Armonia Relationala. Principii de relationare coerenta intre parteneri.

Armonia nu inseamna a fi neglijent cu tine in timp ce le faci altora pe plac. Armonia se cultiva atat fata de propria persoana cat si fata de toate celalalte fiinte, chiar daca asta poate insemna mai mult tarie decat blandete atunci cand celalalt o ia razna si nu mai poate fi confruntat decat prin limbajul tariei.

Adesea faptul de a confrunta pe cineva cu tarie si fermitate este confundat cu violenta. Violenta fizica sau verbala este acea stare din care nu faci altceva decat sa intri cu bocancii in spatiul altcuiva, intr-un mod nelegitim, emanand pretentii si recurgand la constrangere, in timp ce confruntarea este in general o stare de constiinta inalta in care arati ca iti pasa, ca esti dispus sa negociezi, ca vrei sa te implici constructiv dar ca astepti aceleasi lucruri si din partea cealalta. Poti sa te aperi de violenta, poti sa confrunti taios si incisiv, dar violenta folosita ca unealta-scop a constrangerii si pedepsirii altora tine de incapacitatea celui care o practica de a-si fi rezolvat propriile neajunsuri si limitari, frustrari si dereglari.

Armonia relationala se invata, se perfectioneaza, se traieste progresiv, urmand a fi atestata de fiecare data cand evenimentele din mediul inconjurator sunt intampinate cu un grad tot mai ridicat de constiinta spirituala. Armonia nu este un dat. Ea trebuie apelata in toate situatiile de la nivel de intentie, adusa la nivel de concept, simtita la nivel de emotie si apoi aplicata la nivelul dinamicilor materiale prin fapta imputernicite de intentia, conceptul si sentimentul deja angrenate in armonie. Armonia inseamna putere, compasiune, intelepciune.

In orice fel de relatii si relationari este nevoie de armonie. Dar nu tot ce pare armonie este realmente armonie. In ceea ce priveste relatiile amoroase, am vazut multe cupluri care stau impreuna pentru ca momentan nu au o varianta mai buna, si, ca urmare, ajung sa adopte drept "buna" o varianta lipsita de stralucire a relatiei, acea varianta in care unii dintre noi ne complacem din plicitseala si blazare, unde cedam fara confruntare in fata unor pretentii egoiste ale partenerului (desigur, de dragul armoniei, asa se zice), ne atasam iremediabil de placere sau de durere si uitam de propria evolutie, astfel incat renuntam la lucruri importante acceptand plafonarea, santajul sentimental sau chiar violenta domestica (cel putin pana la un punct), considerand adesea ca, odata ce am format un cuplu, dezvoltarea personala se opreste pe acest nivel, pentru ca tot ce avem de facut este sa jucam bine rolul de "partener". Astfel de abordari nu pot decat sa limiteze si sa atrofieze doi oameni.

Maturitatea de a nu intra intr-o relatie intima sau de a opri la timp relatia stiind ca celalalt nu este partenerul potrivit, chiar daca la momentul respectiv nu exista nici o alta varianta mai buna si nici perspective de altceva palpitant sau promitator in viata de zi cu zi, a mai si face lucrul acesta empatizand atat cu propria persoana cat si cu celalalt, denota spiritul armoniei in actiune. Indiferent ca relatia este pe culmi sau se deruleaza in cea mai groaznica forma a sa, intotdeauna sunt prezente acolo reusitele sau esecurile ambilor parteneri. Intr-o iubire, o cearta, o agresiune, este intotdeauna vorba de doi.

Si in sfera relatiilor sociale, confruntarea joaca rolul ei decisiv in sanatatea si consistenta acestor relatii. Faptul de a-i confrunta pe oameni cu cel putin cateva din consecintele gandirii, vorbirii si infapturii lor lipsite de compasiune sau de intelepciune, dar si a le prezenta variante, alternative si posibilitati la o stare de lucruri dizarmonioasa, a raspunde la randul tau la intrebari deschise, la interpelari si provocari menite sa ascuta acea constiinta a propriei armonii, este abordarea universal valabila si maxim implinitoare a relatiilor din punct de vedere al nivelului de constiinta de pe care acestea se construiesc si produc efecte armonice. Adica exact opusul politeturilor sterile si abordarilor de suet, al tabuurilor obositoare si tabieturilor plictisitoare, al traditiilor habotnice si dogmelor invechite, prafuite si rasuflate. O abordare armonioasa a relatiilor nu include barfa / clevetire, atac / razbunare. Dar da, include confruntare in scop de constientizare si decizii cu impact corectiv la nivel dinamicilor disfunctionale si dizarmonioase, individuale si de grup.

Si, nu in ultimul rand, orice relatie sanatoasa are la baza schimbul: a da si a primi. Nu poti doar sa primesti, cum nu poti doar sa dai. Deobicei atunci cand doar dai, joci rolul SALVATORULUI sau al VICTIMEI din triunghiul dramei, iar cand doar primesti, cel mai probabil esti AGRESOR (obisnuit sa ia oricat, oricand si oricum). Indiferent ca relatia dizarmonioasa se petrece intr-un cadru de greutate sau de lejeritate a convietuirii, ea desemneaza o realitate atrofiata, in care energiile nu circula in mod liber si creativ. Cu toate acestea, sunt multi indivizi care persista multa vreme intr-o astfel de interactiune. Asemenea unei ape statute, acest gen de relatie nu poate oferi prea mult timp elemente noi si antrenante pe calea catre experimentarea si descoperirea de sine si de lume. Armonia relationala decurge din spontaneitate, dinamica, explorare, provocare, inocenta, carisma, mister si sacru. 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
E-mail: contact@fortasigratie.ro
Mai multe informatii: Despre Autor
 


 


Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro