Fotografie profesionala: nunta, cuplu, portret, arhitectura, prezentare produs

Desi evenimentele precum o nunta sunt ocazii traditionale de sarbatoare, ele reprezenta si un moment semnificativ de istorie personala. Imortalizarea lor poate face din aceasta traditie un eveniment memorabil. In fotografia de nunta, redarea modului in care decurge actiunea este la fel de importanta precum surpinderea starii de spirit, a elementelor de ambient unice sau a chintesentei evenimentului, insemnand interactiune, afectivitate, daruire. COMPOZITIA, TEXTURA, LUMINA, CULOAREA, ENTUZIASMUL, ATENTIA, GRIJA, sunt o parte din ingredientele a caror prezenta asigura obtinerea unor imagini remarcabile despre istoria nescrisa a unor oameni si locuri. In fotografia de nunta exista doua variante: o multime de mirese fara identitate vs. o poveste unica despre dragoste si angajament. Ca sa putem vedea partea frumoasa, avem nevoie de o poveste frumoasa. Acea poveste nu e suficient sa ni se spuna, e nevoie sa ni se arate. Iar fara un fotograf bun, aceasta poveste nu va putea fi aratata. 


CARTE DE VIZITA

- Nume: David Lila
- Brand: Lila Weddings
- Activ in domeniul fotografiei: din anul 1995 pana in prezent
- Servicii oferite: fotografie eveniment, portret, arhitecturala (interior / exterior), produs
- Site web: www.lilaweddings.com - fotografie de nunta; www.lila.ro - fotografie generala

Ca fotograf urmaresc obtinerea unei calitati tehnice si artistice cat mai bune. Totusi, fotografia reprezinta mai mult decat o redare a perceptiei imediate. Valoarea unei fotografii rezulta din capacitatea de a transmite mesaje dincolo de timp si aparente. Mai presus de orice detalii tehnice, a fi un bun fotograf presupune mai degraba concentrarea pe descoperirea esentei - persoana, evenimentul, obiectul - si revelarea acestei esente.

Au trecut mai bine de 17 ani de la primele fotografii obtinute cu un aparat foto profesional (pe film). Scoala de Arte (Fotografie si Arta Cinematografica), seminariile foto de la Universitatea Nationala de Arte (din Bucuresti), diverse alte cursuri si experiente in domenii conexe ale fotografiei, sunt o parte dintre lucrurile care au ajutat la crearea unei viziuni fotografice si definirea clara a unor tehnici de implementare. Ca membru al unor directoare internationale de fotografie de renume, consider ca fotografia profesionala se deosebeste de cea de amator prin seriozitatea investitiei in frumos.

Dostoyevsky spunea candva ca “frumusetea va salva lumea”. Afirmatia scriitorului poate parea. Afirmatia scriitorului poate parea nerealista intr-o societate preocupata adesea de lucruri materiale, o buna parte dintre ele putand fi catalogate ca deloc frumoase. Insa frumusetea sub multiplele ei forme este prezenta in societatea noastra de mult timp: o regasim in viziunea arhitecturala antica, in filosofia greaca, in renasterea italiana si in multe alte locuri. Si totusi lumea are in continuare nevoie sa fie “salvata”.

Poate ca demersul in directia frumusetii se va dovedi ca fiind unul salvator. Sau transformator, pentru fiecare dintre noi. Poate fi vorba despre un demers filozofic, stilistic, sau chiar mai mult decat atat.

Fotografia este o arta sau un mestesug. Ea reprezinta o cautare si o etalare a frumosului, in variatele lui forme. Filosofii considera ca intr-un lucru, dincolo de aparente, exista frumusetea inerenta a mesajului pe care acesta il transmite privitorului. Daca un pictor poate crea propria realitate adaugand pe panza lucruri care sa “creeze” senzatia de frumos, fotograful pofesionist suprinde frumusetea deja existenta intr-o forma care sa inspire si sa reveleze esenta lucrurilor, actiunilor sau personajelor, apropiindu-se de sensul profund al lucrurilor. Este o abilitate ce tine de VIZIUNE, apoi de ANTRENAMENT si nu in ultimul rand de CREATIVITATE, cu cele 3 componente ale sale: inteligenta, talent, motivatie.

Calitatile de mai sus sunt importante in orice tip de fotografie, dar in special in fotografia de nunta, unde lucrurile, la o prima privire, par sa se deruleze dupa “retete” prestabilite, care pot crea impresia de rutina, deja-vu sau poate chiar lipsa de spontaneitate si creativitate.


 

P O R T O F O L I U   F O T O G R A F I C

Fotografie de nunta si cuplu


Fotografie de interior, portret si prezentare produs

 

 

Exista mai multe stiluri fotografice in fotografia de nunta. Unele de sine statatoare, altele imprumutate din alte domenii ale fotografiei. Stilurile se combina cu viziunea fotografilor si rezulta multe modalitati de a GANDI, a VEDEA, a SURPRINDE si a EXPUNE un eveniment precum o nunta. Prin urmare, putem trage concluzia ca diversitatea viziunilor este un lucru bun, care aduce o implementare complexa a modului de redare a unui eveniment, rezultand teoretic fotografii “complicate”, rodul unei investitii creative atat de mari din partea unui fotograf.

Si totusi poate fi considerata complexitatea viziunii o modalitate viabila de suprindere si etalare a frumusetii? In acceptiunea mea, complexitatea ar putea fi mai degraba rodul unei posibile viziuni nu indeajuns de mature sau a unei cautari pseudo-creative. Marii artisti ai lumii au gasit in simplitatea indelung cautata si atent studiata o modalitate ideala de exprimare a frumosului. In acest sens, marele Brancusi spunea “Simplitatea este o complexitate rezolvata.”

Simplitatea nu are nici o legatura cu simplismul. Viziunea la care ma refer reprezinta intruchiparea unei forme de SINCERITATE FOTOGRAFICA. In fotografia de nunta simplitatea merge mana in mana cu autenticul. Printr-o astfel de simbioza pot fi suprinse in mod acurat emotiile spontane, gesturile sincere, bucuria de dincolo de aparente. Este o viziune care transcende atat repetitiile monotone ale ritualurilor binecunoscute cat si complexitatea fara fundamente reale. Este CALEA CATRE ESENTA.

Un alt aspect al viziunii asupra unui eveniment precum o nunta este REALISMUL. In decursul unui eveniment, fotograful se confrunta in mod implicit cu o cascada de emotii. Cea mai mare parte dintre ele sunt emotiile persoanelor cu care intra in contact, in special ale mirilor, emotii pe care fotograful le simte prin empatie. Insa o alta parte dintre ele sunt chiar propriile lui emotii. Este relativ usor sa fii influentat de aceste emotii fara o ATITUDINE REALISTA, dar este o dovada de profesionalism folosirea lor in scopul pentru care fotograful se afla in acel loc: fotografia.

Consider cele 3 aspecte ale viziunii asupra fotografiei de nunta - frumusetea, simplitatea si realismul – ca fiind foarte importante. Fara CAUTAREA FRUMUSETII s-ar putea sa obtinem doar imagini surprinzatoare, dar care descriu banalul, evidentul sau monotonul, fara SIMPLITATE este posibil sa ne pierdem intr-o “complexitate” inutila, iar REALISMUL ne mentine mai aproape de rezonanta cu cele doua aspecte anterioare.

CARTE DE VIZITA

- Nume: David Lila
- Brand: Lila Weddings
- Activ in domeniul fotografiei: din anul 1995 pana in prezent
- Servicii oferite: fotografie eveniment, portret, arhitecturala (interior / exterior), produs
- Site web: www.lilaweddings.com - fotografie de nunta; www.lila.ro - fotografie generala

 

 


Comentarii (0)

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Pentru cel care citeste..


Menirea acestui proiect este sa inspire si sa trezeasca setea de adevar si de cunoastere. Sa motiveze pe fiecare in parte sa cerceteze mai departe acele aspecte ale existentei care il preocupa cu adevarat. Sa trezeasca dorinte si initiative de sustinere a libertatii, dreptatii si calitatii vietii pe planeta. Sa ofere directii potentiale de progres pline de scop si sens.

Indiferent cine esti tu, cel care citeste, nu prelua implicit ce scrie aici sau in oricare alta parte. Confrunta aceste informatii cu bunul tau simt interior. Experimenteaza aceste lucruri in viata ta, adopta-le, ajusteaza-le sau renunta la ele pe masura ce iti largesti orizonturile. Poate ca te-ai nascut si ai fost educat in tot felul de dogme pe care le exersezi de zeci de ani. Dar pe drumul acela ai tot fost. Stii unde duce, stii unde se opreste, stii foarte bine ca nu-ti mai ofera de o buna perioada de vreme nimic nou care sa-ti satisfaca aspiratia spre mai mult, mult mai mult.

Opreste-te acum si schimba. Ia-ti ce ai tu nevoie de aici si intra pe o noua cale a ta, inca o data si de la inceput. Fa cativa pasi pe acest nou drum. Vezi cum te simti. Confrunta provocarea. Permite povestii sa se deruleze. Urmareste fiecare pas facut si alege-l curajos pe urmatorul. Interiorizeaza experienta. Te simti mai viu? Misterul te incita? Perspectiva te invioreaza? Daca da, atunci da-ti voie sa vezi cat de adanca este vizuina iepurelui!

 

 

Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com

 

Din invataturile altora..


- "Toti avem potential, dar dobandirea abilitatilor aferente potentialului necesita munca grea!"
~ Michael Jordan

- "Ceea ce vedem este adesea doar o mica parte din ceea ce se intampla de fapt." 
~ intelepciune contemporana

- "Cele mai frumoase vise le ai atunci cand esti treaz!" ~ intelepciune contemporana

- "Multi vad ceea ce pare a fi, dar putini inteleg ceea ce este." ~ Machiavelli

 

 

Inscrie-te pentru noutati..

Adresa ta de e-mail:


Adaugare e-mail  Stergere e-mail


Pentru a evita ca mesajele sa ajunga in SPAM,
iti recomand sa adaugi la contactele din contul tau de e-mail adresa info@fortasigratie.ro