Caracteristicile existentei pe fiecare zona de polaritate

Se pun in continuare 3 intrebari legitime:

1. Care este greul ramanerii in zona relativ neutra de ignoranta / indolenta / indiferenta ?
2. Care este greul Caii Negative?
3. Care este greul Caii Pozitive?

De intelegerea raspunsurilor la aceste intrebari depinde iesirea din adormire si, mai departe, eficientizarea drumului ascensional pe o cale spirituala sau pe alta. Raspunsurile nu sunt doar o teorie pura ci reflecta realitatea, avand aplicabilitate imediata in viata de zi cu zi.

1. DACA RAMAI PROST, aceasta prostie te va durea in cele mai neasteptate moduri, in pofida oricaror tentative de auto-distragere a atentiei. Chiar daca te afunzi in alcool, cafea, medicamente, droguri, dulciuri, sex, tacere, singuratate, munca dezumanizanta, cumparaturi sau excursii nesfarsite, durerea inconsistentei de sine si de lume nu va disparea, ci va continua sa se acumuleze pana la praguri critice. Ea se va impregna treptat in simturi si actiuni, devenind o energie intunecata si opaca, o umbra, un alter-ego ce va sta la panda asteptand momente prielnice si contextele cele mai potrivite pentru a erupe in forta. In astfel de conjuncturi implicand reprimare, negare, delasare, blazare, umbra pune stapanire treptat pe aptitudinile, atitudinile si actiunile individului, fiind suficient un moment de neatentie intr-o imprejurare cheie pentru a face praf o cariera, un statut social, viata personala a individului. Iar daca ignoranta / indolenta / indiferenta continua sa fie prezente in cantitati mari, tot ceea ce nu se constientizeaza nici macar in momentele de criza, ajunge sa somatizeze mai devreme sau mai tarziu la nivelul corpului fizic, sub forma de boli sau accidente. Atunci conditia umana este pentru o perioada de timp - mai lunga sau mai scurta - adusa la nivel de simpla vegetare lipsita de sansa implinirii vreunui rol - altul decat acela de a medita obligat-fortat la infirmitatea dobandita si, posibil, dincolo de ea (in functie de priceperea si determinarea fiecaruia).

2. DACA ESTI IN TABARA NEGATIVA, in Serviciul Orientat catre Sine, exista tentatia pierderii mintilor, a focusarii si determinarii prin afundarea in beneficiile de suprafata ale acestei cai, insemnand lux si opulenta, elitism si felurite favoruri de care beneficiezi mai devreme sau mai tarziu, odata inrolat pe un drum al manipularii si acapararii, insa intrebarea care se pune este: te simti pregatit sa faci fata celor ce-ti revendica pozitia, facilitatile si favorurile, si asta nu neaparat in numele unor facilitati si favoruri inca si mai mari, cat a unei insetate goane dupa putere, o putere in numele careia merita riscat oricat si sacrificat orice? In piramida puterii care se creeaza ca urmare a jocului de control si suprematie al tuturor celor viseaza sa se instapaneasca unii peste altii, trebuie sa intelegi ca nu poti fii stapan fara a fi sluga. Caci intr-o astfel de piramida, orice stapan peste niste slugi e sluga la un stapan mai mare ca el. Pe scurt, in piramida puterii toti sunt fiinte inregimentate, controlate, aservite, obediente, gata oricand sa raspunda la directivele altora pentru a si le putea exercita pe ale lor. Mai mult decat atat: urmand ca tu, la randul tau, sa exerciti asupra altora presiune, disensiune, control si coercitie, esti convins ca esti gata sa lasi sa moara in tine, progresiv si profund, orice urma de dragoste si compasiune, sacrificandu-ti pe altarul puterii toata umanitatea? Esti convins ca esti gata sa nu mai iubesti, sa nu mai zambesti, sa nu mai ai parte de bucuriile lucrurilor simple, sa nu mai poti avea incredere in nimeni, caci intreaga ta existenta se concentreaza in jurul agendei, pistolului si a unei uriase masinatiuni? E o cale de putere a unuia peste multi, o cale in care nu ai cum sa fii slab, compasiv sau empatic, caci ascensiunea evolutiva a celor aflati pe o asfel de cale este conditionata exclusiv de accederea la un statut de influenta si dominatie peste tot ce nu este EU.

3. ATUNCI CAND ESTI IN TABARA POZITIVA, in Serviciul Orientat catre Altii, adesea esti marginalizat de catre cei aflati in tabara negativa sau de catre masele ignorante. Daca esti valoros, ti se poate oferi ocazia sa lucrezi pentru zone de interes din structurile negative de putere si control sau chiar sa treci in tabara lor si sa faci jocurile de culise. In cazul in care tentatia nu este mai puternica decat valorile care te calauzesc, va trebui sa te descurci cum poti pe un drum de-a lungul caruia vei fi nevoit sa faci fata unor obstacole in primul rand de ordin ideologic, aducandu-ti propria contributie la ceea ce se intampla in lume fara ca nimeni sa te rasplateasca in vreun fel sau sa-ti recunoasca si incurajeze eforturile perioade lungi de timp. Calea Serviciului Orientat catre Altii este calea virtutiilor sufletesti, care nu se pot trezi atunci cand egoul aspirantului este gratificat din nenumarate directii. Asadar, pe aceasta cale este foarte important sa faci lucrurile de asa natura incat sa poti sa-ti mentii determinarea, integritatea, fluiditatea cand nimeni nu te vede si nu te aplauda, cand nu esti remarcat si nici rasplatit, mergand mai departe doar de dragul acelor fiinte si fenomene din Creatie care stii ca au nevoie de contributia ta. O astfel de cerinta nu este usor de indeplinit, pentru ca ea se cuantifica si ajunge sa conteze cu adevarat atunci cand este sustinuta pana la nivel de intentie a mintii si sufletului, acea intentie de a merge intr-o directie aflata in acord cu valorile spirituale de esenta pozitiva, insemnand altruism, compasiune, echitate, integritate. Una este sa faci mecanic un lucru (adica sa-l faci de frica, pentru o recompensa imediata ori in virtutea inertiei) si alta e sa ajungi sa resimti, prin toti porii fiintei tale, ca vrei sa faci ceea ce consideri ca te pune in aromnie cu sine, cu altii, cu planeta, cosmosul, viata si Creatia, consacrandu-te procesului corp-minte-suflet. Este o cale de atestare a constiintei-sine, care alege prin eforturi considerabile si unice sa urmeze intotdeauna drumul corect in detrimentul celui usor. 


Comentarii (2)

COMENT. #1 - Vasilache Mihaela Luminita

Multumiri!

02/21/2018 - 11:45

 

COMENT. #2 - Eduard

Cu drag!

05/27/2019 - 02:08

 

Nume

E-mail (nu se publica online)

Comentariu

 

Contribuie financiar..

Existenta unei astfel de lucrari presupune o investitie continua de timp, inspiratie si energie in cercetare si dezvoltare. Sustinerea financiara de care are nevoie acest proiect poate asigura consacrarea deplina a eforturilor depuse inspre aducerea in manifestare a unei noi cunoasteri, capabila sa interconecteze in mod benefic toate aspectele care ne guverneaza existenta si care conteaza cu adevarat.

 


Experiente de cunoastere.. 


 Despre nevoi si aducerea lor in manifestare 


Contact..

Eduard IrimiaAutor: Eduard Irimia
Locatie: Bucuresti, Romania
Mai multe informatii: Despre autor
E-mail: fortasigratie@protonmail.com