Cele 4 creiere ale omului

1. Instinctul de supravietuire, psihologia de tipul LUPTA sau FUGI, PROCREEAZA sau DISPARI, MANANCA sau MORI sunt toate perceptii ale realitatii de la nivelul creierului REPTILIAN, cel mai vechi creier al omului. Acesta este creierul mostenit din zona regnului animal in baza caruia omul devine capabil sa supravietuiasca vicisitudinilor si agresiunilor mediului inconjurator, sa faca fata pericolelor si amenintarilor la adresa integritatii sale corporale.

2. Dorintele si emotiile care tin de afectivul imediat, de ceea ce vrem sa dobandim, sa posedam, agrearea placutului si respingerea neplacutului, intampinarea vietii in termeni de cerere si oferta fac parte din gama trairilor resimtite si decodate la nivelul creierului LIMBIC – acesta fiind urmatorul salt calitativ al perceptiei din lantul trofic din care face parte si omul  (ca specie aflata in plin proces de rafinare si transformare).

3. Toate tipurile de stiinte ce tin de o raportare abstracta la un context interior (stari) sau extrerior (evenimente derulate in plan social, profesional, personal) - apar si se dezvolta pe nivelul NEOCORTEXULUI. Aici se codifica si se decodifica acele concepte mentale menite sa ne inradacineze in aceasta existenta sub aspectul ideologiilor si axiomelor despre lume si viata.

4. Viziunea mitica asupra vietii, contactul cu realitatile subtile, inevidente, aflate in spatele dinamicilor cotidiene, dincolo de povestea imediata ce rezulta din epicul lucrurilor, sesizarea intuitiva a Marelui Joc al existentei din care facem parte si ale carui deziderate sunt lectii de constiinta si nu doar miscari de trupe, toate acestea tin de o perceptie rafinata asupra devenirii noastre ca fiinta cosmica, a carei prezenta in acest spatiu-timp este puratoare de scop si sens spiritual. Acest gen de atribute ale perceptiei devin active de la nivelul celui mai nou si mai sofisticat tip de creier - PREFRONTALUL.

Se mai impune de facut o mentiune importanta: asa cum la capitoul despre chakre am aratat ca omul aflat eminamente pe o cale a dezvoltarii si evolutiei sale nu poate functiona doar pe chakrele de jos sau doar pe cele de sus, la fel si aici este important de constientizat faptul ca omul functionand armonios corp-minte-suflet nu poate face abstractie de nici unul dintre aceste creiere.

- Omul care nu foloseste CREIERUL REPTILIAN nu poate supravietui nici o zi in viata tridimensionala pentru ca se duce si se pune singur in fata masinii sau a trenului fara sa ii pese de consecintele gestului sau.

- Omul care nu foloseste CREIERUL LIMBIC devine lipsit de pasiunea si entuziasmul propriei vieti tridimensionale, nu mai palpita, nu se mai bucura, nu mai cauta fericirea in aceasta lume din care face parte ci doar, cel mult, intr-un univers fantasmagoric in care se izoleaza si traieste neinteles, rupt de realitatea cotidiana.

- Omul care se opreste la NEOCORTEX dar tanjeste dupa misterul si magia iluminarii, a intelegerilor de dincolo de materie, va ramane intotdeauna prins in psihanaliza, in dogme si legi, ratacind printre abstractiuni mentale dar incapabil sa transforme perceptia orizontala (tridimensionala) intr-una verticala (multidimensionala), impregnata de gratia si harul starilor puternic intuitive, clarificatoare si unificatoare ale aspectelor paradoxale ale existentei.

- Omul care lucreaza cu misticismul pe zona de PREFRONTAL dar neglijeaza realismul si viata traita de la nivelul tuturor celorlalte creiere, este cel mai predispus catre autoamagire, catre confuzia dintre o spiritualitate autentica si o pseudospiritualitate. El poate ajunge sa dezvolte afectiuni si simptome mai mult sau mai putin evidente - somnul ratiunii, personalitate multipla, incoerenta mental-afectiva, devitalizare fizica si psihica, fuga de responabilitate, izolarea de lume, boli mintale.

Din punct de vedere al corespondentei cu centrii energetici, putem considera cu o destul de buna aproximatie faptul ca perceptia de la nivelul de constiinta al Muladharei este perceptia creierului REPTILIAN, nivelul de constiinta al Svadhisthanei este aferent creierului LIMBIC, cel de-al treilea creier - NEOCORTEXUL - corespunde centrului de constiinta al Manipurei iar tot ce inseamna Anahata si mai departe devine accesibil prin intermediul creierului PREFRONTAL.

Dezvoltarea creierului la om de-a lungul a 5 milioane de ani de evolutie arata aproximativ in felul urmator:

 


Comentarii (2)

COMENT. #1 - Sorin Faur

Salutare !

Am citit cu foarte mare atentie acest mic documentar. Este fabulos modul in care creierul a evoluat de-alungul timpului. Voi recomanda acest documentar plin de fascinatie multor persoane.

Multumesc,

Sorin Faur

09/19/2018 - 14:29

 

COMENT. #2 - Eduard

Ma bucur ca ai considerat folositoare aceasta informatie si ca ti-a placut modul de abordare! Subiectul ramane deschis.

09/20/2018 - 00:00

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


Din invataturile altora..


- "Nu cauta maretia. Cauta adevarul si le vei gasi pe amandoua." ~ Horace Mann

"Nu poti schimba ceea ce refuzi sa confrunti."
~ Gina Senarighi

- "Adevarul este rezervat acelora care au curajul sa puna la indoiala toate lucrurile despre care au fost invatati." ~ intelepciune contemporana

- "E necesar sa deprinzi un nou mod de a gandi pentru a manifesta un alt mod de a fi."
~ Mariane Williamson

- "Cel mai mare esec nu este faptul ca ai gresit, ci acela ca nu ai incercat." ~ Leon Adama

- "A te purta ca si cum viata este o pasnica livada inflorita inseamna a te muta, nating, intr-o utopie. Calmul este bun, pretuirea bunei-dispozitii e legitima, dar adoptarea neconditionata a unui perpetuu si bovin suras e o forma de insuficienta mentala." ~ Andrei Plesu

 

 Despre nevoi si aducerea lor in manifestare 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com