumuri posibile.

PLANIFICATORUL evenimentelor planetare potentiale, desfasurabile pe Pamantul fizic (din Spatiu-Timp) este asadar entitatea Pamant din planul metafizic (din Timp-Spatiu), in timp ce IMPLINITORUL dinamicilor planetare gandite ca evenimente potentiale in planul metafizic este insasi Pamantul fizic prin ceea ce se petrece cu el, pe el si in el moment de moment.

Fiecare Logos de tip Minte Creatoare doreste sa asigure prin experienta creationala careia ii da nastere o explorare cat mai semnificativa a Creatorului de catre Creator. De aceea, fiecare planeta, fiecare sistem solar si fiecare galaxie sunt logosi din logosi in alti logosi, gazduind manifestari ale mintii creatoare universale in cadrul carora fiecare logos isi particularizeaza extrem de viu propria sa experienta de cunoastere. In metafizica se vorbeste despre faptul ca experientele creationale traite de fiintele din oricare alt Logos decat al nostru zdruncina capacitatile noastre de intelegere si reprezentare cu privire la dinamicile creationale din acele locuri, in sensul ca, daca am calatori acum pe o alta planeta, unde activeaza o alta civilizatie, judecand cu mintea de aici si de acum, aproape sigur nu am reusi sa intelegem nimic din ce se intampla acolo. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare Logos isi stabileste cadrul si scenariul experientelor de cunoastere din propriile lumi cu o atat de mare VARIETATE si UNICITATE in comparatie cu oricare alta experienta logoica din galaxie si din univers, incat subtilitatile mintii creatoare arhetipale particularizate pentru fiecare Logos in parte sunt aproape de nedeslusit de catre fiintele din alte Logosuri.

Galaxia Calea Lactee din care facem parte si pe care o vedem pe cer in actualul nostru Spatiu-Timp este un Logos Creatie avand asociat un Logos Creator pe care nu-l vedem deoarece se afla in Timp-Spatiu - zona hartilor si planurilor creationale, a drumurilor evolutive disponibile spre a fi parcurse in Spatiu-Timp de catre aceasta entitate. Sistemul nostru solar este un sub-logos Creatie al Galaxiei, planeta este un sub-sub-logos Creatie al sistemului solar, ansamblul individual corp-minte-suflet al omului este un sub-sub-sub-logos Creatie asociat sferei planetare sau Logosului pamantesc. Macro-logosurile incorporeaza in structura lor experienta creationala a sub-logosurilor si invata ultimativ prin ele. Sub-logosurile imprumuta din experienta cumulata a macro-logosurilor pentru construirea de strategii evolutive complexe si eficiente, facand apel la orice potential element din tesatura macrocosmica de care considera ca au nevoie si care le poate fi oferit. Macroconstiinta logoica reprezentata de structura galactica in care ne aflam alaturi de multe alte sub-logosuri componente ale acesteia este o constiinta complexa care insumeaza intr-un ansamblu multidimensional si extrem de ramificat constiinta tuturor partilor sale.

Se mai pune intrebarea daca Logosii stelari si sub-Logosii planetari au deja o polaritate pozitiva sau negativa atunci cand proiecteaza lumi si experiente creationale aferente planului material tridimensional in care ne aflam actualmente si noi. Se pare ca evenimentele traversate in Spatiu-Timp si intelegerile pe care le genereaza traversarea evenimentelor de catre ansamblurile corp-minte-suflet din 3D (fiintele tridimensionale de pe suprafata planetara - in cazul de fata oamenii) sunt elementele esentiale in baza carora fiecare Logos / sub-Logos isi stabileste LA UN MOMENT DAT polaritatea prin care doreste sa evolueze si sa experimenteze preponderent Creatia. Logosii Creatori din Timp-Spatiu pregatesc in planul metafizic hartile ambelor variante, in timp ce Logosii Creatie din Spatiu-Timp sunt cei care isi decid efectiv afinitatea la o cale sau la cealalta prin traversarea ingenua a evenimentelor in planul fizic 3D. ACEL MOMENT - din ciclul de experiente tridimensionale - de la care un logos a inceput sa-si consolideze afinitatea fie pentru polaritatea pozitiva, fie pentru cea negativa, devine LIMITATORUL sau demarcatorul dintre un amalgam pozitiv-negativ de situatii / evenimente si o experienta evolutiva derulandu-se preponderent pe zona de Spatiu-Timp 3D POZITIVA sau, dupa caz, NEGATIVA.

INVATATURILE GNOSTICE DIN PERSPECTIVA ORDINII UNIVERSALE

Isus Christos, prin mesajele cu grad ridicat de universalitate transmise peste timp, ne vorbeste despre singurul Creator si Legea Unica. Personal consider aceste invataturi ca fiind o sursa de cunoastere a esentei tuturor lucrurilor. Sintetizand mesajul Christic, consider ca acesta poate fi redat astfel:

Creatorul este in fiecare, este in orice, este unul si este unic. Toate celelalte legi sunt distorsiuni ale acestei legi, importante pentru ca mintea creatoare universala sa ajunga sa se inteleaga mai bine pe ea prin intermediul a numeroase aspecte limitative derivate din aspectul unic, infinit armonios. Calea Pozitiva si Calea Negativa de a experimenta Creatia sunt fiecare dintre ele DISTORSIUNI ale acestei Legi a lui Unu. Prin intermediul lor, legea unica ajunge sa se fragmenteze ca sa poata fi inteleasa cu ajutorul opozitiei si contrastului partilor. Prin constientizarea treptata a fragmentelor si limitarilor, a particularizarilor si simplificarilor, experienta se reintregeste progresiv pana cand, odata cu dobandirea unei vaste cunoasteri, toate redevin una, precum au fost, sunt si vor fi.

Nu exista alternativa la Legea lui Unu. Totul pleaca din ea si se intoarce inapoi la ea.

MEDITATIA - ca si mijloc introspectiv de trezire a constiintei spirituale universale - ar trebui folosita moment de moment pentru a ne revela profunditatea si aplicabilitatea Legii lui Unu in raport cu toate fenomenele din viata de zi cu zi. Conform acesteia:

- Radacinile noastre sunt in unicul CREATOR al tuturor lucrurilor care ne invita sa-l descoperim in tot ce ne inconjoara.
- Suntem copiii LOGOS-ului Creator din aceasta regiune a galaxiei - care ne-a plasmuit aici, in acest sistem solar, pe aceasta planeta, dupa "chipul" si "asemanarea" sa, invitandu-ne prin actualul joc creational sa ne descoperim si sa ne articulam atributele noastre divine.
- Cu totii ne aflam in acest Spatiu-Timp planetar cu scopul de a ne face propria noastra ALEGERE spirituala, optand intre INTEGRITATE si FALSITATE; ni se cere sa ne validam aceasta alegere nu atat prin actiuni intreprinse mecanic (pentru ca asa scrie intr-o carte ca trebuie sa facem), cat prin trezirea constiintei personale a intreprinderii actiunilor in cauza.

EVOLUTIA PE CALEA POZITIVA, RESPECTIV NEGATIVA

Ridicarea nivelului de constiinta necesar ajungerii bucatilor de Creatie (care suntem fiecare din noi) pe trepte din ce in ce mai inalte ale perceptiei si manifestarii lor NU POATE AVEA LOC fara o diversiune initiala - abil orchestrata de fortele creationale - in care doua curente diametral opuse de gandire, simtire si comportament se provoaca unul pe celalat intr-un spatiu-timp comun, unde, prin creearea de tensiune si contrast, obliga fiintele insuficient polarizate prinse intr-un astfel de joc sa decida si sa ateste cum doresc sa experimenteze Creatia.

Lasati sa traim linistiti intr-un paradis de forme si dinamici perfecte, lipsiti de orice fel de provocari si dileme, COMPASIUNEA - ca element determinant pentru afirmarea fiintelor pe CALEA POZITIVA a maturizarii si ascensionarii creationale - nu se trezeste, ci ramane la stadiul de potential, o energie modesta a benevolentei dar nicicand o remarcabila forta a iubirii, a respectului si a integritatii. Din acest motiv portile dimensiunilor mai inalte nu se deschid pentru fiinta care nu si-a deschis la randul ei mintea si sufletul catre o intelegere profunda si o manifestare fara echivoc a valorilor spirituale universale avand in centrul lor compasiunea, empatia cu tot ce nu este EU. Tocmai de aceea in dinamica planului 3D a fost introdusa Calea Negativa.

ACEASTA CALE - ca si curent spiritual implicand de asemenea o forma de maturizare si ascensionare a fiintelor catre lumi si fenomene din Creatie superioare celor actuale dar de orientare negativa - este un fenomen ce rezida in formarea unor structuri compacte de suflete, organizate in ierarhii foarte stricte de putere si control. Unei astfel de structuri, fiecare suflet component i s-a oferit printr-o forma de legamant, odata cu aptitudinile, destinul, energia si evolutia lui. Sufletele, odata legate de structura, purced in a-i promova doctrina / ratiunile de a exista - in general legate de iluzia unei puteri personale pe care doar structura ti-o poate oferi si in numele careia merita sa sacrifici orice. Aceia care se leaga de o astfel de structura si aleg sa evolueze prin intermediul ei, se izoleaza de intregul creational si se dedica unui joc in care se percep pe ei insisi drept centrul Creatiei, urmarind sa emuleze Creatorul prin autoritate si dominatie. Tocmai pentru ca o astfel de Creatie si un astfel de Creator si nu pot sa existe decat in spatiul inchis si strict reglementat din interiorul respectivei structuri - in care legile Universului au fost distorsionate special pentru a permite unei astfel de experiente sa aiba loc - aceasta cale se mai numeste si Calea Falsitatii, o cale pe care se considera acceptabile toate practicile de manipulare a informatiei si energiei in scopul directionarii unei puteri tot mai mari dinspre periferia structurii inspre nucleul sau. Macrostructura le poate pune la dispozitie reprezentantilor sai parti importante din resursele conglomeratului atata timp cat indivizii reusesc sa deserveasca structura de asa natura incat sa o dezvolte tot mai mult si in acelasi timp sa controleze tot mai bine bucati importante din ea. Dupa ce structura careia i te-ai oferit in felul acesta ti-a luat in posesie abilitatile si calitatile, darurile si harurile, mintea si sufletul, ea iti atribuie un rol mai mult sau mai putin important in cadrul constructiei deja existente, oferindu-ti acces la unele dintre instrumentele de care dispune, astfel incat, pe baza lor si in combinatie cu aptitudinile proprii, sa ajungi sa exerciti o influenta mai mica sau mai mare asupra unei parti din elementele aflate sub incidenta respectivei structuri sau care pot intra sub incidenta ei. Deoarece beneficiile obtinute de indivizii dintr-un astfel de conglomerat al puterii cresc odata cu disponibilitatea si capacitatea lor de a manipula si controla, principiile pe care opereaza structura sunt obedienta totala a celor aflati la polul cel mai de jos al ierarhiei de control si dominatie, respectiv autoritatea cvasi-totala a celor de la varful ei. Ascensionarea in cadrul unor astfel de structuri reprezinta Calea Negativa a evolutiei fiintelor, o CALE DE PUTERE in care ingredientul "Compasiune" - specific emanciparii conditiei umane pe calea spirituala de esenta pozitiva - este complet suprimat. Deasupra tuturor structurilor de putere cunoscute si mediatizate pe aceasta planeta regasim ELITA sau familiile de suflete care si-au asumat din timpuri ancestrale aducerea principiului negativ in jocul creational de pe sfera noastra planetara.

Cand fiintele nepolarizate, aflate la stadiul de potential, naive si adesea greu incercate in acest proces al intelegerii si alegerii unei polaritati sau a celeilalte se trezesc din somnul mental si ultimativ spiritual, cand resping negativitatea care le-a parazitat existenta si aleg sa se puna in serviciu fata de altii incepand sa isi manifeste in mod constient latura pozitiva, potentialul compasiv, umanitatea trezita, atunci partea intunecata nu mai poate sa le desconsidere alegerile si actiunile fara consecinte devastatoare contra celor care fac asta, pur si simplu pentru ca misiunea partii intunecate nu implica o batalie a intunericului cu lumina, ci tocmai STIMULAREA PROCESULUI DE FORMARE a INTUNERICULUI MAGNETIC, respectiv a LUMINII RADIANTE, ca si curente spirituale distincte, afirmate si atestate, capacitandu-si apartinatorii - fiintele umane - pe cai evolutive diametral opuse ale cunoasterii universale de aici si de mai departe.

CARANTINA

La inceputurile istoriei cunoscute de dupa introducerea vãlului uitarii memoriei sufletului si a dualitatii in planurile 3D ale Pamantului, popoarele semi-salbatice de pe aceasta planeta existau in mijlocul unui mediu neprietenos, despre care nu stiau mai nimic, neavand nici o experienta anterioara semnificativa la care sa se raporteze, toata cunoasterea urmand sa si-o formeze prin contactul treptat cu evenimentele de care erau intampinate sau pe care si le generau singure. Era inceputul unui lung drum prin iuresul dinamicilor unei lumi 3D duale, urmand a fi traversate toate stadiile unei descoperiri de sine si de lume pornind de la nivelul 3D incipient al gandirii si simtirii omenesti, pana la un 3D superior apropiat de conditia de absolvire a ciclului intruparilor umane aici si ascensionarea in lumile de pe nivelul dimensional imediat urmator, 4D pozitiv sau 4D negativ.

Deoarece logosii planetari, stelari si galactici - asigurand cadrul acestor experiente - comunica intre ei, se aspecteaza reciproc si se asociaza in structuri logoice complexe, acest experiment creational pamantean aflat pentru aceste popoare la inceputurile sale atragea invariabil atentia si preocuparea din partea altor logosuri (implicit fiinte din alte lumi) in ceea ce priveste PARTICIPAREA la el si INFLUENTAREA lui. Atata timp cat logosul pamantesc si ierarhiile superioare nu reglementau extrem de strict acest proces al interactiunii dintre parti, o multime de interventii se prezumau ca fiind permise implicit. Tocmai de aceea, odata ce paradigma negativa a fost introdusa pentru ca oamenii acestui Pamant SA POATA FACE ALEGERI suportandu-le consecintele si invatand de pe urma lor, a existat un interes tot mai mare din partea fiintelor si populatiilor cosmice de orientare negativa de a oferi oamenilor de la inceputurile acestei lumi duale invataturile negativitatii, servirea sinelui, tentatiile si ispitele, iluzia si cruzimea, falsitatea si maleficitatea.

Vizitele care au fost facute popoarelor aflate la inceput de drum evolutiv s-au realizat mai intai cu ajutorul navelor sau prin materializari directe din dimensiunile superioare. Aceste interventii au avut de cele mai multe ori o tendinta acuta de INCALCARE A LIBERULUI ARBITRU al acestor oameni, prin faptul ca aparitiile erau in cea mai mare parte a lor adevarate demonstratii de forta care uluiau si infricosau naivele societati umane ale acelor vremuri de inceput de drum, determinandu-le sa-si cedeze putinul discernamant unor fiinte pe care ajungeau sa le considere cu drept de viata si de moarte asupra lor si pe care le ridicau la rangul de Dumnezeu.

Aparitiile au fost multe, agresive si manipulative. In momentul in care au venit, tocmai pentru ca apartineau unor curente de negativitate dezvoltate si perfectate in alte lumi si sisteme stelare, aceste fiinte au oferit cu multa zarva spectacole grandioase si infricosatoare, aratandu-si "muschii" in fata unei societati umane mult prea simple, careia i-au pus in pericol liberul arbitru spiritual, profitand de incapacitatea oamenilor acelor vremuri de a manifesta vreo putere decizionala in baza careia sa ALEAGA - macar si la nivelul celor mai elementare procese cognitiv-comportamentale - intre "oferta" viziatatorilor din afara lumii lor si orice altceva. Pamantenii acelor timpuri se uitau la fiintele coborate din cer ca la Dumnezeul Absolut si vorbeau despre acestea ca si cum ar fi fost Dumnezeu. Faptul ca experimentarea dualitatii de catre acesti oameni era necesar sa se deruleze ca si EXPERIENTA PROGRESIVA DE CUNOASTERE, care sa tina cont de fragilitatea liberului arbitru al societatilor timpurii de la inceputurile omenirii cunoscute, nu a ramas un lucru neobservat de catre ierarhiile ceresti care supravegheau si reglementau jocul creational din acest Spatiu-Timp pamantesc.

Felul in care se regizau respectivele aparitii de catre vizitatorii de orientare negativa si modul in care erau percepute de populatiile perioadei de inceput sunt foarte sugestiv surprinse in Vechiului Testament:

Ezechiel - capitolul 1:
1. In al treizecilea an, in a cincea zi a lunii a patra, s-au deschis cerurile si am avut vedenii dumnezeiesti.
4. M-am uitat si iata ca a venit de la miazanoapte un vant naprasnic, un nor gros si un snop de foc care raspandea de jur imprejur o lumina stralucitoare, in mijlocul careia lucea ca o arama lustruita, iesind din mijlocul focului.
5. Tot in mijloc se mai vedeau patru fapturi vii a caror infatisare avea o asemanare omeneasca.
6. Fiecare din ele avea patru feţe si fiecare avea patru aripi.
13. In mijlocul acestor fapturi vii era ceva ca niste carbuni de foc aprinsi care ardeau;
15. Ma uitam la aceste fapturi si iata ca pe pamant, afara de fapturile vii, era o roata la fiecare din cele patru feţe ale lor.
16. Infatisarea acestor roti si materialul din care erau facute pareau de crisolit, si toate patru aveau aceeasi intocmire. Infatisarea si alcatuirea lor erau de asa fel incat fiecare roata parea ca este in mijlocul altei roti.
19. Cand mergeau fapturile vii, mergeau si rotile pe langa ele; si cand se ridicau fapturile vii de la pamant, se ridicau si rotile.
22. Deasupra capetelor fapturilor vii era ceva ca o intindere a cerului care semana cu cristalul stralucitor si se intindea in aer, sus peste capetele lor.
23. Sub cerul acesta, aripile lor stateau drepte, intinse una spre alta, si mai aveau fiecare cate doua aripi care le acopereau trupurile.
24. Cand umblau, am auzit vajaitul aripilor lor ca vajaitul unor ape mari si ca glasul Celui Atotputernic. Cand mergeau, era un vuiet galagios ca al unei ostiri; iar cand se opreau, isi lasau aripile in jos.

Zaharia - capitolul 5:
1. Am ridicat din nou ochii si m-am uitat, si iata ca era ca un sul de carte care zbura.
2. El m-a intrebat: „Ce vezi?” Eu am raspuns: „Vad un sul de carte zburand; are o lungime de douazeci de coti si o latime de zece coti.”
3. Si el mi-a zis: „Acesta este blestemul care este peste toata tara; caci, dupa cum este scris pe el, oricine jura stramb va fi nimicit cu desavarsire de aici."

Efeseni - capitolul 6:
12. Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.

Doi Imparati - capitolul 2:
11. Pe cand mergeau ei vorbind, iata ca un car de foc si niste cai de foc i-au despartit pe unul de altul si Ilie s-a inaltat la cer intr-un vartej de vant.

Pslami - capitolul 68:
17. Carele Domnului se numara cu zecile de mii; Domnul este in mijlocul lor, venind din locasul lui cel sfant.

Ioel - capitolul 2:
4. Parca sunt niste cai si alearga ca niste calareti.
5. Vin uruind ca niste care pe munti si paraie ca o flacara de foc cand mistuie miristea; par o puternica ostire gata de lupta.

Isaia - capitolul 60:
8. Cine sunt aceia care zboara ca norii?

Numeri - capitolul 9:
15. In ziua cand a fost asezat Cortul, norul a acoperit locasul cortului intalnirii; si, de seara pana dimineata, deasupra Cortului era ca infatisarea unui foc.
16. Intotdeauna era asa: ziua, norul acoperea Cortul, iar noaptea, avea infatisarea unui foc.

Exodul - capitolul 13:
21. Domnul mergea inaintea lor, ziua intr-un stalp de nor, ca sa-i calauzeasca pe drum, iar noaptea intr-un stalp de foc, ca sa-i lumineze, pentru ca ei sa mearga si ziua si noaptea.

Deuteronomul - capitolul 33:
26. Nimeni nu este ca Dumnezeul lui Israel, El trece pe ceruri ca sa-ti vina in ajutor, trece cu maretie pe nori.

Datorita acestor grozavii si deoarece un experiment creational dual este in permanenta ajustat de fiinte gardian aflate deasupra planurilor dualitatii, adica in planurile nepolarizate ale Creatiei in care functioneaza iubirea ca legitate, cu ocazia unor astfel de evenimente repetate, a fost apelata autoritatea ce reglementeaza in sistemul nostru solar auspiciile sub care se desfasoara jocul dual de pe planeta Pamant - un consiliu de entitati existand, se pare, intr-un spatiu superior-dimensional de pe planeta Saturn. CONSILIUL SATURNIAN 7D modereaza dinamicile vietii din sistem nostru solar in acord cu legi mult mai generale ale galaxiei si ale universului, emanate direct din Creator sau din Logosi Macrocosmici precum galaxii sau constelatii de galaxii. Acest consiliu a decis impreuna cu forurile logoice ale planetei Pamant sa impiedice perpetuarea unor astfel de interventii si a impus o CARANTINA FIZICA peste planeta, menita sa stopeze infiltrarea pe mai departe a oricaror influente din afara planetei fara aprobarea explicita a consiliului. Mai mult, s-a impus si o CARANTINA SPIRITUALA, in baza careia cei care au ales sa joace un rol explicit in acest experiment al dualitatii de pe planeta Pamant (in mod special fiintele puternic interventioniste) sa ramana in planurile astrale ale Pamantului pana la intrarea experimentului planetar intr-o noua faza, fiind astfel determinate sa-si asume responsabilitatea pentru ceea au ales sa intreprinda astfel. Participarea lor la jocul pamantesc urma sa mai fie posibila doar prin intrupare si doar sub auspiciile vălului, toate fiintele - 3D, 4D, 5D, pozitive sau negative, precum si cele sosite din planurile nepolarizate 6D - urmand sa respecte acest criteriu pentru a putea INTREPRINDE ACTIUNI DETERMINANTE in planul fizic al Pamantului. Ele se vor putea desprinde de conditionarile planetei doar prin graduare la dimensiunea imediat superioara, fie daca au acumulat MERITE SPIRITUALE prin demersuri intrerinse conform cerintelor caii lor evolutive, fie daca au reusit sa realizeze - prin aprofundarea extrema a stiintelor spirituale - o DESCHIDERE catre Infinitatea Inteligenta, constand in sesizarea luminii dimensiunilor superioare. Carantina impusa avea sa dureze atata timp cat este necesar ca o masa critica de oameni din acest spatiu-timp sa ajunga sa aspire singuri la o intelegere a sensului vietii, sa exploreze misterele universului, sa creeze folosind in cunostinta de cauza legi universale, sa ceara indrumare din planurile subtile si sa doreasca sa-si cunoasca familia cosmica de suflete, deci practic sa ajunga sa faca in mod asumat alegeri si, ultimativ, ALEGEREA.

In prezent se admit ca si derogari de la carantina defilari ocazionale ale navelor avand ca obiectiv lasarea de urme vizibile pe cer si pe pamant - purtatoare de mesaje simbolice menite sa adanceasca aspiratia omului fata de complexitatea creatiei, fata de tainele universului, dorinta de cunoastere, de cautare, de contactare, de inaltare.


 

Similare dar de o cu totul alta provenienta sunt aparitiile unor dispozitive asemanatoare OZN dar de origine pamanteana, experimente militare ale factiunii celor care activeaza si guverneaza pe paradigma negativa. Mai exista de asemenea unele penetrari ale carantinei realizate de nave extraterestre de orientare negativa proveninte din afara planetei sau din baze subpamantene ancestrale, care isi fac treaba repede (constand preponderent in rapiri de oameni soldate cu studierea, implantarea si programarea lor - in sensul instituirii unei forme de posesiune peste fiinta respectiva), dupa care aceste entitati se intorc de unde au venit si actioneaza de la distanta asupra si prin intermediul subiectilor experimentelor lor. Nu in ultimul rand se permit periodic interventii din planuri superior dimensionale prin proiectarea de forme-gand in spatiul tridimensional pamantesc, menite fie sa transmita informatie despre transformarea fiintelor pe calea negativitatii, in serviciu fata de sine (pe unul dintre cele mai inalte nivele ale unei astfel de informari plasandu-se Cabala masonica, o colectie de informatii fizice si metafizice de esenta negativa transmise pentru a facilita intr-o masura cat mai mare asuprirea omului de catre om, controlul si dominatia), fie sa ofere inspiratie, motivatie, raspunsuri si solutii la probleme care framanta omenirea de secole, constand, spre exemplu, in realizarea unor constructii sau dispozitive de catre cei dornici si capabili sa faciliteze populatiilor iesirea din intuneric la lumina si o dezvoltare accelerata a indivizilor pe o cale a valorilor pozitive, in serviciu fata de altii (din aceasta categorie facand parte lucrarile si realizarile de exceptie in domeniul electricitatii ale lui Nikola Tesla, furate si deturnate in mare parte de Oculta, deci ramase intr-o mare masura inaccesibile binelui colectiv, sau transmisiunile informationale realizate prin chanelling in 1980 de grupul Don Elkins, Carla Rueckert si James Mccarty, care vorbesc despre cele doua cai spirituale si despre unicul creator, compilate in 5 volume si distribuite liber ca Legea lui Unu - Materialul Ra).

Insa pentru ca tot mai multa dezlegare de la restrictiile carantinei sa fie acordata in mod favorabil omenirii acestor timpuri de catre instantele superioare care supravegheaza jocul creational de pe planeta Pamant, este necesar sa existe un grup tot mai mare de indivizi de polaritate pozitiva care sa depaseasca prin puterea chemarii lor rezistenta celor care nu sunt interesati sa caute, sa invete, sa actioneze, sa evolueze. In aceaste vremuri memorabile din istoria umanitatii in care Pamantul a graduat ca Logos planetar in dimensiunea a 4-a pozitiva (ca urmare a meritelor de milenii ale tuturor celor care s-au intrupat aici si s-au preocupat de inaltarea conditiei umane prin generozitate, compasiune si intelepciune benevolenta chiar si in cele mai vitrege conditii), chemarea de orientare pozitiva a oamenilor planetei inregistrata la scara globala este cu mult mai ampla si mai persistenta decat chemarea de orientare negativa a indivizilor care (inca) fac jocurile de putere pe paradigma negativa a controlului si asupririi omului de catre om. Mai ramane de vazut cat de mult si cat de repede se va largi pe mai departe acest canal de benevolenta si luminozitate, sursa de transformari remarcabile ale fiintelor din acest colt de Univers pe Calea Spirituala de Esenta Pozitiva, in serviciu fata de altii.

ESENTA LUCRURILOR

Lumea tridimensionala este construita in jurul contrastelor, fiind o lume in care binele se descopera si se articuleaza prin confruntarea cu raul, acest rau fiind tot ceea ce nu este acel bine. Deducem astfel ca binele si raul sunt doua paradigme si fenomene creationale diametral opuse si totodata ireconciliabile. Intelegand si retinand asta, nu ne vom lasa indusi in eroare de cei care promoveaza relativismul moral (ca manipulare sau din nestiinta), conform caruia facerea de rau e tot o forma a facerii de bine. Da, prin exemplul raului putem avansa in intelegerea si practicarea binelui, DAR ceea ce este fundamental rau va ramane rau, iar ceea ce este bun va fi tot mai bun.

Pentru a putea sa existe si sa functioneze ca fenomene si dinamici cosmologice diametral-opuse, atat raul cat si binele trebuie sa emane dintr-un nucleu creational fara polaritate si fara contrast, avand la baza iubirea ca legitate. Numai nucleul poate legitima existenta si jocul polaritatilor, alimentand cu informatie (reguli) si cu energie (stari) fiecare bucla a sa. Iubirea fara suisuri si fara coborasuri care impregneaza nucleul poate fi considerata substanta cosmica ce tine legata intreaga Creatie, caci fara acest ingredient fundamental totul s-ar prabusi in haos. Datorita lui, putem spune ca haosul este ultimativ guvernat de ordine si nici unde raul nu este si nu poate sa devina imuabil si absolut.

Din zona de nucleu inalt creationala emana asadar toate fenomenele creationale subsecvente, care, dupa ce s-au desprins din nucleu si au activat un timp suficient de mare in zonele polarizate ale Creatiei, se intorc inapoi la nava mama, la Creatia unitara si deplin armonioasa din care s-au diferentiat/ individualizat. Experientele traversate de unitatile de constiinta cu ocazia unui astfel de drum nu dureaza nici putin si nu sunt nici usor de asimilat/ integrat, caci aceste experiente nu se deruleaza pe un singur plan (existential si perceptual), iar scopul si sensul lor tine de ratiunea suprema a sursei tuturor lucrurilor de a se intelege mai bine pe sine prin prisma experientei tuturor fragmentelor sale, ca parte a unei calatorii creationale unice - de-o potriva devolutive si evolutive - de miliarde de ani.

In tot acest arbore al Creatiei, din care planul tridimensional e doar o mica parte (dar una cruciala), binele si raul sunt doua realitati antagonice, stratificate multi-dimensional, plasmuite dupa legi inflexibile care nu doar ca reglementeaza modul in care functioneaza lumile raului si lumile binelui, ci si modul in care cele doua lumi interactioneaza una cu alta. Iar interactiunea cea mai puternica si care se lasa cu cele mai mari frictiuni are loc aici, in planul tridimensional (de-o potriva fizic si metafizic), supranumit si planul ALEGERII. In acest plan ne aflam noi, oamenii, complexe corp-minte-suflet care trebuie sa isi faca si sa isi inteleaga alegerea spirituala cu privire la evolutia lor ca parte a unuia din cele doua curente/ polaritati de pe spirala evolutiva universala. Pentru ca o astfel de alegere sa se intample cu adevarat, este necesara confruntarea de-o potriva cu binele si cu raul, oferit fiintelor tridimensionale de lumile superioare ale binelui si de lumile superioare ale raului. Intr-un astfel de context este important sa se inteleaga ca nu exista una si aceeasi lume superior dimensionala care ofera de-o potriva si bine si rau. Polaritatea pozitiva a unui suflet benefic orientat este acel fenomen metafizic ce face fiinta care il manifesta incompatibila cu fenomenul metafizic diametral opus, si anume polaritatea negativa a unei entitati malefice. De aceea, niciodata Christos nu va deveni Stalin, Mao sau Hitler si nici vreunul dintre acestia nu va deveni Christos.

In acest sens, este de retinut modalitatea prin care sufletele tridimensionale primesc informatie, inspiratie, oportunitate si energie din sferele mai inalte. Partea de polaritate negativa a mintii si sufletului unui om va interfera cu fiintele superioare de polaritate negativa si cu plasmuirile acestora, in timp ce partea pozitiva va fi in rezonanta cu lumile si lucrarile fiintelor superioare de orientare pozitiva. Niciodata o fiinta superioara pozitiva nu va interfera negativ cu omul, la modul la care sa-i transmita informatie falsa, ori sa-l ameninte, sa-l infricoseze, sa-l oblige la juraminte oribile, sa pretinda amanetarea pentru viitor a liberului arbitru al omului, inoculandu-i acestuia idei preconcepute despre asa zisa virtute a supunerii, a saraciei, a castitatii, a umilintei si in general a tot felul de lucruri care au legatura cu paradigma negativa, in sensul cedarii suveranitati fiintei omenesti pe altarul unor pretentii fara nici o acoperire in convingerile si intelegerile omului de la momentul respectiv.

Fiecare fiinta primeste dupa nivelul de constiinta ceea ce are de primit: ceea ce tine de manipulare/ iluzie, agresivitate, posesivitate, vine de pe filonul negativ, in timp ce respectul, compasiunea, creativitatea, integritatea insotesc fara exceptie influentele fiintelor si lumilor superior dimensionale de orientare pozitiva. A te deschide si a te impregna gand-cuvant-fapta mai mult de una sau mai mult de cealalta reprezinta munca cea grea cu el insusi si cu lumea in care s-a nascut a omului tridimensional, pana la nivelul la care, prin gradul de maiestrie spirituala atins in directia unor valori sau a celorlalte, acesta se califica intr-un final pentru nivelul dimensional imediat superior de experienta si existenta, 4D, atat fizic cat si metafizic, pe bucla pozitiva (doar pozitiva) sau pe cea negativa (doar negativa) a sa.

ACTIUNILE POZITIVE SI NEGATIVE LA SCARA PLANETARA. IESIREA DE SUB AUTORITATEA CURENTULUI DE NEGATIVITATE

Cand deja se ajunge la distrugeri de proportii epice - precum nivelul la care se distruge acum biosfera planetara sau se decimeaza cultural, economic si chiar fizic populatii intregi - devine oarecum evident faptul ca astfel de actiuni nu mai pot fi puse pe seama unei treziri spirituale a pozitivitatii din oameni, ci, mai degraba, a oripilarii lor prin tentative furibunde de raspandire a negativitatii la cote nemaintalnite, corespunzatoare unor incercari disperate (din partea factiunii intunecate) de limitare a fenomenului de polarizare pozitiva si chiar de acaparare a planetei de catre paradigma negativa. Este un demers al maximei polarizari negative posibile de care au nevoie cei de la varfurile structurilor imperialiste actuale, nu atat pentru a se califica la graduarea in 4D Negativ, cat pentru a se califica la un nivel de autoritate cat mai inalt in cadrul ei, astfel incat pozitia ocupata de fiinta malefica proaspat graduata si nou intrupata intr-o lume 4D Negativ sa fie cat mai mult inspre centrul conglomeratului (echivalentul varfului piramidei unei structuri satanice) si cat mai putin inspre periferia lui (echivalentul bazei acesteia). O astfel de calificare nu se poate realiza fara aprofundarea si exercitarea celor mai inalte prerogative malefice ale fiintei peste toate celalalte fiinte care intra sau pot intra sub autoritatea sa. Exact asta se intampla acum, aici, actiunile si demersurile malefice ale Ocultei fiind realizate pe planeta noastra la cote proportionale cu ignoranta si complacerea in ignoranta a celor mai putin activi, educati, norocosi, spiritualizati, din care actiunile demonice isi trag seva si legitimitatea.

Astfel de fluctuatii se intampla in acord cu permisiunile sau cu limitarile care se impun din planurile cauzale (corespunzatoare ierarhiilor ceresti superior dimensionale) in ceea ce priveste auspiciile sub care se deruleaza la nivelul planului tridimensional jocul dualitatii in diferite perioade de timp. Stabilirea acestor auspicii TINE CONT intotdeauna de terenul pe care il castiga moment de moment constiinta colectiva pe curentul pozitiv de gandire si manifestare, prin antiteza cu cel negativ. In functie de aceasta atestare a pozitivitatii la scara planetara, se inchid - aparent de la sine - potentiale focare de razboi, se permite o guvernare democratica in locul uneia dictatoriale sau pleaca Chevron din Romania - in aparenţă fara nici o explicatie plauzibila. Este foarte important de stiut ca intotdeauna LIBERUL ARBITRU al omului a fost parte integranta din ecuatia jocului polaritatilor derulat in cadrul actualei oranduiri civilizationale, ecuatie pe care acest om o influenteaza semnificativ, chiar daca aparent poate avea impresia ca nu o face. Gandurile, vorbele si faptele omului trezit au contat intotdeauna in scrierea si rescrierea regulilor jocului, desi partea intunecata din existenta, prin mijlocitorii sai, a facut intotdeauna tot posibilul sa raspandeasca informatia eronata conform careia noi, ceilalti, nu contam.

Insa ca sa fie bine, trebuie mai intai inteles ce este rău, iar mai apoi purificat răul, cum altfel decat prin confruntarea acestui rău la nivel de gandire, simtire si actiune. Ca in infectiile cronice: identificam simtual infectia, intelegem ce a produs-o si mai apoi o combatem.

Multi oameni au ales răul, punandu-se in slujba lui numai ca sa le fie lor bine cu pretul sacrificarii binelui celorlalti. Ei vor trebui sa inteleaga ce au ales, adica sa inteleaga acest rău, aplicandu-l si aplicandu-li-se conform alegerii. Cei care au ales binele, vor fi la randul lor indrumati pe cai stiute si nestiute sa-l inteleaga sub tot mai multe aspecte si nuante, sa-l aprecieze si sa-l traiasca. Nu in ultimul rand, cei care nu au ales vor fi cei pentru care vor alege altii, adica necuratii. Si sunt multi cei aflati (inca) in aceasta situatie. Despre asta este la nivel cauzal scenariul medical dictatorial pe care l-am trait incepand cu anul 2020 la scara planetara: despre (NE)ALEGERE si (NE)INTELEGEREA ei.

Si da, unii chiar au avut ocazia sa faca alegeri - benevolente sau malevolente - in alte vieti, mai multi sau mai putini la numar, mai mult sau mai putin constient. Atunci, insa, in alte vremuri, se intamplau lucrurile in felul de atunci. Acum se intampla in felul de acum. Daca atunci era mai mult perioadă școlastică, acum este preponderent una de confruntare (cu) si examinare (a) tot ce s-a cumulat si s-a integrat - adica merite, cunostinte, virtuti, abilitati sau lipsa lor. Raspunderea si responsabilitatea pentru ce traiesti aici si acum prevaleaza asupra oricaror alte aspecte experientiale.

Cei care dorm, nu dorm de azi. Ei vor experimenta cel mai probabil consecintele dramatice ale somnului lor profund, asta in cel mai rau caz, iar in cel mai bun caz vor avea experienta unei treziri bruste, socante si dureroase, dar revelatoare si posibil transformatoare. Cei care nu dorm, au de dat examenul masurii nesomnului lor. Pa paradigma de lumina, acesta este despre imaginarea de solutii compasive la probleme de orice fel si despre implementarea concreta a solutiilor in realitatea momentului. Au de confruntat "ceea ce este" si de trecut dincolo de limitele sale, in zona despre "ce ar putea fi". Totul contra timp, caci feresterele de oportunitate pe drumul cresterii si afirmarii in directia unui mai bine individual, social si planetar sunt limitate. Din multe puncte de vedere, atat fizice, cat si metafizice. Responsabilitatea valorificarii lor este ea insasi o lectie, parte a tuturor celorlalte, purtatoare a oportunitatii sau lipsei ei. Ceasul ticaie pentru toata lumea, la toate nivelele.A valorifica din punct de vedere spiritual PROBLEMELE existente in societatea in care traim inseamna, pentru adeptul caii pozitive, a contribui prin gand-cuvant-fapta la intelegerea si ameliorarea lor. Noi nu am avut niciodata de luptat cu razboi contra unei societati sau alteia pentru impunerea vointei unilaterale a unor conducatori care isi aroga in numele nostru instapanirea peste varii grupuri sociale si populationale. Iar cand spun razboi ma refer la orice fel de razboi: informational, cultural, economic, medical, militar. Statutul de fiinta spirituala benefic-orientata se atesta atunci cand, in pofida vicisitudinilor, lupti contra pretentiilor conducatorilor de acest gen, prin REFUZUL, de la nivel micro la macro, de a le alimenta razboaiele, mentalitatea criminala si revendicarile sordide, delimitandu-te de insasi masinaria sociala construita in jurul acestora, o astfel de abordare fiind CHEIA care a existat dintotdeauna sub ochii nostri, capabila sa inchida usa actiunilor devastatoare ale curentului de negativitate asupra populatiilor globului. Atrocitatea inceteaza sa mai existe nu prin alimentarea ei cu si mai multa atrocitate, ci prin insasi nealimentarea scopului spiritual al existentei atrocitatii, care este despre trezirea in fiinta umana a unei forme active de constiinta benevolenta. In acest sens, respingerea atrocitatii de catre tot mai multe persoane si grupuri din societate este singura unealta capabila sa diminueze iar in final sa stopeze la scara planetara actiunile demonice ale celor inca aflati in fruntea sau in slujba guvernelor si administratiilor corupte ale lumii.

ARMELE LUMINII nu au fost niciodata aceleasi cu ARMELE INTUNERICULUI. Atunci cand intunericul convinge oamenii sa joace cu armele sale, acestia au trecut deja de partea sa, fiind mai mult sau mai putin luati in posesie. Cand insa realizam ca intunericul nu poate fi combatut decat cu lumina si actionam in acest sens, el va deveni subiectul unor restrangeri si restrictii vizibile, aplicate chiar de catre cei aflati in structurile sale guvernatoare, nu pentru ca noi, ceilalti, am construit o armata mai mare decat au avut-o acestia vreodata, ci pentru ca existenta luminii intr-o masura tot mai articulata face INUTILA si prin urmare NELEGITIMA existenta intunericului (conform legilor universale aplicabile lumilor duale 3D). Altfel spus, nu poti ajunge din intuneric in lumina si nu vei vedea lumina folosindu-te pentru asta de instrumentele intunericului. O nedreptate, o crima, batjocorirea animalelor sau a mediului inconjurator, un razboi de agresiune, o dictatura, un regim de exterminare sunt toate mijloacele diavolului de raspandire a intunericului si de suprimare a luminii. Cine incearca sa justifice prin astfel de actiuni deservirea unui mai bine social si general nu este decat un alt instrument al aceluiasi intuneric din care deriva si emana toate lucrurile reprorabile. Acesti oameni si actiunile lor nu pot servi decat imperiilor iluziei, care sunt invariabil despre minciuna, agresivitate, posesivitate, atrocitate, ca unice repere ale unei oranduiri sociale pretins civilizate si evoluate dar in realitate limitate la un materialism rece si necrutator cu care incepe si se termina viata.

Pe scurt, binele trebuie sa se opuna activ raului! Aceasta este o axioma universal-valabila care ne spune doua lucruri: GRATIA poate surclasa FORTA in scrierea si rescrierea destinului unei lumi, insa eforturile dobadirii si afirmarii sale pot fi chiar mai mari decat acelea ale construirii si intretinerii unei mari armate!

Datorita faptului ca negativitatea se promoveaza pe ea prin nenumarate informatii distorsionate si prin resurse materiale incomensurabile puse actualmente in slujba perpetuarii falselor valori si a unei ingrozitoare iluzii a decaderii si neputintei, ea inca mai reuseste sa-i pacaleasca pe cei mai putini spiritualizati, vigilenti, norocosi, educati, urmarind sa dea impresia ca pe aceasta planeta prevaleaza raul, ca de fapt ce e rau este bun si ca nu exista nici un fel de alte valori sau variante. In contextul unor astfel de afirmatii manipulative si distructive, trebuie sa ne punem urmatoarea intrebare: ce anume incearca sa contracareze si sa ascunda aceste demersuri? In pincipal faptul ca Pamantul - ca structura cosmica (logos planetar) - a facut deja saltul evolutiv catre urmatoarea faza a evolutiei sale, devenind o planeta prezenta fizic nu doar in densitatea a 3-a creationala (planul tridimensional in care ne aflam), ci si in dimensiunea creationala imediat superioara, pe ramura pozitiva a sa, ceea ce inseamna ca Pamantul a capatat, concomitent cu ceea ce deja stim ca este, o identitate si o consistenta de tip 4D pozitiv, devenind, in plus fata de sfera 3D, o sfera planetara 4D, guvernata de legi corespunzatoare nivelului evolutiv al compasiunii ca ratiune a existentei fiintelor. Pe aceasta cale, Pamantul este gata sa gazduiasca fiinte si lumi de densitatea a 4-a pozitiva pentru prima data in istoria evolutiei sale cosmice. Cum s-a intamplat asta? Prin multele experiente ale fiintelor umane tridimensionale care au populat acest Pamant de-a lungul intunecatelor sale vremuri, in constiinta carora, la capatul unor evenimente adesea coplesitoare, nu a prevalat forta, ci gratia.

Desi poate parea ca planeta noastra e plina de negativitate, in realitate trecerea la 4D pozitiv, dincolo de toata ignoranta care inca exista in lume, se datoreaza acelor oameni care s-au remarcat de-a lungul timpului pe PARADIGMA POZITIVA a existentei. Acestia au fost considerabil mai multi si mai determinati sa persiste in aceasta explorare decat cei care au reusit sa se articuleze pana la un anumit grad pe PARADIGMA NEGATIVA, participand ca factori determinanti la jocul agresivitatii, posesivitatii si falsitatii. Prin comparatie, adevaratul nucleu de negativitate planetara este unul extrem de mic, cei mai multi indivizi care fac rau in prezent fiind simple unelte, mercenari si criminali de conjunctura, asta nefacandu-i, desigur, mai buni, ci doar mai putin importanti.

Prin urmare Pamantul, ca si structura constienta de sine, a trecut el insusi prin incercarile reprezentate de evenimentele care s-au succedat pe suprafata sa. Si a evoluat, facand trecerea catre un stadiu superior al experientei si existentei sale ca si constiinta si fiinta Logos. Urmeaza ca si oamenii care populeaza actualmente planeta in planul tridimensional sa faca trecerea sau sa paraseasca treptat jocul care s-a desfasurat pana acum, aici, asa cum stim ca s-a desfasurat, si, in loc sa se mai intoarca prin intrupari succesive in acest Spatiu-Timp planetar pentru a continua ceea ce au inceput sa invete candva (nereusind sa duca la bun sfarsit), sa renasca pe o alta planeta din dimensiunea a 3-a mult mai adecvata nivelului lor evolutiv, unde sa continue acelasi tip de jocuri pentru alte zeci de mii de ani.

Cu cat planeta produce mai multa pozitivitate, cu atat nevoia spirituala a omului de rand de trezire din somnul ignorantei se amplifica. Realizand ca nu (mai) are nevoie de barbarie si atrocitate, de sange varsat, de manipulare si abuzare ca sa isi deschida mintea si sufletul, omul acestor timpuri incepe sa functioneze la un standard superior de inteligenta si moralitate, polarizandu-se accelerat in serviciu fata de altii si obligand structurile intunecate care au luat cu asalt planeta sa tina cont de acest lucru chiar daca nu doresc sa o faca, diminuandu-si dramatic interventiile si actiunile. Toti acesti oameni cu o pronuntata orientare pozitiva care ajung sa descurajeze minciunile, abuzurile si macelurile alimenteaza noua realitate asemenea bulgarelui de zapada care se rostogoleste! Iar pentru ca manifestarile distructive nu pot fi justificate in numele unei multimi restranse care castiga in polaritate negativa contra unor grupuri tot mai numeroase de polaritate pozitiva care nu admit compromisul, intunecimea si carnagiul, deja vorbim de POSIBILITATEA SUSPENDARII DIN SPATIILE CAUZALE a multor actiuni ale taberei intunecate din aceasta lume si realitate. A te impotrivi unei astfel de suspendari atunci cand te afli la cel mai inalt si mai ocult nivel decizional din lumea fizica echivaleaza cu a te pregati pentru o parasire prematura a planului material, consfintindu-ti esecul si autodistrugerea in aceasta etapa a jocului care se incheie.

Respectarea liberului arbitru spiritual al populatiilor nu este optionala, este MANDATORIE, de aceea o afirmare personala si de grup inspre o pozitivitate si o luminozitate remarcabila a constiintei fiintelor este sansa cea mai mare a omului de a face pasul catre o noua era a existentei sale ca individ, comunitate si civilizatie!


 

NOTA. Sinteza despre gnoza precrestina a fost posibila gratie contributiei nepretuite a cercetatoarei Elaine Pagels la documentarea manuscriselor originale, despre care vorbeste in cartea sa de referinta "Scripturile gnostice de la Nag Hammadi". Cu multumire si recunostinta!


 

 

 


Comentarii (15)

COMENT. #1 - Nicolae

Nu este posibil ca o asemenea bijuterie de articol sa fie citit fara nici un comentariu! Nu am cuvinte pentru calitatea si valoarea scrierii. EXCELENTA !!!

11/25/2017 - 22:22

 

COMENT. #2 - Eduard

Iti multumesc pentru faptul ca ai deschis un portal de manifestare a calitatilor mintii si sufletului! Cum spuneam si in articol, o deschidere a cerurilor nu se poate intampla fara o forma de aspiratie, de apreciere si de recunostinta manifestata de cei care primesc ceea ce nimeni nu a mai primit. Felicitari!

11/28/2017 - 15:37

 

COMENT. #3 - Constantin

Multumim pentru articol. Foarte interesant! Va rog sa-mi mai dati ceva bun de citit despre spiritualiate si cunoastere daca mai aveti. Inca o data, multumesc, multumesc, multumesc! :)

12/26/2017 - 02:53

 

COMENT. #4 - Eduard

Ma bucur ca a reverberat in minte si in suflet. Va recomand tot acest site, pagina cu pagina. In mod special:

1. Societatile secrete. Masoneria, sistemul de minciuna planetara. Alternative.

http://masoneria.fortasigratie.ro

Aceasta lucrare este disponibila si sub forma de carte, in format pdf: http://docdro.id/Bxa8cYo

2. Atributele de putere ale ascensiunii pe calea spirituala de esenta negativa

http://www.fortasigratie.ro/putere-compasiune/atributele-de-putere-pe-calea-negativa.htm

3. Drumul eroului si trairea legendei personale pe calea spirituala de esenta pozitiva

http://www.fortasigratie.ro/putere-compasiune/drumul-eroului-pe-calea-pozitiva.htm

4. Trairea si constientizarea vietii de la nivelul primelor 4 chakre (centri energetici)

http://www.fortasigratie.ro/putere-compasiune/viata-traita-de-pe-primele-4-chakre.htm

5. Paradoxul Acceptare-Respingere

http://www.fortasigratie.ro/putere-compasiune/paradoxul-acceptare-respingere.htm

6. Creatorul de durere, scenariul de viata si maturitatea spirituala in relatiile de dragoste

http://www.fortasigratie.ro/investigare-intelegere/creatorul-de-durere-maturitatea-spirituala.htm

7. Rugaciune si Asumare

http://www.fortasigratie.ro/investigare-intelegere/rugaciune-si-asumare.htm

8. Inteligenta Rationala vs. Inteligenta Emotionala

http://www.fortasigratie.ro/investigare-intelegere/inteligenta-rationala-vs-emotionala.htm

9. Karma si liberul arbitru ca si cauzalitate a lucrurilor. Sansa providentiala vs. contributie personala

http://www.fortasigratie.ro/dinamica-lucrurilor/karma.htm

10. Fiintele calator din lumile superior dimensionale

http://www.fortasigratie.ro/dinamica-lucrurilor/fiintele-calator-in-3d.htm

11. Actuala oranduire civilizationala. De unde venim si incotro ne indreptam.

http://www.fortasigratie.ro/realitati-contemporane/oranduirea-civilizationala.htm

12. Sacrificiul de Sine si povestea Christica

http://www.fortasigratie.ro/intelepciune-gnoza/sacrificiul-de-sine-povestea-christica.htm

13. Evolutia dimensionala in contextul existentei valului si in lipsa lui

http://www.fortasigratie.ro/intelepciune-gnoza/evolutia-dimensionala-cu-si-fara-val.htm

14. Drepturile animalelor, drepturile fiintelor

http://www.fortasigratie.ro/realitati-contemporane/drepturile-animalelor-drepturile-fiintelor.htm

15. Sinteza de bune practici in directia fericirii noastre

http://www.fortasigratie.ro/intelepciune-gnoza/sinteaza-bune-practici-pentru-fericire.htm

12/26/2017 - 22:21

 

COMENT. #5 - Lucian

Am accesat acest site cautind informatii despre arhoni. Ceea ce am gasit a fost cu mult mai mult, mai exact am avut parte de o deosebit de placuta surpriza sub aspectul calitatii continutului si prezentarii informatiei. As putea spune ca parcurgerea materialului prezentat a avut ca rezultat declansarea unei revelatii in plan spiritual, mai exact am gasit piesa lipsa pe care o cautam pentru a defini intregul: abordarea prin prisma curentului gnostic a Creatiei si Existentei. Multumesc Eduard si Felicitari!

08/12/2019 - 22:57

 

COMENT. #6 - Eduard

Iti multumesc si eu pentru frumosul feedback. Este cu adevarat imbucurator pentru mine sa constat ca inca cineva intelege si vede!

08/12/2019 - 23:05

 

COMENT. #7 - Vlad

Deci, poporul evreu nu este "poporul ales" al Creatorului nostru de lumina, ci al zeului Yahveh cel razbunator si gelos.

12/10/2019 - 21:27

 

COMENT. #8 - Eduard

Dintr-un anumit punct de vedere este poporul ales. Ales pentru a deservi filonul de negativitate planetara la cel mai inalt nivel de referinta pentru ceea ce este si face acest curent pe aceasta planeta.

La inceput toti suntem incocenti. Apoi, dupa un anumit prag al cantitatii si calitatii experientelor traversate, prin intermediul programului incarnational ales de suflet (ca sub-logos al logosului planetar), fiecare se intalneste in existenta curenta cu ceea ce a decis sufletul lui ca fiind reprezentativ pentru el, pentru calea sa si evolutia pe cale. Numeroase indicii arata evreii ca fiind acea natiune avand o legatura mai mare decat oricare alta cu acest curent spiritual planetar de sorginte malefica. Nu supra-generalizez pentru fiecare individ in parte. Observatia mea nu este legata de cantitatea de reprezentanti evrei ai curentului de negativitate, ci de calitatea lor, de intensitatea si profunzimea cunostintelor si actiunilor de esenta negativa detinute de natiunea evreiasca (prin persoana celor care chiar se preocupa de asta), promovate si diseminate peste tot in felurite versiuni, aparent diferite dar in esenta la fel.

12/12/2019 - 02:38

 

COMENT. #9 - Radu

Felicitari domnule Eduard pentru acest minunat si extrem de interesant articol! Va multumesc.. o sa intru in fiecare zi pe acest site.

05/06/2020 - 21:02

 

COMENT. #10 - Eduard

Ma bucur ca l-ati perceput astfel. Mult succes in aprofundarea si aplicarea cunostintelor dobandite!

05/07/2020 - 06:27

 

COMENT. #11 - Andrea

Multumesc din suflet pentru articol!

06/19/2020 - 14:18

 

COMENT. #12 - Eduard

Cu drag!

06/20/2020 - 22:39

 

COMENT. #13 - Danut Stefan

Multumesc! Cu respect ma inclin!

09/06/2022 - 20:55

 

COMENT. #14 - Mircea

Am ajuns destul de tarziu la articol. Dupa lectura de care nu m-am putut dezlipi, am simtit ca am primit o gura de oxigen, fara sa ma pot opri din a compara totul cu ce am stiut inainte. A fost cu adevarat o zi norocoasa pentru mine. Sunteti un deschizator de constiinte. Multumesc!

01/06/2023 - 04:11

 

COMENT. #15 - Eduard

Este cu adevarat o lucrare cu multa esenta, cu informatie deosebit de importanta si cu o energie care poate rezona doar cu acei oameni interesati in mod sincer de intelegerea lumii in care s-au nascut si de tot ce inseamna evolutie. Ma bucur ca sunteti printre aceia!

01/07/2023 - 06:09

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 Asumarea - practica spirituala si sursa de putere 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com

 Ajutorul primit, consecinta spirituala a celui oferit 


Din invataturile altora..


- "Pestera în care îti este frica sa intri ascunde comoara pe care o cauti.” ~ Joseph Campbell

- "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume."~ Michael J. Scofield

- "O tara de oi cere un guvern de lupi."
~ Edward R. Murrow

- "Cand pierzi ceva, nu pierde lectia."
~ Dalai Lama

- "Timpul este suficient pentru oricine îl foloseste." ~ Leonardo Da Vinci

- "Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o va face altcineva pentru tine. Atunci devii sclav." ~ OSHO

- "Cei slabi nu pot sa ierte, iertarea este atributul celor puternici." ~ Mahatma Gandhi

- "Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul." ~ Abraham Lincoln

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Calmul este bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu

- "Inca de la nasterea pe aceasta planeta multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca menirea noastra este sa ne sacrificam, sa devenim martiri, sa simtim durere in timp ce altcineva se simte bine prin mijlocirea durerii noastre. Cand insa ajungem sa ne percem pe noi la fel de importanti ca pe oricine altcineva, cand ajungem sa ne oferim atat noua cat si altora dragostea si respectul la care visam, atunci toata viata noastra va fi despre dragoste si respect."
~ Lyssa Royall

- "Transformarea personala are efecte globale. Pe masura ce progresam, progreseaza si lumea. Revolutia care va salva lumea este in mod ultimativ una personala." ~ M. Williamson

- "Opusul dragostei nu este ura, este indiferenta. E apatia. Este sa nu-ti pese catusi de putin."
~ Leo Buscaglia

- "Exemplul personal nu este principalul lucru care ii capaciteaza pe altii, este singurul lucru care o poate face. El reprezinta diferenta dintre a avea o idee despre cale si a merge pe cale.''
~ Albert Schweitzer

- "Religia reprezinta credinta oarba in experienta altcuiva. Spiritualitatea inseamna sa ai propria ta experienta." ~ Deepak Chopra

- "A te educa pe tine nu inseamna ca esti prost intr-o prima faza. Inseamna ca esti suficient de inteligent incat sa iti dai seama ca sunt teribil de multe lucruri de invatat!" ~ Melanie Joy

- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti!"
~ Prof. Dr. Ana Aslan

- "Iubirea o lasi sa arda pana la capat, ca o lumanare. Nu o stingi brusc daca vrei sa ai sufletul impacat." ~ Ileana Carstea

- "Un om trebuie sa fie suficient de matur ca sa-si recunoasca greselile, destul de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte!" ~ Alphonse Allais

- "Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse." ~ Martin Luther King

- "Cele mai intunecate locuri din iad sunt rezervate acelora care isi mentin neutralitatea in vremuri de criza morala." ~ Dante Alighieri

- "Lucrurile de care esti cu adevarat pasionat nu sunt intamplatoare, ele sunt chemarea ta."
~ Fabienne Frederickson

- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann

- "Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Grosolania este imitarea puterii de catre persoanele slabe." ~ Eric Hoffer

- "Omul intelept nu spune tot ce gandeste dar ce spune, gandeste." ~ Aristotel

- "Nu exista revelatie mai profunda a sufletului unei societati decat felul in care isi trateaza copiii." ~ Nelson Mandela

- "Intotdeauna pare imposibil, pana cand se intampla." ~ Nelson Mandela

- "Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii ci refuzul de a o dobandi."
~ Karl Popper

- "Totul se schimba atunci cand incepi sa emiti propria ta frecventa de ganduri, mai degraba decat sa o absorbi pe a celorlalti, cand incepi sa amprentezi Universul cu propriile intentii, mai degraba decat sa fii amprentat de tot ce este in el." ~ Barbara Marciniak

- "Fara deviere de la norma lucrurilor, progresul nu este posibil." ~ Frank Zappa

- "Infruntarea adevarului este o munca grea. Adevarul te va elibera, dar mai intai trebuie sa induri suferinta nasterii sale."
~ Iyanla Vanzant

- "O lume diferita nu poate fi construita de oameni indiferenti." ~ Peter Marshall

- "Nu conteaza prea mult ce privesti, conteaza intotdeauna ce vezi." ~ Henry Thoreau

- "Avem nevoie de o revolutie globala. Dar aceasta trebuie sa fie o revolutie a constiintei."
~ John Kennedy

- "Singuratatea nu inseamna sa nu ai oameni in jurul tau. Inseamna sa nu ai cu cine sa impartasesti lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine." ~ Carl Jung

- "Raiul pe Pamant este o alegere pe care o avem de facut, nu un loc pe care il avem de gasit."
~ Wayne Dyer

- "Viata ta este mesajul tau catre lume. Ai grija sa fie unul inspirat." ~ Lorrin L. Lee

- "Cat timp exista abatoare, vor exista razboaie, campuri de lupta si sange varsat."
~ Leo Tolstoy

- "Integritatea inseamna sa actionezi moral chiar si atunci cand nimeni nu este atent la ce faci."
~ C. S. Lewis

- "Viziunea fara actiune este visare. Actiunea fara viziune este cosmar." ~ Proverb japonez

- "Sufletele mari au vointa, cele slabe au doar dorinte." ~ Proverb Chinezesc

- "Viata este cel mai dificil examen. Multi il pica pentru ca incearca sa-i copieze pe altii. Ei nu stiu ca fiecare individ are in fata propriul lui set de intrebari, probleme si exercitii."
~ intelepciune contemporana

- "O intindere uriasa de apa nu poate scufunda un vapor atata timp cat nu patrunde in interiorul vasului. In mod asemanator, negativitatea unei lumi intregi nu te poate dobori atata timp cat nu o lasi sa patrunda in interiorul tau."
~ intelepciune contemporana

- "Lucreaza pentru cauze, nu pentru aplauze. Traieste pentru a exprima, nu pentru a impresiona. Nu dispera sa-ti faci prezenta remarcata, fa-ti doar absenta simtita!"
~ intelepciune contemporana

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "Alcoolul nu este raspunsul la nici o intrebare. El doar te face sa uiti intrebarile."
~ intelepciune contemporana

- "Esti liber sa alegi. Dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale."
~ intelepciune contemporana

- "Uita-te in oglinda. Aceasta este singura ta concurenta!" ~ intelepciune contemporana

- "Nu ai nevoie de religie pentru a-ti construi moralitatea. Daca nu esti o persoana morala, atunci duci lipsa de compasiune si empatie, nu de religiozitate."
~ intelepciune contemporana

- "Cele 3 principii de baza ale dinamicilor de viata tridimensionala:
1 - Ceea ce credem, manifestam.
2 - Ceea ce simtim, atragem.
3 - Ceea ce intreprindem, devenim."

           ~ intelepciune contemporana

- "5 pacate capitale: bogatie fara munca, placere fara constiinta, ratiune fara emotie, politica fara principii, comert fara moralitate."
~ Mahatma Ghandi

- "Omul obisnuit se adapteaza lumii. Omul exceptional persevereaza in incercarea de adaptare a lumii la el insusi."
~ George Bernard Shaw

- "Experienta nu este ce ti se intampla, ci ceea ce faci cu ce ti se intampla."
~ Aldous Houxley

- "Evita sa grabesti lucrurile care au nevoie sa creasca." ~ intelepciune contemporana

- "In viata obtii ceea ce ai curajul sa ceri."
~ Oprah Winfrey

- "Tot ce trebuie sa decidem este ce facem cu timpul care ni s-a dat." ~ J. R. Tolkien

- "Incepe de unde esti. Foloseste ceea ce ai. Fa ceea ce poti." ~ intelepciune contemporana

- "Cand te duci seara la culcare
Si-ti pui o mana sub obraz
Sa te intrebi cu-ngrijorare
Ce am facut eu oare azi?

O zi trecuta fara fapte
Care sa-ti fi ramas in minte,
In viata ta e ca o noapte
Sau ca un basm fara cuvinte.

E ca si cum n-ai fi trait
Si ti-ai pierdut o zi din viata,
Si soarele s-ar fi oprit
Cazut in somn de dimineata."

~ Demostene Botez

- "Educatia nu inseamna memorarea faptelor ci mai degraba antrenamentul mintii sa realizeze conexiuni." ~ Albert Einstein

- "Daca nu poti sa gasesti un grup a carui constiinta se potriveste cu a ta, creeaza tu grupul acela." ~ Neale Donald Walsch

- "Colectioneaza momente, nu lucruri."
~ intelepciune contemporana

- "Oamenii care stralucesc din interior nu au nevoie de lumina reflectoarelor."
~ intelepciune contemporana

- "Dincolo de orice greutati, fii eroul vietii tale, nu victima!" ~ intelepciune contemporana

- "Cand repeti de mai multe ori aceeasi greseala, nu mai este o greseala, e o alegere."
~ Paulo Coelho

- "A putea sa fii singur este esential pentru a putea fi impreuna cu altcineva. Cand am invatat sa fim singuri, putem fi cu altii fara a-i folosi pe post de surogate pentru singuratatea noastra."
~ Bell Hooks

- "Nu ai idee cat de puternic poti fii pana cand a fi puternic nu devine singura optiune disponibila."
~ Bob Marley

- "Daca nu-ti place un lucru, schimba-l. Daca nu-l poti schimba, schimba-ti atitudinea!"
~ Maya Angelou

- "Adesea oamenii urasc adevarul. Din fericire, adevarului nu-i pasa."
~ Larry Winget

- "Secretul vietii este sa fii complet angajat in ceea ce traiesti aici si acum. Si in loc sa numesti asta munca, sa realizezi ca este joc."
~ Alan Watts

- "Atunci cand consideri ca ai terminat de invatat, incepi sa mori." ~ Albert Einstein

- "Nu limita un copil la propria ta viziune si intelegere. Caci v-ati nascut in vremuri diferite."
~ Rabindranath Tagore

- "Scuzele sunt hotul ce-ti fura timpul. Fixeaza-ti obiectivele, accepta responsabilitatea si actioneaza!" ~ intelepciune contemporana

- "Doar atunci cand un tantar iti aterizeaza pe testicole realizezi ca exista intotdeauna o cale de solutionare a problemelor fara violenta!"
~ intelepciune contemporana

- "Doar pentru ca cineva te doreste, asta nu inseamna ca te si valorizeaza!"
~ intelepciune contemporana

- "Ori de cate ori ajungi sa te regasesti de partea unei majoritati, e timpul sa te opresti si sa reflectezi!" ~ Mark Twain

- "Ochiul sesizeaza doar ceea ce mintea e capabila sa priceapa."
~ intelepciune contemporana

- "Traim cu totii sub acelasi cer dar nu avem acelasi orizont!" ~ Konrad Adenauer

- "A creste doar cantitativ si nu calitativ este ideologia celulelor canceroase."
~ Edward Abbey

- "Drumurile dificile conduc adesea la destinatii mirifice!" ~ intelepciune contemporana

- "Toti avem potential, dar dobandirea abilitatilor aferente potentialului necesita munca grea!"
~ Michael Jordan

- "Sensul vietii este sa dai vietii un sens."
~ intelepciune contemporana

- "De ce ai mai vrea sa traiesti daca nici macar nu INCERCI sa realizezi ceva semnificativ?"
~ John Green

- "Acorda atentie lucrurilor aparent lipsite de importanta pentru ca intr-o buna zi e posibil sa te uiti in urma si sa realizezi cat de importante au fost de fapt!"
~ intelepciune contemporana

- "Prietenii sunt acei oameni rari care te intreaba ce mai faci, dupa care asteapta sa auda raspunsul."
~ intelepciune contemporana

- "Un profesionist este un amator care nu a renuntat!" ~ intelepciune contemporana

- "Fii curajos si incearca sa confrunti lucrurile intr-un mod care te inspaimanta oarecum!"
~ Holley Gerth

- "Daca ti s-a dat un vis, ti s-au dat si sanse sa il implinesti!" ~ Irina Binder

- "Scopul vietii nu este acela de a fi doar fericit! Este despre a fi util, despre a fi un om de onoare, despre a fi intelept si despre a schimba ceva in bine pentru ca tu ai trait!" ~ Neale Walsch

- "Averea nu il schimba pe om, doar il demasca!" ~ proverb chinezesc

- "O afacere care nu produce altceva decat bani este o afacere mediocra!" ~ Henry Ford

- "Acolo unde cei infranti vad bariere, invingatorii zaresc trambuline." ~ Robert Brault

- "Asociaza-te cu cei aflati in aceeasi misiune ca tine!" ~ intelepciune contemporana

- "Fericirea din viata ta depinde de calitatea gandurilor tale." ~ Marcus Aurelius

- "Cei mai buni profesori sunt aceia care iti indica incotro sa te uiti dar nu-ti spun si ce anume sa vezi." ~ Alexandra Trenfor

- "Traditia? Doar pentru ca ai facut un lucru de nenumarate ori in acelasi fel, nu inseamna ca nu este incredibil de stupid!"
~ intelepciune contemporana

- "Faptele nu inceteaza sa existe doar pentru ca sunt ignorate." ~ Aldous Huxley

- "Daca ai curajul sa spui ADIO, viata te va recompensa cu un nou INCANTAT DE CUNOSTINTA!" ~ Paulo Coelho

- "Iubirea de tara este un lucru extraordinar! Totusi de ce s-ar opri iubirea la granita?"
~ Pablo Casals

- "Nu pretuiesc sabia cea stralucitoare pentru maiestria ei, nici sageata pentru precizia ei si nici razboinicul pentru gloria lui! Pretuiesc ceea ce ei apara si faptul ca o fac!"
~ intelepciune contemporana

- "Intentia ta poate schimba realitatea in cazul in care este acordata cu sufletul tau."
~ Martin Soulreader

- "Ar fi perfect posibil sa examinam totul din punct de vedere tehnico-stiintific, insa atunci viata noastra nu ar mai avea nici un motiv de a mai exista in forma in care o cunoastem azi. Ar fi ca si cum am descrie o simfonie a lui Beethoven ca variatia presiunii unei unde si o strangere de mana ca un contact dintre doua suprafete cu proprietati diferite. Doar pentru atat, insa, nu am avea nevoie sa fim oameni. Ar fi de ajuns sa existam ca unde si suprafete."
~ intelepciune contemporana

- "Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat intemeietorul civilizatiei." ~ Sigmund Freud

- "Fa tot ce depinde de tine iar Universul va face restul. Caci Universul se indragosteste aproape intotdeauna de inimile staruitoare!"
~ intelepciune contemporana

- "Nu trai acelasi an de 75 de ori, considerand asta viata!" ~ Robin Sharma

- "Aceia care sunt vii traiesc intr-o stare de continua uluire!" ~ Buddha

- "O inima calda intr-o lume rece este o dovada de putere si nu de slabiciune!"
~ Katherine Henson

- "Un stil de viata sanatos nu este doar despre ce mananci, ci si despre ce informatii ajungi sa integrezi la nivel emotional, mental, spiritual."
~
Shamala Tan

- "Un dragon nu si-ar tatua niciodata un cocalar. Invers se intampla cu regularitate."
~ intelepciune contemporana

- "Niciodata sa nu renunti la un vis din cauza timpului necesar pentru a-l duce la indeplinire. Timpul va trece oricum."
~ Earl Nightingale

- "Pentru a stabili daca ceva este uman sau nu, stabileste mai intai daca lucrul respectiv ti-ar placea sa-ti fie facut tie." ~ Andrea Kladar

- "Nici o minte geniala nu a existat vreodata fara un dram de nebunie." ~ Aristotel

- "Iti mai aduci aminte cand ai facut ultima data ceva pentru prima data?"
~ intelepciune contemporana

- "Uneori cel mai mic pas facut in directia corecta devine cel mai mare pas al existentei tale."
~ intelepciune contemporana

- "Rabdarea nu este despre cat de mult esti dispus sa astepti, ci despre cat de bine te comporti in toata aceasta asteptare."
~ intelepciune contemporana

- "Intotdeauna exista un mic adevar in fiecare AM GLUMIT, putina cunoastere in fiecare NU STIU, un pic de emotie in fiecare NU-MI PASA si putina durere in fiecare SUNT BINE."
~ intelepciune contemporana

- "Consideri ca aventura este periculoasa? Incearca rutina. Este letala." ~ Paulo Coelho

- "N-o sa ajungi vreodata la destinatie daca te opresti sa arunci cu pietre in fiecare caine care latra pe marginea drumului."
~
Winston Churchill

- "Sa-ti cunosti propriul intuneric este cea mai buna metoda de a te descurca in intunericul altora." ~ Carl Jung

- "Nu poti trece oceanul daca nu ai curajul sa pierzi din vedere tarmul."
~ intelepciune contemporana

- "Copiii au nevoie de doua lucruri: de radacini si aripi." ~ intelepciune contemporana

- "Ceea ce vedem este adesea doar o mica parte din ceea ce se intampla de fapt."
~ intelepciune contemporana

- "Nu bagajul te doboara, ci felul in care il cari."
~ Lena Horne

- "Cand simti ca vrei sa renunti, gandeste-te ce te-a facut sa incepi."
~ intelepciune contemporana

- "Mediocrii sunt usor de identificat. Ei nu admira, nu aproba, nu incurajeaza, ci doar neaga, refuza si contesta." ~ Octav Bibere

- "Nimic nu dispare pana cand nu ne invata ceea ce avem nevoie sa stim."
~ Pema Chodron

- "Consideri ca esti prea mic pentru a face o diferenta in aceasta lume? Atunci incearca sa dormi in camera cu un tantar."
~ intelepciune contemporana

- "A intelege sarcasmul este semnul unei minti sanatoase si treze."
~ intelepciune contemporana

- "Cea mai buna cale de a prezice viitorul este aceea de a-l crea." ~ Abraham Lincoln

- "Refuza sa-ti cobori standardele doar pentru a te adapta celor ce refuza sa si le ridice pe ale lor."
~ intelepciune contemporana

- "Cea mai saraca persoana din lume este persoana fara un vis."
~ intelepciune contemporana

- "Singura raspundere adevarata este fata de propriul tau potential, fata de propria ta inteligenta si constienta, fata de actiunea conforma cu ele." ~ Osho

- "Dificil nu este sa mergi inainte. Dificil este ce lasi in urma."
~ intelepciune contemporana

- "A fi in stare sa gandesti despre cum gandesti este un semn de inalta inteligenta."
~ intelepciune contemporana

- "Respectul este castigat. Onestitatea este apreciata. Increderea este cultivata. Loialitatea este returnata."
~ intelepciune contemporana

- "A fi tolerant nu inseamna sa impartasesti convingerile altuia. Inseamna sa recunosti dreptul altcuiva de a se increde in propria constiinta si de a i se supune acesteia."
~ intelepciune contemporana

- "Fericirea este o alegere constienta si nu o reactie automata la stimuli."
~ intelepciune contemporana

"Inteligenta, implicare, consecventa, determinare, bun simt, bun gust, preocupare pentru schimbare. Cu aceste ingrediente poti ajunge sa construiesti oriunde, oricand, oricat." 
~ intelepciune contemporana

- "EU SUNT.. = doua dintre cele mai puternice cuvinte. Caci ceea ce adaugi dupa ele este ceea ce iti defineste realitatea."
~ intelepciune contemporana

- "Lumea este plina de lucruri magice, asteptand in tacere ca simturile noastre sa le descopere."
~ W. B. Yeats

- "Mii de lumanari pot fi aprinse de la o singura lumanare si viata acelei lumanari nu va fi scurtata. Nici fericirea nu este stirbita de impartasirea ei." ~ Buddha

- "O doamna adevarata nu pretinde, multumeste. Un barbat adevarat nu promite, infaptuieste."
~ intelepciune contemporana

- "Nimic din ce este maret nu poate fi posedat. Tentativa de a poseda este unul din cele mai neinspirate lucruri pe care omul incearca sa le faca." ~ Osho

- "Durerea este aceeasi pentru toate creaturile. De ce cred unii oameni ca durerea lor este diferita?" ~ intelepciune contemporana

- "Rasa, religia, mandria etnica si nationalismul nu fac altceva decat sa te invete cum sa urasti anticipat oameni pe care nu i-ai intalnit niciodata." ~ intelepciune contemporana

- "Nu astepta judecata de apoi. Ea are loc in fiecare zi." ~ Albert Camus

- "Disciplina inseamna sa alegi intre ce-ti doresti acum si ce-ti doresti cel mai mult."
~ intelepciune contemporana

- "Inainte ca o revolutie sa inceapa in strada, ea trebuie sa se petreaca in minte."
~ intelepciune contemporana

- "Niciodata sa nu spui: asta nu mi s-ar putea intampla mie. Viata are un mod foarte amuzant si adesea ironic de a ne dovedi contrariul."
~ intelepciune contemporana

- "Valoarea nu rezida in lucruri. Valoarea se afla in oameni. Atunci cand iubim lucruri care nu ne pot iubi inapoi - bani, masina, casa, prestigiu - cautam intelesurile vietii acolo unde ele nu pot fi gasite." ~ Marianne Williamson

- "Un om care se teme de suferinta, sufera deja de pe urma temerilor sale."
~ Michel de Montaigne

- "A stinge lumanarea cuiva nu o va face pe a ta sa straluceasca mai puternic."
~ Living Stones Magazine

"Care este diferenta intre TE PLAC si TE IUBESC? Cand iti place o floare, o rupi. Cand iubesti o floare, o uzi zilnic."
~ intelepciune contemporana

- "Nu poti impinge pe nimeni sa urce o scara daca nu este dispus sa o urce singur."
~ Andrew Carnegie

- "Un sistem satanic e sustinut in cea mai mare parte de cei care se conformeaza ordinelor si dictatelor sale. Un astfel de sistem nu merita o asemenea consacrare. A te supune lui inseamna a te pune la dispozitia raului. O persoana buna se va opune raului prin toate mijloacele de care dispune." ~ Mahatma Gandhi

- "In principal sunt doar doua greseli pe care poate ajunge sa le faca cel aflat pe drumul catre adevar: prima este sa nu mearga pana la capat, a doua este sa nu inceapa." ~ Buddha

- "Odata ce te conformezi, odata ce ajungi sa faci lucruri doar pentru ca ceilalti le fac la randul lor, letargia iti acapareaza talentul si iti nimiceste puterea sufletului." ~ Virginia Woolf

- "Inaintea mea - cararea -
kilometru dupa kilometru,
secole dupa secole,
se intinde alba...
iar drumul,
in panta imperceptibila,
urca mereu."

~
Jiddu Krishnamurti

- "Viitorul vietii pe Pamant depinde de abilitatea noastra de a vedea sacrul acolo unde altii nu vad decat banalul." ~ John Denver

- "Cel mai mare risc este sa nu risti deloc. Intr-o lume in schimbare, singura strategie care iti garanteaza esecul este neasumarea nici unui risc." ~ Mark Zuckerberg

- "Ei spun intotdeauna ca timpul schimba lucrurile, dar de fapt tu esti cel care trebuie sa le schimbe." ~ intelepciune conmporana

- "Uneori nu te poti vedea in mod clar pana nu te vezi prin ochii celorlalti." ~ Ellen DeGeneres

- "Nu am incredere in oamenii care isi inchipuie ca au deja raspunsuri intr-un moment cand eu abia incerc sa formulez niste intrebari."
~
 Alvin Toffler

- "Lumea pe care am creat-o este un proces al gândirii noastre. Nu poate fi schimbată fără a ne schimba gândirea." ~ Albert Einstein

- "Daca nu esti dipsus sa risti neobisnuitul, va trebui sa te multumesti cu banalul."
Jim Rohn

- "Diferenta fundamentala dintre o persoana obisnuita si un razboinic este ca razboinicul priveste totul ca pe o provocare, in timp ce omul obisnuit priveste orice lucru ca pe o binecuvantare sau ca pe un blestem."
intelepciune conmporana

- "La ce i-ar folosi unui om sa castige intreaga lume daca isi pierde sufletul? Asta este oferta pe care o face piramida puterii tuturor celor care ii cad in mreje. Caci prietenia Diavolului nu e un lucru de care sa poti scapa doar pentru că te-ai hotarat la un moment dat ca parca n-ai mai vrea-o." ~ intelepciune conmporana

- "Iisus nu este un animator popular euforic. Iubirea lui pentru cei multi nu este o forma de idolatrie si nu propune o lanceda doctrina populista. Invatatorul nu e dispus sa-si menajeze, neconditionat, invataceii."
Andrei Plesu

- "Mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul, cu fiecare pas atent facut pe scara pe care ne-am hotarat sa urcam, vom realiza ca suntem aici ca sa scriem istorie." ~ intelepciune conmporana

- "Cele mai importante doua zile din viata ta sunt ziua in care te-ai nascut si ziua in care ai aflat de ce." ~ Mark Twain

- "Perlele nu se afla pe malul oceanului. Daca vrei una, trebuie sa te scufunzi dupa ea."
~
 proverbe chinezesti

- "Nici atunci cand la poarta fiecaruia va curge o fantana de aur si argint oamenii nu vor inceta sa aiba nevoie unii de altii." ~ proverbe arabe

- "In viata nu trebuie sa te regasesti. In viata trebuie sa te construiesti."
~ George Bernard Shaw

- "Multe din lucrurile pe care le vei face vor fi nesemnificative pentru tine, insa este foarte important sa le faci." ~ Mahatma Gandhi

- "In loc sa tot injuri intunericul, mai bine aprinde o lumanare." ~ Benjamin Franklin

- "Fiecare trebuie sa-si traiasca propria viata si sa plateasca propriul pret." ~ Oscar Wilde

- "Viata e duelul Luminii cu Intunericul, iar campul de batalie sunt eu."
~
 Feodor Dostoievski

- "Majoritatea lucrurilor importante din lume au fost realizate de oamenii care au continuat sa incerce acolo unde parea ca nu mai exista nicio speranta." ~ Dale Carnegie

 

Evolutia personala prin negativitate vs. pozitivitate 


Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM, iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro
 

 Viata ca un puzzle, cel mai rodnic mod de a trai 


Multumire..


Sunt recunoscator pentru acest proiect tuturor invatatorilor mei: sfatuitori, ghizi, inspiratie, transpiratie, suferinte, bucurii, viata.

Informatiile cu privire la evolutia in cele 7 densitati si felul in care suntem conectati cosmologic la Creatie si la Creator pornesc de la datele oferite prin chanelling grupului Don Elkins, Carla L. Rueckert si James McCarty de catre complexul memoriei sociale Ra, o comunitate de fiinte care sustin ca au existat intr-un trecut indepartat in forma tridimensionala, pe suprafata planetei Venus din sistemul nostru solar. In timp, se pare ca aceste fiinte au reusit sa-si ridice vibratia si sa ascensioneze pe baza de merite spirituale catre planuri de existenta superior dimensionale. Comunitatea Ra s-a dezvoltat si a evoluat pe o cale de esenta pozitiva, fiind o comunitate orientata inspre dobandirea unor intelegeri rafinate ale dinamicilor creationale, precum si inspre gasirea celor mai potrivite cai de transmitere acurata a unor astfel de informatii acelora care au cea mai mare nevoie de ele: in prezent, actuala umanitate.

Don Elkins, Carla si James si-au consacrat 3 ani din viata acestui chanelling - pe care il consider ca fiind revelator si revolutionar, cel mai consistent si mai acurat chanelling care s-a realizat in istoria cunoscuta a omenirii. Carla a compilat intr-un final intregul material in 5 volume sugestiv intitulate: Legea lui Unu - Materialul Ra. Ele pot fi gasite alaturi de multe alte resurse online si materiale inrudite pe site-ul fundatiei sale, LLResearch.org. Le multumesc celor 3 autori pentru contributia lor nepretuita la redactarea si raspandirea acestui material informativ unic!

 
 

Experiente de cunoastere.. 


Motto..


Sunt un om viu.
Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain.
Abia am timp sa ma mir ca exist, dar
ma bucur intotdeauna ca sunt.

Nu ma realizez deplin niciodata,
pentru ca
am o idee din ce in ce mai buna
despre viata.

Ma cutremura diferenta dintre mine
si firul ierbii,
dintre mine si lei,
dintre mine si insulele de lumina ale stelelor.
Dintre mine si numere,
bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3.

Iau in serios iarba,
iau in serios leii,
miscarile aproape perfecte ale cerului...

Nichita Stanescu